No products in the cart.
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler annelerin itina ile araştırdığı bir konudur. Her anne hamile olduğunu öğrendiği ilk günden itibaren bebeğine en iyi şekilde bakmak ister. Henüz karnındayken bile en iyi şekilde beslemek, büyümesini ve gelişmesini desteklemek için elinden geleni yapar.
Gebelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi büyük oranda sağlıklı beslenmeye bağlıdır. Dolayısıyla bebeğin sağlığı için annenin de kendine çok iyi bakması, yeterli ve dengeli belenmesi; vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin, mineral gibi anne besin maddelerinden hem kendine hem de bebeğe yetecek kadar alma gerekir.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler Kadınlar Kulübü gibi platformlarda aranan konulardan. Gebelikte beslenme nasıl olmalı konusunda genel algı hamilelik döneminde besin ihtiyacının artacağı ve annenin daha çok yemek yemesi yönünde. Ancak bilinenin aksine gebeliğin 1. Trimesteri (ilk 3 ay) ile 2. Trimesterinde (ilk 6 ay) enerji gereksinimi ve kalori ihtiyacı sanıldığı gibi iki katına çıkmıyor.
Uzmanlar hamilelikte ilk 3 ay beslenme düzeninin normalde olduğu gibi devam ettirilmesini, ilk 3 aylık döneminde anne adayının ekstra kalori almasına gerek olmadığını belirtiyor. Yani hamileliğin ilk 3 ayında bebek kilo alsın büyüsün diye iki katı yemek yemek sağlıklı beslenme olmuyor, bebeği beslemiyor aksine anneye fazla kilo olarak kalıyor.
Hamileliğin ikinci trimesterinde ise yani 4, 5 ve 6. Aylarında anne adayının günlük alması gereken kalori miktarına ek 300-350 kalori alması yeterli oluyor.
Hamilelikte Bebek Hangi Ayda Kilo Alır?
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyeceklerin yanında en merak edilen sorulardan biri hamilelikte bebek hangi ayda kilo alır? Bebekler en çok hamileliğin son 3 ayında kilo alıyor. Örneğin; 4 kilo doğan bir bebek bunun 3 kilosunu son 3 ayda alıyor.
Bebekler son ayda günde yaklaşık 25-30 gram almaya devam ediyor. Bu dönemde annenin günlük kalori ihtiyacına ek 400-450 kalori alması da yeterli oluyor. Bu sebeple hamilelikte sağlıklı beslenmek için beslenme listesi oluşturmak ve bu listeye sadık kalmak aşırı kilo alımını da engelleyebiliyor.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran besinler arasında proteinin oldukça önemli bir yeri var. Gebelik döneminde protein alımı oldukça önem taşıyor. Bu sebeple; tavuk, et, hindi, balık, yoğurt, süt, peynir, fındık, badem, ceviz ve kuru baklagiller protein değeri yüksek besinler tüketilmesi gerekiyor. Bu sağlıklı besinler kalitesiz, fazla kilodan ziyade sağlıklı gelişim sağlıyor. Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yemekler hazırlamak istiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz.
Sizin İçin Seçtik
Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Hugs & Kisses)629,99 TL
-
Mambino Organics Hamile Bakım Seti405,00 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Kiinde Squeeze Doğal Biberon – 2 Adet309,99 TL
-
Kiinde Twist Pouches Süt Saklama Poşeti – 40 adet169,99 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Listenizi Hazırlayın
Ayrıca bebeğin özellikle zihin gelişimi için folik asit bakımından zengin; ıspanak, ceviz, kuru fasulye, buğday, mercimek gibi yiyeceklerin de günlük yemek listesine eklenmesi gerekiyor. Tabi bol miktarda B12 vitamini de eksik edilmemeli.
Hamilelerde sıklıkla görülen demir eksikliğini engellemek için ise; tahin, pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı, ıspanak, yumurta ve kuru baklagillerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Ceviz, badem, bulgur, peynir ve buğday tüketmek ise bebekte olası büyüme yetersizliği, ölü doğum ve doğumsal anormalliklere neden olan çinko eksikliği karşılayabiliyor. Hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı sorusunun bir başka cevabı ise omega 3 ve omega 6 gibi yağ asitlerinin karşılanmasıdır. Yani hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler listenize balığı mutlaka eklemelisiniz. Uzmanlar haftada en az 2 defa balık tüketilmesini öneriyor.
Seçeceğiniz tüm besinlerin bebeğinize sağlıklı kilo aldırması gerekir. Kızartmalar, hamur işleri, cips, kola gibi abur cuburların aldıracağı kilo ileride sağlık problemlerine neden olabilecek fazladan kalorilerdir. Bu tür ürünler bebeğinizin ihtiyacı olan, sağlıklı büyüme ve gelişmesini destekleyecek, gerekli vitamin, mineral ve proteinleri sağlayacak nitelikleri taşımaz.
Nitelikli besin değerine sahip yiyecekler, bebeğin başta beyin ve vücut gelişimi olmak üzere, kaslarını da güçlendirecektir.
Diyetisyen Sümeyra Şahinler, hamilelikte uzak durulması gereken yiyecek ve içecekleri ise şöyle sıralıyor;
- Çiğ et ürünleri (etli çiğ köfte, sushi…)
- İşlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis…)
- Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri
- Alkol
- Bitki çayları (doktor ve diyetisyeninizin onayı olmayan)
- Hazır meyve suları ve asitli içecekler
- Tatlandırıcılar ve tatlandırıcı içeren tüm ürünler
- Konserveler
- Dışarda hazırlanan salatalar, iyi yıkanmamış her şey
- Civa oranı yüksek balıklar
- Çiğ veya az pişmiş yumurta
- Aşırı tuzlu yiyecekler
- Aşırı basit karbonhidratlı ürünler (şekerlemeler, pasta, kek, börek, poğaça…)
- Aşırı yağlı ürünler, kızartmalar, abur cuburlar, fastfoodlar
- Aşırı kafein
- Paketli ürünler (katkı ve koruyucu madde içerdiğinden)
Bunlar hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler listesinde ye almadıkları gibi bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Konu ile ilgili detaylı bilgi için hamilelikte yenmemesi gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Listesi
- Yumurta
- Ispanak
- Meyve ve sebzeler
- Ceviz
- Süt ürünleri
- Kabak çekirdeği
- Et ve et ürünleri
- Kaşar peyniri
- Muz
- Karnabahar
- Çiğ badem
- Avokado
- Brokoli
- Mercimek
- Fındık
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kivi
- Soya fasulyesi
- Nohut
- Keten tohumu
- Yulaf
- Tam tahıllı besinler anne karnında bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasında yer alıyor.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler Kadınlar Kulübü gibi platformlarda açılan başlıklardan biridir. Anneler her meyve ve sebzenin bebeğe ne gibi bir faydası olduğunu merak eder. Anne karnındaki bebeğe ne kilo aldırır sorusuna cevap verebilmek adına besinleri tek tek inceleyelim.
Yumurta
En kaliteli protein kaynaklarından yumurta, gebelikte hem anne hem de bebek için en önemli besin kaynaklarından biridir. Gebeliğin sağlıklı geçmesinde, kaliteli vitamin, mineral ve folik asit alımında yumurta önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle özellikle sabah kahvaltılarından eksik edilmemelidir.
MEYVELER
Vitaminler açısından gebelik döneminde meyveler oldukça önemlidir. Ancak meyve seçerken mevsim meyvelerini tüketmeye dikkat etmenizde yarar var. Kuru meyveler de sağlıklı birer atıştırmalıktır. Tatlı isteğini gidermenin en sağlıklı yolu meyveler, güne 4-5 öğüne kadar tüketilebilir.
Muz
Muz anne karnındaki bebeğe kilo aldıran besinler arasında sıklıkla adını duyuran bir meyvedir. Annelerin en sık soruduğu sorulardan biri gebelikte muz bebeğe kilo aldırır mı? sorusudur. Potasyum, folik asit, kalsiyum, B6 gibi pek çok vitamin ve mineral bakımından zengin muz hamilelikte bebeğe kilo yapan besinler arasında yer alır.
Muz;
- Anemi riskini azaltır,
- Kabızlığa iyi gelir,
- Kalsiyum kaynağıdır,
- Mide bulantısını azaltır,
- Enerjiyi arttırır,
- Antioksidan kaynağıdır,
- B6 vitamini içerir,
- Sindirim sistemini destekler
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler listesinin gözdesi muz, içeriğindeki potasyum, bebeğin kas ve iskelet sisteminin gelişmesini desteklerken, kilo almasına da yardımcı olur. İçeriğindeki bol folik asit ise bebeğin beyin, omurga ve sinir gelişimini destekler doğum anomalilerinin önlenmesine yardımcı olur.
Gebelik döneminde mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı en büyük problemlerdendir. Muz, bu problemleri hafifletirken, sindirimi kolaylaştırır ve annenin bulantı nedeniyle yemek yiyememesini de önler. Dolayısıyla anne sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam edebilir.
İçeriğindeki kalsiyum ise bebeğin kemik gelişimini destekler. 200 gramlık bir muz içerdiği yaklaşık 10 mg kalsiyum ile anne ve bebeğin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına da destek olur.
Avokado
Bebeğe kilo aldiran yiyecekler Kadınlar Kulübünde annelerin sorduğu sorulardan bir diğeri. Avokado, kalsiyum, E, C, K, B-1, B-2 ve B-6 vitaminleri bakımından zengin. Üstelik folik asit açısından da zengindir.
Ayva
Halk arasında hamileyken bebeği güzelleştiren meyveler arasında yer alan ayva A,B,C vitaminlerinin yanında bulantıları hafifletme özelliğin de sahip. Ancak elbette bebeğin güzelliğine katkısı konusunda bilimsel bir kanıt yok.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Kidful Emzik Askısı | Candy99,00 TL
-
Kidful Emzik Askısı | Pool99,00 TL
-
Merli&Rose Deri Bebek Bağcıklı Ayakkabı | Pembe109,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Midnight89,00 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Blush99,00 TL
-
Neko Halka Sling | Basic Ocean Rise299,00 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
SEBZELER
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasında elbette sebzeler de yer alıyor. Kalsiyum, demir, folik asit gibi bebeğin gelişimini etkileyecek temel gereksinimler sebze tüketilmeden yeteri kadar alınamaz.
Ispanak
Bebeğinizin gelişimini desteklemek için listenize ekleyebileceğiniz en sağlıklı besinlerden biri ıspanaktır. İçeriğindeki bol miktarda C vitamini, demir ve folik asit bebeğinizin hem sağlıklı gelişimine hem de sağlıklı kilo alımına yardımcı olur. En önemli yararlarından biri de bebeğin omurga sisteminin gelişmesine yardımcı olmasıdır.
Karnabahar
Anne karnındaki bebeğe kilo aldıran besinler arasında karnabaharı da sayabiliriz. Hamilelikte ihtiyacınız olan potasyum, magnezyum, folat (folik asit), B-C vitamini ve kalsiyum gibi birçok mineral karnabaharda bulunur. Folik asit bebeğin beyni gelişimi açısından oldukça önemlidir.
KURU YEMİŞLER
Kuru yemişler hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasındadır. Ancak kuru yemişler aynı zamanda gebelikte yeterli ve dengeli yani bilinçli tüketilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kuruyemişler içerdiği yağ miktarları nedeniyle fazla tüketildiğinde yarardan çok zararlıdır. Uzmanlar hamilelerin günde 1 avuç yani yaklaşık 25 grama kadar kuru yemiş tüketebileceğini gerektiğini söylüyor.
Ceviz
Anne karnında bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasında sıkça ismi geçen ceviz bebeğin sağlıklı gelişimini de destekliyor. Ceviz içeriğindeki Omega 3 yağ asitlerinin yanında bebeğin ihtiyaç duyduğu protein, bakır, lif, protein gibi besin öğelerini de sağlıyor. Gebelik döneminde günde ortalama 3 orta orta boy ceviz tüketilebiliyor.
Kabak Çekirdeği
Anne karnındaki bebeğe kilo aldıran besinler arasında ismini duyduğumuz bir başka kuruyemiş kabak çekirdeği. Anne ve bebek için oldukça faydalı kabak çekirdeği; protein, yağ ve mineral bakımından oldukça zengin. Anne adayına enerji verir ancak fazla kalorili oluşu nedeniyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Fındık
Enerji kaynağı fındık, bebeğin beyin gelişimi ve kemik sağlığı açısında oldukça önemlidir. İçeriğindeki kalsiyum henüz anne karnında bebeğin sağlıklı gelişimini destekler.
Badem
Badem vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bebeğin sağlıklı kilo alımını destekler. Bunun yanında bademin bir başka özelliği de içeriğindeki çinkonun anne sütünü artırmaya yardımcı oluşudur. Yani badem hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler listesinde yer alarak hem anneyi hem de bebeği besler.
Bunların yanında vitamin ve protein açısından zengin antep fıstığı, bakır minerali açısından zengin ve mide bulantılarına iyi gelen kaju, çinko, potasyum, demir ve kalsiyum açısından zengin kuru incir, anne ve bebeğin kalp sağlığını koruyan kuru kayısı, B, E vitaminleri, potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineraller açısında zengin yer fıstığı da gebelik döneminde tüketilmesi gereken kuruyemişlerdir.
Ancak bahsettiğimiz kuruyemişlerin pek çoğu yağ bakımından zengindir ve fazla tüketimi kontrolsüz kilo artışına neden olabilir. Anne karnında bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasında yer alan bu kuruyemişlerin doktorların tavsiye ettiği kadar tüketilmesi en doğrusudur.
Hemen Satın Al
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Mama Yoyo Çok Amaçlı Organik Müslin Örtü // Ağız Bezi Hediyeli | Rainbow79,00 TL
-
Minacles Bebek Banyo Havlusu | Sütlü Kahve/Zürafa Desenli379,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Zoo Zoo | 0.3 Tog709,90 TL
-
Momeasy Çift Katlı Müslin Havlu | Pembe Yıldız59,90 TL
-
Jack N Jill Losyon | Nemlendirici Bunny (Yeni Doğan İçin)109,90 TL
-
Trukid Şampuan – Trubaby Bubbly Hair | Organik (236 ml)94,90 TL
-
Skip Hop Küvet | Moby 3’ü 1 Arada Akıllı Küvet649,99 TL
-
Badger Pişik Kremi | Diaper Cream 87ml249,90 TL
-
Badger Baby Balm | Bebek Kremi229,90 TL
Süt/Yoğurt/Ayran/Kefir
Süt ve süt ürünleri gebelik boyunca en önemli besin kaynaklarındandır. Hem annenin hem de bebeğin kalsiyum ihtiyacının yanında A, C, D, K vitaminleri, demir ve mineral gibi çeşitli besin ihtiyaçlarının karşılan süt ve süt ürünleri hem bebeğin kemik gelişimini hem de sağlıklı kilo almasını destekliyor.
Kahvaltı da ya da ara öğünlerde bir bardak süt, gün içinde bir kase yoğurt ve bir bardak kefir hem sizin sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi hem de bebeğinizin kilo almasını sağlayacaktır.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler söz konusu olduğunda sık sorulan sorulardan biri de; “Kaşar peyniri bebeğe kilo aldırır mı?” eğer kaliteli bir kaşar peyniri ise içerdiği protein ile elbette bebeğin sağlıklı gelişimine destek olur.
ET ÜRÜNLERİ
Anne karnındaki bebeğe ne kilo aldırır sorusunun en önemli cevaplarından biri et ürünleridir. Kırmızı ya da beyaz et ürünleri protein açısından oldukça önemlidir. Protein ise bebeğin sağlıklı gelişimi ve kilo alımı için çok değerlidir. Kırmızı ya da beyaz et, balık gibi besinleri haftada en az iki kere tüketmeniz bebeğinizin kilo almasını sağlayacaktır.
BAKLAGİLLER
Baklagiller de hamilelikte bebeğe kilo aldıran besinler arasındadır. Mercimek, nohut, keten tohumu, yulaf, soya fasulyesi de gebelik döneminde bebeğinize sağlıklı kilo aldırır. Baklagiller, protein, demir, folik asit ve önemli birer lif kaynağıdır.
Organik doğal gıda kategorimizi ziyaret ederek, gebeliğinizde sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak birbirinden organik yiyeceklere ulaşabilirsiniz.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.