4 Aylık Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bu ay hareketleri çok daha kontrollü hale gelen bebekler, sürekli tekrarladığı sesli harflere sessiz harfleri de ekliyor. Sevgili anneler, “önce anne mi diyecek baba mı” diye merak ediyorsanız, size kötü bir haberimiz var. Bebeğiniz muhtemelen önce ba-ba diyecek. Ama hemen üzülmeyin! Çünkü bu henüz bilinçli bir seslenme değil. Yalnızca ba ve ba hecelerinin tekrarı.

Peki, bakalım 4 aylık bebek gelişiminde başka neler oluyor? 4 aylık bebek boyu kilosu ne kadar? Fiziksel ve zihinsel gelişimi nasıl? Neler yapar?

4 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

4 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Her bebeğin fiziksel özellikleri ve gelişimi birbirinden farklıdır. Üstelik kaç kilo olmalı sorusunun cevabı kız ve erkek bebekler için farklılık gösterir. Bebeklerin 4. Ayda 500-800 gram alması beklenir. 4 aylık bebek boy-kilo tablosunda yer alan bilgilere göre;

4 Aylık Kız Bebek Kaç Kilo Olmalı

Kız bebek kilosu alt sınır 4500, üst sınır ise 8000 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 56, üst sınır ise 67,5 cm,

4 aylık bebek baş çevresi 40,6 cm’dir.

4 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı

Erkek bebek kilosu alt sınır 4600, üst sınır ise 8250 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 57, üst sınır ise 67,5 cm’dir.

4 aylık bebek baş çevresi 41,6 cm’dir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

4 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

4 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Görme: Bebeğinizin görme yetisi her geçen gün artıyor. Zamanla daha keskin görmeye ve cisimleri daha hızlı bir şekilde takip etmeye başlarlar. Göz teması kurmaya 3. Ayda başlayan bebeklerin temas kurabilme süresi her ay artar. N4 aylık bebek nesnelere ve kişilere daha uzun süre bakabilir.  

İşitme: İşitme duyusu da diğer tüm duyular gibi hızla gelişiyor. Anne babasının sesini duyduğunda sesin geldiği yöne bakabilir. Ayrıca müzik, çıngırak, kapı zili de epey ilgisini çeker ve sesin nereden geldiğini anlamaya çalışır.

Koku ve tat alma: Bebekler tatlı, tuzlu, baharatlı tatları kolayca ayırabilir. Anne sütünün tadı yediklerinize bağlı olarak değişebilir. Bu sebeple yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Dokunma: Bebeğinizin kasları güçleniyor ve kasları güçlendikçe nesnelere daha çok uzanacak ve dokunmaya çalışacak. Hatta bu ay bir elindeki nesneyi diğer eline geçirmeye başlayabilir.

4 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

4 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

4 aylık bebeklerin konuşabilmesi için ilk adımlarını atmaya başladı. Sesleri, konuşmaları dinlemek ve taklit etmek bu ay en büyük eğlencesi. Bebeğinizle her zaman bol bol konuşmanız, kitap okumanız dil gelişimi için oldukça etkilidir.

Bu ay kahkahalara da hazır olmalısınız. Artık yüz ifadelerine, minik gıdıklamalara ve komik seslere kahkaha atabilir. Onu güldürmek için şekilden şekle gireceğinize eminim.

Peki neden ağlar? Bebekler her şeye ağlayabilir. Acıktıklarını, altlarını pislediklerini, huzursuzlandıklarını, sıcakladıklarını… kısacası her şeyi ağlayarak anlatırlar. Bu ay ayrıca yabancılar da bebeğinizin ağlamasına sebep olabilir. Tanımadığı biri kucağına aldığında ağlayabilir.

4 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bebek anne ve babasının yanına diğer aile üyelerini de tanır ve onlarla iletişim kurmaya bayılır. Eğer evinizde başka küçük çocuk varsa, abi, abla, kuzen gibi bebeğinizin en sevdiği arkadaşlar onlardır.

Bebeğiniz artık yabancılardan çekinebilir. Tanımadığı biri onu kucağına aldığı zaman ağlaması olasıdır.

4 Aylık Bebek Beslenmesi/ 4 Aylık Bebek Ne Yer?

4 Aylık Bebek Beslenmesi/ 4 Aylık Bebek Ne Yer?

4 aylık bebek ne yer? Bebeğiniz için hala en önemli besin anne sütüdür. Bebeğiniz bu ay her öğünde 150-210 ml arasında süt içebilir. 4 aylık bebek kaç saatte bir emer konusunda gelirsek, ilk 2 ay olduğu gibi bebeğinizi 3 saatte bir emzirmeniz yeterlidir. Bebek gece beslenmesine de ihtiyaç duyar. 2-3 defa emzirebilirsiniz. Ancak eğer bebeğiniz emmek için uyanmıyorsa, uyandırmanıza gerek yok.

Kaç Cc Mama Yer

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Kaç Cc Mama Yer

Eğer bebeğiniz mama ile besleniyorsa ne yer sorusunun cevabı formül mamadır. Ancak bunun yanında kaç cc mama yer diye sorabilirsiniz. Ancak kaç cc mama yer sorusunu mutlaka doktorunuza sormalısınız. Bebeğinizin gelişim özelliklerine ve ayına göre doktorunuz mama miktarını belirleyecektir.

4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur

4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur

Bebeklerin, günün hala büyük çoğunu uyuyarak geçirmesi, 4 aylık bebek kaç saat uyur sorusunu annelerin en sık aradığı sorulardan biri arasına sokuyor.

Günde toplam 14,5-15,5 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun yaklaşık 12 saati gece uykusudur. Gündüz ise 3-4 defa gündüz uykusu yapmak isteyebilir. Kaç saat uyur sorusunun yanında, önemli bir konu daha var o da uyanıklık süresi. Gündüz uykularının her biri yaklaşık 1 saat 15 dakika ile 2 saat arasında değişebilir.

Uyku zamanı için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

4 aylık bebek ne yapar? Bebeğinizin kazanacağı becerileri merak ediyorsunuz değil mi? Bebeğiniz artık çok daha sosyal ve hareketlidir. Bu ayın sonuna kadar yapması beklenen davranışlar şöyle;

  • Kahkaha atabilir.4 Aylık beek bBaşını dik tutabilir.
  • Oyuncaklarını elinde tutabilir, hatta bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Karın üstü yatarken dirseklerinden destek alarak göğsünü kaldırabilir.
  • Yüzüstü dururken başını 90 derece kaldırabilir.
  • Elinde geçirdiği ne varsa ağzına sokmaya çalışır.
  • Huzursuzluğunu ağlayarak belli eder.
  • Karın üstü dururken sırtüstü dönebilir.
  • Yetişkinler gibi görebilir.
  • İlk dişi bu ay çıkabilir.
Bebeklerde Ne zaman Diş Çıkar/4 Aylık Bebek Diş Çıkarır Mı?

Bebeklerde Ne zaman Diş Çıkar/4 Aylık Bebek Diş Çıkarır Mı?

Bebeğinizin salya miktarı arttıysa, elleri sürekli ağzındaysa muhtemelen şu an en merak ettiğiniz konu “Bebeklerde ne zaman diş çıkar?, Bebeklerde kaçıncı ayda diş çıkar” soruları.

Bebeklerde diş çıkarma genellikle 6-10 aylar arasında başlar. Ancak bazen 4. Ayda da diş çıkabilir. İlk olarak alt ön kesiciler çıkar. Yaklaşık 4. Ayda başlayan diş çıkarma maratonu uzun bir süre devam eder. Tam bitti derken yeni bir diş patlak verir ve tüm belirtiler en baştan yaşanır. Ancak tabi ki durum her bebek için aynı değildir. Bazı bebekler bu dönemi oldukça kolay ve ağrısız atlatırken bazı bebekler için süreç yorucu olabiliyor.

Bebeklerde ne zaman diş çıkar sorusunu cevapladıktan sonra belirtileri de öğrenmek gerekiyor. Diş çıkarma belirtileri Kadınlar Kulübü gibi platformlarda sık sık aratılıyor.  aylık bebek diş çıkarma belirtileri genellikle; ağrı, artan salya miktarı, huzursuzluk, iştahsızlık, uykusuzluk, ateş, diş etlerinde kanama ya da morarma olarak kendini gösterir.

Diş Çıkarma Döneminde Ateş

Diş Çıkarma Döneminde Ateş

Diş çıkarmada ateş en yaygın görülen belirtilerden biridir. Diş dönemi ateş kaç derece olur sorusuna genelde 38 cevabı veriliyor. Ancak bazı durumlarda ateş 38’in üzerine de çıkabiliyor. Özellikle dişlerin patlayacağı günden 3-4 gün önce başlayan ateş dişin damağı yardığı gün en üst noktaya ulaşıyor. Ancak 4 aylık bebeklerde diş çıkarma ateşinin diğer hastalıklarla karıştırılmaması gerekiyor. Eğer çocuğunuzun ateşi birkaç gün içinde geçmezse ve ateş hariç başka bir diş belirtisi yoksa doktora göstermenizde yarar var. Ateşin sebebi yalnızca diş olmayabilir.

Diş çıkarma dönemi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

4 Aylık Bebek Salya

Bebeklerde en sık görülen diş çıkarma belirtisi kesinlikle artan salya miktarıdır. Özellikle dişlerin patlamasına yakın dönemlerde artan salya miktarı bebeğin sürekli üstünün ıslanmasına sebep olur. Bu dönemde önlük kullanmak bebeğin özellikle göğüs kısmının kuru kalmasına yardımcı olabilir.

Bebeğinizin narin cildini koruyacak ağız bezleri için tıklayın.

4 Aylık Bebek İshal ve Pişik

4 Aylık Bebek İshal ve Pişik

Bebeklerde diş çıkarma dönemi rahatsızlıklarından biri de ishal ve pişiktir. Pişik oluşumu ağrı, yanma, kaşıntı yapabilir. Bu da zaten huzursuz olan bebeğin daha da huysuzlanmasına sebep olur. Bu nedenle yolun en başında pişiğe karşı önlem almak gerekir.  Bu dönemde ihtiyacınız olacak pişik kremlerini inceleyebilirsiniz.

4 aylık bebeklerin en sevdiği arkadaşları diş kaşıyıcılardır. Diş kaşıyıcı kullanımı bu dönemde önemli bir yarar sağlıyor. Bebeğinize vereceğiniz diş kaşıyıcılar ısırarak damaklarını kaşımasını ve biraz rahatlamasını sağlıyor. Sulu diş kaşıyıcıları buz dolabında soğutarak bebeğinize vermeniz diş kaşıyıcı kullanımında oldukça faydalı bir yöntem oluyor. Bebeğe zarar vermeyecek kadar soğuk, bebeğin hem kaşıntısını hem de ağrısını dindirmesine yardımcı oluyor. Bebek için özel düşünülmüş diş kaşıma oyuncakları da bulunuyor. Bebeğinizin hem severek oynayacağı hem de dişlerini kaşımasına yardımcı olabilecek ürünleri incelemek tüm diş kaşıyıcı ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

Diş çıkarma dönemiyle ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi yazımıza göz atabilirsiniz. (yazıyı sitede bulamadım ve link veremedim acaba girilmemiş olabilir mi?)

4 Aylık Bebek Oturur Mu

Bebekler kafasını ve sırtını ancak 4. Ayda düz tutmaya başlar, yani bebekler 4. Ayda ancak kucağınızda sizin desteğinizle oturabilir. Ancak bebeğin 6. Aya kadar zorlanmaması gerekir. 5. Ayda destekli, 6 ve 7. Aylar kısa süreli desteksiz oturabilirler. 8. Aydan sonra ise tamamen desteksiz bir şekilde oturabilirler.

4 Aylık Bebek Aşıları

4 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

Bebek aşıları;

2. ayda bebeğe yapılan bazı aşıların bu ay 2. Dozunun yapılması gerekiyor.

  • 5’li karma aşı- DTacB- IPV- HİB (difteri, boğmaca, tetanos, menenjit ve çocuk felcinden korumak için)
  • KPA-Prönomok aşısı (pnömokok mikrobundan korumak için)

Rotavirüs aşısını 2. Ayda yaptırdıysanız bu ay 2. Dozunu yaptırmanız gerekiyor. Ancak ilk dozu 3. Ay yaptıranların, 4. Ayda 2. Dozu yaptırmasına gerek yok.

4 Aylık Bebek Oyunları

4 Aylık Bebek Oyunları

  • Bu ayda ona farklı nesneler gösterip isimlerini söyleyebilirsin.
  • El çırpmayı öğrenmenin tam zamanı! Hadi ona nasıl yapılacağını göster.
  • Diş çıkarma dönemi yaklaşıyor. Muhtemelen damakları kaşınmaya ve salya miktarı artmaya başladı. Artık diş kaşıyıcılarla tanışabilir.
  • En İyi Diş Kaşıyıcı Önerileri |Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi yazımıza ve ürünlerimize göz atabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

5 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.