29 Haftalık Gebelik Rehberi

29 Haftalık Gebelik Rehberi

29 haftalık gebelik dönemiyle birlikte beklenen doğum tarihine 11 hafta kalıyor. Artık gebeliğinizin 3. ve son trimesterindesiniz. Son 3 aylık dönemde bebeğiniz hızla kilo alacak, ciğer gelişimi tamamlanacak ve doğacağı güne hazırlanacak.

Gebeliğin 29. Haftasına gelindiğinde bebeklerin boyu yaklaşık olarak 38,6 cm, kilosu ise 1.150-1.300 gram aralığına ulaşıyor. Bakalım 29. Haftada anne ve bebekte başka neler oluyor?

Geçtiğimiz hafta yaklaşık 1 kiloya ulaşan bebekler bu hafta 1 kilo 300 grama kadar kilo alabiliyor. Hangi meyve-sebzeye benzetebiliriz derseniz bu hafta kuzunuzu “minik karnabahar” diye sevebilirsiniz.

Emzirmeye Hazır mısınız?

Emzirmeye Hazır mısınız?

29 haftalık gebelik döneminde bebeklerin bağışıklık sistemi onu koruyacak düzeye geliyor. Ancak bebekleri koruyacak ikinci bir kalkan daha bulunuyor o da anne sütü! Bebekler doğduğunda bağışıklık sistemleri onları koruyacak kadar gelişmiş oluyor evet, ancak anne sütü de içindeki antikorlar sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini destekliyor, güçlendiriyor.

Bebeklerin en sağlıklı şekilde beslenmesi ve bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi için uzmanlar ilk 6 ay yalnızca anne sütü, 2 yaşına kadar ise ek gıdalarla birlikte anne sütü öneriyor. Doğum sonrası emzirme ile ilgili sorularınız, çekinceleriniz varsa bu haftalarda bir emzirme uzmanı ile görüşmeniz yararlı olacaktır.

Devlet hastanesi, sağlık ocağı, ana-çocuk sağlığı merkezi, özel hastaneler gibi pek çok kurum gebe ve yeni annelere emzirme eğitimi veriyor. Bunlardan faydalanabileceğiniz gibi bireysel eğitim veren emzirme danışmanları ile de görüşebilirsiniz.

Emzirme sürecinde pek çok yardımcı ürüne ihtiyacınız olacak. Süt saklama poşeti, süt sağım makinası, emziremeyeceğini zamanlarda sağdığınız sütü bebeğinize verebilmek için biberon, termal çanta gibi tüm emzirme ihtiyaçlarınız için emzirme ve beslenme kategorilerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

29 Haftalık Bebek Gelişimi

29 Haftalık Bebek Gelişimi

29 haftalık gebelik döneminde bebeğinizde bebeğinizin gelişimi devam ediyor. İlk olarak bebeğinizin beyni, solunum ve vücut ısısını kontrol etmeye başlıyor. Bu dönemde doğan bebeklerin solunumlarını desteğe ihtiyaç duymadan yapabilecek duruma geliyor.

Vücudu yağ depolamaya devam ediyor. Uzunca bir süre şeffaf görünüme sahip bedeni hem doğduğu andaki görünümüne yaklaşıyor hem de depolanan yağar bebeğin vücudunu sıcak tutuyor.

Minik bebeğinizin algıları da artık çok daha gelişmiş durumda. Ses, ışık, koku, tat gibi pek çok becerisini kullanabiliyor, gözlerini sağa, sola hareket ettirebiliyor. Anne babasının sesini tanıyan bebekler gebeliğin 29. Haftasında duyduğu farklı seslere tepki bile verebiliyor.

Doğum ve Sonrası İçin Hummalı Bir Hazırlık

Doğum ve Sonrası İçin Hummalı Bir Hazırlık

Önemli bir gelişme de şu; bebeğinizin kemik iliği artık kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlayabiliyor. Kemikler ise bu dönemde hala yumuşak. Doğum esnasında kanaldan rahat çıkabilmesi için kemiklerin yumuşak ve esnek olması gerekiyor. Doğumdan sonra zamanla kemikleri sertleşecek.

Doğumu kolaylaştıran bir başka sebep ise bebeğin kafatasının bir bütün halinde olmaması. Bebeğin var olması, büyümesi, doğması kısacası her anı bir mucize. Kafatasının doğumdan sonra birleşmesi ve yumuşak alanların kaybolması da bu mucizenin bir parçası gibi görünüyor. Bir bütün halinde ve sert olan kafatası doğumda bebeğin çıkmasını zorlaştırır. Kafatasının rahimde birleşmemiş olması, doğumun rahat bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

29 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında göğüslerinizden kolostrum gelmeye başlayabilir. Bebeğiniz karnınızda büyürken bedeniniz de boş durmuyor. Doğum sonrası için çalışıyor. Bu haftalarda üretilen östrodialün, süt üretimini sağlayan prolaktini uyardığı söyleniyor.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

29 Haftalık Bebek Hareketleri

29 Haftalık Bebek Hareketleri

29 haftalık gebelikte ultrason görüntüsü ise eğlenceli anlara sahne olabiliyor. Bebeğinizi parmak emerken, hıçkırırken, öksürürken ve hatta gülümserken görebilirsin.

Bebeğinizin rahimdeki alanı günden güne daralıyor. Bu dönemden sonra çok daha keskin vuruşlar hissedebilirsiniz. Eskisi gibi içeride taklalar atamıyor fakat dirsek, topuk vuruşu gibi daha sert hamleler yapıyor.

29 haftalık bebek pozisyonu ise bir diğer konu. Bebeğiniz bu haftalarda baş aşağı dönmüş olabilir. Bu doğum için beklenen pozisyondur. Ancak bebeğin baş aşağı durması yalnız başına asla doğumun başladığı anlamına gelmez. Ultrason görüntüsünde bebeğinizin baş aşağı olduğunu öğrenirseniz endişelenmeyin. Yalnızca doğuma hazırlanıyor.

29 Haftalık Doğan Bebek Yaşar Mı

29 Haftalık Doğan Bebek Yaşar Mı?

Annelerin hemen hepsi erken doğum endişesi yaşıyor. Haftalar ilerledikçe bebeğim bu hafta doğarsa yaşar mı? diye merak ediyor. Peki, 29 haftalık bebek yaşar mı?

Gebeliğinizin 3’te 2’sini tamamladınız. Bebeğiniz bu döneme kadar pek çok gelişim gösterdi. Bu hafta doğan bebeklerin yaşama şansı da oldukça yüksek. Elbette bazı tıbbı gereksinimlere ihtiyaç duyabilir. Fakat eğer başka bir sağlık sorunu yoksa, kuvözde geçireceği zamanın ardından sağlıkla kucağınıza alabilirsiniz.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

29 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

29 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Bu hafta doğumdan sonrası için önemli bir olay gerçekleşiyor. Vücudunuzdaki prolaktin düzeyi arttıracak bazı kimyasallar salgılanıyor. Bu kimyasallar da göğüslerinizden kolostrum salgılanmasına sebep oluyor. 29 haftalık gebelikte süt gelmesi tamamen bundan ibaret. Bedeniniz bebeğinizin ilk besini için hazırlanıyor.

Normal bir kilo ile hamile kaldıysanız gebeliğin 29. Haftasına kadar yaklaşık 8-10 kilo almanız uygun görülüyor. Ancak her kadının vücut yapısı, hamile kaldığı kilo ve sağlık durumu farklı. Bu sebeple ideal kilonuz için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

29 Haftalık Gebelik Şikayetleri

29 Haftalık Gebelik Şikayetleri

Alınan kilolar, rahmin her geçen gün büyümesi beraberinde bazı sıkıntılarda getirebiliyor. 29 haftalık gebelik şikayetleri arasında en sık gündeme gelen konu sık idrara çıkma. Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan bu sorun son aylarda geri geliyor. Çünkü rahminiz mesanenize baskı yapıyor. Ayrıca kabızlık, mide yanması, varis hemoroid, el ve ayaklarda şişlik, ödem, ani baş dönemleri de bu dönemin diğer şikayetlerinden.

29 haftalık gebelikte akıntı şikayeti de kimi zaman görülebiliyor. Şeffaf, kokusuz akıntılar normal kabul edilirken; mukuslu, kokulu akıntılar için mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor. Ayrıca bu haftalarda çamaşırı ıslatacak kadar sıvı gelmesi de doktora gitmenizi gerektirebiliyor.

Hamileliğin sonuna doğru yaşanan sancılar da anne adaylarını haklı olarak korkutuyor. Sancının çeşitli sebepleri olabiliyor. İlk sebep tabi ki miniğin içeride yaptığı hareketler. Bazen anneler özellikle vajina kısmında, bebeğin tekmelemesiyle gelen şiddetli bir sancı hissedebiliyor. Pozisyonunuzu değiştirerek, ufaklığı biraz rahatsız edip onun da pozisyon değiştirmesini sağlayarak sancıyı hafifletebilirsiniz.

Yalancı Kasılmalar Sizi Korkutmasın

Yalancı Kasılmalar Sizi Korkutmasın

Braxton Hicks (yakancı kasılma) kasılmaları da sık sık erken doğum belirtileri ile karıştırılıyor. 24 haftalık gebelik döneminde başlayan bu kasılmalar aslında doğuma hazırlık niteliği taşıyor.

Yalancı kasılmalar rahmi doğuma hazırlıyor, doğum sonrası kasılarak küçülmesini kolaylaştırıyor ve plasentaya giden kan akımını arttırıyor. Braxton Hicks kasılmaları genellikle sancısız, düzensiz, kısa süreli ve genellikle ağrısız oluyor.

Ancak vajinal akıntıda değişiklik (şeffaf akıntının yerini kanlı, mukuslu akıntıya bırakması) ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde bebek aşağı iniyormuş hissi veren basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar varsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

29 Haftalık Gebelik Cinsiyet Yanılması

29 Haftalık Gebelik Cinsiyet Yanılması

Gebelikte cinsiyet yanılmaları zaman zaman yaşanabiliyor. Bunda doktorun tecrübesi, ultrason cihazının kalitesi ve bebeğin pozisyonu etkili oluyor. Bebeğinizin cinsiyeti henüz döllenme anında belli. Elbette hamileliğin ilerlemesiyle cinsiyetin değişmesi mümkün değil.

Çok Sorulan Sorular

29 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: gebeliğinizin 7. Ayındasınız.

29 haftalık gebelik bebek kilosu: 1.150-1.300 gram arasında değişebilir.

28 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

30 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü