40 Haftalık Gebelik Rehberi

40 Haftalık Gebelik Rehberi

40 Haftalık Gebelik Rehberi

40 haftalık gebelik uzun bir maratonunun da sonu. Büyük bir heyecanla bebeğinizi beklediniz, günleri saydınız, odasını, eşyalarını büyük bir hevesle düzenlediniz. Beklenen güne çok az kaldı. Çok yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.

40. Hafta son adet tarihine göre hesaplanan 280 günlük sürenin sonudur. Ancak bazı doğumlar 41-42. Haftaları bulabiliyor. Eğer anne ve bebeği olumsuz etkileyecek herhangi bir problem yoksa doktorlar doğumun normal sürecinde ilerlemesi için bekleyebiliyor. Sabırsızlandığını ve hatta yorulduğunu biliyorum. Birazcık daha sabır.

40. haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık 51,2 cm, kilosu ise 3000-4000 gram arasında olabiliyor. Ancak bilmelisiniz ki bu rakamlar ortalama değerleri içeriyor. Üstelik kız ve erkek bebeklerin kiloları da farklılık gösteriyor. Erkek bebekler kızlara göre biraz daha tombik olabiliyor. Bebeğinizin 4 kilo olmaması ya da 5 kilo olması bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Eğer gelişimi ile ilgili bir sorun varsa doktorunuz bunu gebelik takiplerinizi yaparken size söyleyecektir.

40 Haftalık Bebek Gelişimi

40 Haftalık Bebek Gelişimi

40 haftalık gebelik hamilelikte son hafta olarak bilinse de bebeğiniz bu hafta gelmek istemeyebilir. Endişelenecek bir şey yok. Her şey yolundaysa doğumun başlamasını bekleyebilirsiniz. Ancak anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir durum varsa yani bebeğin suyunun (amniyon sıvı) bitmesi, kakasını yapması gibi doktorunuz sezaryene karar verebilir.

Bakalım 40. Gebelik haftasında neler oluyor? Son haftada bebeğin gelişimi nasıl seyrediyor?

Uzmanlar bu hafta bebeğin vücudundaki yağ oranının %15, su oranının ise %75 civarında olduğu belirtiyor. Bu haftaya kadar bebeğinizin yağ hücreleri doğumdan sonra ısıyı koruyacak kadar gelişti. Bununla beraber organlarının neredeyse tamamı gelişimini tamamladı. Beyin gelişimi ise doğumdan sonra da sürecek. Öğrendiği her yeni bilgi beyninde yeni bağlantılar kurulmasını sağlayacak.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

40 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

40 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

40 haftalık hamileyim hala doğurmadım ya da 40 haftalık gebelik sancım yok. Bu iki cümle gebeliğinde 40. Haftaya ulaşan annelerin en sık kurduğu cümleler. Gebeliğiniz boyunca yaşadığınız stresin bu haftalarda zirveye ulaşması oldukça normal. Bebeğiniz henüz gelmek istemiyorsa endişelenmenize gerek yok. 40. Haftadan sonra olan doğumlar geç doğum kabul ediliyor ve doktorlar her şey yolundaysa 42. Haftaya kadar bekleyebiliyor. Ancak 42. Haftadan sonra bebek hala gelmiyorsa anne ve bebeği kavuşturmanın en uygun yolu seçiliyor.

40 haftalık gebelik döneminde yaşanan şikayetler son birkaç hafta ile neredeyse aynı. Bel ağrısı, kasıklarda sancı, baskı, bebeğin pelvise inmesiyle beraber yürümede zorluk son haftalarda da en sık yaşanan şikayetler. Gebeliğin son haftaları muhtemelen bebeğiniz doğum pozisyonu aldı. Kafası uterus içerisine girdi cenin pozisyonunda (ayaklar karnına çekik, eller göğsüne birleşmiş) ve size kavuşacağı anı bekliyor. Peki ya o büyük an geldiğinde neler oluyor?

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

40 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?

40 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğumun başladığını nasıl anlarım? Bu günlerde en merak ettiğiniz konu bu değil mi? sürekli kendinizi dinliyor, en ufak sancıyı doğum başladı zannediyorsunuz. Hatta rüyalarınızda doğuramadığınıza dair kabuslar bile görüyorsunuz. Sakin olun ve doğum belirtilerinin ne olduğunu öğrenin.

40 haftalık gebelik döneminde Doğumun başladığını gösteren belirtiler şunlardır;

Yerleşme: bebeğin başı doğumdan birkaç hafta önce pelvise yerleşir ve doğum pozisyonu alır. Göğüs kafesinizdeki baskı azalır ve daha rahat nefes almaya başlarsınız.

Nişan gelmesi: Çamaşırınızda pembemsi ve yapışkan bir akıntı olması durumudur. Doğumun başlamasından 2-3 gün önce görülebilir.

Kasılma: 40. hafta gebelik kasılmaları başlaması beklenen bir durumdur ve şimdiye kadar yaşadığınız doğuma hazırlık Braxton Hicks kasılmalarından kolaylıkla ayırt edilebilir. Düzenli aralıklarla kasılmalar başlar. Sıklığı ve şiddeti giderek artar. Yalancı sancılar ise dinlenince geçer ve düzensizdir.

Su gelmesi: Bebeğin 9 ay boyunca içinde geliştiği amniyon kesesinin yırtılması ve amniyotik sıvının akmasıdır. Su bazen damla damla bazen de şiddetli bir şekilde akabilir. Su gelmesi idrar kaçırma ile karıştırılabilir. 40 haftalık gebelik döneminde Su gelmesi ve idrar kaçırmayı ayırabilmek için uygulayacağınız basit bir yöntem bulunuyor. Şöyle ki; kegel egzersizi yapmayı (pelvik taban kaslarını sıkmayı) deneyebilirsiniz. Eğer akıntı durmuyorsa suyunuz gelmiş olabilir. Ancak her iki durumda da doktorunuzla görüşmenizde yarar var.

Suyunuzun geldiğine eminseniz, sancılarınız başlamamış olsa bile hemen doktorunuza haber vermelisiniz. Amniyotik sıvının bitmesi bebeğin enfeksiyona karşı korumasız kalmasına neden olabilir.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

40 haftalık gebelik kaç aylık: Gebeliğinizin 9. Ayındasınız.

40 hafta gebelikte yapılması gerekenler: Gebeliğin son haftasında doğum belirtileri taşımayan anne adayları, doğumu başlatmak için çeşitli yollar arıyor. Doğumu normal seyrine bırakmak için bu hafta yapılması gereken en önemli şey stresten uzak durmak, gevşemektir. Bunun dışında yürümeyi, merdiven inip çıkmayı, pilates topu ile egzersizler yapmayı ve seks yapmayı deneyebilirsiniz.

Merdiven çıkmak, yürümek ve pilates topu ile egzersizler yapmanın bebeğin doğum pozisyonuna gelmesine yardımcı olduğu söyleniyor.

Seksin ise sperm içinde bulunan prostagladin hormonu nedeniyle doğumu başlatmak için etkili bir yöntem olduğu söyleniyor. Ancak elbette ki son haftalarda seksin uygun olup olmadığını doktorunuza sormanızda yarar var.

Doğuma yardımcı besinler: Hurma ve ananas yemenin de doğumun başlamasına yardımcı olduğu rivayetler arasında. Hurma içerisinde bol miktarda oksitosin bulunduğu ve bu hormonun rahim ağzının uyarılmasını sağladığı söyleniyor. Ancak elbette bu bilgileri doktorunuza sormanızda ve teyit etmenizde yarar var.

Doğum Sonrası Korse Kullanımı

Doğum Sonrası Korse Kullanımı

Doğuma çok az bir zaman kaldı. Aldığınız kilolar, vücudunuzun değişmesi sizi rahatsız ediyor olabilir. Korseler doğumdan sonra eski görüntünüze kavuşmanıza destek olan en kullanışlı ürünlerden biri. 9 ay boyunca gün gün değişen vücudun eski haline dönmesi de aynı şekilde belirli bir zaman istiyor. Bu zamanı da sağlıklı beslenme ve spor ile desteklemek gerekiyor. Tabi annelerin işini kolaylaştırmaya yardımcı ürünler de bulunuyor. Bu dönemde hamilelik boyunca değişen vücudun eski haline dönmesinde doğum sonrası inceltici korse çeşitleri annelerin imdadına koşuyor.

Korseler hem normal hem de sezaryen doğumlardan sonra kullanılabiliyor. Sezaryen yarası etrafında olabilecek şişmeyi engelliyor hem de kan akışını hızlandırarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor. Sezaryen doğum yapan anneler bilir; doğumun ardından bir süre boyunca gülmek, öksürmek, yatarken sağa sola dönmek bile anneyi epey zorluyor. İç organlar boşluktaymış hissi bu dönemde çok sık yaşanıyor. Sezaryen doğumdan sonra korse kullanımı bu hisleri de azaltıyor. Sezaryen doğumun ardından gülerken, ağlarken ya da hareket halindeyken hissedilen acıyı azaltıyor.

Ben doğumdan çıktığımda (sezaryen) doktorum hemen korse aldırmış ve kullanmamı istemişti. Eğer henüz edinmediyseniz, hastane çantanıza korse de ekleyebilirsiniz.

Korseler özel elastik kumaşları sayesinde vücudu sımsıkı sararak yapışıyor. Karın ve bel bölgesini destekleyerek vücudun sıkılaşmasını sağlıyor. Beli ve sırtı da kavrayan inceltici ürünler aynı zamanda dik duruşu da destekliyor.

Lohusa giyim kategorimizi ziyaret ederek, bedeninize uygun dilediğiniz renk korseyi seçebilirsiniz.

40 Haftalık Gebelik

Maraton Bitti! Bebeğinizi Sağlıkla Büyütün

40 haftalık gebelik, 9 aylık yolculuğun son haftası kabul edilse de bebeğiniz biraz daha beklemek isteyebilir. Endişelenmeyin. Çok yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Son günlerinizi bol bol dinlenerek geçirin çünkü çok yakında sizin için yeni bir maraton başlayacak.

Minicik bir noktadan kocaman bir karpuza gebelik yolculuğunu hafta hafta yazdım, ihtiyaç duyabileceğiniz bilgiler vermeye çalıştım. Aklınıza takılan her şey için yorumlarda buluşabiliriz. Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız, huzur ve sağlıkla büyütmeniz dileğiyle.

39 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü