No products in the cart.
17 Hafta Gebelik Rehberi
İçerik
gizle
17 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde, anne karnındaki miniklerin boyu yaklaşık 12-13 cm, kilosu ise 140 gram civarına ulaşıyor. Refleksleri artıyor, yağ dokusu oluşmaya ve şimdiye kadar şeffaf olan cildi normal bir cilt görünümüne kavuşmaya başlıyor.
Bu haftalarda anne karnı da iyiden iyiye hamileliği belli eder hale geliyor. Peki, gebeliğin 17. Haftasında annedeki diğer değişiklikler neler? 17 haftalık gebelik kaç aylık ve bebek hareketleri bu hafta hissedilebilir mi?
Gebelik, bebeğin her geçen saniye değiştiği, yaşamın mucizevi zamanlarından. 17. Haftaya gelindiğinde, yolculuğa minik bir nokta olarak başlayan bebekler bir armut büyüklüğüne ulaşıyor. Göbek bağı kalınlaşıyor ve kuvvetleniyor.
17 haftalık gebelik dönemine kadar yumuşak olan kıkırdak dokusu, bu hafta itibariyle kemikleşmeye başlıyor. Bakıldığında iç organları görülebilecek kadar şeffaf cildi ise bu haftalarda yağ dokusu kazanmaya başlıyor ve dolayısıyla normal bir cilt görünümüne kavuşuyor.
Bebek anne karnında olduğu her an dış dünya için hazırlanıyor. Henüz anne karnında bebek cildinde oluşan yağ dokusu, dünyaya geldikten sonra bebek vücudunun ısı üretiminde kritik bir rol oynuyor.
Günde 30-40 litre kan pompalayan minik lap bu hafta beyin kontrolüne giriyor ve dakikada 140-150 kez atıyor. İlk atmaya başladığı günden bu yana, bir atlıyı andıran kalp atışları yavaş yavaş düzene giriyor.
Bebeklerin 17 haftalık gebelik döneminde, doğum sonrası ana hazırlık yapan bir başka yetisi ise emme ve yutma! Bu haftaya kadar kaş çatma, gülümseme gibi pek çok mimik kazanan minikler bu haftalarda emme ve yutma reflekslerini de geliştiriyor.
Doğdukları ilk andan itibaren yaşamlarını devam ettirebilmeleri için elzem olan bu iki refleks, henüz anne karnında gelişmeye başlıyor ve bebekler emmeye hazır olarak doğuyor. Tabi bu arada anne bedeni de ilk sütün hazırlıklarını son hız sürdürüyor. Mucize değil de ne?
Peki ya anne bedeninde başka neler oluyor?
17 Haftalık Gebelik Annedeki Bazı Değişiklikler
Gebeliğinizde 4. Ay da bitiyor. 17 haftalık gebelik 4. Ayın son haftasıdır. Bebeğiniz her saniye büyürken muhtemelen siz de gün be gün değiştiğinizi hissediyorsunuz.
2. trimesterin ilk ayı bu hafta ile son buluyor. Gebelikte 17. Haftaya gelindiğinde bebeğin cinsiyeti, sağlık durumu gibi pek çok soru büyük olasılıkla cevaplarını bulmuş oluyor. Ama elbette ilk günkü heyecan her zaman baki. Çünkü 17 haftalık gebelik bebek hareketleri açısından önemli bir hafta. Bu haftalarda bebek hareketlerini her an hissedebilirsiniz.
Sizin İçin Seçtik
Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Mambino Organics Toparlayıcı Çatlak Karşıtı Balmı (109gr)229,90 TL
-
Mambino Organics Hamile Bakım Seti405,00 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Ten459,90 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Siyah459,90 TL
-
Badger Baby Oil / Bebek Yağı (118 ml)599,90 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
17 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?
Bebeğin ilk hareketleri hissedilene kadar anneler; Gebelikte bebek hareketleri ne zaman başlar? Kız ya da erkek bebek kaçıncı haftada hareket eder? 17 haftalık gebelik hissedilir mi? gibi pek çok soru işareti taşıyor.
Biliyorum pek çoğumuz saatlerce kendini dinleyip, içinde olan her kımıldanmayı bebek hareketi sanıyor. İlk zamanlarda bu oldukça normal. Bebeğin ilk hareketleri kelebeğin kanat çırpması, gazın hareket etmesi gibi hissedilebiliyor. Ancak bu haftadan sonra minikler orada olduklarını apaçık bir şekilde hissettirmeye başlayacak. Hiç merak etmeyin!
Kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformları “17 haftalık gebelikte bebek hareketlerini hissetmiyorum” diyen endişeli annelerle dolu. Ancak endişelenmeyin. Bebekler aslında anne karnında daha 8. Haftada ilk hareketlerine başlıyormuş. Ancak anne adayları bunu daha geç hissediyor. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebiliyor.
17 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur Mu
Bebeklerin cinsiyeti en erken 12-13. haftalarda kendini göstermeye başlıyor. Ancak kesin sonuç için 15-16. haftaları beklemek gerekiyor. 17 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebeğinizin cinsiyetini büyük bir olasılıkla öğrenmiş olursunuz.
Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde bebeğin anne karnındaki pozisyonu, ultrason cihazının kalitesi ve hekim tecrübesi gibi pek çok farkı etken bulunuyor. Ancak bebeğin dış genital organlarının şekillenmesi 17. Haftaya gelindiğinde tamamlanmış oluyor ve büyük bir merakla beklediğiniz acaba kız mı yoksa erkek mi sorusu da bu haftalarda netlik kazanıyor.
Hemen Satın Al
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu Milk399,90 TL
-
Tiny Love Ana Kucağı | 3’ü 1 Arada (Denim)999,90 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Benim Bebeğim (Mavi)108,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Pink99,00 TL
-
Momeasy Müslin Uyku Yeleği | Mavi Yıldız129,90 TL
-
Momeasy Çift Katlı Müslin Havlu | Pembe Yıldız59,90 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
17 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Hamileliğin Hakkını Veriyor
17 haftalık gebelik karnı artık iyice belli oluyor. Muhtemelen bu dönemde yeni yeni hamile kıyafetleri giymeye başlayacak ve bir hayli sevimli görüneceksiniz. Bu hafta ayrıca;
- İştahınız açılıyor
- Dengesizlikler yaşanabiliyor
- Kas gerginlikleri, sırt ağrıları, siyatik ağrıları
- Mide ekşimesi
- Kabızlık
- Şişkinlik
- Çatlak oluşumu gibi problemler yaşamaya başlayabilirsiniz.
Kilo Alıyorum: Karnımda Aç Bir Kurt Var!
17 haftalık gebelik döneminde yani hamileliğin 4. Ayı biterken, ilk dönemler yaşanan iştahsızlık, halsizlik, bulantı ve kusma gibi yorucu etkiler de tarihe karışıyor.
Gebelikte 17. haftadan sonra bebeğiniz büyüme hızını artırıyor. Dolayısıyla içinizde aç bir kurt varmış gibi hissedeceğiniz günler başlıyor. Kilo almaya başlayacağınız bu dönemde ayrıca kalçanız ve bacaklarınız da genişlemeye başlayabilir. Bu sebeple kilo alımınıza dikkat etmenizde yarar var. Doktorunuzla birlikte vücut kitle indeksinize göre ideal kilonuzu saptayabilir, doğuma kadar kaç kilo hedeflediğinizi belirleyebilirsiniz.
Vücut Dengeme Ne oluyor?
Rahmin pelvis kemiğini doldurarak büyümeye başlaması vücut dengenizin de şaşmasına sebep olabiliyor. 17 haftalık gebelik döneminde rahminiz göbek deliğinizin 1-2 parmak altına kadar geliyor. Dolayısıyla karnın büyümesi denge problemine sebep olabiliyor. Eğer denge şikayetiniz varsa; topuksuz, düz ayakkabılar tercih edebilir, yere eğilirken dizlerinizi bükerek çömelebilirsiniz.
Bu Ağrılar Da Nereden Çıktı?
Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte; sırt, bel, bacak, kas gibi pek çok yeni ağrı ile tanışmanız muhtemel. Karnın şişmesi ve alınan kilolar ağrı ve gerginlik hissini de beraberinde getiriyor. Bol bol uzanıp dinlenmeniz bir nebze rahatlamanıza yardımcı olabilir. Hamile korsesi kullanmak da bu dönemde karın bölgenizdeki ağırlığı hafifletebilir. Merak etmeyin bunların hepsi geçici. Yavrunuzu kucağınıza aldığınızda kuş gibi hafifleyeceksiniz.
17 Haftalık Gebelik Testleri
16-20 haftalar arasında kromozom anomalisi ve Spina Bifida taraması için üçlü veya dörtlü test yapılıyor.
İkili, üçlü, dörtlü tarama testleri ve anne kanında serbest fetal DNA testi tarama testleri olarak biliniyor. Bu nedenle bu testlerde yüksek risk çıktığı durumlarda kesin tanıyı koymak için gebelik haftasına göre koryon villus biopsisi, amniosentez veya kordosentez yapılması gerekiyormuş.
Doktorların bazıları 11-14. Hafta testlerini yaptıran anne adaylarının 3’lü test yaptırmalarını isterken bazıları istemiyor. Doktorunuz gerekli testler konusunda sizi önceden bilgilendirecektir. Endişe etmeyin. 3’lü tarama testinden sonra risk tespiti yapılan anne adaylarından amniyosentez istenebilmektedir.
Amniyosentez, bebeğin anne karnında içinde bulunduğu amniyon sıvısından alınan örneğin incelenmesi anlamına geliyor. Pek çok doktor bu testi gerekli görmesi halinde 18. haftadan önce yapıyormuş.
Ancak çok sayıda doğum kusurunu belirlemenin en doğru yolu olan bu test, her anne adayına uygulanmıyor. Yalnızca doktorların gerekli görmesi durumunda uygulanıyor. Test özellikle Down sendromu gibi genetik rahatsızlık riski yüksek olan, 35 yaş üstündeki gebe kadınlar ile AFP testi sonucu pozitif çıkanlara öneriliyormuş.
16 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
18 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.