38 Haftalık Gebelik Rehberi

38 Haftalık Gebelik Rehberi

38 Haftalık Gebelik Rehberi

38 haftalık gebelik döneminde, beklenen doğum tarihi için henüz 2 hafta daha vardır. Ancak bebeğiniz bu hafta itibariyle her an gelebilir. Doğum çantanızı hala hazırlamadıysanız acele edin. Doğum planınızı oluşturun ve hemen yardımınıza koşacak insanları belirleyin.

Gebeliğin bu haftasında bebeğiniz zamanının çoğunu dinlenerek ve doğuma hazırlanarak geçiriyor. Anne adayları ise hem fiziksel hem de ruhsal olarak biraz yorgun olabilir. Mümkün olduğunca sakin kalın, moralinizi yüksek tutun. Doğum mucizevi bir olaydır ve siz bu mucizenin başrolü olacak kadar güçlüsünüz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda tüm yorgunluğunuz geçecek.

Hamileliğin 38. haftasında bebeklerin boyu yaklaşık 49,8 cm, kilosu ise yaklaşık 3,080 grama ulaşıyor. Gelişimini neredeyse tamamlayan minikler doğmak için sabırsızlanırken bakalım bu hafta başka neler oluyor?

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

38 Haftalık Bebek Gelişimi

38 Haftalık Bebek Gelişimi

Uzun yolculuğuna bir iğne ucu olarak başlayan minik bebeğiniz 38 hafta sonunda yaklaşık 50 cm uzunluğa ve 3000-3250 gram ağırlığa ulaşıyor. Ancak şunu bilmelisiniz; bu değerler ortalama değerlerdir ve özellikle son aylarda amniyon sıvının, bebeğin büyümesinin etkisiyle kilo net olarak hesaplanamayabilir. Yani bebeğiniz daha kilolu da olabilir daha düşük ağırlıkta da. Gelişimiyle ilgili herhangi bir sıkıntı varsa zaten doktorunuz bunu size söyleyecektir.

38 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebekler gelişimlerini tamamlıyor. Anne karnında son haftalarını kilo almakla geçiren minikler içeride kaldıkları her hafta yaklaşık 200 gram daha kazanıyor. Bu hafta doğum olursa bebeğiniz artık zamanında doğum sayılıyor kuvöze ihtiyaç duymadan (eğer bir sağlık sorunu yoksa) hemen kucağınıza alabilirsiniz.

Gebeliğin son haftalarında bebeklerin gelişimi tamamlanıyor ancak beynindeki nöronlar arasındaki bağlantı devam ediyor. Bu gelişim, tüm öğrenme süreci boyunca da devam edecek. Emekleyecek, yürüyecek, okula gidecek, okuma-yazma öğrenecek…

38 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde organ gelişimi tamamlansa da kemikleri henüz tam anlamıyla sertleşmedi ve kıkırdak bir yapıda. Özellikle kafatasındaki kemiklerin birbirine geçmemiş olması doğumda kolayca rahimden çıkabilmesini sağlayacak. Ancak sonrasında yaklaşık bir yılda kafatasındaki kemikler birbirine kenetlenerek bir bütün haline gelecek, diğer kemikleri de sertleşecek.

Yıkamak İçin Biraz Bekleyin! Verniks Doğumdan Sonra da Bebeği Koruyor

Yıkamak İçin Biraz Bekleyin! Verniks Doğumdan Sonra da Bebeği Koruyor

38 haftalık gebelik döneminde bebeğin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri ile verniks kazeoza tabakası yok oluyor. Doğumdan sonra bebek vücudunda bir miktar vernik kalmış olabilir.

Neredeyse günümüze kadar bebekler doğar doğmaz hastanede yıkanıp, giydirilip anneye teslim ediliyordu. Ancak son zamanlarda bu gelenek yerini yeni bir uygulamaya bıraktı. Şöyle ki; bebekler doğduğunda vücutlarında kalan verniks tabakası hemen yıkanmıyor.

Anne karnında bebeği koruyan bu tabaka, doğumdan sonra da henüz bağışıklık sistemi olmayan, cildi ultra hassas olan minikleri koruyor. Bu sebeple bebeğin doğar doğmaz yıkanması uygun görülmüyor. Bunun yerine cildin verniks tabakasını emmesi ve dış dünyaya adapte olması bekleniyor.

Şimdiden bir göz atın: Bebek Banyosu Nasıl Yapılır | Tüm Püf Noktalar Buyurken’de

38 Haftalık Bebek Hareketleri

38 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin son aylarında bebek hareketlerinde azalma görülmesi normal kabul ediliyor. Çünkü artık bebeğin akrobatik hareketler yapması için rahimde yeterli alanı yok, iyice büyüdü. Doğum için hazırlanıyor ve enerji topluyor. 38 haftalık bebek hareketlerinde azalma yaşanmasının en büyük sebeplerinden biri de bebeğin doğum pozisyonu almış olması.

Ancak yine de bebek hareketlerinde normalden fazla azalma her şeyin yolunda gitmediğine işaret olabilir. Doğuma kadar bebeğin hareketlerini saymakta yarar var. Bunun için rahat bir pozisyon belirleyin ve bebeğinizin her kımıldanmasını sayın. Saatte 4 hareketin altına düşerse, normalden çok daha azsa ve şüphelerin varsa doktorunla görüşmende yarar olabilir.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

 

38 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

38 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Yorgun, heyecanlı, endişeli, korkulu… şu an bunların neredeyse hepsini hissediyorsunuz değil mi? Uzun bir yolculuğun neredeyse sonuna geldiniz. Tüm bu karmaşık duyguların yanında en merak ettiğiniz şey bebeğiniz. Gözleri, ağzı, burnu, yumuk yumuk elleri, ayakları, kokusu… çok yakında kucağınıza alıp doya doya koklayacaksınız. O büyürken siz de anne olmayı öğreneceksiniz.

38 haftalık gebelik belirtileri arasında duygu geçişlerinizin bu haftalarda armış olması gayet normal. Bunun yanında bedeninizde de değişimler hala sürüyor. Bebeğin doğum pozisyonu alması ve pelvise inmesi göğüs kafesinizin rahatlamasını ve diğer haftalara göre daha rahat nefes almanızı sağlıyor.

Rahminiz bu hafta göbek deliği hizanızdan yaklaşık 18 cm ölçülüyor. Gebeliğin 9. Ayına geldiğinize almanız gereken ideal kilonun 11-14 olduğu belirtiliyor. Ancak bu rakamlar normal bir kilo ile hamile kalan anne adayları için. Eğer kilolu hamile kaldıysanız almanız gereken miktar daha azken, çok zayıf bir anne adayı iseniz gebelikte 18 kiloya kadar limitiniz var. Burada önemli olan vücut kitle endeksiniz. Gebeliğinizin ilk haftalarında kilo, boy bilgilerinize göre hesaplanacak vücut kitle endeksiniz, gebelikte kaç kilo almanız gerektiğini belirlemede kullanılıyor.

38 haftalık gebelikte vücudun doğuma hazırlanmasıyla beraber; bağ dokularda gevşeme, memelerden ağız sütü gelmesi görülebiliyor. Ayrıca bebeğin aşağı inmesi ile kasıklarda baskı artıyor, idrara çıkma sıklaşıyor, bel ve kalça ağrıları yaşanabiliyor.

38 Haftalık Gebelik Muayenesi

38 Haftalık Gebelik Muayenesi

38. hafta gebelik muayenesi eskisinden çok daha sıktır. Gebeliğin son haftalarında doktorunuz haftada 1-2 defa sizi görmek isteyecektir. NST cihazı ile sancınız doğuma kadar ölçülmeye devam ederken, 37. Haftadan sonra çatı muayenesi olmanız da gerekebilir. 38 haftalık gebelik dönminde Kadınlar kulübü gibi platformlarda en sık sorulan sorulardan biri çatı muayenesidir.

Çatı muayenesi, annenin pelvis kemikleri, doğum yolunun değerlendirilmesidir. Alttan muayene olarak da bilinir. Ancak bu değerlendirme yalnızca normal doğumlar için geçerlidir. Eğer planlı bir sezaryen olacaksanız çatı muayenesi olmanıza gerek yok.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

38 haftada doğum yapılır mı: Yapılır! Ben yaptım oldu. 38+3’te kızımı kucağıma aldım. 38. Hafta itibariyle doğan bebekler zamanında doğmuş sayılıyor. 38. haftada doğum olasılığı bir hayli yüksek. Bebeğiniz bu hafta doğmak isterse, (eğer bir sağlık sorunu yoksa) özel bakıma ihtiyaç duymadan, kucağınıza alıp evinize dönebilirsiniz.

38 haftalık gebelikte rahimde sancı: Gebeliğin sonlarına doğru sık sık sancı yaşayabilirsiniz. Bu sancıların çoğu doğuma hazırlık sancılarıdır.

Anne karnında 38 haftalık bebek kaç aylıktır: Gebeliğinizin 9. Ayındasınız.

Doğum en çok hangi haftada olur: Beklenen doğum tarihi her zaman SAT tarihine göre 40 hafta hesaplanır. Doğumların çoğu 38-40 haftalarda gerçekleşir. 38 hafta öncesi erken, 40. Hafta sonrası ise geç doğum adını alır.

Anne karnında bebek ne zaman döner: 38 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebeğin doğum pozisyonu almış olması beklenir. Bebekler genelde 32-36 haftaları arası baş aşağı pozisyon alır. Ancak bazı haylazlar doğum pozisyonu almayı son ana bırakabilir. Bazıları da hiç dönmez. Bebeğin dönmemesi durumunda doktorunuz external sefalik versiyon yöntemi ile çeşitli manevralarla bebeği çevirebilir. Ya da sezaryene karar verebilir.

37 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

39 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü