13 Haftalık Gebelik Rehberi

13 Haftalık Gebelik Rehberi

13 haftalık gebelikle birlikte, 9 aylık gebelik serüveninin en zorlu dönemi geride kaldı. Hem bebeğiniz hem de siz işin zor kısmını atlattınız. İlk 3 aylık dönemde bebeğinizin organları oluştu, gelişti ve önümüzdeki 6 ay gelişimini sürdürecek.

Peki gebeliğin 4. Ayında anne adaylarını neler bekliyor? 13 haftalık gebelik cinsiyet belli olur mu? 13 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 13. Haftası 1. Trimesterin de son haftasıdır. Bu döneme kadar gebelik testi, kesenin görünmesi, bebeğin kalp atışının dinlenmesi gibi pek çok heyecanlı süreçten geçtik. Minik hücre topu uzun bir yolculukla ana rahmine yerleşti, organları bir bir oluştu ve gelişmeye başladı. İlk gün, yalnızca bir iğne ucu büyüklüğünde olan bebeğimiz, 13 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde 8-10 cm uzunluğa ve 20-30 gram ağırlığa ulaştı.

Hamileliğin 13. Haftasına kadar bebeğin gözleri, ağzı, kulakları ve burnu tamamen oluşuyor. Şeffaf bir kağıt gibi olan derisinden damarları ve organları görülebilirken, bu döneme kadar haftaya kadar karnın dışında gelişen bağırsaklar, karın boşluğuna yerleşiyor.

Bu döneme kadar vücudundan büyük olan kafası, vücutla orantılı ebatlara gelmeye başlıyor. Ayrıca minik afacanlar gebeliğin 13. Haftasında kollarını hareket ettirebilme yetisi de kazanıyor. Kas ve kemik gelişimi devam ediyor. Henüz bebeğin hareketlerini hissedemeseniz de birkaç hafta içinde minik tekmeleri hisseder hale geleceksiniz.

Bunların yanında 13 haftalık bebeklerin karaciğeri safra sıvısı salgılamaya ve pankreasta insülin hormonu üretilmeye başlıyor.

Doğduktan sonra bol bol ağlaması için ses telleri de bu haftalarda gelişime devam ediyor.

13 haftalık gebelik cinsiyet belirlemek için de uygun bir dönemdir. Gebeliğin 13. Haftasında bebeğin dış üreme organları cinsiyet ayrımı yapılabilecek kadar gelişiyormuş. Ultrason muayenesinde bebeğin pozisyonu uygunsa, bebeğin cinsiyetini de öğrenebilirsiniz. Eğer bu hafta bebeğin cinsiyetini öğrenemezseniz 16. Haftaya kadar öğrenmiş olacaksınız.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

13 Haftalık Gebelikte Bebek Hissedilir Mi?

13 Haftalık Gebelikte Bebek Hissedilir Mi?

Annelerin en merak ettiği sorulardan biri de 13 haftalık bebeğin hareketleri hissedilir mi? Bebeğin ilk hareketleri, kelebeğin kanat çırpması ya da gaz hareketi gibi çok hafif şekilde hissediliyor. Bu haftalarda bu tarz minik hareketler düşük bir ihtimalle de olsa hissedilebiliyormuş. Ancak net olarak hissedebilmek için 16-20 haftaları beklemeniz gerekecek.

13 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

13 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

12. haftada rahmin leğen kemiğini doldurmasıyla birlikte karnınız artık belirginleşmeye başlıyor. Gebeliğin ilk trimesteri, yani ilk 3 ay en az kilo alınması gereken dönemdir. Uzmanlar 13. Haftaya kadar 2-2,5 kilo alınmasını yeterli görüyor. Pek çok anne adayı ilk dönemlerde yaşanan sabah bulantıları nedeniyle iştah kaybı yaşıyor ve kilo almıyor, hatta bu dönemde kilo verenler dahi olabiliyor.

Ancak 13 haftalık gebelik döneminden sonra sabah bulantıları azalıyor veya tamamen ortadan kayboluyor. Bu haftadan sonra kilo almaya başlamanız oldukça normal. Alınan kilolar artık bedeninizin değişmesine neden olacaktır. Özellikle çamaşırlar ve alt giyim ürünleri beli ve karnı sık maya başlıyor. Bu nedenle 13. Gebelik haftasından sonra gardırop yenilemeye de başlayabilirsiniz.

İlk dönemlerde yaşanan bulantı, kusma, halsizlik gibi belirtiler 1. Trimesterle birlikte azalıyor veya bitiyor. Ancak bunların yerine şişkinlik, gaz ve çatlak ihtimali başlıyor.

Gebelikte gazın ve dolayısıyla gaz sancısı ve şişkinliğin artma sebebi, progesteron hormonuna bağlı olarak, vücuttaki tüm düz kas hücrelerinin gevşemesi olarak gösteriliyor. Sindirim sisteminde besinlerin ilerletilmesini sağlayan düz kas hücreleri de gevşediği için, besinler daha yavaş ilerliyor ve sindirim sisteminde daha uzun süre kalarak sindirimin yavaşlamasına sebep oluyormuş.

Bunun yanında, gebelik ilerledikçe büyüyen rahim de sindirim sistemi ve mideyi sıkıştırıyormuş.  Uzmanlar gebelikteki mide yanması, hazımsızlık ve kabızlık gibi diğer şikayetlerin artma sebebinin de bu mekanizma olduğunu belirtiyor.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Gebelikte Gaz Ve Şişkinliği Azaltmak İçin Uzman Önerileri

Gebelikte Gaz Ve Şişkinliği Azaltmak İçin Uzman Önerileri

  • Öncelikle gaz yapan besinlerin tespit edilmesi gerekiyor,
  • Fasulye, bakla, lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahana, pırasa, soğan, yeşil soğan, enginar, kuru meyveler, bal, armut ve elma gibi gaz yapıcı besinleri tüketirken dikkat etmek gerekiyor,
  • Bazı, özellikle paketlenmiş ürünlerde bulunan suni tatlandırıcılar ve fruktoz şurubu da aşırı gaza neden olabiliyor,
  • Hareketsiz kalmayarak, sindirim sisteminizi biraz da olsa tembellikten kurtarabilirsiniz,
  • Gün içerisinde ağır öğünler yerine sık sık, az az yemeye çalışın,
  • Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yutmaya çalışın,
  • Gazlı içeceklerden uzak durun,
  • Yemek yerken konuşmamak, hava yutmanızı önleyecektir,
  • Yemekler sırasında sıvı almamaya çalışın. Bol sıvı almalısınız ama bunu yemek dışında tüm güne yayabilirsiniz,
  • İçeceklerinizi, şişeden değil de bir bardakla almanız yine hava yutulmasını önleyecektir,
  • Kabızlığı gidermek ya da hafifletmek de gaz oluşumunu azaltacaktır,
  • Suni tatlandırıcı içeren gıdalardan kaçının,
  • Atıştırıyor olsanız da oturarak yemeye ve içmeye çalışın,
  • Sıkı olmayan rahat kıyafetler, şişkinliğin sizi rahatsız etmesini önleyecektir,
  • Sakız çiğnemek gazı artırabilir,
  • Sigarayı bırakmak için bir neden daha… Sigara mide asiditesini arttırır,
  • Bazı kişiler, stresli ve gergin zamanlarında, çok fazla hava yutarlar. Doğru nefes teknikleri öğrenmeniz ve gevşeme teknikleri, bu durumda yardımcı olacaktır.

Kaynak: Gebelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik

Karnın büyümesine ve alınan kilolara bağlı olarak, cildin aşırı gerilmesi çatlaklara da neden oluyor. Karın, kalçalarda ve göğüslerde ortaya çıkan çatlaklar rahatsız edici görüntünün yanında bir de kaşıntıya sebebiyet verebiliyor.

Çatlak giderici kremler içlerindeki besleyici yağlar sayesinde cildi besliyor. Üstelik çatlak karşıtı ürünler yalnızca kremlerden ibaret değil. Çatlak karşıtı yağlar ve balsamlar, vücut losyonarı bulmak da mümkün. Doğanın mucizesi bitkilerin şifasını taşıyan bu ürünler, gerilen cildi besliyor, kaşıntıları önlüyor.

Hamilelikte Çatlak Önleyici Krem Önerileri yazımıza göz atabilir, çatlak kremi ve yağı kategorimizi ziyaret ederek, cildinize uygun ürünü bulabilirsiniz.

13 haftalık gebelik

Çok sorulan Sorular

13 haftalık gebelik kaç aylıktır?

13. Haftanın bitimiyle gebeliğinizde 3. Ay da bitiyor.

13 haftalık gebelikte ağrı?

 Bu dönemde rahmin büyümesine paralel gerilme yaşanıyor. Bu gerilme hafif kasık ağrısı şikayetlerine sebebiyet verebiliyor.

12 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

14 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü