No products in the cart.
19 Haftalık Gebelik Rehberi
19 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde büyük bir mango ebatlarına ulaşan bebekler, yaklaşık 14-15 cm uzunluğa ve 250-270 gram ağırlığa ulaşıyor. Bu hafta bebeğinizin cildi verniks tabakası ile kaplanmaya başlıyor.
Peki, bu hafta başka neler oluyor? 19 haftalık gebelik cinsiyet, bebek hareketleri, annedeki değişiklikler gibi bu haftaya dair merak ettiğiniz her şey yazımızda.
Öncelikle annelerin en çok çelişkide kaldığı bir soru ile başlayalım. 19 haftalık gebelik kaç aylık? Hamileliğinizde 5. Ayın içerisindesiniz. 21 haftalık gebelik dönemi bittiğinde 5. Ay da bitecek.
19 Haftalık Gebelikte Bebekte Ne Gibi Değişiklikler Oluyor?
Gebeliğin 19. haftasında bebeklerin cildi, Verniks Caseosa ile kaplanıyor. Verniks caseosa nedir, ne işe yarıyor? Diye sorarsanız da şöyle anlatayım;
Biliyorsunuz bebekler doğuma kadar amniyotik sıvı içerisinde gelişimlerini sürdürüyor. Verniks, sürekli su içerisinde olan bebek cildini koruyor. Beyaz-sarı kremsi bir dokuya sahip olan verniks, bebek derisinin sıvı dolu rahim içinde zarar görmesini engelliyor.
Miniklerin böbrekleri bu haftalarda büyük bir ilerleme kaydediyor ve idrar üretimi başlıyor. Kese içerisinde idrarını yapan bebek, bu sıvıyı içiyor, işiyor, içiyor, işiyor…
Dolayısıyla bir süre sonra, bebeğin idrarı, amniyon kesesi içindeki sıvının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ancak endişelenmeyin hem bu ortam oldukça steril yani bebeğin içmesinde bir sakınca yok hem de verniks tabakası anne karnındaki sıvının tüm olumsuz etkilerinden bebeği koruyor. Yapılan araştırmalar verniksin caseosa içerisinde bağışıklığı destekleyen yaklaşık 40 ayrı protein maddesi olduğunu söylüyor.
Sizin İçin Seçtik
Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Mambino Organics Toparlayıcı Çatlak Karşıtı Balmı (109gr)229,90 TL
-
Mambino Organics Hamile Bakım Seti405,00 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Ten459,90 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Siyah459,90 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
19 haftalık gebelik döneminde bebeğinizde başka neler oluyor kısaca özetleyelim
- Yağ dokusu gelişmeye başlıyor.
- Dışarıdan bakıldığına damarlarına kadar görünebilecek şeffaflıkta olan cildi, kalınlaşıyor.
- Bebeğin büyümesine paralel plesenta da büyümesini sürdürüyor.
- Tat ve koku alma, görme ve duyma gibi duyuları gelişimini sürdürüyor.
- Sesleri çok daha iyi duyuyor ve sizin sesinizi tanıyor.
- Cinsel organları gelişimini tamamlamaya başlıyor.
- Uyku saatleri düzene giriyor. Henüz anne karnındayken düzenli bir şekilde uyuyup, uyanıyor.
- Ellerini ve kollarını oynatma konusunda daha kontrollü hale geliyor.
19 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?
Gebeliğin 19. Haftasına gelindiğinde kolları ve bacakları daha orantılı hale gelen minikler, artık çok daha kontrollü bir şekilde hareket ediyor ve bebek hareketleri çeşitlilik kazanıyor. Yüzüne dokunuyor, ayaklarını oynatıyor, parmak emiyor, çeşitli mimikler yapıyor ve hatta içeride tek arkadaşı olan plesentayı yakalamaya çalışıyor. Bebeklerin kontrol kazanmalarında kıkırdak dokusunun sertleşerek kemik yapısı alması da önem taşıyor. Dolayısıyla henüz bebeğinizin hareketlerini hissetmediyseniz ve 19 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi diye merak ediyorsanız hazırlıklı olun. Bu haftalarda bebeğinizin hareketlerini hissetmeniz çok büyük bir ihtimal.
Hemen Satın Al
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Tiny Love Ana Kucağı | 3’ü 1 Arada (Denim)999,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Palm Springs | 0.3 Tog499,90 TL
-
Kidful Bitkisel Boyalı Emzik Askısı | GingerBread79,00 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Baby’s First – Uyku Zamanı40,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Blush99,00 TL
-
Momeasy Çift Katlı Müslin Havlu | Pembe Yıldız59,90 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
19 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur Mu?
Bebeğinizin cinsel organları, gelişimini neredeyse tamamladı. Kız ise vajina, rahim; erkek ise testisler neredeyse hazır. Bu sebeple gebeliğin 19. Haftasına geldiğinizde bebeğinizin cinsiyetini öğrenme ihtimaliniz çok yüksek. Ancak bebeğinizin pozisyonu uygun değilse, yani kısaca halk arasında dendiği gibi ‘göstermezse’ biraz daha beklemeniz gerekebilir.
19 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 19. Haftasında bebeklerimiz gelişimlerini hızla sürdürüyor. Peki, bu hafta anne adaylarını neler bekliyor? 19 haftalık gebelik anne karnı ne kadar büyümüş oluyor? Annedeki bazı değişiklikler neler? Gebeliğin 19. Haftasında beslenme konusunda nelere dikkat etmek gerekiyor?
Gebeliğin 19. Haftasında rahminiz henüz göbek deliğinizin alt kısmında. 20. Haftada rahminiz göbek deliğine denk gelecek. 21. Haftada yani 5 aylık hamilelik döneminizin sonuna geldiğinizde rahminiz de göbek deliğinizin yaklaşık 2. cm üstüne çıkacak. Bu da demek oluyor ki; gebeliğin 19. Haftasında anne karnı, artık hamileliği belli etmeye başlıyor ve bu haftadan sonra iyice belirginleşecek.
Gebeliğin ilk günlerinden itibaren hormonlarda bir talkım değişiklikler yaşanıyor. 19 haftalık hamilelik döneminde de hormonların çeşitli etkileri devam edebiliyor. İlk aylarda görülen belirtiler hamilelik ilerledikçe yerlerini yenilerine bırakıyor.
19 haftalık gebelik döneminde artan östrojen seviyesi nedeniyle, özellikle avuç içlerinde kızarıklıklar görülebiliyor. Dudak, çene, koltuk altı gibi pek çok bölgede de hormon artışına bağlı olarak lekelenmeler görülebiliyor.
19 haftalık gebelik kadınlar kulübü yorumlarını detaylı inceleyebilirsiniz.
Gebeliğin 19. Haftasında Beslenme ve Spor
Karnın büyümesi ve bağ dokunun gerilmesi ise zaman zaman karın ve kasık ağrılarına sebep olabiliyor. Hamilelik ilerledikçe vücudun ağırlaşması bel, bacak, sırt gibi pek çok bölgede daha çeşitli ağrılara sebep oluyor.
Hamilelik boyunca vücudu yormayacak yürüyüşler, ufak egzersizler hem kolay bir doğum yapmanıza yardım ediyor hem de ağrıları en alt seviyede tutabiliyor. Kasları güçlendiren egzersizler, rahim kaslarının da bebeği taşıyabilecek güce sahip olmasını sağlıyor.
Gebelik döneminde spor yapmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Hamile Yogası Nedir? | Nasıl Yapılır? Yazımıza göz atarak başlayabilirsiniz.
Son olarak 19 haftalık gebelik döneminde beslenme konusuna da değinmem gerek. Hamileliğin bu aylarında hazımsızlık ve kabızlık sıklıkla görülebiliyor. Bu sebeple karın ve mide ağrıları, şişkinlik, kabızlık gibi istenmeyen sorunlar yaşamamak için bu dönemde bol lifli gıdaları tercih etmekte yarar var.
Gebeliğin 19. Haftası anne ve bebeğin yaşadığı değişimler böyle. Bakalım yolun yarısı eden 20. Haftada neler oluyor?
18 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
20 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.