10 Haftalık Gebelik Rehberi

10 Haftalık Gebelik Rehberi

10 haftalık gebelik aynı zamanda embriyo döneminin de sonu. Bu haftadan sonra anne karnındaki minik kuzular fetüs ismi ile anılıyormuş. 11. Haftadan doğuma kadar sürecek fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişiyormuş.

Kaynak: Fetüs Nedir? Embriyo ve Fetüs Arasındaki Farklar

Bebekler hamileliğin ilk haftalarında büyük bir hızla büyüyor. Öyle ki; bir önceki haftaya kıyasla boyu ve ağırlığı ikiye katlanıyor. Bu büyüme elbette ki daha sonra yavaşlıyormuş. Peki bebeğimiz bu kadar hızlı büyürken; ne gibi değişimler oluyor? 10 haftalık gebelik hissedilir mi? annedeki değişiklikler nelerdir?

10 Haftalık Gebelik Görüntüsü

10 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Önce hücre topu, sonra minik bir deniz atı gibi görünen bebekler bu haftadan sonra bebek görünümüne daha da yaklaşıyor. Omurga uzantısı kuyruk kayboluyor, vücudunun 3’te biri büyüklüğünde olan baş ve ense zamanla normla bir görünüme kavuşuyormuş.

Geçtiğimiz hafta bir zeytin tanesi kadar olan minikler 10 haftalık gebelik döneminde ortalama 3,1-4,2 cm uzunluğa erişiyor. Ağırlıkları ise yaklaşık 5 gr. Yani bu hafta bebişlere minik bir çilek diyebiliriz.

10 haftalık gebelik döneminde bebeklerde olan değişimleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Tırnakları oluşmaya başladı,
  • Parmak izi oluşuyor,
  • Dış kulak son şeklini almak üzere,
  • Tendonlar, bacak kaslarını kemiklere bağlıyor ve diz eklemi belirginleşiyor,
  • Eller ve ayaklar artık bir araya getirilip birleştirilebiliyor,
  • İlk tekmelemeler başladı (ancak henüz hissedememeniz çok normal. Minik tekmeleri hissetmek için biraz daha beklemeniz gerekiyor)
  • Beyin gelişimi de son hız devam ediyor. Dakikada 250 bin nöron üretiyor,
  • Minik diş tomurcukları oluşmaya başlıyor,
  • Böbreklerde idrarı süzen ana filtreleme birimleri oluşmaya başlıyor,
  • Kalın bağırsaklarında, bağırsak hareketleri başladı,
  • Erkek bebekte testisler, erkeklik hormonu testosteron üretimine başladı bile,
  • Gözkapakları hızlıca oluşmaya başlıyor ve birleşerek kapanıyor.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

10 Haftalık Gebelik Annedeki Bazı Değişiklikler

10 Haftalık Gebelik Annedeki Bazı Değişiklikler

Anne adaylarının en merak ettiği şey kesinlikle karnının ne zaman büyümeye başlayacağıdır. Bu biraz da annenin vücut yapısı ve kaç kilo aldığı gibi etkenlere bağlıdır. Bazı annelerin karnı çok çabuk büyürken bazı annelerin doğuma kadar hamile olduğu pek de anlaşılmaz. Ancak karın genellikle hamileliğin 5. Ayında belirginleşiyormuş.

Normal ve sağlıklı gebeliklerde, gebeliğin ilk 3 ayında 1.3 kg ila 3.6 kg arasında alınması öneriliyor. Yani hamileliğinizin 2.5 ayını geride bıraktığınız şu günlerde henüz hamile olduğunuz karşıdan çok da belli olmaz. Ancak yine de özellikle çamaşırlar veya pantolonlar sıkmaya başlayabiliyor. Ayrıca gebeliğin ilk 3 ayında gaz ve şişkinlikte en sık yaşanan problemlerden ve kıyafet seçiminizi mutlaka etkiliyor.

Bu sebeple beli sıkmayan, bol, rahat kıyafetlerin seçilmesi hem annenin hem de bebeğin rahatı için elzem. Her ne kadar şu an belli olmasa da birkaç aya karnınız büyüyecek ve gardırobunuza daha bol ve rahat eşyalar eklemeniz gerekecek. Hamilelik sadece bebeğe alışveriş değil ya canım! Annenin de doyasıya alışveriş keyfi olmasın mı? bu dönemde beli genişleyebilen hamile pantolonları, eşofmanları, hamile tişörtleri epey işe yarıyor.

Alışverişe çıkmadan önce fikir arıyorsanız; Hamile Giyim Marka Tavsiyeleri | Buyurken.com yazımıza mutlaka bir göz atın.

İlk 3 Ayda Nasıl Spor Yapmalı?

İlk 3 Ayda Nasıl Spor Yapmalı?

Şişkinlik ve gaz probleminin yanında erken dönem belirtileri olan bulantı, kusma, tiksinme, kabızlık gibi belirtiler hamileliğin ilk üç ayında görülebiliyor.

Gebelik döneminde hem doğumun kolay geçmesi hem de sonrasında annenin kendini hızlıca toplaması için spor yapması epey faydalı oluyor.

Uzmanlar gebeliğin ilk 3 ayında tempolu yürüyüşler ve pilates ile omurgayı güçlendirecek sırt egzersizlerinin düzenli şekilde yapılmasında fayda görüyor. Ayrıca haftada 3-5 gün yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüşler de hamilelik süreci için oldukça fayda sağlıyor.

Yapılacak spor için hamilelik döneminin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Son aylarda vücut çok daha ağırlaşacağı için 3-6 ay arasında pilates, yoga ve yüzme; 6-9 aylık dönemde ise daha çok oturmaya yönelik sporlar tavsiye ediliyor.

Kaynak: Hamilelikte Spor Bedeni ve Ruhu Dinlendiriyor

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Kalp Atışlarını Dinleme Vakti

Kalp Atışlarını Dinleme Vakti

Bebek haberini aldığımız ilk günden bu yana heyecanla beklediğimiz o an geldi. Eğer bu haftaya kadar bebeğinizin kalp atışlarını duyamadıysanız, 10 haftalık gebelik döneminde bebeğin kalp atışları artık duyabilirsiniz. Normalden oldukça hızlı atan bu minik kalp muhtemelen o ana kadar hayatınızda duyduğunuz en ahenkli ses olacak.

Bebeğin kalp atışları her ultrason kontrolünde doktor tarafından dinlenerek, sağlık durumu hakkında bilgi elde edilebiliyor. Uzmanlar gebelikte bebeğin kalp atışlarının kesin ve net bir şekilde duyulması için 10. – 12. Haftalar arası olduğunu söylüyor. Yani 10. Haftada kalp atışını duyamazsanız paniğe kapılmayın. 12. Haftaya kadar beklemeniz doğru olacaktır.

10 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu

10 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

10 haftalık erkek bebek görüntüsü ile kız bebek görüntüsü ultrasonda aynıdır. Pek çok anne doktor göstermediği sürece ultrason görüntüsünde cinsiyeti anlayamaz. Bebeğin cinsiyeti en erken 12-13. Haftalarda kendini göstermeye başlıyormuş. Ancak kesin sonuç için 14-15. Haftaları beklemek gerekiyormuş. Anlayacağınız en iyi ihtimalle 16. Haftaya kadar “Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi” atasözü ile devam edeceğiz.

9 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

11 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü