7 Haftalık Gebelik Rehberi

7 Haftalık Gebelik Rehberi

Bebeğiniz her hafta büyük bir hızla büyüyor. Öyle ki 7 haftalık gebelik döneminde geldiğinizde bebeğiniz ilk döllendiği yumurta halinden 10 bin kat daha büyük bir hal alıyormuş. Hiç durmadan çalışılan bir inşaat gibi bebeğiniz de her saniye şekilleniyor, gelişiyor ve büyüyor.

Gebeliğin 7. Haftasında bebeğin el, kol, yüz, vücut, ayaklar ve beyin gibi organları iyiden iyiye şekillenmeye devam ediyor. Ana rahmindeki bu hummalı çalışma pek tabi anneyi de etkiliyor. Gebelikte 7. Hafta; halsizlik, sık idrara çıkma, kusma, bulantı gibi etkileri hala yaşıyor olmanız, hatta yeni yeni yaşamaya başlamanız oldukça normal kabul ediliyor. Hamilelikte belirtilerin azalması ise zaman isteyen bir durum. 

7 Haftalık Gebelik Belirtileri

7 Haftalık Gebelik Belirtileri

Hamileliğin 7. Haftası, 1. Trimesterin 2. Ayı oluyor. Yani hamileliğinizin 2. Ayındasınız. Bebek haberini şimdiye dek almış olmanız gerekiyor. Ancak yeni öğrenmiş olmanız da olası. 7 haftalık gebelik belirtileri ilk haftalarla neredeyse aynı. Adet gecikmesin takiben, sabah bulantıları -ki bu bulantılar günün her saatinde olabiliyormuş, vücudun yeni durumuna alışmaya çalışması sonucu halsizlik, uyku hali, sık idrara çıkma, zaman zaman çamaşırda lekelenme gibi erken dönem belirtileriniz hala devam ediyor olabilir. Ya da yeni yaşamaya başlayabilirsiniz.

Sizin İçin Seçtik

Anne alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Gebeliğin 7. Haftası Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 7. Haftası Annedeki Değişiklikler

7 haftalık gebelik döneminde annedeki bazı değişiklikler devam ediyor. Değişen hormonlar sebebiyle; halsizlik, uyku hali, yorgunluk, sık idrara çıkma, kabızlık, gaz, şişkinlik, mide yanması, hazımsızlık, aşerme, tiksinme gibi belirtiler hamileliğin ilk dönemlerinde baş gösteriyor ancak ilerleyen gebelik haftalarında birçoğu kayboluyormuş.

O yüzden ilk dönemlerde bu belirtileri taşıyan, özellikle mide bulantısı yaşayan annelerin kilo vermesi gayet normal bir durummuş. Ancak böyle bir probleminiz yoksa 7 haftalık gebelik döneminde bir miktar kilo almış olabilirsiniz. Artık pantolonların karın bölgeleri birazcık sıkabilir, eski taytlarını rahatsızlık vermeye başlayabilir, bilginize. 

Burada gebelikte kilo alımı konusunda da değinmek gerektiğini düşünüyorum. Hamilelikte hem bebeğin sağlıklı gelişimi için hem de anne adayının kendi sağlığı için çok iyi beslenmesi, kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekiyor. Ancak tabi ki çok iyi beslenme derken çok yemek değil, sağlıklı beslenmek.

Uzmanlar gebelikte kaç kilo alınmalı sorusunun her gebe için özel hesaplanması gerektiğini söylüyor. Yani eğer kilolu hamile kaldıysanız hem bebeğin hem de kendi sağlığınız için gebelik boyunca alacağınız kiloyu minimum seviyede tutmanız gerekecek.

  • Normal kilolu anne adaylarının 11-14 kg,
  • Azıcık kilolu anne adaylarının 12.5-18,
  • Fazla kilolu anne adaylarının 7-11, 
  • Obez anne adaylarının ise 5-9 kg arasında kilo alımının normal kabul edildiğini belirtiyor.

Kaynak: Gebelikte Kilo Alımı

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Hamileliğin 7. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 7. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Gebeliğin 6. Haftasında 5-8 mm civarında olan minik bezelye, 7. Gebelik haftası ile 9-12 mm’ye ulaşıyor ve fasulyeliğe terfi ediyor. İleride bol bol öpüp koklayacağımız el ve ayaklar bu hafta iyice belirginleşiyormuş. Hazır olun hamileliğin sonuna doğru o minik ayaklar içerde karateye başlayacak!

Yedi haftalık gebelikte bebeklerin kuyruk sokumu ve omurgası tam anlamıyla şekillenmesini bitirmediği için, kuyruklu görünüyormuş ancak kuyruk kısmı birkaç hafta içerisinde kayboluyormuş.

Geçtiğimiz haftalarda belirmeye başlayan minik suratta 7 haftalık gebelik döneminde gelişimini sürdürüyor. Gözler, göz kapakları, burun ve burun delikleri, ağız, dil ve kulaklar hamileliğin 7. Haftasında gelişimini sürdürüyor.

7. haftada bebeğinizin en büyük organı kafası imiş. Bu dönemde hepi topu 10-12 mm’lik olan bebeklerin vücudunun 3’te 1’ini baş bölgeleri oluşturuyormuş. Tam anlamıyla deri ile kaplanmayan kafa tası bu haftalarda hala şeffafken dakikada 100 yeni beyin hücresi üretiliyormuş.

İlk halinden 10 bin kat daha büyük olan minik fasulye, bu hafta sindirim ve solunum sisteminin yanında böbrek, bağırsak, apandisit ve pankreas gibi pek çok organa sahip olmaya başlıyor ve her saniye gelişmeye devam ediyor.

Bebek Hareketleri Kaçıncı Haftada Hissedilir?

Bebek Hareketleri Kaçıncı Haftada Hissedilir? 

Ve güzel bir haber! Bu hafta bebeklerin kas ve lifleri de oluşmaya başlıyor yani bu şu demek: Çok yakında karnınızda hareket eden bir miniği hissedebilirsiniz. Tekmelere hazırlıklı olun!

Bebekler anne karnında gelişimlerini sürdürürken içeride yaptığı hareketler rahim duvarına kadar etki edebiliyormuş. Tekmeledi dediğimiz o hareketler için bebeğin yeterince gelişmesi yani bu gelişme içinde 16-20. Haftaları beklemek gerekiyormuş. İlk gebeliklerde 20–22. Hafta hissedilebilen hareketler ikinci ve üçüncü gebeliklerde daha erken dönemde, 16 hafta civarında hissedilebiliyormuş.

Kaynak: Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

7 Haftalık Gebelik Kalp Atışı

7 Haftalık Gebelik Kalp Atışı

Hepimiz bebek haberini alır almak, karnımızdaki yeni dünyayı görmek, kalp atışını duymak, varlığından emin olmak istiyoruz. İlerleyen teknoloji oldukça erken dönemlerde bize bu şansı veriyor. 7 haftalık gebelik döneminde bebeğin kalp atışı duyulabiliyor.

Ancak yine de 7 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmazsa panik yapmaya gerek yok. Uzmanlar gebelikte bebeğin kalp atışlarının kesin ve net bir şekilde duyulması için 10. – 12. Haftaları beklemek gerektiğini söylüyor.

Kaynak: Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Çok Sorulan Sorular

7 haftalık gebelik kaç aylık ?

 1. Trimesterin 2. Ayındasınız. Yani 2 aylık gebesiniz.

7 haftalık bebek boyutu nedir?

 Bebeğiniz bu hafta baş-popo 9-12 mm civarında.

7 haftalık bebek ultrason görüntüsü?

Bu haftalarda bebeğinizi ultrason cihazında görebilirsiniz, ancak henüz o kadar küçük ki orada ne olduğunu muhtemelen yalnızca doktorlar anlıyor. Bizim hayal ettiğimiz gibi minik ellerini, yüzünü görmemiz için henüz çok erken.

7 haftalık bebeği cinsiyeti belli olur mu?

Bebeğin cinsiyeti en erken 12-13. Haftalarda kendini göstermeye başlıyormuş. Ancak kesin sonuç için 14-15. Haftaları beklemek gerekiyormuş. Anlayacağınız en iyi ihtimalle 16. Haftaya kadar “Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi” atasözü ile devam edeceğiz.

(Kaynak:Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?)

6 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

8 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü