23 Haftalık Gebelik Rehberi

23 Haftalık Gebelik Rehberi

Geldik 23 haftalık gebelik dönemine. Zaman nasıl da hızlı geçiyor değil mi? Kese görünecek mi, ilk kalp atışı ne zaman duyulacak derken 5 ay bitti. Bebeğiniz yarım kiloya ulaştı bile.

Gebeliğin 23. haftasında gelindiğinde gelişiminin büyük kısmı tamamlanan bebeklerin baş ve popo uzunluğu yaklaşık 28 cm, kilosu ise 500-530 gram civarına ulaşıyor. Bebekler bu haftalarda kilo almaya başlarken anneler için en önemli sorular da 23 haftalık gebelik bebek kilosu, bebeğim bu hafta kaç kilo oldu gibi sorular oluyor. Artık gebeliği dışarıdan belli olan anne adayları ise günden güne ağırlaşıyor.

Bakalım gebeliğin 23. Haftasında sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? 23 haftalık gebelik ultrason görüntüsü nasıl? Bebekteki ve annedeki değişiklikler neler?

23 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

23 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Anne karnında 23 haftalık bebek nasıl görünür? Bu soru hamileliğin her haftasında olduğu gibi bu hafta da annelerin en merak ettiği konuların başında geliyor.

Bebeğiniz artık yenidoğan bir bebeğe daha çok benziyor. Üstelik el, ayak, kol ve bacaklarını çok daha düzenli bir şekilde hareket ettirebiliyor. Bu haftalarda, küçük bir patlıcan büyüklüğünde olan miniğinizin tekmelerini hissetmeye başlamış olabilirsiniz.

İlk gebeliklerde bebek hareketleri genellikle 24. haftadan itibaren hissetmeye başlayabilir. Bu döneme kadar bağırsak hareketleri bebek hareketi zannedilebilir. Çünkü bebeğiniz çok küçük, amniyon kesesi onu koruyor, kolluyor ve hareketlerini hafifleten bir tampon görevi görüyor.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Sıklıkla Olur?

Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Sıklıkla Olur?

2. ve daha çok kez hamile kalan kadınlar ise daha erken haftalarda bebek hareketlerini hissedebiliyor. Hamileliğinizin 23. Haftasında bebek hareketlerini hissedemezseniz endişelenmeyin. Uzmanlar normal olanın 24. Haftadan sonra, 4 saat içerisinde bebeğinizin 10 defa hareket etmesi olduğunu söylüyor.

Bebeğiniz bu hafta sesleri çok daha iyi duyuyor. Şimdiye kadar boğuk olan sesler, kulak kemiklerinin sertleşmesiyle beraber netlik kazanıyor. Ona bol bol şarkı söyleyebilir, sohbet edebilir, kitap okuyabilirsiniz.

23 haftalık gebelik döneminin en önemli gelişimlerinden biri ciğerlerde yaşanıyor. Doğum sonrasına hazırlanan ciğerlerindeki damarlar içine çekeceği ilk nefes için hazırlanıyor. Büyümeye devam ediyor. Bebekler doğacakları ilk ana kadar oksijeni plasentadan alıyor. Ancak yine de anne karnında solumun hareketleri yapıyor ve solunuma hazırlanıyor.

23 haftalık hamilelik döneminde kız bebeklerin rahim ve yumurtalıkları gelişmiş duruma ancak erkek bebeklerin dış üreme organ gelişimi hala sürüyor. Erkek bebeklerin testisleri gebeliğin 23. Haftasında karın bölgesinden aşağıya inmeye devam ediyor.

23 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

23 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 23. Haftasında rahim göbek deliği hizasını çoktan geçmiş oluyor. Bu da artık hamileliğinizin dışarıdan belli olduğu anlamına geliyor. 23 haftalık gebelikte anne karnının büyüklüğü yuvarlak bir görünüme kavuşuyor.

Ancak ne kadar kilo alacağınızı, karnınızın ne kadar büyüyeceğini pek çok faktör etkiliyor. Bazı kadınların hamile olduğu son aylarda bile belli olmazken bazıları ise daha ilk aylardan kocaman bir göbeğe sahip olabiliyor. Bu sebeple hamilelik yolculuğunuzda gelişiminizi ve değişiminizi başka anne adayları ile lütfen kıyaslamayın. Doktorunuz her şeyin yolunda olduğunu söylediyse, bebeğinizi sevgiyle büyütmeye odaklanın.

Gebeliğin her döneminde farklı hamilelik belirtileri görülebiliyor. Sık sık idrara sıkışma, mide yanması, sırt ve bel ağrıları ayak ve ayak bileklerinde şişlik 23 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alıyor.

Bebeğin büyümesi, amniyon sıvının artması, dolayısıyla taşıdığınız ağırlığın artması günden güne idrar torbanızdaki baskıyı artıracaktır. Bu da gebeliğin ilk döneminde yaşanan sık idrara çıkma isteğinizi geri getirecektir.

Mide yanmanız ise bebeğin mideye yaptığı baskı ve artan hormonlardan kaynaklanıyor. Gebelikte artan progesteron hormonu metabolizmada sindirimi yavaşlatıyor, mide boşalımı gecikiyor. Bunun sonucunda da hamilelikte mide yanması sık sık yaşanıyor.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Gebelikte Magnezyum ve Kalsiyum Kullanımı

Gebelikte Magnezyum ve Kalsiyum Kullanımı

23 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında yaşanması olası bir başka problem ise kramplardır. Özellikle bacaklarda oluşan kramplar gece uykunuzdan bile uyandırabilir. Magnezyum veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bu kramplar doğru ve yeterli beslenme ile önlenebiliyor.

Hamilelikte Magnezyum Eksikliği

Hamilelikte Magnezyum Eksikliği

Magnezyum eksikliği; iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, uyku bozukluğu ve kas spazmları gibi pek çok probleme yol açabiliyor. Badem, yulaf, ıspanak, fıstık, pekmez, karalahana, fasulye, muz, mercimek, bezelye, patlıcan, dereotu gibi besinler magnezyum içeriyor. Bunların yanında uzmanlar günde 1 şişe maden suyu içmenin de magnezyum açısından fayda sağladığını söylüyor.

23 haftalık gebelik döneminde kalsiyum eksikliği de kas kramplarının sebebi olabiliyor. Hamilelikte bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan kalsiyum miktarı sağlanamazsa ihtiyaç annenin kemiklerinde yer alan kalsiyumdan karşılanıyor. Bu durumda da annenin kemikleri için ihtiyacı olan destek sağlanamadığı için, kalsiyum eksiliği ortaya çıkıyor ve annenin ilerleyen yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi) olma ihtimali artıyor. Bu sebeple gebelikte kalsiyum kullanımı hem bebek hem de anne için önem taşıyor.

Gebelik döneminde anne adayının günde 1000 miligram (1 gram) kalsiyum takviyesi alması gerekiyor. Süt, yoğurt, peynirin dışında; kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller bol miktarda kalsiyum içeriyor.

23. hafta Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

Karnında yeni bir dünya büyüten anneler, doğal olarak kendileri ile ilgili de pek çok soru işareti taşıyor. Aldığım kilo normal mi? 23 haftalık gebelikte anne karnının büyüklüğü ne kadar olur? Beslenme nasıl olmalı gibi detaylı araştırmalara giren anneler Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarına sık sık başvuruyor. Hamileliğin 23. haftasında en çok sorulan sorular şöyle;

23 haftalık gebelikte kaç kilo alınır?

23 haftalık hamilelik annenin kilosu ne olmalı sorusu en sık sorulan sorulardan biri. Uzmanlar bu haftaya kadar 5,5-7 kilo alınmasının uygun olduğunu söylüyor. Ancak kaç kilo ile gebe kaldığınız, vücut kitle indeksiniz, sağlık durumunuz gibi pek çok faktör hamilelikte kilo alımına etki ediyor. Bu sebeple kendi kilonuzu asla başka hamilelerle kıyaslamamalı, doğru kilo artışının ne olduğu konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

23 haftalık gebelik kaç aylık?

Gebeliğinizde 6. Ayın içindesiniz.

22 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

24 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.