No products in the cart.
Bebekler Kaç Haftada Doğar? | Bebek Ne Zaman Doğar Hesaplama
Bebekler kaç haftada doğar sorusu özellikle ilk bebeğine hamile anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biridir. Gebelik 9 ay 10 günlük uzun bir yolculuktur. Bebeğin zamanında doğumu 37. ve 41. Haftalar arası gerçekleşir.
Peki, bebekler ne zaman doğar? Erkek ya da kız bebeklerin doğum süreleri farklılık gösterir mi? ikiz ya da üçüz gibi çoğul gebeliklerde doğum ne zaman gerçekleşir? En erken ve en geç doğum ne zamandır? Aklınıza takılan tüm sorular bu yazıda!
Bebekler Ne Zaman Doğar?
Bebekler ne zaman doğar sorusunun genel cevabı 37-41. Haftalar arası dönemdir. Bu tarihler zamanında doğum tarihleridir. Ancak elbette her gebelik, her anne ve her bebek birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle doğum zamanları da farklılık gösterebilir. Her kadın 38. Haftada doğuracak diye bir kaide yok. Bebekler kaç haftada doğar konusunda erken doğum, geç doğum, en erken doğum gibi bazı durumlarla karşılaşılabilir.
Normal şartlarda, 37. haftadan sonra her an doğum başlayabilir. Bu nedenle doğum belirtilerini bilmek ve çok iyi gözlemlemek gerekiyor.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
- Rahim kasılmaları
- Düzenli sancıların başlaması
- Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ve güçlü tuvalete çıkma isteği
- Doğum suyunun gelmesi
- Bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olması (başının doğum kanalına girmesi)
Bebekler Kaç Haftada Doğar: Erken, Geç, Miad Aşımı…
Bebekler En Erken Ne Zaman Doğar?
Bebekler kaç haftada doğar? Sorusunun yanı sıra bebekler en erken ne zaman doğar sorusu da özellikle riskli gebeliklerde annelerin merak ettiği bir soru. En erken doğum tarihi 23. Hafta olarak kabul ediliyor. Uzmanlar 23 haftadan önce bebeğin akciğerlerinin havadaki oksijeni kana iletebilecek duruma gelmediğini ve bu nedenle;
- Ağır işitme bozuklukları
- Ağır zeka gerili
- Serebral felç-yürüyebiliyor
- Serebral felç-yürüyemiyor
- Ağır işitme kaybı
- Körlük
- Kronik akciğer hastalığı
Gibi kalıcı hasarların olabileceğini belirtiyor.
Amerikan Pediatri Akademisi 23 hafta veya doğum ağırlıkları 400 gramının altında olan bebeklerin doğumdan sonra yaşatılmaya çalışılmamasını öneriyor. Bu sınır bazı ülkelerde 500-600 gramdır. Ancak yine de 23. Haftadan önce doğan bebeklerin kalıcı hasarlar yaşama olasılığı nedeniyle hayatta kalabilmelerinin neredeyse imkansız olduğu öngörülüyor. Bu nedenle bebekler en erken ne zaman doğar sorunuza 23. Hafta diyebiliriz.
Erken Doğum
37. haftadan önce doğan bebekler erken doğum yani prematüre kabul ediliyor. Erken doğum için en alt sınır ise 23. Hafta. 23. Hafta doğan bebekler özel bakıma ihtiyaç duyuyor. Doğumun hemen ardından kuvöze alınarak gelişimini tamamlaması bekleniyor. Ancak bebek 36. hafta doğarsa yaşama sansı oldukça yüksek ve tıbbı gereksinim de oldukça az. Çünkü gelişiminin çoğu tamamlandı. Bebekler anne karnında son haftalarını yalnızca kilo almakla geçiriyor.
Zamanında Doğum
Tekil gebeliklerde 37. Haftadan itibaren gerçekleşen doğumlar zamanında doğum kabul ediliyor. Zamanında doğumun üst sınır ise 41. Hafta bu haftaya kadar doğum başlamazsa beklenip beklenmeyeceğine doktorunuz karar veriyor.
37. haftadan sonra her an doğum başlayabilir. Bu nedenle doğum belirtilerini bilmek ve çok iyi gözlemlemek gerekiyor.
Geç Doğum
41. haftadan sonrası geç doğum kabul edilir. Eğer bebek bu haftaya kadar doğmadıysa buna miad aşımı da denir.
Uzmanlar geç doğumun genellikle gebelik haftasının yanlış hesaplanmasından kaynaklandığını söylüyor. Yani aslında doğumunuz zamanında olabilir fakat yanlış hesaplama yüzünde miad aşımı gibi görünebilir.
Ancak gerçekten de gelmemek için ısrar eden bebekler olabilir. Bebekler kaç haftada doğar sorusunun maksimum cevabı 41’dir. 42 haftayı aşan gebeliklerin bilinen bir nedeni olmamakla beraber, bebekte bazı sorunlar ortaya çıkma ihtimali de artar.
42 haftayı aşan gebeliklerde,
- Plasenta ile ilgili sorunlar başlar,
- Plasenta eskisi gibi iyi görev yapmaz,
- Amniyon sıvısı azalmaya başlayabilir;
- Miad aşımında doğan bebekler, iri bebek olabilir ve zorunlu sezaryen yapılabilir,
- Mekonyum aspirasyonu (ilk kakasını rahimdeyken yapıp, akciğerlerine çekmesi) gibi sorunlar yaşanabilir.
Bu nedenle zaman aşımı gebeliklerde doktor kontrolü daha da sıklaştırılır. Bebeğin anne karnında durumu kontrol edilir, bebeğin sıkıntıda olduğuna dair bir bulguya rastlarsa, doğumu başlatılır.
İkiz Bebekler Ne Zaman Doğar?
İkiz bebekler ne zaman doğar sorusu ise karnına iki can taşıyan annelerin en merak ettiği konu. Doktorlar ikiz gebelikler için özellikle doğum yöntemi sezaryen olarak belirlendiyse 38. Haftayı uygun görüyor.
İkiz gebeliklerde çoğu zaman sezaryen doğum uygulanıyor. Ancak bu normal doğuramayacağınız anlamına gelmiyor. Eğer ilk bebek baş aşağı pozisyondaysa, vajinal doğum gerçekleşebilir. Ancak ilk bebek normal doğduktan sonra ikinci bebeğin zorunlu sezaryene alındığı durumlarda yaşanabiliyor.
İkiz bebekler biraz aceleci olabiliyor. Artık ana rahmine iki kişi sığamamaya başladıklarında gelmeye karar veriyorlar. Bu nedenle İkiz bebek ne zaman doğar konusunda cevap genellikle 35. Hafta olabiliyor.
Ancak ikiz bebekler kaç haftada doğar konusunda, doğum tarihiniz ve yönteminiz konusunda önemli olan doktorunuzun tavsiyesidir. Takiplerinizi yapan doktorunuz sizin için en uygun olan doğum yöntemini belirleyecektir.
İkiz bebeklerle ilgili daha detaylı bilgi için: İkiz Bebek Nasıl Olur?
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
Üçüz Bebekler Ne Zaman Doğar?
Üçüz bebekler ise ikizlerden daha da aceleci. Üçüz doğumları ortalama 32. Haftada gerçekleşiyor.
Tüp Bebek Ne Zaman Doğar?
Tüp bebek ile normal yollarla gebe kalmanın arasındaki tek fark, döllenme tarihinin net olarak bilinebilmesidir. Bu nedenle tüp bebek doğum tarihi hesaplarken, normal gebeliklerde olduğu gibi regl tarihi baz alınmaz. Bunun yerine embriyonun rahme yerleştirildiği gün baz alınır. Tük bebek ne zaman doğar sorusunun cevabı ortada net bir tarih olduğu de yaklaşık doğum tarihinin bu tarihten 266 gün sonrasına denk geleceği söylenebilir.
Erkek Bebekler Ne Zaman Doğar?
Erkek bebekler ne zaman doğar sorusu tolumda yer alan “erkek bebek geç doğar”, “9 ay 10 günü doldurur” gibi cümlelerden kaynaklanıyor.
Kız ya da erkek fark etmeksizin bebeklerin çoğu 37-41 hafta arasında dünyaya gelir. Bebeğin sağlıklı gelişimi ancak bu haftalarda tamamlanır ve son günleri kilo almakla geçer.
Halk arasında kız bebeklerin daha erken, erkek bebeklerin ise daha geç doğduğuna dair söylemler olsa da bunun bilimsel bir gerçekliği bulunmuyor. Peki, erkek bebekler kaç haftada doğar? Erkek bebekler ne zaman doğar sorusunun cevabı da tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37-41. Haftalar arasıdır.
İri Bebek Ne Zaman Doğar?
İri bebek (makrozomi) doğum kilosu 4000 gr. Üzerindeki bebeklere deniyor. Hamileliğin 6. Ayından itibaren ultrasonda tespit edilebilen iri bebeklerin kesin doğum zamanı hakkında net bir şey söylemek mümkün değil.
Her ne kadar tosuncuk halleriyle oldukça sevimli dursalar da iri bebekler birtakım riskler taşıyor. Her yüzz hamilelikten 10’unda görülebilen iri bebeklerin doğum şekli ise genellikle sezaryen oluyor. Ancak doktorunuz gerekli muayeneleri yaptıktan sonra normal doğurabileceğinize kanaat getiriyorsa elbette normal doğum da mümkün.
Bebeğin iri olmasında
- Annede şeker hastalığı olması,
- Hamilelik şeker hastalığı,
- Hamilelik süresinin uzaması,
- Annenin aşırı kilolu olması,
- Genetik sebepler rol oynuyor.
Bebek Aşağı İndikten Ne Zaman Sonra Doğar?
Bebekler kaç haftada doğar? Sorusunu yanıtladık ancak doğumun yaklaştığını gösteren bazı belirtilerden de bahsetmek gerek. Bebeğin aşağı inmesi yani doğum pozisyonu alması ve doğum kanalına girmesi demektir. Bebeğin doğabilmek için geçmesi gereken yola girmesi doğum belirtilerinde biridir. 36. haftadan itibaren doğum kanalına iniş başlar ve bebeğin kanala giresiyle anne adayları, bir rahatlama, hafifleme hissine kapılır. Bunun nedeni mide, diyafram üzerindeki baskının azalması, daha rahat nedef almaya başlamalarıdır.
Bebekler Genelde Ne Zaman Doğar?
Annelerin “6 haftalık bebek ne zaman doğar? 7 haftalık bebek ne zaman doğar?” gibi sorularıyla karşılaşmak mümkün. Bu tarihler genellikle anne adaylarının gebeliği yeni öğrendiği ve büyük bir heyecana kapıldıkları dönemdir. Dolayısıyla bebeğin doğum tarihini, mevsimini hatta bu tarihe göre burcunu bilmek isteyen anneler için durumu kısaca şöyle özetleyebiliriz;
Doğum tarihi hesaplaması son regl tarihinize göre otomatik olarak yapılabiliyor. 280 gün üzerinden yapılan bu hesaplama size olası doğum tarihinizi veriyor. Ancak bebeğiniz 37. Haftadan itibaren zamanında doğmuş kabul ediliyor.
Gebeliğin 1. Haftası aslında regl dönemimizin olduğu haftadır. Yani ortada henüz bir bebek yoktur ve rahim olası bir hamileliğe hazırlanıyordur. Peki ortada bir bebek yokken neden hamile kabul ediliyoruz?
Pek çok anne adayı bebeklerinin varlığını ilk adet gecikmesinden sonra, yani tahminen en erken 4 ya da 5 haftalıkken öğreniyor. Bebek bu haftalarda resmen anne karnına yerleşiyor ve büyümeye başlıyor.
Bebek Ne Zaman Doğar Hesaplama?
Bebekler kaç haftada doğar sorusunun cevabını öğrendik ancak bu haftalar neye göre hesaplanıyor? Bebek ne zaman doğar hesaplama konusu annelerin bir hayli aklını karıştıran bir konu.
Uzmanlar hamileliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü belirtiyor. Yıllardır 9 ay bildiğimiz gebelik süreci bu hesaba göre 10 ayı da geçiyor. Evdeki hesaba uymayan bu hesap eminim ki benim gibi pek çok anne adayının aklını karıştırıyor.
Tıp literatüründe bu durum şöyle açıklanıyor; 1 haftalık gebelik aslında ortada henüz bebeğin olmadığı dönem. Gebeliğin 4. Haftası aslında bebeğin var oluşunun ikinci haftasına denk geliyor. Yani ilk iki hafta rahmin gebelik için hazırlanması ve yumurtanın oluşumunu içeriyor. Yani 6-7 haftalık bebek aslında 4 ya da 5 hafta önce var oldu.
Tüp bebek tedavilerinde yumurta ve spermin döllenerek, rahme yerleştirildiği gün tam olarak bilinebiliyor. Ancak normal yolla oluşan hamileliklerde döllenmenin olduğu günü tam olarak bilmek çok mümkün olmuyor.
Anlayacağınız gebelik haftası hesap kitap işleri birazcık karışık. Ama gözünü sevdiğim teknoloji pek tabi gebelik hesaplama konusuna da bir çözüm getirmiş. Geliştirilen hamilelik hesaplama cetveli sizin için otomatik olarak hesaplama yapabiliyor. Sitemizde yer alan Detaylı gebelik haftası hesaplama cetveline son adet tarihinizin ilk gününü girerek hızlı bir şekilde bebeğinizin kaç hafta, kaç günlük olduğunu ve tahmini doğum tarihini öğrenebiliyorsunuz.
Bebekler kaç haftada doğar donuşunda doğum şekli de önemlidir. Eğer doktorunuz normal doğum yapabileceğinizi söylediyse, bebekte ve anne de herhangi bir problem yoksa doğum belirtileri, doğumun normal yollarla başlaması beklenmelidir. Bunun da net olarak bir tarihi yoktur. Bazı gebelerin 38. Bazı gebelerin ise 40. Hafta da başlayabilir.
Normal doğula ilgili daha detaylı bilgi için: Normal Doğum Belirtileri Nelerdir? | Kaçıncı Haftada Olur?
Ancak doktorunuz doğum yönteminizi zorunlu sebeplerden dolayı sezaryen doğum olarak belirlediyse, bebeğin alınması için genellikle 38. Hafta uygun görülüyor.
Sezaryen doğum ile ilgili daha detaylı bilgi için: Sezaryen Doğum Nedir? | Kaçıncı Haftada Olur?
Bebek Ne Zaman Kımıldamaya Başlar?
Eğer ikinci ya da daha fazla kez hamilelik yaşıyorsanız 18. haftaya kadar bebek hareketlerini hissetmiş olma ihtimaliniz çok yüksek. Ancak ilk gebeliğinizse muhtemelen 16-18. haftalarda hissedebilirsiniz. Bebeğin ilk hareketleri kelebeğin kanat çırpması, gazın hareket etmesi gibi hissedilebiliyor.
Bebek ne zaman kımıldamaya başlar sorusunun cevabı aslında çok daha erken. Yalnızca siz daha geç hissediyorsunuz. Bebekler aslında anne karnında daha 8. Haftada ilk hareketlerine başlıyor. Ancak anne adayları bunu daha geç hissediyor. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebiliyor.
Bebekler kaç haftada doğarsa doğsun sağlıkla gelmesi dileğiyle.
Gebeliğinizle alakalı merak ettiğiniz her türlü sorunuz için Hafta Hafta Gebelik yazılarımıza göz atabilirsiniz.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.