9 Aylık Bebek Gelişimi
9 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğiniz artık çok daha aktif. Gördüğü her şeyi herkesi merak ediyor, incelemek istiyor. Konuşmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Sürekli aynı heceleri tekrarlayarak, çeşitli sesler çıkarıyor.
Bebeğiniz her ay yeni şeyler öğreniyor ve hem fiziksel hem de zihinsel becerileri artıyor. Dolayısıyla bundan böyle evde çok daha aktif bir minik olacak. Bebeğiniz bu ay büyük bir ihtimalle emekliyor hatta nadir de olsa bazı bebekler 9 aylık yürüyebiliyor. Dolayısıyla güvenlik önlemlerini de iki katına çıkarmanız gerekiyor.
Bebekler 9. Ayda neler yiyebilir, neler yapar kadınlar kulübü gibi platformlarda en sık sorulardan bazılarıdır. İlk yaşa çeyrek kala bakalım bebeklerin gelişimleri nasıl? 9 aylık bebek beslenmesi, oyuncakları, gelişimi boy kilo oranları nasıl seyrediyor.
9 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
Anneler için özellikle ilk aylar en önemli konu bebeğin kilosu ve boyu! Bu fiziksel değişimlerin dışında anneler, İçinde bulundukları ay nelerin olacağını, bebeklerinin ne tür değişimler yaşayacağını ve yeni neler öğrenebileceğini merak ediyor. 9 aylık bebek kilosu ve boyu kadınlar kulübü gibi platformlarda en sık aratılan konulardan biri.
Bebeğiniz günden güne değişiyor. Bu değişim duyusal ve zihinsel olduğu kadar fiziksel de bir değişim bu sebeple bebek gelişimi boy kilo açısından da değerlendirilmelidir. İlk olarak 9 aylık bebek kilosuna bakalım.
Sizin İçin Seçtik
Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.
-
Bibs Colour Emzik – Baby Blue99,00 TL
-
Mamatoyz Bebek Arabası | Oyuncak299,00 TL
-
Mamatoyz Mini Bike439,00 TL
-
Mamatoyz Walker Yürüteç389,00 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Gıdalarımız599,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Boncuk Dizme399,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Bambam Çivi Çakma279,90 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Very Hungry Biberon | 6 – 18 Ay Biberon Emziği (240 ml)239,90 TL
9 Aylık Bebek Kilosu
9 aylık bebek kilosu ve boyu konusunda bilmeniz gereken ilk şey her çocuğun gelişim özelliklerinin, fiziksel yapısının farklı olduğudur. Ortalama kilosu ve bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere bakacak olursak;
Kız Bebek Kilosu
Kız bebek kilosu alt sınır 6500, üst sınır ise 10800 gram,
Kız bebek boyu alt sınır 62,5, üst sınır ise 77 cm,
Baş çevresi 43,8 cm’dir.
Erkek Bebek Kilosu
Erkek bebek kilosu alt sınır 6700, üst sınır ise 11,300 gram,
Erkek bebek boyu alt sınır 64,5, üst sınır ise 78,5 cm’dir.
Baş çevresi 45 cm’dir.
9 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi
Bebeğinizin görme, işitme, dokunma, tat ve koku alma duyuları bu aya gelinceye dek oldukça gelişti. Sesleri gayet iyi duyabildiği gibi kaynağını da merak ediyor ve bulmak için harekete geçebiliyor. Bunun yanında eline aldığı nesneleri gayet güzel bir şekilde kavrayabiliyor ve tatlı-acı, sıcak-soğuk gibi hislere tepki verebiliyor. Bebeklerin ilgisini çeken bir konu da farklı dokulardır. Bu dönemde farklı yüzeylerden oluşan dokun hisset kitaplar edinerek, bebeğinizin deneyimlemesini sağlayabilirsiniz.
Hemen Satın Al
Dokun ve hisset kitaplarına ulaşmak için tıklayınız.
-
Dokun ve Hisset – Doğum Günü78,00 TL
-
Dokun ve Hisset – Güzel Evim52,00 TL
-
Dokun Ve Hisset – Banyo Zamanı78,00 TL
9 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
9 aylık bebek zekası sizi zaman zaman şaşırtacak kadar gelişmiştir. Gördüğü her nesne, oynadığı her oyun, duyduğu her ses beyninde yeni bağlantılar kurulmasını sağlar. Bu dönemde konuşma alıştırmaları oldukça yoğundur. Anne baba gibi ardışık heceleri sıkça duyabilirsiniz. Üstelik bu sözcükleri çoğu zaman bilinçli bir şekilde söyler.
El becerisi ve dokunma duyusu da hızla gelişiyor. Oyuncakları istediği gibi evirip çevirebilir, bir elinden diğerine geçirebilir. Küçük oyun arkadaşınız 9. Ayda size çok daha anlaşılır tepkiler verir ve sizi anlar. Artık basit komutlarınızı anlayabilecek düzeye gelmiştir ve sizinle oyunlar oynayabilir. Sakladıklarınızı arayıp bulabilir, alkış yapabilir, el sallayabilir.
Bebekler yenidoğan döneminde kendilerini annelerinin bir parçası zanneder. Aylar geçtikçe fiziksel ve zihinsel olarak gelişen bebekler kendilerinin de bağımsız bir birey olduğunu fark eder. Bebekte bağımsızlık duygusu yaklaşık 6. Ayda oluşmaya başlar. 6-9 aylar arasına bebeğin emeklemeye başlaması ise Çocuklarda bağımsızlık duygusu gelişiminin belki de ilk basamaklarıdır.
Zamanla daha az kucak isteyen bebekler, dünyayı keşfetmek için sabırsızlanmaya başlar. Her şeyi karıştırmak, dokunmak, hissetmek ve tanımak ister. Bu dönem annelerin de en zor dönemlerindendir. Ancak çocuğu sürekli kucakta tutmayarak, özgür bırakarak desteklemek ve bağımsızlık duygusunun gelişimini desteklemekte yarar vardır.
Bebeğin bedensel gelişimi doğal olarak zihin gelişimini de destekler. Hareketlerindeki artış daha iyi neden-sonuç ilişkisi kurmasını da sağlar.
Dönme, sürünme, emekleme, tutunarak ayağa kalkma, ayakta durma, tırmanma gibi hareketlerin hepsi ilk zamanlar bebek için yalnızca bir oyundur. Defalarca dener, eğlenir. Sürekli tekrarlanan bu fonksiyonel faaliyetler bir zaman sonra bebeğin yeni beceriler kazanmasını sağlar.
9 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
Kazandığı yeni beceriler bebeğinizin sosyalleşmesine de katkı sağlar. İlk zamanlar yalnızca annesini, babasını sonrasında ev ahalisini tanımaya başlayan miniklerin hafızaları günden güne gelişir. Daha önce gördüğü birini ya da oynadığı bir oyunu hatırlayabilir.
Bebeğin emeklemesi, takibinde yürümesi az evvel bahsettiğimiz özgürleşmesinin, bağımsız bir birey olmasının ve elbette sosyalleşmesinin ilk adımlarıdır. Ancak bu dönemde bebeğe sürekli yapma etme demek, oda kapılarını kapatarak sınırlar koymak, düşmesin, bir yerlere çarpmasın diye önünde arkasında gezmek minik afacanı bir miktar kızdırabilir. Ancak kızdırmadan da ziyade gelişimine ket vurabilir.
Bu sebeple bebeğinizi engellemek yerine yaşadığı ortamı, oyun alanını ve hatta tüm evi daha güvenli bir ortama çevirmenizde yarar var. Prizlere koruyucu, çekmece ve dolaplara kilit takmak, devrilecek dolap gibi ürünlerin duvara montelenmesi gibi güvenlik önlemleri evi bebeğiniz için daha güvenli hale getirirken keşif yapabilmesi için gerekli alanın da açılmasını sağlar.
Üzüldüğünü, sevindiğini gösterebilir. Birini sevdiğini ya da ortamda bulunan birinden çekindiğini çok rahat belli eder.
Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.
-
Melissa Doug Ahşap Acil Yardım Araçları Taşıyıcı Tır479,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Acil Yardım Araçları499,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Bambam Çivi Çakma279,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Tren449,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Gökkuşağı Kule199,90 TL
-
Melissa Doug Ahşap Şekiller (Sırala Yerleştir)349,90 TL
9 Aylık Bebek Beslenmesi
Geldik 9 aylık bebek ne yer konusuna. 6. aydan sonra bebeğiniz her ay farklı lezzetlerle tanışacaktır. Ek gıda tadımları, çorba, yoğurt, muhallebi ve son olarak parmak gıdalarla başladığınız ek gıda yolculuğunda bebeğiniz artık tencere yemekleri ile de tanışabilir.
Ayrıca artık meyve ve sebzeleri püre haline getirmek yerine yalnızca haşlayarak da bebeğinize yedirebilirsiniz.
9 Aylık Bebek Kahvaltısı
Miniğiniz artık mama sandalyesine oturabilir ve kendi başına yemek yeme denemeleri yapabilir. Bu sebeple günün her öğünü çok önemlidir. 9 aylık bebek kahvaltısı için karışım kahvaltılar hazırlanabilir. Karışı kahvaltı bebe bisküvisi, süt, yumurta sarısı gibi ürünlerin bir kasede ezilip karıştırılması ve bebeğe verilmesi anlamına geliyor.
9 aylık bebek ne yer sorusunu artık kahvaltıda, öğlende ya da akşam ne yer diye çeşitlendirmekte yarar var. 9 aylık bebek kahvaltısı için karışım kahvaltılar güzeldir, ancak karışım kahvaltılar bebeğin damak zevkinin gelişmesini engellediği görüşü nedeniyle çok tavsiye dilmiyor. Damak tadının ve çiğneme becerisinin gelişmesi için 8 aylık bebek kahvaltısında yiyecekleri ayrı ayrı sunmanız daha doğru kabul ediliyor.
9 aylık bebek beslenmesinde ana öğün hala anne sütüdür. Bebeğinizi gün içerisinde 3-4 öğün besleyebilir ve bebeğin gelişimine göre ara öğünler ekleyebilirsiniz.
9 aylık bebek yemekleri listesine artık etin de eklenmesi gerekiyor. Bu dönemde kırmızı et özellikle kuzu eti ve tavuk etini de bebeğinize ufak ufak yedirmeye başlayabilirsiniz. Çorbalarına kıyma ekleyebilir et ve kemik sularıyla çorbalar yapabilirdiniz.
9 aylık bebek yemekleri artık iyiden iyiye çeşitleniyor. 9 aylık bebek artık gerçek anlamda sofraya oturabilir ve aileyle birlikte yemek yiyebilir. O gün evde ne yemek piştiyse (tuzsuz ve baharatsız olmak kaydıyla) hafifçe ezerek bebeğinize verebilirsiniz.
Beslenme kategorimizi ziyaret ederek; ihtiyacınız olabilecek mama sandalyesi, tabaklar ve kaşık&çatallar, mama önlükleri ve ağız bezleri ve diğer tüm ürünlere ulaşabilirsiniz.
BLW ne demek, BLW nedir nasıl uygulanır, ne zaman başlamalı konularında hala soru işaretlerin varsa ve detaylı bilgi arıyorsanız; BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz.
Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.
-
Ezpz First Foods Set | Blush624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | İndigo624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | Adaçayı624,90 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | İş Araçları230,50 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | Filler230,50 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | Dinozor230,50 TL
-
OiOi Kaşık Bambu Saplı Silikon – 2’li | Gri / Bordo69,95 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Mavi359,90 TL
-
OiOi Önlük (Gri) | Silikon349,95 TL
9 Aylık Emzirme Düzeni
İyice hareketlenen 9 aylık bebek emmeye ilgisini kaybedebilir. Ancak anne memesi yalnızca beslenme amaçlı değildir. Bebeğiniz korktuğunda, huzursuzlandığında yine dönüp dolaşıp memede sakinleyecektir. Bu sebeple memeye ilgisinin azalması genellikle yalnızca etrafı keşfetme isteğindendir.
9 aylık bebek gündüz 4-5 defa emebilir. Gece ise 1-2 defa meme emmek için uyanabilir. Ancak emme süresi giderek azalır. İlk aylar 45 dakikaya varabilen emme süresi bu ay 5 dakikaya kadar düşebilir. Bunda hem çene kaslarının artık iyice güçlenmesinin hem de midesinin büyüyerek tek seferde daha fazla süt içebilmesinin etkisi vardır. Daha az emmesinde aldığı ek gıdaların da etkisi vardır.
Bebeğinizin memeye ilgisi azalsa bile anne sütü hala çok faydalı. Bu nedenle en az 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmenizde yarar var.
9 Aylık Bebek Uyku Düzeni
9 aylık bebek toplam 14-15 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusudur. 2,5-3 saat uyanık kalabilen bebekler, 9. Ayında 2 gündüz uykusuna ihtiyaç duyar.
Tüm uyku gurusu modellerini öğrenmek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Gurusu Safari | 0.3 Tog709,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Rainbow | 0.3 Tog499,90 TL
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu | Palm Springs329,90 TL
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu Milk399,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.5 Tog609,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.3 Tog549,90 TL
9 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
9 aylık bebek neler yapar? Anneler bu soruyu her ay soruyor. Bebeğinin fiziksel ve zihinsel becerilerine göre çeşitli aktiviteler yapmak, oyuncaklar almak istiyor. Bakalım bu ay bebeğiniz neler yapabilecek;
- Çok uzaklarda bir oyuncağı gözüne kestirebilir.
- Gözüne kestirdiği şey için harekete geçebilir.
- Düşen ve hareket eden nesneleri takip edebilir.
- Yatarken oturabilir.
- Otururken tutunarak ayağa kalkabilir.
- Emekleyebilir.
- Nesneleri kavrayabilir.
- Anne, baba, dede diyebilir.
- Alkış, bay-bay yapar.
- Minik ellerine uygun bardaklardan su içebilir.
- Baş ve işaret parmaklarıyla nesneleri tutabilir.
- Çok profesyonel olmasa da kaşık kullanabilir.
- Neden-sonuç bağlantısı kurabilir. (Oyuncağı ile arasında engel varsa kaldırabilir.)
- Bazı sesleri taklit edebilir.
Alıştırma Bardağı Kullanımı
Çocukların kendi başına bardak kullanmayı öğrenmesinde en önemli araçlar; alıştırma bardakları ve kulplu bardaklar. Bebeklerin minik ellerine uygun bir bardakla çok rahat kendi başına su ya da süt gibi tüm sıvıları içebilir.
Ek gıda dönemi ile bebeklerin su ihtiyacı artıyor. Çocukları bu dönemde minik bardaklarla da tanıştırılması gerekiyor. Bebek alıştırma bardakları çocukların sıvı ihtiyacını karşıladığı gibi aynı zamanda motor becerilerinin gelişmesine de destek veriyor. Bardağı kavrayan küçük ellerin, döküp saçmadan içmeyi öğrenmesi için hem bir dizi pratik hem de çocuğa uygun olması gerekiyor.
Yavaş yavaş büyüyen bebekler bir zaman sonra her işlerini kendileri yapmak istiyor. Hem kendi başlarına bir iş başarıyor olmak hem de motor becerilerinin gelişmesi açısından bebeklerin bardak tutabilmesi önem taşıyor. Çocuklar alıştırma bardakları sayesinde, yalnızca su değil, süt, meyve suyu, ıhlamur gibi tüm sıvıları kendi başlarına tüketebiliyorlar.
Bebekler kendi kendilerine su içmeyi öğrenene kadar kazalar da kaçınılmaz oluyor. Bardağı bir anda kaldırıp hepsini üstlerine dökmeleri ya da fazla yudum alıp ağızlarından su kaçırmaları en sık yaşanan kazalar. Kulplu bardaklar bebeğinizin biberondan bardağa geçiş sürecinde gerekli beceriyi kazanmasına destek oluyor. İki yanında bulunan kulplar, bebeklerin eğitim bardağını kolaylıkla kavrayabilmesini sağlıyor.
Kulpsuz alıştırma bardakları ise bebeklerin küçük elleriyle kolayca kavramasına imkan tanıyor. Çocuklara uygun tasarımının yanı sıra bardakların renkleri de çocukların ilgisini çekiyor. Bebek alıştırma bardakları çocuklara kendi başına bir şey başarıyor olmanın mutluluğunu da veriyor.
Bebeğinizin hassas damak ve küçük ağız yapısına uygun, üstelik kolayca kavrayabileceği bardak ve suluk modelleri için tıklayın!
9 Aylık Bebek Aşıları
İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.
Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.
9 aylık bebek için aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor.
9 Aylık Bebek Oyunları
9 aylık bebek gelişimi için en önemli şeylerden biri de oyun ve oyuncak! Bebekler heceleri tekrar ediyor ve ilk kelimelerini söylüyor. 9 aylık bebek oyuncakları arasında ışıklı, müzikli ve konuşan oyuncaklar önemli bir yer tutuyor.
Bu dönemde düğmesine bastığında konuşan, yüz, göz gibi uzuvların ismini söyleyen oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bu oyuncaklar hem kelime bilgisini hem de minik parmakları güçlendirir.
Ayrıca bebeğinizle konuşmaya devam etmelisiniz. Gün içinde rutin işleri yaparken bile ona anlatmalı, nesnelerin ismini söylemelisiniz. Böylece kelime hafızasını geliştirir, konuşmasına katkı sağlarsınız.
Nesne devamlılığını öğrenmesi için ce-ee oyunları hala etkilidir. Saklambaç oyunları zihinsel gelişimine de olumlu katkı sağlar. Bu dönemde yüzünüzü elinizle kapatıp açarak ya da oyuncaklarını saklayıp bulmasını sağlayarak oyunlar oynayabilirsiniz.
Ahşap küp bloklar, halka kuleler, basit müzik aletleri, sesli kitaplar ve büyük parçalı yap-bozlar 9 aylık bebek oyuncakları arasında sayılabilir.
Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.
-
Melissa & Doug Ahşap Döndür Eşleştir Şekil Bulmaca449,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Arabalar-Hayvanlar239,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Gıdalarımız599,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Ayakkabı Bağlama249,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Bambam Çivi Çakma279,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Gökkuşağı Kule199,90 TL
8 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
10 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.