No products in the cart.
2 Haftalık Gebelik Rehberi
2 haftalık gebelik tam olarak mucizenin yaşandığı an. Yani yumurta ve spermin buluşması bu hafta yaşanıyormuş. İlk yazıda bahsetmiştim, hamileliğin ilk iki haftasında aslında ortada bebek falan yok! Ancak yumurta ve spermin hangi gün buluştuğu net olarak bilinemeyeceği için uzmanlar son adet tarihine (SAT) göre 40 haftalık bir hesaplama yapıyor.
Gebelikte 2. Hafta yazımızda SAT nedir? 2. Hafta gebelik belirtileri nelerdir? Gibi tüm sorulara yanıt arayacağım.
Regl döneminin bitişinin ardından yaklaşık 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşiyor ve bu süreçte kadın bedeni olası bir hamilelik için var gücüyle hazırlanıyor. Son adet tarihinden 2 hafta sonra gelişen yumurta çatlıyor ve yumurtalıktan atılıyormuş. Yaklaşık 28 günde bir yaşanan her regl döneminde sadece bir yumurta üretiliyormuş ve her kadın aylık regl döngüsünde %25 oranında hamile kalma şansına sahip imiş. Saat gibi işleyen beden, hormonlar hepsi el ele verip uygun anı bekliyor. Bir yumurta, bir sperm ve küçük bir mucize!
2 Haftalık Gebelik Belirtileri
Peki yumurtlama zamanı nasıl anlaşılıyor? Regl döneminden yaklaşık 10-15 gün sonra hormonlarımız hızlı bir şekilde çalışmaya başlıyor. Bu dönemde göğüslerde hassasiyet, karın ve kasıklarda ağrı, vajinal akıntıda artış ile vücut ısısında artış görülebiliyormuş. Tüm bunlar yumurtlamanın gerçekleştiğine işaret ancak bazen bu belirtilerin hiçbiri de olmayabiliyormuş.
Eğer yumurtlama gününüzü hesaplamak isterseniz hamileliğin 1. Haftası ‘nda bahsettiğim çeşitli mobil uygulamaları kullanabilirsiniz.
Bizim bütün hayatımızı değiştiren, ancak hamileliğin 2 haftalık gebelik dönemindehenüz varlığından haberdar olmadığımız o küçük mucize uzun bir yolculukla geliyor. Şöyle ki; cinsel birleşmeden sonra milyonlarca sperm yumurtaya doğru hızlı bir yarışa başlıyor ve nihai hedefe ulaşabilen, yumurtanın dış yüzeyine yapışabilen ise yalnızca bir sperm oluyormuş.
Her minik bebek bir şampiyon diye boşuna demiyorlar. Tabi şampiyonun yolculuğu bu kadarla da kalmıyor. Ardından döllenmiş yumurtanın 9 ay büyüyeceği rahme ulaşana kadar yolculuğu başlıyor. Sperm ile buluşan yumurtanın, 9 ayını geçirip, gelişeceği rahme yerleşmesi bir hafta sürüyor ve bu yolculukta minik nokta hızlı bir değişime başlıyor.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu Minty139,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Pink99,00 TL
-
Momeasy Çift Katlı Müslin Havlu | Mavi Yıldız59,90 TL
-
Jack N Jill Şampuan Simplicity | Yenidoğan Saç ve Vücut | 300 ML109,90 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
2 Haftalık Gebelik Belli Olur Mu?
2 hafta gebelik henüz bebeğin varlığından haberdar olmadığımız günler. 2 hafta gebelik belirtileri arasında doğrudan hamile olduğumuzu anlayabileceğimiz bir madde yok. Ancak biz haberdar olmasak da bebeğimiz var olduğu andan itibaren büyümeye başlıyor. Bu nedenle hamilelik riski taşıyanların ya da bebek planlayanların her günlerine dikkat etmesi, sağlıklı beslenmesi, sigara ve alkoldenuzak durması gerekiyor.
Eminim benim gibi her anne adayının daha ilk günden en merak ettiği konu bebeğin cinsiyeti. Biz uzun bir süre bunu öğrenemeyecek olsak da yumurta ve spermin buluştuğu o ilk andan itibaren bebeğimizin cinsiyeti belli oluyormuş.
Ebeveynlerden aktarılan kromozomlar, yumurta hücresinde birleşerek, hızlı bir şekilde bölünüyor, çoğalıyor ve bir arada birden çok hücre oluyormuş. Döllenen yumurta tüplerden rahmimize varıncaya dek 32 hücreye bölünüyormuş. Y kromozomu taşıyan spermler bebeğin erkek, X kromozomu taşıyan spermler ise bebeğin kız olmasını sağlıyor. Yani bebeğin cinsiyetini baba belirliyor. Ve yumurta döllendiği andan itibaren yani 2 haftalık gebelik döneminden itibaren bebeğinizin cinsiyeti, saç ve göz rengi gibi tüm DNA kodları belli.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirleniyor?
Bugün hala var olmadıklarını umarak söylüyorum; eğer etrafınızda kız doğurduğunuz için sizi sorgulayan ya da yargılayanlar varsa “Bebeğin cinsiyetini erkek belirliyor!” yani bu tamamen o an yumurtaya ulaşabilen spermin taşıdığı kromozoma bağlı bir rastgelelik.
Kaynak: Bebeğin cinsiyetini anne mi belirler yoksa baba mı?
Eğer eşinizin spermi Y kromozomu taşıyorsa bebeğiniz erkek, X kromozomu taşıyorsa kız olacaktır.
Gebeliğin 2. Haftasında yani yumurta ve spermin buluştuğu ilk andan itibaren östrojen ve progesteron hormonları artmaya başlıyormuş. Bu hormon artışı ise göğüslerde hassasiyete neden olabiliyormuş. Ancak adet dönemlerinde sıkça yaşadığımız bu durumu kesin hamilelik belirtisine yormamakta yarar var.
Östrojen hormonunun artması rahim kasları ile süt kanallarının büyümesini ve rahme yeterli kan gitmesini sağlıyormuş. Aynı zamanda bebeğin rahme tutunabilmesini ve hamileliğin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini de sağlayan östrojenin ta kendisiymiş.
Östrojen hormonuyla çalışan progesteron hormonu ise rahim içi dokusunu koruyarak, kasları rahatlatıyor, rahim kaslarının kasılarak hamileliğin vaktinden önce sonlandırılmasını engelliyormuş.
Kaynak: Hamilelik hormonu nedir?
Hemen Satın Al
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Tiny Love Ana Kucağı | 3’ü 1 Arada (Denim)999,90 TL
-
Neko Halka Sling | Basic Ocean Rise299,00 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Suavinex Fırça Tarak Seti – Mavi44,90 TL
-
Pink Lining Yummy Mummy (Navy and Cream Boat)299,00 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Siyah459,90 TL
2 Haftalık Gebelik Ultrason Ekranında Görünür Mü?
Hepimiz bir an önce bebeğimizi görmek istiyoruz ancak 2 hafta gebelik ultrason görüntüsü henüz mümkün değil. Çünkü zaten hamileliğin 2. haftası döllenmenin gerçekleştiği ve döllenen yumurtanın ana rahmine ilerlediği hafta. Yumurtlama tarihinin hemen ardından yapılan testlerin pozitif ve net sonuç verme ihtimali çok mümkün görünmüyor. Kesin sonuç için regl döneminin geçmesi gerekiyor.
Hamileliğin 2. Haftasında Yapılan Tahliller
Gebeliğin 2. Haftası minik bir susam tanesinden küçük bir bebeğe yolcuğun başladığı hafta. Normal gebeliklerde bu hafta henüz bir tahlil ve tetkike gerek yok. Ancak bebek yumurta döllendiği andan itibaren gelişmeye başlıyor bu nedenle folik asit kullanımı büyük önem taşıyor. Folik asit bebeğin sağlıklı gelişimini olumlu yönde destekliyor.
1 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
3 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.