15 Aylık Bebek Gelişimi

15 Aylık Bebek Gelişimi

15 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Aylar ilerledikçe minik bebeğiniz en iyi arkadaşınız olacak. Çünkü şimdiye kadar kazandığı her bilgi ve beceriyi geliştirmeye devam ediyor. Artık çok daha iyi yürüyor, daha anlaşılır bir şekilde konuşuyor ve gün geçtikçe sosyalleşiyor.

Bebeğinizin 15. Ayı hakkında aklınızı kurcalayan tüm soruların cevaplarını sizler için aradık. Bakalım 15 aylık bebek neler yapıyor? Boy kilo gelişimi, beslenmesi, uyku düzeni nasıl?

15 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

15 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeğin gelişimi kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Anneler her zaman bebeğinin boyu ve kilosuyla ilgili çeşitli endişeler taşıyor.

15 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Verdiğimiz 15 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır. Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak 15 aylık bebek boy kilo değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

15 Aylık Bebek Kilosu / Kız

15 Aylık Bebek Kilosu / Kız

Kız bebek kilosu alt sınır 7700, üst sınır ise 12.200 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 72,4, üst sınır ise 82,7 cm,

Kız bebek baş çevresi 46,1 cm’dir.

15 Aylık Bebek Kilosu / Erkek

Erkek bebek kilosu alt sınır 8400, üst sınır ise 12,700 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 74,4 üst sınır ise 83,9 cm’dir.

Baş çevresi 47,2 cm’dir.

15 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi

15 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi

15 aylık bebek beyni durmaksızın gelişiyor, sürekli yeni bağlantılar kuruyor ve hayatı anlamaya çalışıyor. Bu da demek oluyor ki bebeğiniz her saniye bir şeyler öğreniyor. Her gün keşfettiği yeni şeyler ve geliştirdiği beceriler ile sizi şaşırtabilir.

Bebeğiniz geçtiğimiz aylarda yürümeye başladıysa, bu becerisini 15. ayda geliştirecek. Her gün daha kontrollü bir şekilde yürüyecek, daha az düşüp kalkacak. Bebeklerin 10-18 aylar arasında yürümesi beklenir. Eğer bebeğiniz henüz yürümüyorsa endişelenmeyin. Ancak 18. aydan sonra bebeğiniz hala yürümüyorsa bir uzmana danışmanızda yarar var.

15 aylık bebek sürekli bir yenilik arayışındadır. Her şeyi karıştırmak, kurcalamak, öğrenmek ister. İstediği şeyi parmağı ile işaret edebilir, hatta sizi istediği yere götürebilir. Örneğin gözüne kestirdiği ancak uzanamadığı bir oyuncağı almak için elinizden tutup sizi oyuncağa götürebilir.

Ağzını, burnunu, gözlerini gösterebilir. Misal “Deden nasıl horluyor” dediğinizde taklit yeteneğini konuşturabilir.

Mini evcilik oyunları da bu dönemde başlar. Oyuncak bebeklerini besleyebilir, öğrendiği ender kelimelerden biri piş pişi o da bebeğine söyleyebilir.

Şimdiye dek anlamını bildiği ancak uygulamadığı “hayır” sözcüğüne itaat etmeye başlayabilir. Yani kurallara uyabilir.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

15 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

15 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

Konuşması da artık daha iyi durumda. Anne, baba, dede gibi kelimelere artık pisi pisi, hav hav gibi tekrarlar da ekleniyor.

Bebeğiniz 15. ayda sevindiğini, üzüldüğünü belli edebilir. Ancak bu dönemde çok dikkatli olmalısınız. Olası bir kızgınlık anında vurmanız, şakacıktan bile olsa ısırmanız onun da aynı davranışları sergilemesi demektir. Çünkü bebeğiniz taklit yoluyla öğreniyor.

Ayrıca bebeğinize TV, tablet vermeniz sosyalleşmesine engel olduğu gibi ince ve kaba motor becerilerinin gelişimini de engeller.

Tıpkı sosyalleşmek gibi görgü kurallarının da temeli aile de atılır ve çok küçük yaşlarda başlar. Bu sebeple teşekkür ederim, eline sağlık, günaydın gibi küçük ama sosyal hayatın olmazsa olmaz cümlelerine bebeğin aşina olması, zamanla yerinde bir şekilde kullanmasını sağlar. Ondan bir yardım istediğinizde teşekkür etmeyi, sabah uyandığınızda günaydın demeyi unutmayın.  Aynı şekilde evde anne-baba bu kelimeleri birbirlerine ne kadar sık kullanırsa çocuk da o kadar kolay öğrenir.   

15 Aylık Bebek Beslenmesi

15 Aylık Bebek Beslenmesi

Geldik 15 aylık bebek beslenmesi konusuna. 15. Ayda bebeğinizin beslenme düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Bakla ve patlıcan dışında her türlü gıdayı tüketebilir. Gün içerisinde 3 ana 3’te ara öğün verebilirsiniz. Damak tadı gelişen bebeğiniz sevdiği yiyeceklere hayır demezken, tadını beğenmediği yiyecekleri yemek istemeyecektir. Eğer zorlarsanız ileride yeme bozuklukları oluşabilir.

bebekler oturmaya başladıkları aydan itibaren aileleriyle birlikte masaya oturmalıdır. Bu hem aile bağlarını güçlendirir hem de sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırır.

İştahsız bebekleri ebeveynleri bazen tablet ya da TV karşısında besleyebiliyor. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

15 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

15 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

15. ayda emzirme düzeni ise biraz değişebilir. 1 yaş döneminde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1-1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.

15 Aylık Bebek Uyku Düzeni

15 Aylık Bebek Uyku Düzeni

15 aylık bebek uykusu bir önceki ve bir sonraki aylar neredeyse aynı olacaktır. Bu ay bebekler toplam 13,5-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri de gündüz uykusu sayısına göre değişiklik gösterir. Eğer bebeğiniz gün içinde tek uyku yapıyorsa 4,5-6 saat uyanık kalabilir. Ancak eğer iki gündüz uykusu yapıyorsa uyanık kalma süresi 3-4 saat olmalıdır.

Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.

15 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

15 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • Desteksiz yürüyebilir.
  • Geri geri yürüyebilir.
  • Koşabilir.
  • Ağzını, gözlerini, burnunu vs. gösterebilir.
  • Eğilip yerden bir şeyler alabilir.
  • Karalamalar yapabilir.
  • Kaşık ve çatal kullanabilir.
  • Bardaktan su içebilir.
  • İki küpten oluşan kule yapabilir.  
15 Aylık Bebek Aşıları

15 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

15. ay aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor. En yakın aşı tarihiniz 18. Ay.

15 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Bebekler 10-16. aylar arasında alt yan kesici, 14-18. aylar arasında alt birinci azı, 13-19. aylar arasında da üst birinci azı dişlerini çıkarır. Yani bebeğiniz bu ay muhtemelen diş çıkarma dönemindedir. Ateş, huzursuzluk, salya miktarında artış, pişik, ishal gibi yan etkilere hazırlıklı olmanızda yarar var. Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında detaylı bilgi için tıklayın!

15 Aylık Bebek Oyunları

15 Aylık Bebek Oyunları

Ne demişler: çocuğun işi oyundur! 15 aylık bebek kazandığı yeni fiziksel ve zihinsel becerilerin etkisiyle artık çok daha fazla oyun oynamak istiyor.

15. ayda da bebeğinizle bol bol konuşmaya devam etmeniz, şarkı söylemeniz, kitap okumanız dil gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Bunun yanında organları öğretebilirsiniz. Ağzını, burnu şimdiye dek öğrenmiş olmalı. Bunlara; el, kol, bacak, göbek gibi diğer organ ve uzuvları da ekleyebilirsiniz.

Zeka oyunları ile bebeğinizin beyninin yeni bağlantılar oluşturmasına yardım edebilirsiniz. Büyük parçalı yap-bozlar, bul-taklar, sesli yap-bozlar erken dönemde faydalanılabilecek zeka geliştirici oyuncaklardır.

Bebeğin öğrenmesinde taklit önemli bir yoldur. Bu dönemde alacağınız zeka geliştirici kartları bebeğinize göstermeniz, isimlerini söylemeniz ve hayvanların seslerini taklit etmeniz hızla öğrenmesini sağlayacaktır.

Ayrıca 15 aylık bebek için bir kitaplık oluşturmanın da vakti geldi. Bebeğinizin odasına, ulaşabileceği yükseklikte, elbette üstüne devrilmemesi için gerekli güvenlik önlemleri alınmış bir şekilde bir kitaplık koyabilirsiniz.

Kitapları, oyun kartları, el kuklaları, boya kalemleri, resim defteri gibi pek çok aracı kitaplığa koyabilir ve istediğinde kurcalaması için özel bir alan oluşturabilirsiniz. Hatta zaman zaman bu kitapları birlikte incelemeniz, resimlerine bakmanız, okumanız ona anlayabileceği basit sorular yöneltmeniz -kedi nerde? – kuş ne yemiş gibi hem erken dönemde kitap sevgisi kazanmasını hem kelime bilgisini hem de aranızdaki bağı güçlendirir.

Ev içerisinde ona küçük görevler vermeniz hem becerilerini geliştirecek hem de özgüven kazanmasını sağlayacaktır. Siz sofrayı hazırlarken ekmekleri masaya taşıyabilir, çamaşırları katlarken çorapları getirebilir. Bunlar basit gibi görünse de oldukça yararlı bebek aktiviteleridir.

15 aylık bebek için birkaç oyuncak önerisi;

Çocuklar bu dönemde kulelere bayılır! Üstelik hem yapmaya hem de yıkmaya. Ancak bu dönemde tüm parçaları üst üste koyamayabilir. Ancak 2-3 parçayı üst üste koyması bile yeterlidir.

İnce Motor Becerileri Gelişimi İçin: Yapboz, Bul-Tak ve Çak-Çak

İnce Motor Becerileri Gelişimi İçin: Yapboz, Bul-Tak ve Çak-Çak

Yap-boz oyunları çocukların ince ve kalın motor becerilerinden problem çözme yeteneklerine kadar gelişimlerine pek çok olumlu katkı sağlıyor. Küçük parçalardan oluşan bir fotoğrafı tamamlama oyunu olan puzzle çocukların sağlıklı beyin gelişimini destekliyor, el-göz koordinasyonu, hafıza, şekilleri tanıma ve problem çözme becerilerini geliştiriyor.

Tüm yap-boz ürünlerini detaylı incelemek için tıklayınız.

Bul-tak yaparken şekilleri tanıyan çocukların, hangi parçanın nereye konacağı hakkında düşünürken problem çözme yetenekleri de gelişiyor. Oluşturulacak bütünün parçalarını aramak, hangi parçanın nereye konacağı hakkında kafa yormak, göz gezdirmek ve her yanılgıdan sonra parçalara geri dönmek aynı zamanda hafızayı da güçlendiriyor.

Parçaların ayıklanıp sıra ile yerine oturtulması başta parmak kasları olmak üzere ince motor becerilerinin gelişimini ve zeka gelişimini destekliyor. Bunun yanında el-göz koordinasyonunu da gelişiyor.

Birbirinden renkli ve eğlenceli tüm bul-takları  buradan inceleyebilirsiniz.

15 aylık bebek oyuncakları arasında en sevilenlerden biri de çak-çaklı oyuncaklardır. Bebekler çekiç yardımıyla toplara vuruyor, toplar dönerek yuvarlanıyor, böylece hem ince motor becerileri gelişiyor hem de eğlenceli vakit geçiriyorlar.

14 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

16 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü