3 Aylık Bebek Gelişimi

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Zaman ne kadar da çabuk geçiyor değil mi? 9 ay sabırsızlıkla beklediğiniz miniğinizi, öpmelere koklamalara doyamıyorsunuz. Her geçen gün biraz daha büyüyor ve gelişimine her saniye bir tuğla daha ekleniyor.

İlk iki ay sizi biraz zorlamış olabilir. Ancak geride bıraktığınız her ay çok daha tecrübeli bir anne olacaksınız. Zorlu iki ayın ardından bakalım sizi neler bekliyor? 3 aylık bebek gelişimi nasıldır? Boyu kilosu nasıl seyreder?

3 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

3 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Anne karnında en merak etiğiniz soru bebeğin kaç kilo olduğuydu değil mi? Durum doğumdan sonra da değişmiyor. Hemen her anne sütüm geliyor mu? Bebek doyuyor mu gibi endişelere kapılıyor. 3 aylık bebek gelişimi bebeğin hatta haftada kaç kilo aldığını bilmek istiyor.

3 Aylık Bebek Kilo

3 Aylık Bebek Kilo

3 aylık bebek kilosu ne kadar olmalı? Sorusunun cevabını vermeden önce her çocuğun fiziksel gelişimlerinin farklı olduğunu bilmelisiniz. Üstelik aynı aydaki kız ve erkek bebeklerin kiloları da farklılık göstermektedir.

Bakalım 3 aylık bebek kilo tablosu nasıl? Boy kilo tablosunda yer alan bilgilere göre 3 aylık bebek kilo tablosundaki bilgiler kız ve erkek bebekler için şöyle;

3 aylık kız bebek kilosu alt sınır 4000, üst sınır ise 7200 gram,

3 aylık erkek bebek kilosu alt sınır 4150, üst sınır ise 7500 gram,

0-3 aylık bebeklerin her hafta ortalama 150-200 gram alması beklenir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

3 Aylık Bebek Boyu

3 Aylık Bebek Boyu

3 aylık bebek boyu da ilk 1 yıl bebek gelişiminin önemli değerlerinden biridir.

Kızlarda 3 aylık bebeklerde boyu alt sınır 54, üst sınır ise 64,5 cm,

Erkeklerde ise 3 aylık bebeklerde boyu alt sınır 55, üst sınır ise 65 cm’dir.

3 Aylık Bebek Baş Çevresi

3 aylık kız bebek baş çevresi 39,5 cm’dir.

3 aylık erkek bebek baş çevresi 40,5 cm’dir.

3 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

3 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Dokunma, işitme, tat alma, görme ve koklamadan oluşan 5 temel duyu daha anne karnındayken gelişmeye başlamıştı. Bebek dünyaya gelir gelmez de hızla gelişmeye devam edecek. 3 aylık bebek duyusal gelişimi detayları şöyle;

Görme: 3 aylık bebeklerin görüş mesafesi git gide uzuyor. Önceleri sadece 25-50 cm gören bebekler her geçen gün daha uzağı seçebilir hale gelecek. Işığa çok daha duyarlı hale gelen bebekler 3. Ayda başlarını sağa sola oynatıyor, annesi bir miktar uzakta bile olsa onu tanıyor. Üçüncü ayda ışığa duyarlılığı erişkindekinden 10 kat fazla hale gelen bebekler bu dönemde de parlak renkli şeylere bayılır.

İşitme: Bebeğinizin işitme duyusu da her geçen gün gelişiyor. Anne babasının ve hatta tanıdığı diğer seslere tepki verebilir. Tanımadığı seslerin kaynağını öğrenmek için o yöne bakabilir.

Koku ve Tat alma: Anne sütü mü mama mı? minik gurmeniz artık bu ikisi arasındaki farkı hem tat hem de koku olarak anlayabiliyor. Eğer mama ile besleniyorsa ve mama değişimi yaptıysanız bunu anlayabilir ve beğenmeme hakkı var.

Dokunma: Dokunma duyusu da her geçen gün kuvvetlenecek. Gördüğü nesnelere uzanacak yakalamaya çalışacak.

3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bu ayın en sevimli olayı ellerini ve parmaklarını keşfeden bebeği izlemek. Ellerini uzun uzun inceleyecek, kimi zaman korkacak, kimi zaman büyük bir iştahla ağzına sokacak. 3. Ayın sonunda bebeğiniz günlük hayatta sık sık gördüğü nesneleri tanımaya başlayacak.

3 aylık bebekler bir ses geldiğinde o yöne dönüp bakabilir, başını çevirebilir. Gördüğü renkler netleşir ve o renklere dokunmak ister. Uyanık olduğu sürede çeşitli sesler çıkarması gayet normaldir çünkü artık sesleri taklit ediyor. Ancak tek problem her sıkıntısını ağlayarak belli etmesi olabilir.

3 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Uyanık geçirdiği saatlerde sizinle göz teması kurabilir. Hatta ona gülümsediğinizde size bilinçli olarak gülümseyerek karşılık verebilir. Bu dönemde ebeveynlerinin yüzüne dokunmak istemesi de sık görülen bir durumdur. Bu hem anne babası ile arasındaki bağı güçlendirir hem de gelişimine katkı sağlar.

3 Aylık Bebek Beslenmesi

3 Aylık Bebek Beslenmesi

3 aylık bebek ne kadar emer? Ne kadar mama yer, 3 aylık bebek beslenme sıklığı nedir ve kaç kilo olmalı gibi sorular hala kafanızı kurcalıyor mu? Anneler her ay aynı soru işaretlerini taşıyor. Çünkü bebek büyüdükçe her konuda ihtiyaçları da değişiyor. O halde bakalım emzirme düzeni nasıl olmalı?

3 saatte bir emzirilmelidir. Yani günde 8-10 defa emebilirler. Ancak bebeğiniz iştahlıysa daha sık emmek de isteyebilir. Uzmanlar her zaman ilk 6 ay yalnızca anne sütü, sonrasında ise 2 yaşına kadar anne sütüyle beraber ek gıda verilmesini öneriyor. Bu sebeple ek gıda için 3. Ay oldukça erkendir. Sütünüzün yetmediği durumlarda ise yalnızca doktorunuza danışarak mama takviyesi yapmalısınız.

Miniklerin mideleri her geçen gün büyüyor. Kimi zaman beslenme araları yaklaşık 5 saate kadar açılabilir. 3 aylık bebekler gündüz daha sık aralıklarla emseler de gece 4-5 saat kadar uyuyabilirler. Çünkü artık gece-gündüz ayrımı yapabilirler. Emzirme süresi ise 5 dakikadan 30 dakikaya kadar farklılık gösterebilir. Emzirme süresinin kısalması sizi korkutmasın. Çünkü artık bebeğinizin çenesi çok daha kuvvetli ve ihtiyacı olan sütü kısa sürede alabiliyor.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Büyüme Ataklarına Dikkat

Bebekler 5, 8 ve 12. Haftalarda 3 farklı büyüme atağı geçirir. Bu dönemlerde ağlama, huzursuzlanma, ebeveynlere yakın olma isteği, iştah değişimleri, uykuya dalmakta zorlanma veya sık sık uyanma yaşanabilir. Özellikle bu dönemlerde sütünüzün yetmediği hissine kapılmamalısınız. Çünkü bu durum geçicidir. Sabırlı olun ve bebeğinizi sık sık emzirin.

3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur

3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur

Gelelim 3 aylık bebek ne kadar uyur? sorusunun cevabına. 3 aylık bebek uykusu konusunda net bir düzen yoktur. Ancak gece ve gündüzü ayırıyor diyebiliriz. Gündüzleri daha uzun süreler uyanık kalacaktır. Gece ise daha uzun süre uyuyabilir.  Kaç saat uyur derseniz; toplamda 15-18 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

Küçük bebekler sık sık gündüz uykusuna ihtiyaç duyar. 3 aylık bebek uykusu günde 4 ve fazlası olabilir.

Uykusunun, özellikle gündüz uykularının 2,5 saati aşmaması önerilir. 3 aylık bebek kaç saat uyur sorusunun yanında bu dönemde sorulması gereken önemli bir diğer soru da uyanık kalma süresidir. Bebeklerin uyanık kalma süresi ise 1-1,5 aralığındadır.

Uyku zamanı için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

3 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

3 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Bebeğiniz becerilerine her gün yenilerini ekliyor. Bakalım 3 aylık bebek neler yapabilir.

  • Başını daha iyi kontrol eder ve yaklaşık 45 derece kaldırabilir.
  • Koltuk altlarından tutulduğunda adım atma hareketleri yapabilir. Ancak bu doğuştan gelen bir refleks. Elbette yürümesine uzun bir zaman var.
  • Özellikle anne babasının sesini tanır ve tepki verir.
  • Ellerini keşfetmeye başlayacak. Ellerini yumruk yapıp inceleyecek, sonra parmaklarını açıp her birine tek tek bakacak. Sallayacak, birbirine vurup ses çıkaracak…
  • Kavrama yeteneğini keşfeder ve eline bir cisim verildiğinde tutup sallayabilir.
  • Ellerini keşfeder keşfetmez her şeyi ağzına götürmeye başlayacak.
  • Bebekler bu ay anne ve babasını tanır.
  • İletişimin artmasıyla daha fazla güler ve ağlaması azalır.
  • Sağa-sola yuvarlanabilir.
  • Cisimleri belirli bir süre takip edebilir.
  • Yabancı birine tepki verebilir.
3 Aylık Bebek Aşıları

3 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

Ancak aşı takvimi her ne kadar yoğun olsa da 3 aylık bebekler şanslıdır. 2. Ay rota aşısını yaptırdıysanız bu ay yapılması gereken başka bir aşı yok.

Ayrıca 3 aylık bebekler için yenidoğan sünneti düşünüyorsanız göz atabilirsiniz: Yenidoğan sünneti ile ilgili merak edilenler

İlk Aylarda Karşılaşılan Hastalıklar

İlk Aylarda Karşılaşılan Hastalıklar

İlk aylarda pamukçuk, pişik, konak gibi ufak rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Ancak korkulacak bir şey yok. Hepsi kısa sürede geçecek şeyler. 3 aylık bebek bunlardan birini ya da birkaçını yaşayabilir.

Pamukçuk: pamukçuk bebeklerin ağzında oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Yanakların içinde ve dilinin üzerinde olabilir. Bebeklerin ağzından emziren annelerin göğsüne de bulaşabilen mantarın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Göğüslerinizin ve bebeğinizin ağız temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Pamukçuk tedavisi için oral damlalar mevcuttur. Doktorunuz bebeğinizi muayene edip uygun tedaviye karar verecektir.

Pişik: Pişiği bebeğiniz büyüyene kadar pek çok kez yaşayabilirsiniz. 3 aylık bebekte pişik olabilir. Pişik bebeklerin sıklıkla genital bölge, popo ve bebek bezi içinde kalan kısımda nadiren ise koltuk altı boyun gibi daha az hava alan yerlerinde görülen önemli bir cilt problemidir. Kızarıklık, sivilce ve döküntü olarak görülen pişik bebeklerde kaşıntı, yanma hissi, ağlama krizleri, uykusuzluk gibi problemlere yol açar. Bu da hem anneleri hem de bebekleri huzursuz etmeye yeter.

Pişikten kurtulmak için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Pişik Nasıl Önlenir

Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiği önlemek için bebeğe nefes alabilen, yaşına uygun sıkmayan ve tahriş yapmayan kıyafetlerin giydirilmesi de önem taşıyor. Banyo sonrası bebeğin her uzvunun güzelce kurulanması gerekiyor. Bezin sıklıkla kontrol edilmesi, ıslak bezin uzun süre bebeğin altına bağlı kalmaması da pişiği önlemede bir hayli etkili oluyor.

Tüm bunların yanında pişikle savaşta annelerin en büyük yardımcısı kuşkusuz pişik kremi oluyor. En iyi bebek pişik kremi için bebek cildini besleyen pişik kreminin seçilmesi gerekiyor. Hadi bir göz atın:

En İyi Pişik Kremi Önerileri | Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Konak: Konak ilk 3 ayda sık sık görülebilen bir durum. Bebeklerin kafa derilerinde ve hatta kaşlarında ortaya çıkan bu sarımsı kabuklar da tedavi edilmelidir. Konaklı bölgeye zeytinyağı sürüp, biraz beklettikten sonra yumuşak bir fırça ile tarayarak ılık bir duş aldırabilirsiniz. Konak şampuanları ya da diğer ilaçlar için mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeklerde Ne zaman Diş Çıkar/4 Aylık Bebek Diş Çıkarır Mı

Bebeklerde Ne zaman Diş Çıkar/4 Aylık Bebek Diş Çıkarır Mı?

Bebeğinizin salya miktarı arttıysa, elleri sürekli ağzındaysa muhtemelen şu an en merak ettiğiniz konu “Bebeklerde ne zaman diş çıkar?, Bebeklerde kaçıncı ayda diş çıkar” soruları.

Bebeklerde diş çıkarma genellikle 6-10 aylar arasında başlar. Ancak bazen 4. Ayda da diş çıkabilir. İlk olarak alt ön kesiciler çıkar. Yaklaşık 4. Ayda başlayan diş çıkarma maratonu uzun bir süre devam eder. Tam bitti derken yeni bir diş patlak verir ve tüm belirtiler en baştan yaşanır. Ancak tabi ki durum her bebek için aynı değildir. Bazı bebekler bu dönemi oldukça kolay ve ağrısız atlatırken bazı bebekler için süreç yorucu olabiliyor.

Bebeklerde ne zaman diş çıkar sorusunu cevapladıktan sonra belirtileri de öğrenmek gerekiyor. 4 aylık bebek diş çıkarma belirtileri Kadınlar Kulübü gibi platformlarda sık sık aratılıyor. Diş çıkarma belirtileri genellikle; ağrı, artan salya miktarı, huzursuzluk, iştahsızlık, uykusuzluk, ateş, diş etlerinde kanama ya da morarma olarak kendini gösterir.

Diş çıkarma dönemi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

3 Aylık Bebek Oyunları

3 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğinizin duyusal, zihinsel ve özellikle dil gelişiminin temeli ilk aylarda atılıyor. Onunla bol bol konuşmanız, kucağınıza almanız, sevip okşamanız gelişimi için oldukça önemlidir. Her ay gelişimine bağlı olarak oyun ve oyuncaklarda da çeşitlilik görülür.

  • Artık yuvarlanmaya başlamıştır. Sağa-sola dönmesi oyun halısı edinmenin de tam zamanıdır. Başının üzerine, erişebileceği mesafede çeşitli oyuncak ve dönenceler asabilirsiniz. Küçük bir örnek: Tiny Love Gymini Tekmele Oyna Oyun Halısı (Safari)
  • Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, oyuncaklarla vakit geçirmesi, dokunması, dokuları hissetmesi zihinsel gelişimi için faydalıdır.
  • Bulduğu her şeyi ağzına atacaktır. O yüzden yerle ufak parçalar bırakmamaya dikkat edin.
  • 3 aylık bebek  yavaş hareket eden cisimleri kafası ile takip edebilir.
  • Tanımadığı birinin kucağına gittiğinde ağlayabilir.
  • Seslere, renklere ilgisi arttı ve artık kavrayabiliyor. Bu sebeple ona ilgisini çekecek oyuncaklar almalısınız.
  • Çıngıraklar, sesli ve renkli oyuncaklar ilgisini çekebilir. (Ancak korkutmamaya dikkat edin.)
  • Bu tarz oyuncaklar en erken dönemde ince motor becerileri ve el-göz koordinasyonunu geliştirir.
  • Yumuşak, hışırtılı oyuncaklarda bu dönemde idealdir. Bu oyuncakların hem sesi bebeğinizin ilgisini çeker hem de yumuşak dokusu. Birkaç örnek bıraktık, hadi bir bakın: Çıngıraklar, aktivite kitabı

Bebek oyuncakları için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Eğlenceli Bir Hatıra: Bebek Fotoğrafları

Her ay bebeğinizin büyümesini kaydetmek için fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Farklı konseptler yaratarak, bebeğinizi içine oturmanız ve fotoğraflamanız gelecekte bakıp güleceğiniz harika bir anı. İşte 3 aylık bebek konseptlerine birkaç örnek;

Eğlenceli Bir Hatıra: Bebek Fotoğrafları

2 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

4 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü