2 Aylık Bebek Gelişimi

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız günden bu yana 1 koca ayı devirdiniz. Tahmin ediyorum, hayatınızın en yorucu, telaşlı, karmaşık duygularla dolu 1 ayı idi. Bebeğinizin 2. Ayı ve bundan sonraki her ay daha bir tecrübeli ve kendinize güvenir hale geleceksiniz.

Bebek gelişimine dair çeşitli bilgiler bulabileceğiniz yazılarımızda, içinde bulunduğunuz ay sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini, boy kilo ve tüm gelişimi bilgilerini paylaşıyoruz. Bakalım 2 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor? Bebeğinizin zihinsel, fiziksel ve duyusal gelişimi bu 2. Ayda nasıl gelişecek?

2 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

2 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Bebekler anne karnındaki hızlı gelişimlerini, özellikle yaşamlarının ilk 1 yılında da sürdürür. Bu gelişmeler 0-12 aylık dönemde hem fiziksel hem de zihinsel olarak izlenebilir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızdan bu yana 1 ay geride kaldı ve 2. Aya girdiniz. O kısacık sürede bile ne kadar çok değişti, büyüdü değil mi?

Ay ay bebek gelişimini takip eden anneler, bebeklerinin boy kilo ve baş çevresi değerlerini araştırır, gelişimlerinin normal olup olmadığını öğrenmek ister. 2. Ay, annelerin en merak ettiği konu 2 aylık bebek kilosu ve boyudur.

Peki 2 aylık bebek kaç kilo olmalı? Boy kilo tablosunda yer alan bilgilere göre 2 aylık bebek kilosu kız ve erkek bebekler için şöyle;

2 aylık kız bebek kilosu alt sınır 3500, üst sınır ise 6400 gram,

2 aylık kız bebek boyu alt sınır 52,5, üst sınır ise 62 cm,

2 aylık kız bebek baş çevresi 38,3 cm’dir.

2 aylık erkek bebek kilosu alt sınır 3600, üst sınır ise 6600 gram,

2 aylık erkek bebek boyu alt sınır 53, üst sınır ise 62,5 cm’dir.

2 aylık erkek bebek baş çevresi 39,1 cm’dir.

0-3 aylık bebeklerin her hafta ortalama 150-200 gram alması beklenir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

2 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

2 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Dokunma, işitme, tat alma, görme ve koklamadan oluşan 5 temel duyu daha anne karnındayken gelişmeye başlamıştı. Bebek dünyaya gelir gelmez de hızla gelişmeye devam edecek. 2 aylık bebek duyusal gelişimi detayları şöyle;

Görme: İlk 3 ay içerisinde bebeklerin görsel gelişimi epey bir yol kat eder. İlk ay yalnızca yaklaşık 25 cm olan görme mesafesi bu ay 50 cm’ye yaklaşır. Eğer bebeklere yakından bakarsanız sizinle göz göze gelebilir. Yatay bir düzlemde hareket eden ışıklı, parlak ve canlı renkli, büyük cisimleri, başı ile takip edip, izleyebilir. 1. Ay ayında yalnızca kontrast renkleri görebilen bebeklerin gözleri, 2. aya gelindiğinde farklı objeleri algılayabilecek kadar gelişir. Ebeveynlerini görünce tanır ve tepki verebilir.

İşitme: 2 aylık bebek işitmesi, ilk aya göre çok daha iyi durumdadır.Sesleri daha iyi algılar, anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Hatta öyle ki, uzun bir süre sessizlik olursa huzursuzlanması bile olasıdır.

Agucuklar Başlıyor

Agucuklar Başlıyor

Bu ay bebeklerin dili çoğunlukla dışarıdadır. Onunla konuşurken, müzik dinlerken minik dili hep bir şeyler anlatmaya çalışır gibi ağzının içinde dolanacaktır. Dilin dışarıda olmasının sebebi her zaman acıktığı anlamına gelmez. Bebeğiniz yalanmıyor, sesleri taklit etmeye çalışıyor olabilir. İlk zamanlar yalnızca sesli harfler çıkarsa da ilerleyen zamanlarda en yakın sohbet arkadaşınız olacağına şüpheniz olmasın. Bu çıkardığı sesler öyle hoşuna gider ki sürekli aynı sesleri tekrar edebilir.

En erken dönemlerden itibaren bebekle bol bol konuşmak, dil becerileri ve zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. 2 aylık çocuk dediğimi ne anlayacak diye düşünmeyin bol bol anlatın, hafif bir tonla konuşun. 2 aylık bebek yumuşak tondaki seslerden daha çok hoşlanır. Ani, kaba ve yüksek sesler, bebeğin korkmasına, sıçramasına, kendisini tedirgin hissetmesine sebep olur. Son olarak müzik dinlerken, sevdiği bir şeyler çalıyorsa elleri ve ayaklarını oynatarak tepki verebilir.

Koku: 2 aylık bebek biberon maması ve anne sütü arasındaki farklı anlayacak kadar gelişmiştir. Koku durumdadır. Annesinin kokusu şu an onun için dünyadaki en güzel kokudur ve sakinleşmesini sağlar. Farklı kokulara tepki verir. Örneğin güzel kokular onu mutlu ederken, ekşi kokular huysuzluğa sebep olabilir.

Tat alma: Bebekler, yetişkinlerden daha fazla tat tomurcuğuna sahiptir. Gebelikte, amniyon sıvı aracılığı ile bebek, annenin yediklerinin tadına bakar. Bu da bebeğin pek çok tada aşina olmasını sağlar.

2 aylık bebek yalnızca anne sütü ya da mamanın tadına bakabiliyor. Ancak ilerleyen aylarda, özellikle elleri ile güzelce kavramaya başladığı zaman, eline geçirdiği her şeyi ağzına götürüp tadına bakmak isteyecek.

Dokunma: Yenidoğan döneminde bebeklerin elleri genellikle yumruk halindedir. Ancak ellerini kullanma becerisi zamanla hem de çok hızlı bir şekilde gelişecek. Avcuna bir şey yaklaştırdığında sıkıca kavrayabilir.

Ebeveynlerine dokunduğunda babasının batan sakallarını ya da annesinin pamuk gibi cildini ayırabilir. Farklı yüzeylere dokunarak dünyayı tanıması için bebeğinize alan yaratabilirsiniz. Dokunabileceği mesafeye, farklı yüzeylere sahip oyuncaklar bırakarak, dokunmasını sağlayabilirsiniz.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Agucuklara hazır mısın? Bebeğin hem anne karnında hem de ilk 1 ayında çok iyi bir dinleyiciydi. Artık o da çevresinde duyduğu sesleri taklit etmeye başlıyor. Zeka gelişimi açısından bu ay en önemli etken seslerdir. Bebeğinle konuşman, müzik dinletmen, kitap okuman dil gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

Bu ayda da bebeğinin en iyi bildiği dil ağlamak. Bunu göz ardı etmemelisin. Acıktığında, uykusu geldiğinde, altını pislettiğinde, seni yanına çağırmak için ağlayacaktır. 2. ayda bebeğin motor gelişimi hızlanır. Desteklerseniz başını dik tutabilir. Kendi elleri ve ayakları ile oynamak, parmak emmek, elini-kolunu sağa sola sallamak en büyük eğlenceleridir. Nesnelere uzanabilen 2 aylık bebek seslere de tepki verir ve sesin geldiği yöne başını çevirebilir.

2 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Günlerini anne babasını tanımakla, çevreden duyduğu sesleri anlamlandırmaya çalışmakla geçiren minikler bu ay iyi bir dinleyicidir. Büyüklerin “o şu an kafasına her şeyi yazıyor” dediği zamanlar, tam olarak bu aylar işte. Günün çoğunu uyuyarak geçiren miniklerin, henüz sosyal aktiviteler için vakti olmasa da uyanık kaldığı anlarda anne babasının en sosyal arkadaşıdır.

2 Aylık Bebek Beslenmesi

2 Aylık Bebek Beslenmesi

2 aylık bebek gelişimi Geldik en önemli konuya. 2 aylık bebek beslenmesi annelerin ilk aya göre biraz daha rahatladığı bir konudur. Bu ayda genellikle emme düzeni oturmuş olur. Ancak yine de 2 aylık bebek ne kadar emer, ne kadar mama yer, 2 aylık bebek ne sıklıkta emzirilmeli ve kaç kilo olmalı gibi sorular anneleri rahat bırakmaz.

2. ayda emzirme sıklığı ilk ayla aynıdır. Günün büyük çoğunu uyuyarak geçiren bebeklerin 2-3 saatte bir beslenmesi gerekir. Mide kapasitesi her geçen gün artan miniklerin 2. Ayda mideleri yaklaşık bir ceviz büyüklüğüne ulaşır. Aklınızda 2 aylık bebek kaç cc süt içer gibi sorular varsa hemen söyleyelim; bebeğiniz doyana kadar emecek, sonrasında memeyi kendi bırakacaktır.

Emzirme ihtiyaçları için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

2 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

2 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

2 aylık bebek beslenmesi için gün içinde 8-12 defa emzirmek gerekir. Ancak emzirme seanslarınız bir tık kısalmış olabilir. Bebeğinizin minik çenesi güçlendikçe emzirme seansları daha da kısalacaktır. Önceden iki fırt çekip yorulan minik çene, zaman geçtikçe çok daha kuvvetli emecek, ilk günler yarım saatte içtiği sütü, çenesi güçlenince neredeyse 10 dakikada emecektir. Yani 2 aylık bebek ne kadar emer gibi sorulara çok takılmayın.

Her anne acaba sütüm yetiyor mu? Bebeğim doyuyor mu? Gibi endişelere kapılır. Ancak bu endişelerin süt oluşumunu etkileyeceğini unutmayın. Rahat olun, endişe ve stresten uzak yalnızca emzirin. Sütünüzün gerçekten yetip yetmediğine karar verecek olan doktorunuzdur. Eğer bebeğiniz kilo almıyorsa, doktorunuz sizi yönlendirecektir. Doktorunuz mama vermeniz gerektiğini söylemedikçe, bebeğinizi anne sütü ile beslemeye devam etmeniz doğru olacaktır.

Ancak yine de sütünüzü ve kalitesini arttırmak istiyorsanız Anne Sütünü Nasıl Arttırabiliriz? Yazımıza göz atabilirsiniz.

Meme Reddi Nedir

Meme Reddi Nedir?

Bebeklerde meme reddi zaman zaman görülebilen bir durumdur. Bebeğin memeyi emmek istememesi, kafasını çevirmesi, emerken kısa süre sonra bırakıp ağlamaya başlaması gibi durumlarda meme reddi akla gelmelidir.

Gibi pek çok durum meme reddini tetikleyebilir. Mümkün olduğunca sakin kalmanız krizi başarıyla yönetmenizi sağlar. Ten teması, sling kullanımı, birlikte duş almak, uykuluyken emzirmek işe yarayabilir. Ancak kaynağının doğru belirlenmesi için mutlaka doktora danışmakta fayda vardır. Örneğin burnu tıkalı ise açılması, dil altı bağı varsa müdahale edilmesi gerekebilir.

Hem meme reddinde hem de bebeğin kendini güvende hissetmesi için ilk aylarda oldukça işinize yarayacak sling kullanımına da değinmek istiyorum.

Bebeği giyer gibi üstünüze sarmaya yarayan slingler hem annenin elini kolunu rahatça kullanmasına olanak veriyor hem de bebeğin anne göğsünde kendini huzurlu ve güvende hissetmesini sağlıyor. Bebekler ilk 3 ay dünyaya adaptasyon zorluğu yaşıyor. 9 ay boyunca içlerinde bulundukları sıkışık ortamdan çıkmak, onlara epey ürkütücü ve güvensiz geliyor. Sling ile vücudunuza asılı olması bebeğe 9 ay içinde bulunduğu güvenli anne karnını hatırlatmakla kalmıyor, sürekli duyduğu o ritmik kalp atışı sesi ile de rahatlıyor.

Detaylı bilgi için Sling Nedir Nasıl Bağlanır? Sling Fiyatları yazımıza göz atabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Uyku Düzeni

2 Aylık Bebek Uyku Düzeni

2 aylık bebek kaç saat uyur? Bebeklerin günün çoğunu uyuyarak geçirmesi nedeniyle bazen endişeleniyor. Ancak 2 aylık bebek günün yaklaşık 15-18 saatini uyuyarak geçirir. İlk ay yaklaşık 45 dakika olan uyanık kalma süresi 2. Ay 1 saate kadar çıkar. Bebek uyanık kaldığı sürede etrafına bakınır, keşfetmeye çalışır.

2 aylık bebek kaç saat uyur sorusunun önemli bir detayı da gündüz uyku adedidir. Bu ayda gündüz uyku adedi yaklaşık 4’tür. Uzmanlar bebeğin gündüz tek seferde 2-2,5 saatten fazla uyutulmamasını önerir.

2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • 2 aylık bebek gelişimi; Yüz üstü yatırıldığında başını ve vücudunu kısmen yukarı doğru kaldırabilir.
  • Yüz üstü yatarken kollarından destek alarak kafasını kaldırabilir.
  • Ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirir. Üstelik bu hareketler bilinçlidir.
  • El ve ayaklarını ağzına götürebilir.
  • Kendisine verilen cisimleri tutabilir. Minik çıngıraklar vermenin tam zamanı! Ama unutmayın ağlayabilir, ürkebilir, korkabilir.
  • Etrafını gözlemleyebilir.
  • Çeşitli sesler çıkarabilir, agucuklar yapar.
  • Kendi sesini duymaya bayılır.
  • Mutluluktan çığlık atabilir.
  • Gece daha fazla uyumaya başlar.
  • Annesinin sesini tanır.
  • Küçük gülücükler başlamıştır.
  • İki elini birleştirebilir.
  • Yakınlaştırılan herhangi bir nesneyi 180 derece takip edebilir.
2 Aylık Bebek Aşıları

2 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

2 aylık bebek aşı takvimi şu şekildedir;

5’li karma aşı- DTacB- IPV- HİB (difteri, boğmaca, tetanos, menenjit ve çocuk felcinden korumak için )

BCG/ Verem (veremden korumak için)

KPA-Prönomok aşısı (pnömokok mikrobundan korumak için)

Rotavirüs aşısı (rotavirüs ishalinden korumak için)

Rotavirüs Aşısını Devlet Karşılamıyor

Rotavirüs Aşısını Devlet Karşılamıyor

İlk 4 aşı Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu aşı listesinde bulunuyor. Rotavirüsü aşısı ise yaptırılması tavsiye edilen aşılar listesinde. Yani bu şu demek: devlet bu aşıyı karşılamıyor. Eczanelerden para vererek temin etmeniz ve sağlık ocağında bebeğinize yaptırmanız gerekiyor.

Rotavirüsü bebeklerde şiddetli ishal yapıyor. İshale kusma ve ateş de eşlik edince rotavirüsü bbekleri hırpalayabiliyor. 2. Aydan itibaren 6. Aya kadar yaptırılabiliyor. Oral damla (ağız yoluyla alınan) şeklinde uygulanmaktadır. 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanan iki çeşit aşı bulunuyor. Hangisini seçeceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz.

Ayrıca bahsetmemiz gereken bir konu da öksürük. Uzmanlar 4. ayın altındaki bebeklerde görülen öksürük RSV virüsü kaynaklı diyor. Erken aylarda öksürük şikayetiniz varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

2 Aylık Bebek Oyunları

2 Aylık Bebek Oyunları

2 aylık bebek oyunlarını göbek üstü ve sırtüstü olarak ikiye ayırabiliriz. Bebeğinizi sırtüstü yatırıp

  • Başının üzerine, erişebileceği mesafede çeşitli oyuncak ve dönenceler asabilirsiniz. Oyun halıları bu dönemde epey ilgisini çekecektir. Küçük bir örnek: Tiny Love Gymini Tekmele Oyna Oyun Halısı (Safari)
  • Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, oyuncaklarla vakit geçirmesi, dokunması, dokuları hissetmesi zihinsel gelişimi için faydalıdır.
  • Görme yeteneği her geçen gün ilerliyor. Artık zıt ve parlak renkler ilgisini çekiyor. Ona renkli nesneler gösterebilirsin.
  • Kavrama yeteneği de epey gelişti. Eline küçük çıngıraklar verebilirsin. Tutabileceği gibi ise bir süre sallayacaktır.
  • Bol bol konuş, ne anlar deme! Etrafında gördüğün her şeyin adını söyle. Oyuncaklar göster ve ona tanıt.
  • Masal oku, şarkı dinlet
  • Bebeği yüzüstü (göbeğinin üstüne) yatırmak sırt ve boyun kaslarını güçlendirecektir. Etrafına, uzanabileceği kadar yakın mesafeye çeşitli oyuncaklar koyabilirsiniz.    

Bebek oyuncakları için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Eğlenceli Bir Hatıra: Bebek Fotoğrafları

Her ay bebeğinizin büyümesini kaydetmek için fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Farklı konseptler yaratarak, bebeğinizi içine oturmanız ve fotoğraflamanız gelecekte bakıp güleceğiniz harika bir anı. İşte 2 aylık bebek konseptlerine birkaç örnek;

Eğlenceli Bir Hatıra: Bebek Fotoğrafları

1 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

3 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü