6 Aylık Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. 6. Ay hem siz hem de bebeğiniz açısında oldukça önemli. Bebeğiniz ilk yaşını yarıladı ve artık hayatınızda yeni bir dönem başlıyor: Ek gıda!

Ek gıda oldukça detaylı ve uzun uzun incelenmesi gereken bir konu. Bebek ne yer ne yememeli, kaç öğün yemeli gibi pek çok soru ek gıda dönemi için annelerin aklını kurcalar. Ona geçmeden önce bakalım 6 aylık bebek gelişimi nasıl ? Yarı yaşında miniklerin gelişimi nasıl olmalı, neler yapabilir duruma geldiler ?

6 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

6 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

6. ay bebek gelişimi açısından pek çok kilometre taşının yerine oturduğu bir aydır. Bebeğiniz bu ay hem zihinsel hem de fiziksel olarak oldukça aktif. Artık ek gıdalara geçebilir, başını ve omurgasını dik tutabilir yani kendi başına desteksiz oturabilir, emekleme çalışmalarına başlayabilir, ilk kez anne, baba, dede gibi sözcükler duyabilirsiniz.

6 aylık bebek gelişimi ile anne babaları kah eğlendirir kah duygulandırır. Çünkü artık bebeğiniz büyüyor ve bu gelişimi fark edilir düzeye geldi. Şimdiye dek bıraktığınız yerde kalan miniğiniz artık dönüyor, yuvarlanıyor, minik bir komando gibi yerde sürünerek ilerlemeye çalışıyor.

Bir süredir yanında onlarca yastıkla destek yapıp oturttuğunuz kuzunuz artık desteksiz oturabiliyor. Üstelik bu ay anne sütünün yanında farklı meyve ve sebzelerin de tadına bakmaya başlayacak. Kısacası size muhtaçlığı her geçen gün azalıyor ve bağımsız bir birey olma yolunda hızla ilerliyor.

6 aylık bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere de bakmak gerekiyor. Önce kaç kilo olmalı sorunuzun cevabına bakalım.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

6 Aylık Kız Bebek Kaç Kilo Olmalı

6 Aylık Kız Bebek Kaç Kilo Olmalı

Kız bebek kilosu alt sınır 5400, üst sınır ise 9250 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 59, üst sınır ise 72 cm,

6 aylık bebek baş çevresi 42,2 cm’dir.

6 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı

6 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı

Erkek bebek kilosu alt sınır 5500, üst sınır ise 9600 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 60, üst sınır ise 72,5 cm’dir.

6 aylık bebek baş çevresi 43,3 cm’dir.

6 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

6 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Artık bebeğinizin duyuları neredeyse yetişkinlerle aynı düzeyde. Artık tüm duyularını kullanarak dünyayı tanıyor, çevresinde olup biteni anlamaya çalışıyor.

Görme: Bebeğinizin görme duyusu iyice gelişti ve derinlik algısı arttı. Artık karmaşık nesneleri de algılayabiliyor. Bebeğin oturmaya başlaması hayatında bir dönüm noktası. Şimdiye dek hep yatarken ya da kucaktayken incelediği her şeyi arık oturarak izleyebiliyor.

İşitme: Bebeğiniz artık dışarıdan gelen seslere tepki verebiliyor. Örneğin zil çaldığı zaman dikkat kesilip dinleyebilir, başını sesin geldiği yöne çevirebilir. Anne babasının sesine de oldukça duyarlıdır.

Tat alma: Bebeğinin dilinde doğduğu andan bu yana var olan tat tomurcukları, yeni tatlar almak için bekliyordu. Ek gıda döneminin başlamasıyla beraber bebeğinizin de ilk tadımları başlayacak. Ne yer sorusuna ve ne yememeli sorusunun cevabına bakmak gerekiyor.

Dokunma: Bebeğiniz önce kendini keşfedecek. Kendi vücuduna, gözlerine, burnuna, ayaklarına kısacası tüm uzuvlarına dokunmaya bayılır. Dokuları, yüzeyleri tanır.

6 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

6 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğinizin beyninde her saniye yeni bağlantılar kuruluyor. 6 aylık bebek artık nesnelerin ne işe yaradığını öğrenmeye hazırdır. Hazır ek gıda dönemi gelmişken örneğin eline kaşığı verip ne işe yaradığını anlatabilirsiniz. Tabi yalnızca bu değil. Aklınıza gelen her şeyi bebeğinize gösterip ne işe yaradığını anlatmanız hem dil gelişimi açısından hem de nesneleri tanıması açısında faydalıdır.

Bu aya kadar bebeğiniz, kendisini annesinin bir parçası zannediyordu, ancak artık bir birey olduğunu anlamaya başlayacak. Bağımsız bir birey olduğunu ve davranışlarının bazı sonuçları olduğunu anlayacak, neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlayacak. Mesela çıngırağı salladığında ses çıkacağını bilecek.

Hemen Satın Al

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

6 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

6 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bebeğiniz günden güne sosyalleşiyor. Artık başkaları ile iletişim kurabileceğinin farkında. Etrafındaki insanların seslerini, yüz ifadelerini ve çeşitli davranışlarını taklit etmeye çalışabilir. Alkışlayan, çirkin yüz ifadesi yapan, horlayan bir yetişkini taklit eden miniklerin en sevimli günler başladı.

Etrafındaki insanların neler yaptığını izlemek bu dönemde bebeklere büyük keyif verir. Ev işlerini yaparken bebeğinizi sizi görebileceği gibi oturtabilir, izlemesini sağlayabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Beslenmesi

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebek beslenmesinde yeni bir düzene merhaba! İlk 6 ay bebeğin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü alamayan bebekler ise bu döneme kadar formül mama ile beslenir. 6. Ay ek gıda döneminin de başlangıcıdır.

Uzmanlar genellikle 6. aydan önce ek gıdalara başlanmasını önermiyor. Ayrıca ek gıdaya geçer geçmez anne sütü ile vedalaşıyoruz diye bir durum da yok! Anne sütünün hala ana öğün olduğu, ek gıdaların ise yalnızca tadımlarının yapılacağını unutmayın.

Midesi ancak kendi yumruğu kadardır. Yani kara kara ne yer diye düşünmeyin. Minicik mideyi, yormadan, zorlamadan, küçük küçük tadımlar yaptırılmalıdır. 6 aylık bebek için anne sütündeki tüm gıdalar yeni bir başlangıçtır. İlk etapta pek çok şeyi yiyemeyebileceği gibi bazı besinlere alerjisi de olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bugüne kadar sadece anne sütü ile beslenen bebeğinize birdenbire hiç bilmediği gıdaları vermek ve hemen yemesini beklemek gerçekçi bir yol olmaz. Bu nedenle önce bir çay kaşığı ile tattırılacak gıdaların porsiyonu yavaş yavaş artırılabilir.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

3 Gün Kuralı Nedir ?

3 Gün Kuralı Nedir ?

6 aylık bebek ek gıda dönemi deyince mutlaka 3 gün kuralından da bahsetmek gerekir. 3 gün kuralı gıdaların olası alerjisine karşı, karıştırılarak değil de tek tek bebeğe sunulmasını içeriyor. Örneğin, yoğurt verdiyseniz 3 gün arka arkaya yalnızca yoğurt vermeniz öneriliyor.

Peki, bebeğimin herhangi bir gıdaya alerjisi olduğunu nasıl anlarım ? Diyorsanız da şöyle; deride kızarıklık, kusma, ishal ya da huzursuzluk gibi belirtiler varsa bebeğinizin yedirdiğiniz gıdaya alerjisi olabilir. Önerilen o besin için 3 hafta ara verip daha sonra tekrar deneyebilirsiniz. Ancak yine aynı şikayetler ortaya çıkarsa doktorunuzu bilgilendirmenizde ve o gıdayı bebeğinize vermemenizde yarar var.

Ek gıda döneminin önemli bir diğer kuralı gıdaların püre haline getirilmesi, ancak hafif pütürlü bırakılmasıdır. Böylece hem kolay yutacak hem de ufaktan çiğnemeyi öğrenecektir. Hem sebzeleri hem de meyveleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

6 Aylık Bebek Ek Gıda Döneminde Ne Yer

6 Aylık Bebek Ek Gıda Döneminde Ne Yer

Bebekler ek gıda döneminde ne yer, bebeğe neler verilmeli, neler verilmemelidir ? Ek gıda döneminde kesinlikle bilinmesi gereken konulardır. Neler yiyebilir sorusuna; elma, armut, şeftali, kayısı, erik, muz, mandalina gibi yumuşak meyveler ile patates, kabak, havuç gibi sebzeler, yoğurt ve çorbalar cevabını verebiliriz.

Ne yer sorusunun yanında bir de ne yememeli sorusunun cevabına bakmak gerekiyor. Çilek, kivi, nar gibi bazı meyveler ile domates, bal alerjen özellikler gösterebilir. Özelikle balın 1 yaşından önce verilmemesi gerekir.

Parmak Yiyecekler Ne Zaman Verilir ?

Parmak Yiyecekler Ne Zaman Verilir ?

İlk dönemlerde verilen püreler zamanla yerini parmak gıdalarına bırakıyor. Bu tür gıdalar bebeklerin kendi kendilerine bir şeyler yiyebilmesine imkan tanıyor. 6. Aydan sonra verilebilen parmak gıdalar, bebeklerin kavrayabilmesi için uzun kesiliyor ve yerken sert olmaması, bebeğin boğulmaması için genelde haşlanıyor.

Ancak maalesef her gıda haşlamaya uygun değil. Bebeklerin ek gıda almaya başladıktan sonra yavaş yavaş her tür besinin tadına bakması gerekiyor. Ne yer yemeli diyorsanız! Silikon meyve fileleri burada devreye giriyor. İçine meyve ya da sebzeleri koyarak bebeğe vermenizi sağlayan meyve fileleri bebeğin hem kendi kendine yemesini hem de vitamin almasını destekliyor. Birbirinden renkli Meyve filesi çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Ek gıda ürünleri için tıklayınız.

6 AYLIK BEBEK BESLENME TABLOSU ÖRNEĞİ

6 AYLIK BEBEK BESLENME TABLOSU ÖRNEĞİ

Sabah ana öğün: Anne sütü ya da formül mama

Ara Öğün: Elma veya şeftaliden yapılan meyve püresi

Öğlen ana öğün: Anne sütü

Ara Öğün: Sebze çorbası

Ana öğün -Anne sütü   

Ara Öğün: Pirinç unlu muhallebi

Eğer bebeğiniz gece de uyanıyorsa anne sütü verebilirsiniz.

Pek tabi ek gıda dönemiyle birlikte hayatınıza bir sürü yardımcı üründe girecek. Beslenme kategorimizi ziyaret ederek; ihtiyacınız olabilecek mama sandalyesi, tabaklar ve kaşık&çatallar, mama önlükleri ve ağız bezleri ve diğer tüm ürünlere ulaşabilirsiniz.

BLW Ne Demek ?

BLW Ne Demek ?

Ek gıda dönemiyle birlikte annelerin sıklıkla aradığı konulardan biri de “çocuğun kendi kendine yemek yemesine ne denir ?”

Dolayısıyla BLW yönteminden de bahsetmek gerekir. “Bebek liderliğinde beslenme” anlamına gelen BabyLedWeaning’in baş harflerinden oluşan bu kısaltma, mama sandalyesinde oturabilen ve besinleri kendi kendine ağzına götürüp yiyen bebekleri anlatıyor.

BLW ne demek, BLW nedir nasıl uygulanır, ne zaman başlamalı konularında daha detaylı bilgi arıyorsanız; BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

6 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Ek gıdanın başlamasıyla emzirme düzeninizde de bazı değişimler olabilir. Ancak yine de unutmamanız gereken en önemli şey; anne sütü bebeğin ana öğünüdür!

Bebekler ek gıda döneminde ne yer ? Farklı yiyeceklerle tanışmak, tadına bakmak bazı bebeklere çok çekici gelirken bazıları bu durumdan hiç hoşlanmayabilir. Eğer bebeğiniz farklı gıdalar yemeye meraklıysa ve verdiğinizi geri çevirmiyorsa emme sıklığında bir miktar azalma olabilir.

Emzirme düzenini etkileyen bir başka durum ise diş çıkarma dönemidir. Damaklardaki sızı bebeğinizin daha fazla meme emmesine neden olabilir. Malum meme yalnızca karın doyurmak değil, bebeğin duygusal ihtiyaçlarını karşılayan, sakinleştiren, güven veren bir yer.

Bebeğin hareketlenmeye başlaması, fiziksel farklı yetenekler kazanması da emme sıklığını ve süresini etkiler. Yerde yuvarlanma, emekleme, yürüme gibi tüm beceriler bebeği oldukça mutlu eden ve tekrar tekrar denemek isteyeceği eylemlerdir. Bu nedenle emerken ilgisi sürekli dağılabilir. Kalkmak emeklemek isteyebilir. Memedeyken kısa sürede bırakabilir.

Emzirme ihtiyaçları için tıklayınız.

6 Aylık Bebek Uyku Düzeni

6 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Toplam 14-15,5 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusudur. Gün içinde de 2-3 adet uykuya ihtiyaç duyar. Bebeğin gün içinde uyanık kalma süresi ise 2 saat ile 2 saat 25 dakika arasında değişir.

6 Aylık Bebek Neler Yapar ?

6 Aylık Bebek Neler Yapar ?

Bebeğiniz her gün yeni bir şey öğreniyor. Bakalım 6 aylık bebek neler yapar?

  • 6 aylık bebek destekle ve hatta desteksiz oturabilir.
  • Nesnelere uzanabilir.
  • Beni al hareketi artık en meşhur hareketlerden biridir. Kalkmak istediğinde ellerini karşısındakine uzatır.
  • Ellerinde tutarsanız ayakları üzerinde durabilir.
  • Bulduğu her şeyi ağzına sokar.
  • İncelediği şeyin elinden alınmasından hoşlanmaz.
  • Biberonunu tek eliyle tutabilir.
  • Emekleme çalışmaları başlar.
  • El ve ayaklarıyla oynamaya bayılır.
  • İlk dişleri çıkabilir.
6 Aylık Bebek Aşıları

6 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın. 6 ay asisi en önemli aşılardandır.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. 6 ay aşısı ateş yapar mı ? 6 aylik asisi nedir ? 6 ay aşısı kaç tane ? 6 ay aşısı nerden yapılır gibi sorularınızın cevaplarınıza ulaşabilirsiniz.

*Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

  • Hepatit B hepatit hastalığından korumak için
  • 5’li karma aşı- DTacB- IPV- HİB (difteri, boğmaca, tetanos, menenjit ve çocuk felcinden korumak için)
  • OPA Çocuk felcinden korumak için
6 Aylık Bebek Neden Huzursuz Olur?

6 Aylık Bebek Neden Huzursuz Olur?

6 aylık bebek neden huzursuz olur ve neden ağlar sorusunun cevabı ek gıda olabilir. Bebeğinize ek gıdayı fazla vermeniz minik midenin rahatsız olmasına sebep olabilir.

Ayrıca çocuğun huzursuz olmasında diş çıkarma, kalabalık ve yabancı ortamda olması gibi pek çok etkende önemlidir.

Diş kaşıyıcı ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

6 Aylık Bebek Neden Uyumaz ?

6 Aylık Bebek Neden Uyumaz ?

İlk aylarda bebeklerin uykusu düzenli değildir. Hatta uyku düzeninin oturması bazı bebeklerde yaklaşık 2 yaşını bulabilir. Bebeğin sık sık uyanması, yeniden uykuya dalmak için meme istemesi, uyutmanın çok uzun sürmesi anneleri içinden çıkılmaz bir döngüye sokabilir. Bu yorucu dönem annelere sık sık “Bebekler neden uyumaz ?” “Uyku eğitimi nasıl verilir ?” gibi sorular sordurur.

6 aylık bebek neden uyumaz sorusunun çeşitli cevapları vardır. İlk aylarda yaşanan gaz sancıları, inek sütü alerjisi, reflü ve yaklaşık 3-4. Aylardan sonra diş çıkarma döneminin başlaması bebekleri huzursuz eder ve uyku sürelerini etkiler.

Bebeklerin sindirim sistemi tam anlamıyla çalışmaya başlayana kadar gaz sancıları sık sık yaşanır ve 3. Ay gibi ortadan kaybolur. Bebeğiniz ayaklarını karnına çeke çeke ağlıyorsa büyük ihtimalle gaz sancısı çekiyordur.

Her emzirmeden sonra bebeğin gazını mutlaka çıkarmalısınız. Ayrıca karnına ılık havlu koymak, ılık bir duş aldırmak, yağ ile güzel bir gaz masajı yapmak bebeğin sancılarını dindirmede yardımcı olacaktır.

56aylık bebek için gaz sancısı bitti derken, bu kez de diş çıkarma dönemi gelir. Bebekler yaklaşık 4. Aydan itibaren ilk dişler için hazırlanmaya başlar. Diş çıkarma dönemi iştahsızlık, ateş, artan salya miktarı, ishal, pişik gibi belirtilerin yanında sizi uykularınızdan da edebilir. Diş etlerinin kaşınması, sızlaması uykuların bölünmesine neden olabilir.

6 Aylık Bebek Neden Kusar ?

6 Aylık Bebek Neden Kusar ?

Bebeklerde kusma sıkça görülen bir durum olsa da anneleri endişelendirir. Bebekler neden kusar sorusu Kadınlar Kulübü gibi platformlarda annelerin en sık cevap aradığı sorulardan biridir.

Peki, 6 aylık bebek neden kusar ?

Bebeğinizin kusması size ne anlatıyor ?

Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor; “Özellikle yenidoğan döneminde yemek borusuyla mide arasındaki sfinkter olgunlaşmamıştır, kasılma yetersizliği vardır ve mide içeriği yemek borusuna kaçar sonra ağızdan atılır.” Yenidoğanların az miktarda beyaz, mukuslu, köpüklü kusması oldukça normaldir ve beslendikten hemen ya da 1-2 saat sonra görülebilir.

Yenidoğan döneminden sonra ise beslenme esnasında yutulan hava süt ya da mama ile karışıp yukarı çıkabiliyor. 6 aylık bebek kusuyorsa sebebi bu olabilir. Bu durum ayların ilerlemesiyle azalıyor ve 2 yaştan sonra sona eriyor. Ayrıca beslenmenin ardından bebeği hoplatıp, zıplatmak da yediklerini ağzına getirebilir. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Ancak fışkırarak kusma bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka uzmana göstermenizde yarar vardır.

6 aylık bebek neden kusar sorusunun yanıtını aradık. Bakalım önlemek ya da azaltmak için neler yapılabilir ?

Kusmanın azaltılması için ilk olarak bebekleri tıka basa doyurmamak gerekiyor. Ağlarken beslemeye çalışmak, hava yutmasına sebep olabileceği gibi besledikten sonra hemen yatağa yatırmak da kusmaya neden olabilir. Bu nedenle bir süre dik tutmak ve gazını çıkarmak gerekir.

6 Aylık Bebek Oyunları

6 Aylık Bebek Oyunları

6 aylık bebek oyun ve oyuncakları neler yapar sorusuyla doğrudan ilgilidir. Miniğinizin algıları her gün gelişiyor. Dolayısıyla ilgisini çeken oyunlar ve oyuncaklar günden güne değişecek. 6 aylık bebek oyuncakları seçerken, etki-tepki bağlantısı kurabilmesi için düğmeye basıldığında müzik çalan, ses çıkaran oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

Bu dönemde elindeki oyuncağı yere atmaya bayılır. Bu oyun onun derinlik algısını geliştirir. Elindeki oyuncağı yere attığında ona geri vererek oyuna katılabilirsiniz.

Bebeğiniz artık destekle oturabiliyor. Bu sebeple çok daha rahat oyunlar oynayabilir, etrafını keşfedebilir. 6 aylık bebek artık toplarla tanışabilir. Otururken kucağına yuvarlayacağınız bir top, emeklemesi için de teşvik eder.

5 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

7 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü