Beyaz Gürültü

Beyaz Gürültü

Beyaz gürültü, bebekleri sakinleştirmekte ve uykuya dalmalarını kolaylaştırmakta kullanılan yöntemlerden biridir. Peki nasıl olur da bir gürültü bebeği sakinleştirir ve uyumasını sağlar? Beyaz gürültü nedir? Bebeğe zararı var mıdır?

Beyaz Gürültü Nedir?

Beyaz Gürültü Nedir?

Bebekler için beyaz gürültü nedir sorusunu yanıtlayarak konuya başlayalım. White noise olarak da bulabileceğiniz beyaz sesler, aslında ismini taşıdığı gibi bir “gürültü” değil.

İnsan kulağının duyabileceği neredeyse tüm seslerin birleşiminden meydana gelen bu gürültü, bebeklere anne karnında duydukları sesleri hatırlatıyor. Özellikle yeni doğan döneminde bebeklerin içine doğdukları karmaşık ve gürültülü dünyaya adapte olmaları biraz zor oluyor.

Anne karnında 9 ay boyunca alıştıkları sıkışık ve güvenli ortamdan, uçsuz bucaksız bir dünyaya gelen bebekler kendilerini boşlukta hissediyor. Çoğu zaman düşme hissi ile kollarını yana açıp irkildiklerine mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Bu hisse bir de çevredeki gürültüler eklenince bebekler iyice huzursuzlanıyor.

Çevreden gelen bu sesler bebeği huzursuz ederken, ağlama krizlerine ve uykuya dalmakta zorlanmalarına neden oluyor. Bebeğin anne karnında duyduğu ve alışkın olduğu; amniyon sıvının sesi, bağırsakların ve diğer organların çalışma sesi ve ritmik kalp atışı gibi sesler ise bebeğin sakinleşmesini sağlıyor.

Özellikle yeni doğan dönemini takiben ilk 3 ay bebeklerin yaşadığı gaz sancıları, kolik ağrıları bebeği zaten bebeği yeteri kadar huzursuz ediyor. Buna bir de çevreden gelen araba, zil, müzik gibi sesler eklenince bebekler daha da huzursuzlanıyor. Bu anlamda bebekler için beyaz gürültü doğal bir sakinleştirici etkisi görüyor.

Üst üste binmiş seslerden oluşan beyaz ses hakkında bir diğer teori de bu seslerin bebeğin diğer seslere odaklanmasını imkansız hale getirerek, yalnızca beyaz sese odaklanmasını ve böylece sakinleşmesini sağladığı yönünde.

yenidoğan bebek ürünleri en çok satanlar indirim
Beyaz Gürültü Sesi Nelerdir?

Beyaz Gürültü Sesi Nelerdir?

Bebeğin anne karnında 9 ay boyunca duyduğu kalp atışı sesi, amniyon sıvının sesi, organların çalışma sesi bebeğin en alışkın olduğu beyaz gürültü sesi örnekleridir. Bunların yanında deniz dalgaları, şelale sesi, ağaç yapraklarının hışırtısı, yağmur, rüzgar gibi sesler ise doğada bulunan beyaz seslerdir. Bunların dışında en sık kullanılanlar ise saç kurutma makinesi ve elektrikli süpürge gibi teknolojik aletlerin sesidir.

Bu sesler bebeğin kendini anne karnında gibi hissetmesini ve dolayısıyla güven duymasını sağlar. Güven hissi ile sayesinde sakinleşen bebeklerin ağlama krizleri sona erebilirken, uykuya dalmaları da kolaylaşır.

Beyaz Gürültü Yararları

  • Bebeği sakinleştirir,
  • Uykuya dalmasını kolaylaştırır,
  • Beyaz ses, uyku esnasında bebeğin dış sesleri duymamasını sağlar ve uykusunun bölünmesini engeller
  • Ağlama krizlerinde bebeği rahatlatabilir,
  • Kolik ağrısı, gaz sancısı esnasında bebeği sakinleştirir.
Beyaz Gürültü Zararlı Mı?

Beyaz Gürültü Zararlı Mı?

Amerikan Pediatri Derneği beyaz seslerin kullanımı için TV, telefon, beyaz ses oyuncağı ya da dinletilen alet her ne ise bebeklerin en az 200 cm uzağında konumlandırılmasını ve çok yüksek sesle dinletilmemesini öneriyor.

Beyaz gürültü zararlı mı konusu da en az yararları kadar merak ediliyor. Beyaz seslerin bilinçsiz ve kontrolsüzce kullanımı bebeğe zararlı olabilir. Çünkü White noise konusunda bilinmesi gereken ayrıntılar vardır.

Beyaz gürültü zararları;

Şöyle ki; uzmanlar White noise seslerinin 50 desibelin altında kullanılmasını öneriyor. 50 desibel üstü özellikle 75-85 desibel beyaz sesler;

  • İşitme sorunlarına hatta uzun süre maruz kalmak sağırlığa yol açabilir,
  • Konuşma geriliğine yol açabilir,
  • Zihinsel geriliğe neden olabilir,
  • Sürekli kullanılması bağımlılık oluşturur ve bebek bu gürültü olmadan uykuya geçemez,

Ancak elbette bu zararlar uzun süreli kullanımda ve yüksek desibellerde geçerlidir. 50 desibel ve altı kullanım, bebeği sakinleştirir. Bu nedenle kontrollü kullanımı gerekmektedir.

Tüm bunların yanında beyaz sesler her bebekte aynı etkiyi gösterecek, tüm bebekler sakinleşecek diye bir kural yok. Bazı bebeklerde işe yaramayabilir.

yenidoğan ihtiyaçları
Beyaz Gürültü Bağımlılık Yapar Mı?

Beyaz Gürültü Bağımlılık Yapar Mı?

Doğru tip White noise seçimi ve ses seviyesinin doğru ayarlanması oldukça önemlidir. Kontrolsüz ve uzun süreli kullanım istenen etkinin sağlanmasından ziyade zararlı olabilir.

Beyaz gürültü ne zaman bırakılır konusu da oldukça önemlidir. Çünkü aynı seslerin uzun süreli kullanımı etkisini yitirebileceği gibi, kimi zaman da çocuklarda bağımlılık yapabilir. Bu sesler ile uyumaya alışan çocuklar bu ses olmadan uykuya dalamaz ve uyku esnasında da beyaz ses kapandığında direkt uyanabilirler.

Beyaz Gürültü Ne Zaman Bırakılmalı?

Bazı uzmanlar yalnızca yenidoğan döneminde yani ilk 3 aylık dönemde White noise kullanılmasını öneriyor. Elbette doğru desibelde kullanım önemli. İlk 3 aylık dönemde bebekler bağımlılık kazanmaz, çünkü zaten dünyaya adaptasyon süreci devam ediyordur ve bebeğin alışkın olduğu bu sesler sakinleştirir.

3. aydan sonra da yavaş yavaş azaltılarak White noise dinletilmeye son verilebilir. İlk 6 aylık dönemde ihtiyaç duyulması halinde zaman zaman yüne beyaz seslere başvurulabilir. Özellikle bebekleri huzursuz eden diş çıkarma dönemlerinde, kalabalık ve gürültülü ortamlarda, seyahatlerde kısacası bebeğin düzeninin bozulduğu ve uykuya geçişte zorlandığı, huysuzlandığı dönemlerde ara ara beyaz sesler dinletebilirsiniz.

Bu süre için belirlenen son tarih ise 1 yaştır. En geç 1 yaşına kadar White noise dinletilmeye son verilmesi gerekir.

Bebekler İçin Beyaz Ses Nereden Bulunur?

Bebekler İçin Beyaz Ses Nereden Bulunur?

Annelerin en sık kullandığı beyaz gürültü piş piş sesidir. Bunun yanında internette bulabileceğiniz yüzlerce beyaz ses örneği mevcuttur. Su, şelale, deniz dalgaları, rüzgar gibi doğa seslerinden, elektrik süpürgesi, çamaşır makinası, fön makinası gibi seslerin kayıtlarını video platformlarından açabilirsiniz.

Bazı anneler evde bulunan aletlerden faydalanıyor. Elektrikli süpürge veya saç kurutma makinası çalıştırarak bebek uyutmayı denemek bilinen en popüler yöntemlerden bazıları.

Eğer sesleri video izleme portallarından açacaksanız bu seslerin uzun kayıtları da mevcut. Bebeğinizin uyku süresince fonda çalacak 1-2 saatlik kayıtlar bulabilirsiniz.

Video platformlarının yanında beyaz gürültü oyuncakları da kullanılabilir. Piyasada çok çeşitli beyaz gürültü oyuncak çeşidi bulabilirsiniz. Bunların bazıları uyku arkadaşı şeklinde tasarlanırken bazıları sehpa ya da herhangi başka bir alana konulabilecek mini makine şeklinde tasarlanıyor.

Aynı zamanda gece lambası şeklinde tasarlanan modeller de beyaz gürültü sesi yanında çoklu kullanım imkanı sağlar. Bazı modellerde bulunan asma aparatı bebek arabasına, pusete asma imkanı sağlar. Böylece sokakta da White noise oyuncağınızı yanınızda taşıyabilirsiniz.

Beyaz Gürültü Yorumları

Beyaz Gürültü Yorumları

Beyaz gürültü sesi kullanan anneler genellikle çocuklarının sakinleştiğini belirtiyor. Ancak yapılan araştırmalar bu seslerin çocukların bazılarında işe yaramadığını da gösteriyor. Beyaz gürültü oyuncakları ise taşınabilir oluşları sebebiyle anneler tarafından tercih ediliyor.

Ancak yapılan en büyük hata bebeklerin çok uzun süre bu seslere maruz bırakılması ve doğru desibelde dinletilmemesi. Seçeceğiniz beyaz sesin mutlaka 50 desibel altı olmasına ve bebeğin kulağının dibine koymamaya dikkat etmelisiniz.

Yenidoğan bebeğiniz sık sık ağlama krizleri geçiriyor ve dünyaya adaptasyon zorluğu çekiyorsa sakinleştirmek için sling kullanımı da işinize yarayabilir.

Özellikle bebeklerin dünyaya adaptasyon zorluğu yaşadığı ilk 3 aylık dönemde sling bebek taşıyıcı kullanımı bebekleri epey rahatlatıyor. Bebek kangurunun anne vücuduna asılı olması bebeğe hem 9 ay içinde bulunduğu güvenli anne karnını hatırlatıyor hem de sürekli duyduğu o ritmik kalp atışı sesi ile de rahatlıyor.

Tüm kanguru ve sling modellerimizi incelemek için tıklayın.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü