3 Haftalık Gebelik Rehberi

3 Haftalık Gebelik Rehberi

3 Haftalık Gebelik Rehberi

3 haftalık gebelik, büyük bir olasılıkla bebeğin varlığından haberdar olmadığımız son hafta. Anne henüz hiçbir şeyin farkında olmasa da içinde her saniye hızla büyüyen minik bir can taşıyor. Annenin hormonları hızla değişirken, henüz zigot ismi taşıyan bebek de hücrelere bölünmeye, büyümeye ve gelişmeye başlıyor. 

Hamileliğin 3. Haftası yazımda hem annenin hem de bebeğin ne gibi değişiklikler yaşadığından ayrı ayrı bahsedeceğim. 3 hafta gebelikte neler oluyor? Hamileliğin 3. Haftasında anne adayı neler yaşıyor? Erken dönem hamilelik belirtileri, yerleşme kanaması ve kasık ağrısı gibi pek çok konuya değineceğim.

Pek tabi hafta hafta bebeğin boyu, kilosu nedir? 3 haftalık bebek ultrasonda görünür mü? gibi pek çok cevabı da sizlerle birlikte arayacağım. Haydi şöyle buyurun;

3 haftalık gebelik, büyük bir olasılıkla henüz bebeğin varlığından haberdar olmadığımız son hafta. Pek çok anne bir hafta sonra beklenen regl döngüsü gerçekleşmediğinde, karnına küçük bir dünya sığdırdığını anlıyor. 

Peki, hamileliğin 3.haftasında neler olur? Gebeliğin 3. Haftası belirtiler neler?

Hamileliğin 2. Haftasında döllenen yumurtanın hızlı bir şekilde bölünerek, çoğaldığını ve birden çok hücre olduğunu belirtmiştim. Döllenin ardından ikinci haftanın sonuna kadar olan döneme zigot dönemi deniyormuş. 3. Gebelik haftasından sonra 8. haftanın sonuna kadar ise minik hücre topuna embriyo ismi veriliyormuş.

Follap tüplerinde gerçekleşen döllenmenin ardından, kanallardan rahme doğru yolculuğa çıkan, rahmimize varıncaya dek 32 hücreye bölünen ve bir iğne ucu kadar küçük olan bebeğin yolculuğu 3. Gebelik haftasında büyük bir ivme kazanıyormuş. Gebeliğin 3. Haftasında bebeğin boyu ve kilosundan söz etmek mümkün değil. Çünkü bu dönemde embriyonun toplam hacmi yalnızca yaklaşık 0.150 mm imiş. (İğne ucu derken şaka yapmıyordum) Ancak bu hafta ile birlikte minik bebeğimiz her saniye büyümeye başlıyor.

Kaynak: Doğum öncesi gelişim, doğum ve yeni doğan bebeklerin özellikleri

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

3 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler Nelerdir

3 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Regl dönemlerinde coşan, bizi kah hüngür hüngür ağlatan kah çikolataya bulayan hormonlar… hormonlarımız… Elbette hamilelik döneminde de boş durmuyor. Yumurtanın döllendiği andan itibaren hormonlar da büyük bir hızla değişiyor.

3 hafta gebelikte zaman zaman mide bulantısı, kusma, koku hassasiyeti, herhangi bir şeyden tiksinme, uyku hali gibi erken dönem belirtileri görülebiliyormuş. Ancak özellikle göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı gibi regl ile ortak bazı belirtileri erken hamilelik belirtilerinden ayırt etmek biraz zor görünüyor.

3 haftalık gebelik belirtileri arasında hafif kramp veya kasıklarda ağrı da gösteriliyor. Ancak her kadının aynı belirtileri göstermediğini de unutmamak gerek. Ben regl dönemlerimde de erken hamilelik dönemimde de mide bulantısı ya da kramplar yaşamadım. Ancak her iki dönemde de kasık ağrısı ile kıvranan arkadaşlarım olmuştu. Yani demem o ki; her beden özel ve eşsiz. Belirtilere bakarak karar vermeyin, gebelik testi yapmayı bekleyin.

Beta HCG Nedir

Beta HCG Nedir?

3 haftalık gebelik döneminden sonra coşan bir başka hormon da Beta HCG değeri. Beta HCG gebeliğin teşhis edilmesinde kullanılan bir hormon imiş. Eczanelerde satılan gebelik testleri ve sağlık kuruluşlarında yapılan kan testleri bu hormonu ölçerek gebelik olup olmadığını ortaya koyuyormuş.

Normal zamanlarda 5 ile 50 (mIU/L) aralığında olan beta HCG değeri gebeliğin 3. Haftasında da yaklaşık bu değerlerde seyrediyormuş ancak gebeliğin 4. Haftasıyla birlikte artmaya başlayan bu değer 4. haftada 5-426 mlU/mL ve 25-40. Haftalar arasında 3.640- 117.000 mlU/mL aralığına ulaşıyormuş.

Döllenmenin ardından plesenta hücreleri tarafından salgılanmaya başlayan Beta HCG hormonu, döllenmenin ardından 11 gün sonra kanda, birkaç gün sonra da basit idrar testlerinde saptanabiliyormuş.

Kaynak: Beta HCG Nedir?

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Hamileliğin 3. Haftası Kanama

Hamileliğin 3. Haftası Kanama

Hamileliğin 3.haftasında dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli konu bence kanama. Tıp dilinde İmplantasyon denen, yerleşme kanaması ve üstüne görme gibi tabirleri eminim hepiniz duymuşsunuzdur. Peki nedir bunun aslı astarı? Sonuçta beklenmedik bir anda, çamaşırımızda kan görmek hepimizi korkutur. Ancak eğer hamile kalmak için çaba sarf ediyorsak, regl dönemine bir hafta kala çamaşırda görülecek ufak bir kanama sanırım bizi sevindirecek cinsten.

Şöyle ki; 3 haftalık gebelik döneminde döllenmiş yumurta -yani bizim sevgili yavrucağımız rahme yerleşirken hafif lekelenmeler, minik kanamalar olabiliyormuş. Kendini gebeliğe hazırlamak için kalınlaşan rahim dokusu, embriyonun yerleşmesi esnasında hafif zedelenmeler yaşayabiliyormuş. Lekelenme gibi olan bu kanamaların regl kanaması ile karıştırılmaması için adet kanamasından daha az ve çok daha hafif bir süreç olduğunu bilmek gerekiyor.

Kaynak: Yerleşme kanaması nedir?

3 Hafta Gebelik Ultrason Görüntüsü

3 Hafta Gebelik Ultrason Görüntüsü

Gebeliğin 3. Haftasında ultrason görüntüsü elbette alınabilir. Ancak doktor hariç sanırım hiçbirimiz bebeğin (iğne ucu kadar küçük) nerede olduğunu anlamayız. 3 haftalık gebelikte pek çoğumuz doktora gidip ultrason görüntüsü istemiyoruz, çünkü bebeğin varlığından bu hafta da haberdar değiliz. Henüz son regl tarihimizin üzerinden 3 hafta geçti ve muhtemelen haftaya regl olmayı bekliyoruz.

2 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

4 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü