No products in the cart.
18 Aylık Bebek Gelişimi
18 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğiniz artık 1,5 yaşında ve çok daha iyi konuşuyor, yürüyor hatta koşuyor. 1,5 yaşına ulaşan bir bebek yaklaşık 50 kelimeye kullanabilir. Ancak kelime bilgisi daha az ya da çok da olabilir.
18 aylık bebek eskiye göre çok daha aktiftir. Bu dönemde uyku ve beslenme düzeninde birtakım değişiklikler görülebilir. Bunun yanında bir miktar da hırçınlaştığını fark edebilirsiniz. Bakalım 18 aylık bebek gelişimi nasıl? Sizi ve bebeğinizi bu ay neler bekliyor?
18 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişimi boy kilo tablosu kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Bebeğin içinde bulunduğu ay neler yapabileceği, boy ve kilosunun ne olacağı, hangi oyuncaklarla oynayabileceği anneler tarafından merak ediliyor.
18 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Ancak bilmelisiniz ki verdiğimiz 18 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır.
Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak 18 aylık bebek boy kilo değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Sizin İçin Seçtik
Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.
-
Bibs Colour Emzik | Dusty Lilac89,00 TL
-
Mamatoyz Bebek Arabası | Oyuncak299,00 TL
-
Mamatoyz Walker Yürüteç389,00 TL
-
Mamatoyz Yarışçı Yürüteç | İlk Adım Arabası479,00 TL
-
Mamatoyz Bambam Kamyon Geçmeli329,00 TL
-
Mimijumi Very Hungry Biberon | 6 – 18 Ay Biberon Emziği (240 ml)239,90 TL
Kız ve erkek bebeklerin gelişimi boy kilo tablosu şöyle;
18 Aylık Bebek Kilosu / Kız
Kız bebek kilosu alt sınır 8200, üst sınır ise 13.000 gram,
Kız bebek boyu alt sınır 75,2 üst sınır ise 86,2 cm,
Kız bebek baş çevresi 46,2
18 Aylık Bebek Kilosu / Erkek
Erkek bebek kilosu alt sınır 8900, üst sınır ise 13,500 gram,
Erkek bebek boyu alt sınır 77,2 üst sınır ise 87,3 cm’dir.
Baş çevresi 47,4 cm
18 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi
18 aylık bebek zihni de günden güne gelişiyor. İçinde, üstünde gibi konum bilgilerini anlayabilir, topu getir, yastığını al gibi basit direktifleri anlayıp, uygulayabilir. Yapmaması gereken şeyleri bilen bebek, bu dönemde kızgınlık, mutluluk, merak gibi duygularını belli edebilir.
Bebeğiniz bu aydan itibaren aklına koyduğu şeyi yapabilmek için çeşitli yollar aramaya, çözüm yolları üretmeye başlar. Örneğin, bir kapıyı açmak istediğinde ancak boyu yetmediğinde tabureyi çekerek üzerine çıkabilir.
Çocukların zeka gelişimini etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi uyku düzeni. Büyüme hormonu 22:00-05:00 saatleri arasında salgılanır. Bu nedenle bebeklerin bu saatler arasında uyumasını çok önemlidir. Bunun yanında bebeğin uyuduğu ortamın karanlık ve sessiz olması da önemlidir.
Taklit 18 aylık bebek için hala en etkili öğrenme yoludur. Yetişkinleri gözlemler, hemen olmasa bile bir süre sonra yaptıklarını birebir taklit edebilir. Bunun yanında kumandayı telefon ya da herhangi bir oyuncağı farzı misal saç kurutma makinası gibi kullanması her şeyin yolunda olduğunun bir göstergesidir.
Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Magnetic Play and Learn – Eğlenceli Hayvanlar108,00 TL
-
Magnetic Play and Learn Zaman108,00 TL
-
Magnetic Play and Learn- İlk Sözcüklerim60,00 TL
-
Ses Creative Kalıba Dök ve Boya – Unicorn – Simli199,90 TL
-
Ses Creative Metal Montaj Seti – Böcekler279,90 TL
-
Ses Creative Mozaik Pano199,90 TL
18 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi
18 aylık bebek artık duygularını gayet güzel ifade edebilir. Memnun olduğunda, kızgın olduğunda, üzüldüğünde belli edebilir. Aynı şekilde sevdiği, sıcak bulduğu insanlara yakın davranır, sarılır, kucağına giderken sevmediği, korktuğu insanlar karşısında ağlayarak tepki verebilir.
Bebeğiniz artık sınırlarını da çok iyi biliyor. Yapmaması gereken şeyleri, hayır dediğinizde durması gerektiğini biliyor. Ancak elbette ki sınırları esnetmek için her daim şansını deneyecektir.
18. ayda bebeğiniz etrafını daha çok gözlemleyecek ve kendi kendine daha çok oynayacaktır.
18 Aylık Bebek Beslenmesi
Bebeğinin zihinsel ve fiziksel becerileri her geçen gün gelişiyor ve doğal olarak kazandığı her beceri onu biraz daha bağımsızlaştırıyor. Bu bağımsızlık isteği beslenme sırasında da kendini gösterecektir. Hem özgüven gelişimi hem de kendi kendine beslenmesini sağlayabilmesi için ona fırsat tanımalısınız.
18 aylık bebek için mutlaka bir sofra takımı edinmiş olmalısınız. Kendine ait sevimli bir tabak, kaşık ve çatal takımı yemeği severek yemesini sağlar. Üstelik artık çatal ve kaşıkla da tanışmış olması gerekiyor. Elbette yetişkinler gibi profesyonelce kullanamayacak, döküp, saçacaktır. Ancak ona ne kadar özgür alan tanırsanız, sofra kültürünü o kadar iyi öğrenecek ve günden güne çatal kaşık kullanımı konusunda uzmanlaşmasına yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin mama sandalyesini renklendirecek birbirinden şık ve kullanışlı beslenme ürünleri için kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.
-
Ezpz First Foods Set | Blush624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | İndigo624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | Adaçayı624,90 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | İş Araçları230,50 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | Panda230,50 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | Dinozor230,50 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Yeşil359,90 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Gri359,90 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Mavi359,90 TL
Bebeğinizin damak tadı da oldukça gelişmiş durumdadır. Bazı yiyecekleri bayıla bayıla yerken, bazılarına burun kıvırabilir. Ancak yine de sevmediği gıdaları yemesini sağlamanın bir yolunu bulmalısınız.
Örneğin, peynir yemiyorsa yumurtanın ya da tostun içine koyarak bebeğinize verebilirsiniz. Yoğurt yemiyorsa ayran yapmayı, yemediği sebzeleri en sevdiği çorbaya azar azar katmayı deneyebilirsiniz.
18 aylık bebek artık epey aktiftir. Bu hareket isteği, merak duygusu ve keşfetme heyecanı özellikle yemek ve uyku düzenini etkileyebilir. Mama sandalyesinde oturup kalmak, bebeği keşfetmekten alıkoyan bir eylemmiş gibi gelebilir. Oturup yemek yemek yerine oyun oynamayı tercih eder.
Bu nedenle bebeğin beslenme miktarı her gün değişiklik gösterebilir. Bir gün az bir gün çok yemek yiyebilir. Yememekte ısrar eden bebeği zorlamak ileride yeme bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca bu dönemde inatlaşma ve hırçınlaşma gibi sonuçlar da doğurabilir. Bebeğinizin psikolojisi karışıkmış gibi gelebilir. Hırçınlığı normaldir ve inatlaşmamanız gerekir. Bunun yerine zorlamadan, kendi kendine olacak şekilde 18 aylık bebek beslenmesine imkan vermelisiniz.
Bebeğiniz menüsünde; süt, yoğurt, yumurta, et, meyve-sebze, tahıl, yağ gibi gıdaların tümüne yeterli ve dengeli bir şekilde yer verilmesi gerekiyor.
18 Aylık Bebek Emzirme Düzeni
Bebeğinizi hala emziriyorsanız hem siz hem de bebeğiniz oldukça şanslı. Uzmanlar en az 2 yaşına kadar emzirmeyi öneriyor.
18. aya gelindiğinde bebeklerin emme sıklığı da azalmış olabilir. Tıpkı uyku ve yemek yemek gibi emmek yerine de oyun oynamayı tercih edebilir. Bebekler bu dönemde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1,5 yaşından sonra da giderek azalır.
Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.
Emzirme ürünlerini detaylı incelemek için tıklayınız.
18 Aylık Bebek Uyku Düzeni
18 aylık bebekler toplam 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. Yaklaşık 24. Aya kadar 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri 5-6 saati bulabilir.
Bu ay aralığındaki bebekler genelde güne çok erken başlar. Sabah 07:00-07:30 sularında kalkan bebekler için de gece uykusuna yatış 20.00- 20.30 arasına ayarlanabilir.
Bebeğin büyümesine paralel uyku problemi ortaya çıkabilir. Özellikle gündüz uykusuna yatırmak epey zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni genellikle bebeğin çok daha aktif olması, sürekli keşfetmek istemesidir. Uyumak yerine oyun oynamak çok daha çekici gelir.
Ancak bebeğinizin gece uykuları da sizi zorluyorsa, gece çok sık uyanıyor ve uykuya dalması çok uzun sürüyorsa, bir uzman yardımıyla uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz. Bir uyku rutini oluşturmak da işe yarayacaktır. Uyku saati öncesi ılık bir duş aldırmak, masal okumak, hareketli aktivitelere uyku saatine yakın son vermek işe yarayabilir.
Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Sheep549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Midnight Stars549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Space814,90 TL
18 Aylık Bebek Dil Gelişimi
Bebeğinizin dil gelişiminde bu ay yaklaşık 50 kelime konuşması beklenir. Ancak her bebek farklıdır ve kelime sayısı daha az ya da çok bile olabilir. Bebeğiniz konuşmuyorsa bir uzmana başvurmanızda yarar var.
18 Aylık Bebek Neler Yapar?
- Yürüyebilir,
- Koşabilir,
- Konuşması yaklaşık 50 kelime ile sınırlıdır.
- Vücudundaki uzuvları, organların bazılarını işaret edebilir,
- Topu getir, yastığını götür gibi basit yönergeleri anlar,
- Resimde, oyun kartlarında gösterilen bir nesnenin adını söyleyebilir,
- Kaşık ve çatal kullanabilir,
- Oyuncakları ile kendi başına daha uzun süre oynayabilir,
18 Aylık Bebek Aşı Takvimi
İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.
Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.
DdBT-İPA-HIB: Difteri, boğmaca, tetanos, menenjit ve çocuk felcinden korunmak için
OPA: çocuk felcinden korunmak için
Hepatit A: hepatit hastalığından korunmak için
18 Aylık Bebek Diş Gelişimi
Bebekler 17-23. aylar arasında alt, 16-22. Aylar arasında ise üst köpek dişlerini çıkarır. 14-18. Aylar arasında alt, 13-19. Aylar arasında da üst birinci azı dişleri çıkar. Yani bebeğiniz bu ay birden çok diş çıkarabilir. Bu da hem anne hem de bebek açısından biraz sancılı bir süreçtir.
18 Aylık Bebek Oyunları
İç içe geçen oyuncaklar bebeğinizin ilgisini çekebilir. İç içe geçen bardaklar ile kuleler yapabilir, büyüklü küçüklü dizebilir.
Taklit oyuncakları ve oyunları bebeğin en çok ilgisini çeken oyunlardandır. Hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlamak için ev işlerinde size yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Çamaşır makinasını boşaltmak, ekmekleri masaya taşımak, evi süpürmek gibi…
Bebeğinizi artık eşleştirme kartları ile tanıştırabilirsiniz. Bebeğe bir kartı gösterip aynısını bulmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca kartlardaki nesnelerin adını, rengini ve varsa çıkardığı sesi söylemeniz de gelişimini destekler.
Hem temiz hava ve gün ışığı almasını sağlamak hem de enerjisini atmasına destek olmak için parka çıkabilir, açık havada yürüyüşler yapabilirsiniz.
18 aylık bebek oyuncakları arasında artık bisikletler favori listesine eklenebilir. Bisiklet çocukların kaba motor becerilerini ve dengelerini geliştirir, el ve ayak kaslarını güçlendirir, el-göz koordinasyonunu geliştirir. Bebeğinizin bayılacağı rengarenk ve birbirinden sevimli bin-sür ve bisiklet modellerimize göz atabilirsiniz.
-
Mamatoyz Denge Bisikleti589,00 TL
-
Mamatoyz Mini Bike439,00 TL
-
Mamatoyz Yarışçı Yürüteç | İlk Adım Arabası479,00 TL
Bebekler taklit etmeye bayılır ve en sık taklit ettikleri şey yetişkinler gibi telefon konuşması yapma senaryosudur. Bebeğiniz için oyuncak bir telefon edinebilirsiniz.
Müzikli oyuncaklar bebeğinizin oldukça ilgisini çeker. Dans eder, seslerini taklit eder ve düğmelerine basıp ses çıkarmasını sağlamak oldukça hoşuna gider.
Boya kalemleri, oyun hamurları, bul-taklar ya da puzzlelar, toplar ve taklit oyuncakları bebeğin hala en sevdiği oyuncaklardandır.
-
Melissa Doug Bando Seti599,90 TL
-
Janod Music Live Müzik Seti (3-8 Yaş)299,90 TL
17 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
19 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.