25 Haftalık Gebelik Rehberi

25 Haftalık Gebelik Rehberi

25 haftalık gebelik dönemi hamileliğinizin 6. Ayının da son haftasıdır. Bu haftanın bitişiyle beraber gebeliğin son 3 ayını içeren 3. Trimester dönemi başlayacak. Bakalım hamileliğin 25. Haftası anne ve bebekte ne gibi değişimler oluyor?

Geçtiğimiz hafta, bir mısır boyutlarına ulaşan bebekler, gebeliğin 25. Haftasında 33-34,6 cm uzunluğa ve 730-750 gram ağırlığa ulaşıyor. Henüz çok küçük olmaları rahimde onlara geniş bir alan sunuyor. Bu sebeple 25 haftalık bebeğin anne karnındaki hareketleri bir hayli adrenalin dolu. 25 haftalık bebek anne karnında neler yapar diye düşünüyorsanız hemen söyleyeyim; bol bol tekmeliyor, dönüyor, ellerini sağa sola savuruyor, ayaklarına uzanıyor, yüzünü elliyor. Ancak gebeliğin son ayına doğru bebeğiniz daha da büyüyecek ve rahimdeki alanı her geçen gün daralacak.

Bu aylarda henüz hafif hissettiğiniz tekmeler, yumruklar ilerleyen aylarda yerini çok daha sertlerine bırakacak ve bebeğin alanının daralmasıyla minik el ve ayakları çok daha net hissedebilecek hatta şanslıysanız kimi zaman göbeğinizde bir minik ayak bile görebileceksiniz.

25 haftalık gebelik ultrason görüntüsü bebeğin bir bütün olarak izlenebileceği sayılı haftalardan biridir. Bebekler anne karnında en aktif dönemlerini 24-28. Haftalar arasında yaşıyor. Bu haftalarda bebeğinizin içeride neler yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Son aylara doğru, bebeğin büyümesiyle beraber ultrason görüntüleri de daha bölgesel olacak.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

25 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi Nasıl Seyrediyor

25 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi Nasıl Seyrediyor?

Bebeğiniz hızla büyümeye, kilo almaya devam ediyor. 25 haftalık hamilelik günlerinde bebeğinizde olan değişimler şöyle;

  • Kulakları tamamen gelişti, artık seslere çok daha hassas.
  • Akciğerlerindeki kan damarları gelişiyor.
  • Göbek bağı kalınlaşmaya devam ediyor.
  • Saçları uzuyor.
  • Vücudu yağ tutmaya başlıyor. Doğuma yakın şeffaf cilt görüntüsünden eser kalmayacak.
  • Omuriliğindeki sinir sistemi gelişimini tamamladı.
  • Bu haftaya kadar kapalı olan burun delikleri açılıyor.
25 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

25 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Bebeğin her geçen gün büyümesi, rahminizin genişlemesi, karnınızın büyümesi ve ağırlaşmanız anlamına geliyor. Gebeliğinizin başından beri hayatınızı yöneten hormonlar bu haftada boş durmuyor. Karnınızın büyümesi yorgunluk hissi, ayaklarda ve bacaklarda ağrı, bel ağrısı gibi problemleri de beraberinde getiriyor. Hormonların etkisiyle baş gösteren tüy artışı da cabası.

25 haftalık gebelik döneminde karnın gerilmesine bağlı ortaya çıkan gerginlik hissi, kaşıntı ve çatlaklarda sık yaşanan problemlerden biri. Cildin elastikiyetini artıran nemlendiriciler ve çatlak kremleri, gebeliği en az hasarla atlatmanızı sağlayabilir.

Uygun çatlak kremini seçmek için çatlak kremi ve yağı kategorimize göz atabilir, Hamilelikte Çatlak Önleyici Krem Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Bu dönemde vajinal akıntıda artış görülme ihtimali de artıyor. Renkli, kokulu akıntının beraberinde kaşıntıyı getirmesi ise mutlaka bir uzmana danışmanız gerektiği anlamına geliyor. Uterusun büyüdükçe yaptığı baskının artması mesanenin tam boşalmasına engel oluyor. Bu da enfeksiyon riskini artırıyor.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmemesi böbrek enfeksiyonuna yol açmasının yanına, erken doğum ve düşük doğum ağırlığına da sebep olabiliyor. Bu sebeple;

  • İdrar yaparken ağrı,
  • Sık idrara çıkma,
  • İdrarda kan ya da mukus,
  • Kasıkta ağrı ve kramp,
  • İlişkide ağrı,
  • Terleme, ateş titreme ve idrar kaçırma,
  • Gece idrar yapma isteği ile tuvalete kalkma,
  • İdrar miktarında azalma veya artma,
  • İdrar torbası bölgesinde ağrı, baskı ve hassasiyet hissetmeniz durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Hamile Yastıkları Hazır mı

Hamile Yastıkları Hazır mı?

25 haftalık gebelik ve sonrasındaki hamileliğin son aylarında doğru karnın büyümesi, aldığınız nefesin yetmediği hissine kapılmanıza neden olabiliyor. Ayrıca vücudun ağırlaşması bel, basen, kalça, bacak ve sırt bölgesinde ağrılara yol açabiliyor. Dolayısıyla özellikle gece uykunuz çok rahatsız bir hal alabiliyor.

Hamile yastığı gebeliğin özellikle son aylarında annelerin işini bir nebze de olsa kolaylaştırıyor.

Bek, bacak arası ve göbek bölgesi için özel destek bölgesi bulunan hamile yastıkları büyüyen karnın oluşturduğu vücut dengesizliğini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. En rahat uyku pozisyonunu bulmanızı ve rahat bir uyku çekmenizi sağlıyor.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

25 haftalık gebelik doğum ne zaman: Beklenen doğum tarihine 15 hafta kaldı.

25 haftalık gebelik kaç aylık: Gebeliğinizde 6. Aydasınız.

6 aylık bebek kaç haftalık oluyor: 22 ve 26. Haftalar arasındaki dönem gebelikte 6. Aydır.

25 haftada kaç kilo almalıyım: 25 haftalık gebelik annenin kilosu da merak edilen bir başka konu. Gebeliğinizin 6. Ayında haftada yarım kilo almanız uygun görülüyor. Yani 6. Ayın sonunda yaklaşık 2 kg almanız normal kabul ediliyor. Ancak kaç kilo ile gebe kaldığınız, vücut kitle indeksiniz, sağlık durumunuz gibi pek çok faktör hamilelikte kilo alımına etki ediyor. Bu sebeple kendi kilonuzu asla başka hamilelerle kıyaslamamalı, doğru kilo artışının ne olduğu konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

24 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

26 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü