1 Aylık Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. 40 haftalık gebelik sürecini geride bıraktınız. Yoruldunuz, kilo aldınız, pek çok duygu karmaşası yaşadınız. Şimdi sizi yeni bir serüven bekliyor. Yavrunuzu kucağınıza aldığınızda, tıpkı hamileliğinizde olduğu gibi doğumdan sonra da sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini, gelişimini merak ediyorsunuz değil mi?

O halde tam yerine geldiniz. 1 aylık bebeğin fiziksel gelişimi, boyu, kilosu, sosyal ve duyusal gelişimi ile beslenme ve uyku düzenine kadar birçok bilgiyi sizler için derledik. Biliyoruz ki çocuğunuza en iyi şekilde bakmak, onu sağlıkla büyütmek istiyorsunuz. Yenidoğan bebek gelişimi konusunda önceden bilgi edinmeniz, hazırlıklı olmanızı ve kendinize daha çok güvenmenizi sağlar. Hadi başlayalım!

1 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

1 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Bebekler anne karnındaki hızlı gelişimlerini, özellikle yaşamlarının ilk 1 yılında da sürdürür. Bu gelişmeler 0-12 aylık dönemde hem fiziksel hem de zihinsel olarak izlenebilir. İlk aylarda annelerin en merak ettiği konu 1 aylık bebek kilosu ve boyudur.

Boy kilo değerleri bebeğin gelişimini değerlendirmek için önemli bir parametredir. Bebeklerin gelişimi boy kilo baş çevresi değerleri alınıp, ortalama değerlerle karşılaştırılır. Boy kilo tablosunda yer alan bilgilere göre 1 aylık bebek kilosu kız ve erkek bebekler için şöyle;

1 aylık kız bebek kilosu en düşük 2950, en yüksek 5400 kilogramdır. Boyu ise 50-59 cm arasında değişiklik gösterir. Yenidoğan dönemiyle beraber ‘baş çevresi’ diye yeni bir terim de hayatınıza girecek. Baş çevresi bebeğin beyin gelişiminin sağlıklı olup olmadığı konusunda ip uçları verir. 1 aylık kız bebeklerin baş çevresi yaklaşık 36,5 cm’dir. 1 aylık erkek bebek kilosu ise en düşük 3000-5750 kilogramdır, boy uzunlu 51-59,1 cm, baş çevresi ise 37,3 cm’dir.

1 Aylık Bebek Refleksleri

1 Aylık Bebek Refleksleri

1 aylık bebeğin fiziksel gelişimi konusunda bilmeniz gereken önemli bir konu da refleksler. Her çocuk dünyaya reflekslerle gelir. Bu reflekslerin en önemlileri;

  • Emme refleksi,
  • Moro refleksi,
  • Kavrama refleksidir.

Emme refleksi: Bebeklerin doğuştan taşıdığı bu refleks daha anne karnından itibaren gelişmeye başlar. Eğer ultrasonda bebeğinizin parmak emdiğine şahit olduysanız şanlısınız. Minik afacanlar rahimde geliştirdikleri bu refleksi doğar doğmaz beslenmeleri için kullanır. Yani 1 aylık bebek anne memesi ile buluştuğu an ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Ancak ilk dönemlerde güçsüz çeneleri nedeniyle emme seansları biraz uzun ve yorucu olabilir. Endişelenmeyin, çenesi güçlendikçe daha hızlı ve çok emecek. Çok emdikçe daha çok sütünüz gelecek.

Emzirme ile ilgili sorularınız ve ihtiyaçlarınız varsa Doğru emzirme teknikleri ve emzirme ürünleri için sizleri şöyle alalım.

Hemen Satın Al

Tüm emzirme ürünlerini detaylı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Moro (Sıçrama) Refleksi: Bu refleks doğumun hemen ardından görülmeye başlayabilir ve ilk 3 ayda kaybolur.  İçgüdüsel ve doğal bir reflekstir. Ani bir harekette bebek düşüyormuş gibi sıçrar, ellerini, kollarını ve ayaklarını titretebilir. Bebek rahatladığında ve tehlike geçtiğinde eller yavaşça içeri kıvrılır, eski haline döner.

1 aylık bebek moro refleksinin en sık tetiklendiği an, beşiğe yatırdığınız andır. Uyuyan bebeği beşiğe yatırmak için eğildiğinizde refleks tetiklenebilir ve bebeğiniz uyanabilir. Yaklaşık 3. Ayda ortadan kaybolan bu refleks ilk dönemlerde bebeğin sık sık kendini uyandırmasına sebep olur. Bebeğinizin rahat ve huzurlu bir uyku uyuması için yenidoğan kundak kullanabilirsiniz.

Kundaklar bebeğe güven hissi sağlamak için de kullanılır. 9 ay boyunca anne karnındaki sıkışık ortama alışan bebekler yenidoğan döneminde kendilerini boşlukta hisseder. Bu boşluk hissi ise beraberinde güvensizliği getirir. Bu durum huzursuzlanmalarına, ağlamalarına ve uykuya dalamamalarına sebep olur. Yenidoğan döneminde bebeği kundaklamak, ona alıştığı ortamı sunar ve kendini güvende hissetmesini sağlar.

Kavrama refleksi: 1 aylık bebek avcuna yaklaştırdığınız her şeyi kavrar. Kavrama refleksi bebeğinizin sinir sisteminin düzgün çalıştığına dair en güzel belirtilerden biridir.

1 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

1 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Dokunma, işitme, tat alma, görme ve koklamadan oluşan 5 temel duyu daha anne karnındayken gelişmeye başlamıştı. Bebek dünyaya gelir gelmez de hızla gelişmeye devam edecek. 1 aylık bebek duyusal gelişimi detayları şöyle;

Görme duyusu: 1 aylık bebeğin görme duyusu daha anne karnındayken gelişmeye başlamıştı. Bebeğiniz anne karnında gözlerini açıp-kapamaya başlamış ve ışığa tepki verir hale gelmişti. Ancak bu elbette tam anlamıyla görme değildi.

Bebekler ilk doğdukları zaman net olarak göremez. Ayrıca 1 aylık bebek siyah, beyaz ve gri renkler hariç diğer renkleri de seçemez. Görüş mesafeleri yaklaşık 25 cm. Ancak zamanla bu mesafe uzayacak. Uzmanlar bebeklerin doğumdan bir hafta sonra; turuncu, sarı, kırmızı ve yeşili görebileceğini söylüyor. Ancak mavi ve moru görmek biraz vakit alıyormuş.

İşitme duyusu: İşitme de diğer tüm duyular gibi anne karnındayken gelişmeye başlamış, bebeğiniz anne ve babasının sesini ayırt edebilir duruma gelmişti. 1 aylık bebek işitme duyusu gelişimi doğumdan sonra da devam edecek. Karnınızdayken yaptığınız gibi onunla konuşmaya, şarkılar, ninniler söylemeye devam etmeniz hem gelişimini destekler hem de aranızdaki bağı güçlendirir.

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Yenidoğan İşitme Testini Unutmayın!

Yenidoğan İşitme Testini Unutmayın!

Yenidoğan döneminde her bebeğe işitme testi yapılır. Otomatik otoakustik emisyon (AOAE) testi olarak adlandırılan test yalnızca birkaç dakika sürer. Bebeğin kulağına yerleştirilen yumuşak uçlu bir cihazdan sesler verilerek beyin dalgaları ölçüler. Doğum yaptığınız hastanede işitme testi için mutlaka gün verilecektir.

Koku alma: Bebeğin koku alma duyusu henüz anne karnındayken gelişmeye başlamıştı. Ancak bu yalnızca amniyon sıvının kokusu ile sınırlıydı. Bebeğin anne karnından aşina olduğu bu koku, doğumdan sonra emme refleksinin oluşmasında en büyük etkenlerden biri olarak görülüyor. 1 aylık bebek koklayarak annesinin sütünü başka sütlerden ayırabiliyor. Bu tanıdık koku bebeğe güven de veriyor.

Tat alma: 1 aylık bebeğin tat alma duyusu tatlı ve acıyı ayıracak kadar gelişmiştir. Hatta 1 aylık bebek yetişkinlerden daha fazla tat tomurcuğuna sahiptir.

Dokunma duyusu: 1 aylık bebeğin dokunma duyusu da oldukça gelişmiş durumdadır. Daha anne karnında en erken gelişen duyu dokunmadır. Anne karnında kendi vücudunu keşfeder, hatta kordonu ile oynar. Dokunma yalnızca bebeğin bir yerlere dokunması ile sınırlı değil. Ona dokunulduğunda da hissediyor. Daha anne karnındayken karnınıza dokunduğunda size nasıl da tepki veriyordu değil mi? Durum doğumdan sonra da böyle. Dokunma birden çok duyuyu harekete geçiriyor ve 1 aylık bebekler kucakta durmaya, okşanmaya bayılıyor.

1 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

1 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

1 aylık bebeğin zihinsel gelişimi anne karnındayken başlamıştı. Doğuma kadar da ömrü boyunca kullanacağı milyonlarca beyin hücresi üretilmişti. Artık beyin hücreleri hızla bağlantı kurmaya başlayacak.

Sinaps dene bu bağlantılar çeşitli ağlar oluşturarak bebeğin tüm becerilerini kazanmasını sağlayacak. En erken dönemde yani 1 aylıkken bile bebekle konuşmak, kitap okumak, müzik dinletmek dil gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Ancak elbette ki 1 aylık bebek henüz bu bağlantılara sahip değil ve derdini anlatabileceği tek bir yol biliyor, o da ağlamak!

1 aylık bebek neden ağlar? Yenidoğan annelerinin belki de en sık sorduğu, cevabını aradığı soru. Yeni doğanlar; acıktığında, altını ıslattığında, uykusu geldiğinde, sıcakladığında, üşüdüğünde, huzursuz olduğunda, ilgi istediğinde ağlayabilir. Endişelenmeyin bu, onun iletişim kurma yöntemi. (Tabi bir sağlık sorunu yoksa)

1 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

1 aylık bebek sosyal gelişimi henüz yalnızca anne babasını tanımakla sınırlıdır. Emzirirken size uzun uzun bakabilir, inceleyebilir. Bol bol sevin, okşayın, konuşun.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

1 Aylık Bebek Beslenmesi

1 Aylık Bebek Beslenmesi

1 aylık bebek beslenmesi doğumun ardından belki de en önemli konudur. Sütüm gelecek mi? yetecek mi? bebeğim doyuyor mu? 1 aylık bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Kaç cc süt ile doyar? Ne kadar mama yer? Gibi pek çok soru annelerin aklını meşgul eder.

Doğumun ardından ilk 5 gün salgılanan süte kolostrum denir. Takip eden 6-14 gün arasında salgılanan süte ise geçiş sütü adı verilir. 15. Günden sonra ise olgun süt gelmeye başlar.

İlk günler bebeklerin mide kapasitesi yalnızca 2 yemek kaşığı kadardır. Kaç cc süt ile doyar diye merak ediyorsanız yaklaşık 30 cc. Bunu şöyle de anlatabiliriz; ilk günler bir kiraz kadar olan mide 10. Günden sonra yumurta büyüklüğüne ulaşır. 6. Aya doğru bir çay fincanını bulur. 1 aylık bebek midesinin küçük oluşu aynı zamanda bebeğin sık sık acıkmasına da neden olur. Bu sebeple 1 aylık bebek her ağladığında, günde 8-12 defa emzirilmelidir. 1. Aydan sonra emzirme sıklığı 6-10 defaya düşebilir.

1 aylık bebekte sindirim sistemi de bu emzirme sıklığına göre çalışmalıdır. Yani 1 aylık bebeğim doyuyor mu diye düşünüyorsanız yaptığı çiş ve kaka miktarına bakmalısınız. Yeni doğanlar günde 4-5 kez kaka yapar. Hatta bazen daha da fazla yapabilirler. Bebeğin büyümesine paralel sindirimi de güçlendikçe daha az kaka yapacaktır.

İlk hafta bebeğin yeşile yakın kaka yapması da sizi korkutmasın. 1 aylık bebek neden yeşil kaka yapar sorusu sıklıkla sorulsa da korkulacak bir durum değildir. Rahimde yuttukları maddeler vücuttan atılırken yeni doğanlar yapışkan, yeşil-siyah renkte kaka yapar. Doğumdan bir hafta sonra ise kaka rengi açık sarıya döner.

1 Aylık Bebek Uyku Düzeni

1 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Bir aylık bebek ne kadar uyur? Bu soruyu da sık sık soruyorsunuz değil mi? minik kuzunuzun günün çoğunu uyuyarak geçirmesi, sizi endişelendiriyor olabilir. Ama korkulacak bir şey yok. 1 aylık bebek günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Bebekler hayatlarının ilk ayında günde 17-18 saat uykuya ihtiyaç duyar. Hatta bazen günün 20 saatini uyuyarak geçirebilirler. Gece-gündüz ayrımını ise ancak ilk 3 ay içinde yapabilirler. Ne kadar uyur sorusunda sonra bir de ne kadar emer sorusunun cevabına bakalım.

1 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

1 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Peki 1 aylık bebek emzirme düzeni ne olmalı? Yenidoğan bebek ne kadar emer? Şöyle ki; yeni doğanların aç kalmaması için 2 saatte bir emzirilmesi gerekir. Ancak ilk günler bebekler sürekli uyuduğu için, uyanmasını beklememekte fayda var. Çünkü 5-6 saat uyanmayabilir.

Bebeğinizi 2 saatte bir uyandırıp emzirmeniz gerekiyor ancak bu dönemde bebekleri uyandırmak zorlu bir maceradır. Muhtemelen uyanmak istemeyecek, gözlerini açması uzun dakikalar alacaktır. Eğer bebeğinizi uyandıramıyorsanız; soymayı deneyebilirsiniz. Biraz rahatınız bozmak uyanmasını sağlayabilir. Bu arada bebeğin açlık belirtilerinden de bahsetmek gerekiyor. Yalanma, dil çıkarma, mırıldanma, ağzını açma ve son aşama ise ağlamadır aklınızda olsun.

1 aylık bebek emzirme süresi de farklılık göstermekle beraber 15-20 dakika arasında olabilir. Ama bazen 40 dakikayı da bulabilir.  Sütünüz yeterliyse tek memeyle doyar ancak 2 memenizi de verebilirsiniz. Emmek istiyorsa boş geçmeyecektir.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

1 Aylık Bebek Neler Yapabilir

1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

1 aylık bebek neler yapabilir diye merak ediyorsanız hemen anlatalım;

● Annenin sesini, yüzünü ve elbette kokusunu tanır.

● 15-25 santim yakınını görebilir.

● Yakınındaki bazı seslere başını çevirebilir.

● Gülümser. Ancak bu gülümseme birine ya da bir şeye değildir.

● Karın üstü yatırıldığında kısa bir süre başını kaldırabilir. Ancak henüz tam anlamıyla başını dik tutamaz.

● 1 aylık bebek başını sağa sola çevirebilir.

● Yakınındaki yüzlere odaklanabilir. Özellikle emerken annesini uzun uzun inceler, tanımaya çalışır.

● Sırt üstü yatırıldığı zaman kol ve bacaklarını hareket ettirebilir.

● Avucuna konan nesneleri kuvvetlice kavrar. Bu doğuştan gelen en güçlü reflekslerden biridir.

1 Aylık Bebek Sarılık

1 Aylık Bebek Sarılık

Sarılık yeni doğanlarda sıkça görülen bir durumdur. Sarılık vücutta bilirubin miktarının fazla olmasından kaynaklanan gözlerin, cildin sararması durumudur.

Bebeklerin karaciğeri, doğduktan sonra bilirubin yıkılması görevini plasentadan daha yeni devir almıştır. Gelişmekte olan karaciğer, bilirubinin uzaklaştırılmasını ilk zamanlar etkin bir şekilde gerçekleştiremez, zaman geçtikçe karaciğer bilirubini etkin bir şekilde uzaklaştırır ve belirtiler kendiliğinden kaybolur.

1 aylık bebeklerde bilirubini vücuttan atmak için yeterli dışkı oluşumu ancak bol bol emzirme ile sağlanır. Bu nedenle uzmanlar sarılık oluşmaması için de sık sık emzirmenizi önerir.

Oops Beslenme Kabı Sevimli Şehir 2

1 Aylık Bebek Kolik

Bebeğiniz bir sağlık sorunu olmamasına rağmen sürekli ağlıyorsa kolik olabilir. Genellikle akşam başlayan bu ağlama krizleri, sinir ve sindirim sisteminin tam anlamıyla gelişmemiş olmasında kaynaklanır.

Banyo yaptırmak, ılık havlu koymak, süpürge, çeşitli makine sesleri, beyaz gürültü gibi sesler bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.

Yenidoğan Tarama Testleri/ Aşıları

Yenidoğan Tarama Testleri/ Aşıları

1 aylık bebek için bazı tarama testleri yapılaması gerekir. Bunun yanında hayatının ilk 1 yılı çocukların vurulması gereken önemli aşıla vardır. Doktorunuz hepsi konusunda sizi bilgilendirecektir. İlk ay bebeklere Hepatit B aşısı yapılır. Yapılması gereken yenidoğan tarama testleri ise şöyle;

  • Yenidoğan göz taraması,
  • Yenidoğan işitme taraması,
  • Fenilketonüri testi,
  • Galaktozemi taraması,
  • Kistik fibroz taraması,
  • Kalça çıkığı ultrasonu.
  • Hipotroidi taraması,
1 Aylık Bebek Oyunları

1 Aylık Bebek Oyunları

Oyun ve oyuncak için çok erken diye düşünebilirsiniz. Ancak bebeğinizin her saniyesi, gelişimi için önemli. Bileklerine ses çıkaran oyuncaklar takabilir, yanına yatarak ona eğlenceli sesler çıkarabilirsiniz.

Göz teması kurmayı yeni öğreniyor. Ancak görüş mesafesi çok kısa. Kucağınıza alıp, şarkılar söyleyebilir ve bol bol muhabbet konuşabilirsiniz.

Hemen Satın Al

Dokun ve hisset kitaplarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Yenidoğan Fotoğrafı

Yenidoğan Fotoğrafı

Şimdi tüm telaşları bir kenara bırakın. Hem çok eğlenceli hem çok duygusal hem de maneviyatı oldukça yüklü bir konudan bahsedelim: yenidoğan fotoğrafı! Kendinize ve bebeğinize güzel bir anı bırakmak için yenidoğan fotoğrafı çektirebilirsiniz. Ancak bu iş için en uygun zaman doğumdan sonraki ilk 15 gündür. 1 aylık bebek çekimi için ilk 15 günü değerlendirmelisiniz. Bebekler bu sürede hem oldukça esnektir hem de günlerinin çoğunu uyuyarak geçirir. Bu da konseptleri hazırlamayı ve harika kareler yakalamayı kolaylaştırır.

2 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü