21 Haftalık Gebelik Rehberi

21 Haftalık Gebelik Rehberi

21 haftalık gebelik artık geri sayıma başlayabileceğimiz haftadır. Geçen hafta, 40 haftalık hamilelik serüveninde yolu tam olarak yarıladık. Bundan böyle bebeğimizi kucağımıza alacağımız gün için geri sayacağız.

Artık kaşı, gözü, eli kolu, kafası… kısaca tüm organ ve uzuvları ile tamamen bir bebeğe benzeyen minikler bundan böyle hızla kilo alımına başlayacak ve gelişimlerini son hız sürdürecek. Bakalım bu hafta bebeğinizde ve sizde ne gibi değişimler oluyor? 21 haftalık gebelikte kasık sancısı olur mu? Bu hafta anne karnı ne kadar şişer? Bebek kilosu ne kadar olur? 21 haftalık bebek ultrasonda nasıl görünür? Gibi tüm soruların cevapları yazımızda.

21 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

21 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Önce her zaman annelerin en çok kafasını karıştıran konu ile başlayalım; 21 haftalık gebelik kaç aylıktır? Hemen söyleyelim; gebeliğinizin 5. Ayındasınız.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

21 Haftalık Bebek Gelişimi

21 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebeliğin 21. Haftasında bebeklerin boyu yaklaşık 18 cm kilosu ise 370-390 grama ulaşıyor. Bu hafta bebeğinizin hangi meyveye benzediğini merak ediyorsunuz değil mi? Minik susam tanesi 21 haftalık gebelik döneminde büyük bir muza benziyor.

Gebeliğin bu haftaları bebek ve anne arasında eğlenceli bir bağ kuruluyor. Çünkü artık bebek hareketleri hissedilebiliyor. Minik tekmeler, yumruklar, bebeğin anne karnında attığı taklalar annelere karınlarında yeni bir dünya olduğunu her saniye kanıtlıyor. Kol ve bacakları orantı kazanan bebeklerin kıkırdak dokuları da hızla kemiğe dönüşüyor. Kemiklerin güçlenmeye başlaması hareketlerini de güçlendiriyor. Üstelik artık beyin ve kaslar arasında bağ kuran nöronlar bebeğin hareketlerini kontrol etmesine olanak sağlıyor. Bu kısaca şu demek; şimdiye dek yalnızca refleks olarak hareket eden minikler bundan sonra isteyerek taklalar, yumruklar atacak.

Bebek hareketlerini hissetmek, dakikalarca durup hareket etmesini dinlemek, elini karnına koyup saatlerce oturmak ve bebeğimizi sevmek elbette hamileliğin en güzel yanı. Ancak burada bilmeniz gereken bir şey var: İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebiliyor. İlk zamanlarda kelebeğin kanat çırpışı gibi hafif hissedilen hareketler zamanla güçleniyor. Bu sebeple ilk zamanlar hareketleri bazen hissedip bazen hissetmemek oldukça normal. Yaklaşık 28. haftadan itibaren bebek hareketleri daha da istikrar kazanıyor. O zamana kadar bebeğin hareketini bir gün hissedemezseniz paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu durum normal. Ancak 28. Haftadan sonra bebek hareketlerini takip etmek, saymak daha mümkün ve doğru olur.

Anne Karnında İlk Tadım: Amniyotik Sıvı

Anne Karnında İlk Tadım: Amniyotik Sıvı

21 haftalık gebelik dönemine geldiğinizde bebeğinizin tat alma duyusu da gelişiyor. Peki nasıl? Şöyle ki; bebekler içinde yüzdüğü amniyotik sıvıdan yutuyor. Tamamen steril olan bu suyun yutulması bir tehlike arz etmiyor aksine bebeğin sindirim sistemini, yutma ve tat alma becerilerini geliştiriyor ve böbreklerini çalıştırıyor.

Amniyon sıvısının tadı annenin yediği yiyeceklere göre değişiyor. Böylece Bebeğin Tat Alma ve Koku Duyusu bu sıvı sayesinde daha anne karnındayken gelişim gösteriyor. Uzmanlar çok sayıda kimyasal maddenin plasenta üzerinden amniyon sıvısını geçtiğini ve bebeğe tat ve koku uyarısı oluşturduğunu belirtiyor. Bebekler etrafını saran, ağız, burun ve boğaz boşluklarını yıkayan amniyon sıvısını soluyor ve yutuyor. Bu da tat ve koku sistemlerinin uyarılmasını, yutma yetilerinin gelişmesini sağlıyor.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

21 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

21 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Bu aya kadar toplam aldığınız kilonun en az 4,5 kilo olması beklenir. Ancak kilo alımı her hamilede farklı seyretmektedir. Annenin gebelik öncesi kilosu, boyu gebelikte alınacak ideal kiloyu belirlemektedir. Kilolu hamile annelere daha az, zayıf annelere ise daha fazla kilo alma hakkı tanınıyor denebilir. Pek çok anne özellikle kadınlar kulübü gibi paylaşım platformlarına 21 hagftalık gebelikte kaç kilo alınır/ alınmalı gibi sorulara cevap arıyor. Fakat gebeliğin hangi ayında kaç kilo almanız gerektiğini, vücut kitle endeksinize göre en iyi hesaplayacak ve sizi bilgilendirecek olan kesinlikle doktorunuzdur.

Bu haftalardan sonra ödem, varis oluşumu gibi durumlar görülebileceği gibi sırt ve bel ağrılarınız da artabilir. Ancak uzmanlar şişliklerin ayak bilekleri dışında el ve yüzde olması durumunda mutlaka bir doktora danışması gerektiğini belirtiyor.

21 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı

21 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı

Bebeğiniz günden güne büyüyor pek tabi siz de! Evet büyüyorsunuz hem ruhsal hem de fiziksel olarak. Siz psikolojinizi anneliğe hazırlarken, bedeninizde siz farkında olmadan hazırlanıyor. Rahmin büyümesine, alınan kilolara ve bebeğin büyümesine bağlı olarak her geçen gün ağırlaşıyorsunuz. Dolayısıyla bu bazı ağrıları da beraberinde getiriyor. Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte bel, sırt ve kasık ağrıları yaşamanız olası.

Yaşanması olası ağrılardan biri de Round Ligament Ağrısı. Özellikle 2. trimesterde görülen bu ağrı türünde; karın, kalça etrafında ve kasık bölgesinde vulvanın dış kısımlarında keskin ağrılar oluyor. Pozisyonunuzu değiştirmeniz ve dinlenmeniz bu ağrının geçmesi için yararlı oluyor.

21 haftalık gebelik döneminde ayrıca iştah açılması, hormonların artmasıyla saç ve tırnakların çabucak uzaması, rahmin rektum bölgesine baskısı sonucu şişkinlik, gaz ve kabızlık problemleri de yaşanabiliyor.

Gebeliğinizin her anında kendinize dikkat etmenizde ve belirtilerinizi gözlemlemenizde yarar var. Olması beklenen belirtilerin dışında sizi zorlayan, rahatsız eden her belirti ve rahatsızlık için mutlaka doktorunuzla görüşmenizde yarar var.

20 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

22 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü