11 Haftalık Gebelik Rehberi

11 Haftalık Gebelik Rehberi

11 haftalık gebelik dönemiyle beraber bebeklerimiz artık bir fetüs. Tüm organları neredeyse yerli yerinde. Bu döneme kadar süren organ oluşumu 11. Gebelik haftasından sonra da büyük bir hızla gelişimini sürdürecek.

Gebeliğin ilk 10 haftası oldukça önem taşıyor. Bebeğin gelişimi için en kritik olan ilk 10 hafta ayrıca ilaç ve toksinlere karşı da en hassas olduğu zamanlarmış. Kalıtsal hastalıkların pek çoğu bu dönemde henüz anne karnındayken tespit edilebiliyormuş. Bu sebeple 11. Gebelik haftasından itibaren çok daha rahat bir hamilelik geçirmeye başlayabilirsiniz.

Bürüksel lahanası seveniniz var mı? eminim artık seveceksiniz! Çünkü taşıdığınız minik bu hafta bürüksel lahanası kadar oldu. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda ve 5 gram ağırlığında olan minik lahana bu hafta yaklaşık 6 cm ve 8-10 gram ağırlığa ulaşıyor.

11 haftalık gebelik döneminde kadar bebeğin kafası toplam vücudunun neredeyse 3’te biri büyüklüğündeydi. Bu haftadan itibaren kafasının büyüme hızı yavaşlayarak, başın vücuda oranı normale dönmeye başlıyormuş.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması

Bu haftaya kadar karnın dışında gelişen bağırsaklar, bu haftadan itibaren karın içinde yerini almaya başlarken, saç ve tırnakları da büyümeye başlıyormuş.

11 haftalık gebelikte mide ağrısı görülebiliyor. Midesi yanan hamilelere sıklıkla söylenen; “bebeğin saçları çıkıyor” ya da “bebek çok saçlı olacak” cümlelerini mutlaka duymuşsunuzdur. Ama endişelenmeyin mide yanmasının bebeğin saçları ile bir alakası yokmuş.

Uzmanlar hamilelikte mide ekşimesi ve yanmasının hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin mideye yaptığı baskıdan kaynaklandığını belirtiyor. Gebelik hormonlarından olan progesteron metabolizmada sindirimi yavaşlatıyor ve böylece besin maddelerin kana karışması ve midenin boşalımı gecikiyormuş. Bunun sonucunda da hamilelikte mide yanması sıkça yaşanabiliyormuş.

Gebelikte mide yanmasını en aza indirmek için; domates, soğan, sarımsak, asitli içecekler, sigara, dondurma, şerbetli tatlılar, çikolata, kızartma ile yapılan yemekler, salça, baharatlı yemekler, turşu, portakal, acı biber gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekirken, ılık süt ise mide yanmasına iyi geliyormuş.

Kaynak: Hamilelikte mide yanması neden olur? Nasıl geçer?

11 haftalık gebelik döneminde bebekte olan diğer değişimler ise şöyle;

  • Gözün iris tabakası şekillenmeye devam ediyor,
  • Dış kulak yolu ve kulak zarı oluşuyor,
  • Genital organı gelişmeye devam ediyor,
  • Diş eti altında oluşmaya başlayan minik diş tomurcukları gelişimini sürdürüyor,
  • Kas ve kemikleri güçleniyor,
  • Kulaklar olması gereken yere doğru ilerliyor,
11 Haftalık Gebelikte Annedeki Bazı Değişiklikler

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Bazı Değişiklikler

İçinde minik bir can büyürken, anne adayları da günden güne değişiyor. 11 haftalık gebelik döneminde kilo almaya başlamanız, iştahınızın açılması ya da duygudan duyguya sürüklenmeniz oldukça normal.

11 haftalık gebelik, 1. Trimesterin son ayına dahildir. 12. Haftanın bitişiyle birlikte gebelikte de 2. Trimester başlayacak. Bu haftalarda hamile olduğunuz henüz çok belli olmayabilir. Bir greyfurttan biraz daha büyük olan rahminiz bu haftalarda henüz leğen kemiğinizin içine sığabilecek durumdadır. 12. Haftadan sonra göbeğiniz yavaş yavaş belli olmaya başlayacaktır.

Hormonlarındaki artışa bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, sık idrara çıkma gibi belirtiler bu haftalarda da devam edebiliyor.

11 haftalık gebelik döneminde kasık ağrısı veya karın ağrısı da görülebiliyormuş. Düşük şiddetli ağrılarda panik yapmaya gerek yok. Bebeğin ve dolayısıyla rahminizin büyümesine bağlı olarak bağ dokularının gerilmesi sancı, kramp gibi durumlara yol açabiliyor.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

11 Haftalık Gebelik Tarama Testi

11 Haftalık Gebelik Tarama Testi

Gebeliğin 11. Haftası üçlü tarama testinin de yapıldığı zamandır. Trizomi 21 (Down sendromu) risk belirlemesi testi olarak bilinen bu test; bebeğin direkt olarak Down sendromlu olup olmadığını söylemiyor ancak Down sendromlu olma riskini; düşük-orta- ya da yüksek olarak bildiriyor.

11.-14. gebelik haftaları arasında yapılan testte; anne kanında hormon düzeyleri, anne yaşı ve bebeğin ultrasonografi ile elde dilen ense kalınlığı ve burun kemiği varlığı dahil edilerek kombine risk elde ediliyor.

Bebeğin ense kalınlığının ölçümü, anne adayından alınan kanda beta HCG ve PAPP-A ölçümü değerlerinin bilgisayara girilmesi ve özel bir program ile Down sendromu riski oldukça kolay bir şekilde belirlenebiliyormuş. Üstelik down sendromunu tespit etme başarısı %85 civarında imiş.

Kaynak: Gebelikte down sendromu taraması

Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Etmeye Başlar

Çok Sorulan Sorular

Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Etmeye Başlar?

Annelerin en merak ettiği sorulardan biri de kız ya da erkek bebek kaçıncı haftada hareket eder sorusu. Hamilelikte bebek hareketleri ne zaman hissedilir sorusu Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık sorulan sorulardan.

Minikler anne karnında daha 8. Haftada ilk hareketlerine başlıyormuş. Ancak anne adayları bunu daha geç hissediyor. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebiliyor.

Bebek hareketleri, ilk hissedildiğinde, içinizde minik bir kelebeğin kanat çırptığını ya da bağırsaklarınızda gaz dolaştığını hissedebilirsiniz. Ancak bu hareketler zamanla, daha net, belirgin tekmeler haline dönüşüyor.

Kaynak: Bebek Hareketlerinin Sayılması

11 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

Bebeğin cinsiyeti en erken 12-13. Haftalarda kendini göstermeye başlıyormuş. Ancak kesin sonuç için 14-15. Haftaları beklemek gerekiyormuş. Anlayacağınız en iyi ihtimalle 16. Haftaya kadar “Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi” atasözü ile devam edeceğiz.

11 haftalık gebelik kaç aylık?

Hamileliğinizin 3. Ayı içerisindesiniz. 

10 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

12 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü