33 Haftalık Gebelik Rehberi

33 Haftalık Gebelik Rehberi

33 haftalık gebelik dönemiyle beraber beklenen doğum tarihine 7 hafta kalıyor. Yani yaklaşın 1-1,5 ay sonra bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Bebeğiniz artık bir ananas kadar ve anne adayı da en fazla kiloyu 33. Haftanın da dahil olduğu son trimesterde alıyor. Artık ayakkabı ve çorap giymek, yerden bir şey almak hatta yataktan kalkmak dünyanın en zor işleri listesinde sizin için ilk 3!

Yaşanan tüm gebelik şikayetlerine rağmen bu haftaların değeri de bir başka. Muhtemelen bu haftalarda bebeğinizin kıyafetlerini yıkıyor, ütülüyor, dolabına yerleştiriyorsunuz. Odasını büyük bir özenle hazırlayıp, kucağınıza alacağınız günü düşünüyorsunuz. Büyük gün herhangi bir aksilik olmaması için şimdiden her şeyi planlamanızda yarar var.

Doğum planlamasını uzun uzun anlatacağım, ancak şimdi 33 haftalık gebelik dönemine dönelim. Bakalım bu hafta anne ve bebekte ne gibi değişimler oluyor? 33 haftalık gebelikte sancı, rahim kasılmaları ve kasık ağrısı normal mi? Hamileliğin 33. Haftasında dikkat edilmesi gerekenler neler?

33 Haftalık Bebek Gelişimi

33 Haftalık Bebek Gelişimi

33 haftalık gebelik dönemiyle doğuma az bir zaman kalıyor ve bebeğiniz de doğum anı için son hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Gebeliğin 33. haftasında bir ananas büyüklüğünde olan bebeklerin boyu yaklaşık 43,7 cm, kilosu ise 1,850 gram civarına ulaşıyor.

Elbette sizin bebeğiniz tam olarak bu ölçülerde olacak diye kesin bir kural yok. Değerler ortalama rakamları içeriyor. Yani bebeğinizin daha kilolu ya da zayıf olması, boyunun birkaç cm az ya da fazla olması gelişiminin sağlıksız olduğu anlamına gelmiyor. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili sağlıklı bilgiyi, bebeğinizi takip eden doktorunuz verecektir. Doktorunuz bebeğinizin gelişiminde herhangi bir problem görmüyorsa rakamların birebir aynı olmaması sizi endişelendirmesin.

33 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin kafatasındaki kemikler henüz birbirine kaynamamış haldedir. Bu doğum anını kolaylaştıra mucizelerden biridir. Eğer kemikler kaynamış olsaydı normal doğum yapmak imkansız hale gelebilirdi. Kafatasındaki kemikler doğumdan sonra zamanla birbirine kaynayacak ve bir bütün haline gelecektir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

33. Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

33. Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Bu haftalarda bebeğinizin baş aşağı pozisyona geçmiş olması da muhtemeldir. Bebek baş aşağı ve yüzü annenin sırtına doğru olan pozisyonda ise Bebeğin doğum pozisyonu alması gerçekleşmiştir.

Bu pozisyon doğum anında beklenen pozisyondur ve bebeklerin çoğu son haftalarda baş aşağı pozisyona geçer. Bebeğin baş aşağı olması aynı zamanda beynine daha fazla kan gitmesini sağlar. Bu da son hızla gelişen beynin tam da ihtiyacı olan şeydir.

Ancak kimi zaman bebekler doğum için istenen pozisyonu almaz. Doğum anında karşılaşılan makat geliş, bebeğin yüzünün yukarı bakması gibi çeşitli pozisyonlar normal doğumu etkileyen faktörlerdir. Bebeklerin 36. Hafta sonuna kadar doğum pozisyonu alması beklenir. Eğer henüz bu pozisyonda değilse doktorunuz bebeğin dönmesi için çeşitli egzersizler önerecektir.

33 haftalık gebelik döneminde gelişiminin büyük kısmı tamamlanan bebekler, duyabiliyor, hissedebiliyor ve görebiliyor. Akciğerleri ve beyni ise gelişimini sürdürüyor.

Bebeğiniz büyüdükçe rahimde daha fazla yer kaplıyor ve amniyon sıvı giderek azalıyor. Koruyucu bir tampon görevi gören amniyon sıvısının azalması, gebeliğin 33. haftasında tekme ve yumrukları daha fazla hissetmenizde, hatta kimi zaman bu teklemelerin canınızı yakmasında etkili oluyor.

33 haftalık gebelik döneminde bebeklerin bağışıklık sistemi de tamamlanmış oluyor. Ancak henüz tam anlamıyla gelişmediği için erken doğum yaşanırsa, bir süre özel bir bakıma ihtiyaç duyulabiliyor.

33 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

33 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Kendinizi paytak bir ördek gibi mi hissediyorsunuz? Oturmak ayrı, oturduğun yeren kalkmak ayrı bir dert değil mi? Neyse ki çok az kaldı. Yaklaşık 1-1,5 ay sonra minik yavrunuzu kucağınıza alacaksınız. Aldığınız kilolar zamanla gidecek, ağrılarınız geçecek ve gebelik öncesi aktivitelerinize geri dönebileceksiniz.

Hamileliğin 33. Haftasında rahim göbek deliği hizasından yaklaşık 13 cm ölçülüyor. Hem anne adayları hem de bebekler en fazla kiloyu gebeliğin son aylarında alıyor. 33 haftalık gebelik bebek kilosu yaklaşık 1,800 gram ve doğuma kadar buna neredeyse 2000 gram daha eklenecek. Yani bebeğiniz şimdiye dek aldığı kiloyu birkaç hafta içine ikiye katlayacak.

Anne adaylarının da tüm hamilelikleri boyunca en çok kiloyu aldığı dönem son haftalardır. Neyse ki kilonun çoğu bebeğe gitse de yükü taşıyan anne olduğu için son haftalar biraz daha yorucu geçebiliyor. 33 haftalık gebelik kilosu, ilk günden bu yana yaklaşık 9-13 kg civarındadır.

33 haftalık gebelikte beslenme konusuna dikkat ederseniz hem sağlıklı beslenebilir hem de kendinizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan kaloriyi doğru ve yeterli şekilde alabilirsiniz. Aldığınız kilolara hayıflanarak daha az yemek, öğün atlamak her ikinizin sağlığı açısından da doğru değil.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

33 Haftalık Gebelik Döneminde Besleme

33 Haftalık Gebelik Döneminde Besleme

Kek, börek, pasta, tatlı gibi tüm hamur işleri ile makarna ve beyaz pirinç gibi bol karbonhidratlar, şeker, yağlı kızartmalar ile aranıza mesafe koymanız, bunların yerine taze meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, proteinli gıdalar tüketmeniz yararlı olacaktır. Bu tarz sağlıklı, besin değeri yüksek gıdalar ham kilo yapmaz aksine bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar.

Bebeğin büyümesi, mide, mesane ve diğer organlara baskısı birtakım şikayetlere de sebep oluyor. Mide yanması, sık idrara çıkma ile diğer haftalarda da sık sık yazdığımız; ödem, kabızlık, ayaklarda şişlik, sır, bel ve bacak ağrıları yaşanabiliyor.

33 haftalık gebelikte sancı, rahim kasılmaları ve kasık ağrısı da en sık şikayetler arasındadır. Hamilelik ilerledikçe her sancı doğum başladı paniği yaratsa da durum öyle değildir. Özellikle iyice ağırlaştığınız son haftalarda vajina ağrısı hemen her annenin yaşadığı problemlerden biridir. Yükün artmasıyla yaşanması muhtemel bu ağrı tek başına doğumun başladığı anlamına gelmez.

Karnın günden güne büyümesi, dokuların yumuşaması ve gerilmesine bağlı olarak 33 haftalık gebelikte kasık ağrısı da sık sık görülür.

33 haftalık gebelik kaç aylık oluyor

Çok Sorulan Sorular

33 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: Gebeliğinizin 8. Ayındasınız.

33. haftalık gebelikte rahim açılması: Rahim ağzı (serviks) doğum esnasında incelerek açılmaya başlar. İlk olarak 1 cm kadar olan açıklık, 10 santime ulaştığında bebek dışarı çıkmaya hazır demektir. Rahmin çok erken dönmede açılması düşüklere sebep olabileceği gibi tıbbi müdahale gerektirir. Rahim ağzının hamileliği taşıyabilecek kadar güçlü olmaması ve zamanında önce açılması rahim ağzı yetmezliği olarak adlandırılıyor. 12 -22 haftalar arasında düşük oluşturabilen bu durum sonrasında ise erken doğuma neden olabiliyor.

32 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

34 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü