1 Yaş Bebek Duyusal Gelişimi

1 Yaş Bebek Gelişimi

1 Yaş Bebek Gelişimi

1 yaş bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız o büyülü anın üzerinden tam 1 koca yıl geçti. Ne çok şey değişti değil mi? Siz anne-baba olmayı öğrenirken bebeğiniz de günden güne büyüdü. Doğum kilosunu 3’e katladı, emekledi, belki de yürüdü. Her gün yeni bir şey öğrendi ve yaptıklarıyla sizi şaşırttı.

Bakalım 12 aylık bebek gelişimi nasıl? Bebeğinizi ilk yaşında neler bekliyor? Kilosu boyu ne olmalı ve belki de en merak edileni 1 yaş sendromu ne?

1 Yaş Bebek Fiziksel Gelişimi

1 Yaş Bebek Fiziksel Gelişimi

İlk 12 ay fiziksel değişimin en hızlı yaşandığı dönemdir. Doğduğunda ortalama 3000-4000 gram arasında olan bebekler ilk yaşına bastıklarına doğum kilolarını neredeyse 3’e katlar. Boyları da doğdukları uzunluğun yarısı kadar artar.

Kız ve erkek bebek gelişim tablosu ay ay farklılık gösterdiği gibi cinsiyete göre de farklılık gösteriyor. Erkek çocuklarının ortalama değeri her ay kız çocuklarına göre birkaç yüz gram ve birkaç santim fazla. Anneler çoğu zaman bebeklerinin yeterli kiloda olmadığını düşünüp, kaygılanır. Çeşitli bebek gelişimi makaleleri okur ya da diğer bebeklerle kendi bebeklerini kıyaslarlar.

Büyümenin doğru şekilde takip edilebilmesi için bebeğin doğumdan itibaren belirli periyotlarla doktoru ziyaret etmesi gerekir. Bu ziyaretler ilk 6 ay ayda bir, 6 aydan sonra 2 ayda bir, ilk yaşından sonra ise her 3 ayda bir yapılmalıdır.

İlk yıl yaşanan fiziksel değişimler yalnızca boy ve kilodan ibaret değil elbet. Doğduğunda yalnızca başını sağa sola çevirebilen bebekler zamanla başını kontrol etmeyi öğrenir, dönmeye, sürünmeye, emeklemeye ve yürümeye başlar. Bunların her biri kemiklerin, kasların güçlenmesiyle olur. Bebek 1 yaşına basana kadar omurga ve refleksler güçlenir.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

1 Yaş Bebek Kilosu

1 Yaş Bebek Kilosu

1 yaş bebek kilosu konusunda bilmeniz gereken ilk şey her çocuğun gelişim özelliklerinin, fiziksel yapısının farklı olduğudur. 12 aylık bir bebeğin ortalama kilosu ve bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere bakacak olursak;

1 Yaş Kız Bebek Kilosu

Kız bebek kilosu alt sınır 7200, üst sınır ise 12000 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 66, üst sınır ise 81 cm,

12 aylık kız bebek baş çevresi 44,9 cm’dir.

1 Yaş Erkek Bebek Kilosu

Erkek bebek kilosu alt sınır 7450, üst sınır ise 12,500 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 68,5, üst sınır ise 82,5 cm’dir.

12 aylık erkek bebek baş çevresi 46,1 cm’dir.

1 yaş bebek kilosu değerleri ortalama değerlerdir. Ancak bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktorunuza danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

1 Yaş Bebek Duyusal Gelişimi

1 Yaş Bebek Duyusal Gelişimi

Bir yıl içinde bebeğinizin tüm duyuları da büyük bir hızla gelişti. Doğduğu ana göre görmesi duyması, dokunması, tat ve koku alması çok çok iyi durumda. İlk zamanlar yalnızca birkaç santim uzağı gören bebekler, İlk yaşına ulaştığında gayet net görebiliyor. Hatta hareketli cisimleri takip edebiliyor ve insanları uzaktan seçebiliyor.

İşitmesi de oldukça iyi durumda. Sevdiği şarkıları duyduğunda heyecanlanıyor. Farklı bir ses duyduğunda dikkat kesilip dinleyebiliyor.

Ek gıda dönemiyle pek çok yeni tat öğrendi. Hem tat hem de kokular söz konusu olduğunda beğendiği ve beğenmediğine farklı tepkiler verebiliyor.

Dokunma duyusu da oldukça gelişti. İlk zamanlar hep yumruk olan minik eller açıldı, kavramayı öğrendi. 1 yaş döneminde oyuncaklarını tutabiliyor, sallayabiliyor, bir elinden diğerine geçirebiliyor. Hatta elinden almak isterseniz çekerek tepki bile gösterebilir. Minik parmaklar 12 ay sonunda epey güçlendi. Bebeğiniz artık 2-3 parmağı ile bile istediği şeyi tutabilir.

1 Yaş Bebek Zihinsel Gelişimi

1 Yaş Bebek Zihinsel Gelişimi

İlk yıllar zihin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebek beyni büyük bir hızla çalışır, yeni bağlantılar kurar ve içine doğduğu hayatı anlamaya çalışır. 12 ay sonunda bebeğiniz artık basit komutları anlayabilecek düzeye gelmiştir. Neden-sonuç ilişkisi kurabilir, konuşmaya çalışır.

Zihin gelişimi, 12 aylık bebek gelişiminin en önemli ayaklarından biridir. Bebeğin rahat rahat keşfetmesi, çevresini incelemesi, anne-babanın bebekle bol bol konuşması ve etrafı anlatması, bebeğin minik bir dahi olma yolunda ilk adımlarıdır.

Beyin gelişimi için özellikle 0-3 yaş döneminin hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, beyin gelişiminin % 80’inin ilk yıllarda tamamlandığını ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikte olması gereken büyüklüğe ulaştığını belirtiyor.

Bu sebeple ilk yıllar hem beyin hacmen gelişimini desteklemek hem de yeni sinir bağlantıları oluşturabilmesi için desteklemek gerekiyor. Burada da anne-babalara çok iş düşüyor.

Bebeğin en hızlı geliştiği ilk yıllarda, özellikle zihin gelişimi için yeterli özeni göstermezseniz, bunun maalesef ilerleyen dönemlerde telafisi olmuyor. Üstelik zihin gelişimi için bahsettiğimiz destek yalnızca bebekle sürekli oyun oynamak değil. 1 yaşına kadar bebeğin kesintisiz ve kaliteli uyuması, sağlıklı beslenmesi gibi pek çok faktör beyin gelişimini de etkiliyor.

12 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

12 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

Etrafında yaşıtları ve hatta biraz daha büyük çocuklar olması bebeğinizi mutlu eder. Onları inceler hatta çoğu zaman taklit eder.  Sosyalleşmek adına el sallama, öpücük atma ve göz kırpma gibi yeni beceriler kazanan bebekler bu dönemde anneden bağımsız, ayrı bir birey olduğunu keşfetmiş durumdadır.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

Bebeklerde 1 Yaş Sendromu

Bebeklerde 1 Yaş Sendromu

Bebek büyütmenin her anı ayrı zor ve ayrı keyiflidir. Her ay sizi bekleyen gelişim ve zorluk düzeyi değişir. 12 aylık dönemde de sizi yeni bir konu bekliyor: Bebeğin özgürlüğünü ilan etmesi!

Günden güne sosyalleşen bebeğiniz artık, anneden ayrı bir birey olduğunun farkında. Artık her şeyi kendisi yapmak isteyecektir. Kendisi yemek-içmek, kendi başına yürümek hep bağımsızlık dürtülerinin bir sonucudur.

Yeme, içme, giyinme gibi aktiviteleri kendisinin yapmak istemesi zaman zaman büyükleri ile inatlaşmasına da neden olabilir. Bu dönemde bebekle inatlaşmak yerine sakin kalmanızda yarar var. Bebeğinize sık sık hayır demek yerine, o eylemi niçin yapmaması gerektiğini anlayabileceği şekilde anlatmalısınız.

Bebeğiniz bu dönemde çok daha meraklı ve girişimcidir. Bu dönemde hareket özgürlüğünü kısıtlamak, sürekli engellemek ve müdahale etmek yerine öğrenmeye ve keşfetmeye teşvik edilmesi çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

1 yaş bebeğinin kendi başına yemek yemesi elbette geride bir sürü kırıntı ve kirlilik bırakacaktır. Ancak bu öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Bu dönemde kendi başına yemek yemesi, güvenli bir alanda el tutmadan yürümesi, giyinmek için çabalaması gelişimsel fayda sağlayacaktır.

1 Yaş Bebek Beslenmesi

1 Yaş Bebek Beslenmesi

1 yaş bebek beslenmesinde yeni bir dönemin de başlangıcı. Biliyorsunuz 12. ay öncesinde bebeğe verilmemesi gereken bazı yasaklı gıdalar bulunuyordur. İnek sütü, bal, yumurta beyazı bunlardan bazıları. Bebeğinizin 1 yaşına girmesiyle bu yasaklar da ortadan kalkıyor. Artık bu gıdaları da çok az miktarda ve alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini anlamak için deneyerek bebeğinize verebilirsiniz.

Bebeğiniz için anne sütü hala önemli bir besin kaynağıdır. 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmenizde yarar var. Ancak bebeğiniz anne sütü alamıyorsa ve formül mama kullanıyorsanız, 1 yaşından sonra inek sütüne geçip geçmeme konusunu mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Anne sütü alan bebeklere ise inek sütü verilmesi önerilmiyor.

1 yaş dönemindeki bebek annelerinin neredeyse hepsi “bebeğim kilo almıyor”, “bebeğim çok zayıf” ya da zayıfladı gibi cümleler kuruyor, “1 yaş bebek nasıl kilo alır”, neler yer diye kara kara düşünüyor. Ancak endişe etmeyin. Bebeğinizin kilo almıyor ya da zayıflamış gibi görünmesinin sebebi eskiye göre çok daha hareketli olması. İlk aylar yerinden çok da uzağa gidemeyen bebekler boğum boğumdu. Ancak şimdi öyle mi? Hele bir de yürümeye başladıysa!

Sürekli bir hareket halinde. Oradan orada koşturuyor, emekliyor, yürüyor… dolayısıyla çokça efor sarf ediyor. Bu nedenle kilo alımı yavaşlamış olabilir. Eğer doktorunuz bebeğinizin gelişimi ile ilgili herhangi bir duraksamadan, gerilemeden söz etmiyorsa korkulacak bir şey yok.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

1 Yaş Emzirme Düzeni

1 Yaş Emzirme Düzeni

Bebeğiniz artık çok daha hareketli. Asla bıraktığınız yerde kalmıyor, sürekli dolaşıyor, kurcalıyor, keşfediyor. Bu keşif isteği emzirme seanslarını da etkiliyor. Emerken ilgisi kolayca dağılabilir, duyduğu bir sese memeyi bırakabilir ya da ortamda ilgisini çeken başka bir şey/ biri varsa hiç emmek istemeyebilir.

Bebekler 1 yaş döneminde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1-1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

12 Ay Bebek Uyku Düzeni

12 Ay Bebek Uyku Düzeni

12 aylık bebekler günde toplam 13,5-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati de gece uykusudur. Gün içinde 3-4 saat kadar uyanık kalabilen bebekler günde 2 gündüz uykusuna ihtiyaç duyar.

Tüm uyku gurusu modellerini öğrenmek için tıklayınız.

1 2 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
  • Desteksiz yürümeye de başlayabilir.
  • Tırmanmaya başlayabilir. (Koltuk, merdiven gibi)
  • Alkış yapabilir, el sallayabilir, göz kırpabilir, öpücük atabilir.
  • Kendi başına bir şeyler içebilir.
  • Anne-baba da dahil birkaç kelime edebilir.
  • Kendi dilince bol bol konuşur.
  • Evet, hayır, topu getir gibi sözcükleri anlayabilir, komutlara uyabilir.
  • Minik elleri hep zarar peşindedir. Örtüleri çeker, çekmeceleri karıştırır.
  • Yabancı korkusu yaşayabilir.
1 Yaş Bebek Aşıları

1 Yaş Bebek Aşıları

1 yaş aşı takvimi epey yoğundur. Bebeklerin olması gereken 3 farklı aşısı vardır. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

  • KPA pnömokok (zatürreden korumak için) pekiştirme aşısı
  • KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısı
  • Suçiçeği aşısı

1 yaş döneminde, bu aşıların yapılması gerekiyor.

Bebeğin 1 yaş sağlık kontrolü de mutlaka yapılmalıdır. İlk yaş muayenesinde bebeğin boyu, kilosu, gibi gelişimi ve genel sağlık durumu değerlendirilir. Bu değerlendirmeye göre doktorunuz, bebeğinizin beslenmesi ile ilgili tavsiyelerde bulunabilir.

1 yaş döneminde bebeklerin demir ve kalsiyum ihtiyacı da artar. Bu nedenle koyu yapraklı sebzeler, et, kuru baklagil, yumurta gibi demir bakımından zengin gıdalar bebek beslenmesine eklenmelidir.

Ayrıca demir emilimini güçlendirmek için de C vitamini bakımından zengin yiyeceklerle desteklemekte yarar var.

Kalsiyum için ise süt ve süt ürünlerinin bebeğe bolca verilmesinde yarar var.

1 Yaş Bebek Oyunları

1 Yaş Bebek Oyunları

Bebeğin 1 yaş döneminde özgürleştiğinden bahsetmiştik. Bu özgürleşme en çok da oyun alanında kendini gösterir. Bebekler her şeyi karıştırmak ister ancak müdahale edilmesinde hiç hoşlanmaz. Bebeğini her an bulaşık makinesinin ya da bir çekmecenin içinde bulabilirsin. Bir sürü oyuncağı varken hiçbirinin yüzüne bakmayarak, kumanda, leğen gibi asli görevi oyuncak olmayan materyallerle oynayabilir.

Bebeğin emeklemesi ve yürümesi ile evin de güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Dolaplar ve çekmeceler için çocuk kilitleri, sivri alanlar için koruyucu süngerler kullanmak olası kazaları engelleyeceği gibi etkilerini de azaltabilir.

1 yaş bebeğini kalemle tanıştırabilirsin. Ancak yine de gözünü üstünden ayırma! Küçük karalamalar yaparken gözüne soka riski her zaman vardır. Bu dönemde el becerileri ile ince ve kaba motor becerilerini geliştirecek oyuncaklar seçmenizde yarar var. Bunlara ek bir de yürümesini destekleyecek ilk adım araçları ile yürüteçler de bebeğinizi bir hayli mutlu edecektir. Yürüme yardımcıları aynı zamanda harika bir 1 yaş hediyesi olacaktır.

Oyuncak seçimi yaparken her zaman çocuğun ayı ve yaşı göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle oral dönemdeki çocuklara çok küçük parçalı oyuncaklar seçmek ağzına sokmasına ve boğulmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple oyuncaklar her yaş için ayrı niteliklerde tasarlanır. Bu dönemde 3 boyutlu kitaplar, dokun hisset kitaplar bebeklerin ilgisini çekebilir. 1 yaş hediyesi olarak da güzel birer seçenek olabilirler.

İlk Doğum Günü

İlk Doğum Günü

Bebeğinizin ilk doğum günü geldi. Muhtemelen kutlama için çok önceden hazırlıklara başladınız. Her ne kadar bebeğiniz hatırlamayacak olsa da siz her şey unutulmaz olsun istiyorsunuz değil mi? 1 yaş pastası, fotoğrafları konsepti ile bebeğiniz için harika bir organizasyon planlarken bizim de bazı önerilerimiz var.

Bebeğinizin 1 yaş partisi için işte bazı konsept ve fotoğraf çekimi örnekleri;

1 yaş partisi

Bebeğinizin 1 yaş pastası için örnekler;

1 yaş pastası

11 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

13 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü