12 Haftalık Gebelik Rehberi

12 Haftalık Gebelik Rehberi

12 haftalık gebelik, hamileliğin 3. Ayının da son haftasıdır. Bu haftanın bitimiyle birlikte gebeliğin ilk trimesteri de son bulacak ve 2. Trimester başlayacak. Bulantı, kusma, halsizlik gibi ilk dönem belirtilerinin çoğu, yoğunlukla ilk trimesterde görülüyormuş. Bu da demek oluyor ki hamileliğin keyfini süreceğiniz günler çok yakında başlıyor.

Peki, 12 haftalık gebelik döneminde neler oluyor? Annedeki ve bebekteki değişiklikler nasıl? 12 haftalık bebeğin kalp atışı duyulur mu ve cinsiyeti belli olur mu?

12 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

12 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

İlk 3 aylık dönemin son haftasında geldiğimizde en merak ettiğimiz konu bebeğin ne kadar büyüdüğü. 9 aylık yolculuğuna iğne ucu kadar bir hücre topu olarak başlayan minik mucizeler gebeliğin 12. haftasına gelindiğinde yaklaşık 6,1 cm uzunluğa ve 14-17 gr ağırlığa ulaşıyormuş.

12 haftalık gebelik döneminde bebeğin kalp atışları da net bir şekilde izlenebiliyormuş. Eğer bu haftaya kadar henüz bebeğinizin kalp atışlarını dinlemediyseniz, doktorunuzdan dinletmesini isteyebilirsiniz.

Bebeğin kalp atışlarının duyulamaması ve izlenememesi anne adaylarında en korku yaratan durumlardan. Eğer bebeğin kalp atışları duyulmuyorsa doktorlar, bebeğin ölü olduğundan şüphe ediyor ve gerçek olup olmadığının tespit edebilmek için özel ultrason tetkikleri kullanıyorlarmış.

Kaynak: Gebelikte bebeğin kalp atışları izlenemezse ne olur?

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

12 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü

12 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü

12 haftalık gebelik döneminin bir güzel yanı da bu hafta bebeğin cinsiyetine dair bir ipucu edine bilirsiniz! Tabi doktorunuz uygun görürse. Bebeğin cinsiyeti en erken 12-13. Haftalarda kendini göstermeye başlıyormuş. Ancak kesin sonuç için 14-15. Haftaları beklemek gerekiyormuş.

12 Haftalık Bebek Gelişimi

12 Haftalık Bebek Gelişimi

12 haftalık gebelik döneminde bebekte olan diğer değişimler şöyle;

  • El ve ayak parmakları ayrılır,
  • Tırnakları büyümeye başlar,
  • Süt dişlerinin ilk tomurcukları oluşur,
  • Kemikleri sertleşmeye başlar,
  • Kemik ilikleri akyuvar üretmeye başlar,
  • Ses telleri gelişimini tamamlar,
  • İnce tüyler belirir,
  • Sinir sistemi gelişimini sürdürür,
  • Bebeğin büyümesi ve gelişmesine paralel içerisinde yüzdüğü amniyotik sıvı miktarı da artar,
  • Yutkunma, parmak emme ve hıçkırma gibi aktivitelere başlar,
  • Troid ve pankreas gelişimini tamamlıyor,
12 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Bazı Değişimler

12 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Bazı Değişimler

Bu haftaya kadar rahminiz leğen kemiğinizin içine sığabilecek durumdaydı. Dolayısıyla henüz karnınız hamilelik fark edilecek kadar büyümeye başlamamıştı. Ancak bu haftadan sonra göbeğiniz yavaş yavaş belli olmaya başlıyor.

12 haftalık gebelik döneminde rahminiz, pelvis (rahim ve genital organın bulunduğu kemik çatısı) kemiğinden yukarı doğru hareket ediyormuş. Dolayısıyla artık karnınız büyümeye başlayacak.

Rahmin bu hareketi aynı zamanda mesaneye uygulanan baskıyı da azaltacaktır. Bu haftaya kadar sık sık hissedilen tuvalet ihtiyacı bir nebze de olsa hafifliyor ancak hamileliğin son aylarında yeniden ortaya çıkıyor.

Kan hacminin artması baş ağrısına sebep olurken, bu dönemde mide yanması şikâyeti de artabiliyormuş.

Bebek anne rahminde büyürken, hormonlar da boş durmuyor. Doğum ve sonrasına hazırlanıyor. Bu dönemde artan östrojen ve progesteron hormonları göğüslerin ve süt bezlerinin büyümesini sağlıyor. Dolayısıyla vücudunuz doğum sonrası emzirme için şimdiden hazırlanmaya başlıyor. Meme uçlarının etrafındaki halkalar koyulaşıyor, göğüsler dolgunlaşıyor.

İdeal Gebelik Kilosuna Dikkat

İdeal Gebelik Kilosuna Dikkat

Bu haftalarda kilo artışı da oldukça normal. Ancak kilo alımının yine de kontrol altında olması gerekiyor. Bu hem rahat bir doğum açısından hem de doğumdan sonra kolayca toparlanabilmeniz açısından önem taşıyor.

Hamilelikte hem bebeğin sağlıklı gelişimi için hem de anne adayının kendi sağlığı için çok iyi beslenmesi, kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekiyor. Ancak tabi ki çok iyi beslenme derken çok yemek değil, sağlıklı beslenmek.

Uzmanlar gebelikte kaç kilo alınmalı sorusunun her gebe için özel hesaplanması gerektiğini söylüyor. Yani eğer kilolu hamile kaldıysanız hem bebeğin hem de kendi sağlığınız için gebelik boyunca alacağınız kiloyu minimum seviyede tutmanız gerekecek.

  • Normal kilolu anne adaylarının 11-14 kg,
  • Azıcık kilolu anne adaylarının 12.5-18,
  • Fazla kilolu anne adaylarının 7-11, 
  • Obez anne adaylarının ise 5-9 kg arasında kilo alımının normal kabul edildiğini belirtiyor.

Kaynak: Gebelikte Kilo Alımı

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri Nelerdir?

Gebelikte yaşanan hormon değişimi cilt yüzeyinde de birtakım değişikliklere sebep oluyormuş. Gebelikte yaşanan başlıca cilt problemleri şöyle sıralanıyor;

Melasma, Kloazma (Gebelik maskesi): Yüzdeki pigment (cilt rengi) değişiklikleri sıklıkla yanaklar, alın, üst dudak, burun ve çenede düzensiz sınırlı kahverengi lekeler şeklinde görülür.

Sivilceler: Gebelikte özellikle 8. haftadan itibaren değişen hormonlar anne adaylarında sivilcelerin artmasına ya da ender durumlarda var olan sivilcelerin azalmasına sebep oluyor.

Tırnak Değişiklikleri: Gebelik döneminde artan hormonların etkisiyle tırnaklar yumuşayıp incelerek kolay kırılır hale gelebiliyor. Oje kullanmamak, bulaşık ve çamaşır yıkarken lastik eldiven kullanmak ve el ve tırnaklara nemlendirici losyon sürmek çoğu durumda faydalı oluyor.

Lınea Nigra: Latincede siyah çizgi anlamına gelen Linea nigra kadınların çoğunda göbek deliği ile kasıkların tam ortasında yer alan pubis bileşkesi (her iki pubis kemiğinin orta hatta birleştiği bölge) arasında yer alan linea alba (=beyaz çizgi) adlı anatomik yapının koyulaşmasıyla ortaya çıkan ince bir çizgidir. Gebelikten sonra çoğunlukla kaybolur.

Avuçiçinde Kızarıklık:Çoğu cilt değişikliğinde olduğu gibi gebeliğe bağlı olarak kandaki östrojenin artması nedeniyle, gebelik döneminde avuç içlerinde ve nadiren de ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkabiliyor.

Ciltte Örümcek Tarzında Damarlanmalar: Sıklıkla yüzde ve boyunda, bazen de karında ortaya çıkan kılcal damarlanmaların yayılması durumu da gebelik döneminde görülebiliyor. Östrojenin artmasına bağlı ortaya çıkan bu damarlar genellikle gebelikten sonra kısa sürede kaybolurlar.

Çatlaklar: karnın büyümesine ve alınan kilolara bağlı olarak, cildin aşırı gerilmesi çatlaklara da neden oluyor. Karın, kalçalarda ve göğüslerde ortaya çıkan çatlaklar rahatsız edici görüntünün yanında bir de kaşıntıya sebebiyet verebiliyor.

Çatlak giderici kremler içlerindeki besleyici yağlar sayesinde cildi besliyor. Üstelik çatlak karşıtı ürünler yalnızca kremlerden ibaret değil. Çatlak karşıtı yağlar ve balsamlar, vücut losyonarı bulmak da mümkün. Doğanın mucizesi bitkilerin şifasını taşıyan bu ürünler, gerilen cildi besliyor, kaşıntıları önlüyor.

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri

Hamilelikte Çatlak Önleyici Krem Önerileri yazımıza göz atabilir, çatlak kremi ve yağı kategorimizi ziyaret ederek, cildinize uygun ürünü bulabilirsiniz.

Benler: Gebelikte kimi zaman yeni benler de görülebiliyor.

Meme Uçlarında ve Diğer Bölgelerde Koyulaşma: gebelik döneminde artan hormonlara bağlı olarak anne adaylarının %70-90’ının meme uçlarında koyulaşma yaşanıyor.

Saç Dökülmesi: Saç dökülmesi doğumdan sonraki günlerde hız kazanabiliyor. Uzmanlar 3-6 ay sonra dökülmenin kendiliğinden düzeldiğini belirtiyor.

Söz konusu cilt değişimleri gebeliğe bağlı yaşanan fizyolojik cilt değişiklikleri olarak adlandırılıyor. Ancak yine de bir uzmana danışmakta yarar var. Tüm bu cilt değişimlerine bir de kaşıntı ve döküntü gibi problemler eşlik ediyorsa mutlaka bir cildiye uzmanına danışarak önleminizi almanız hem bebek hem de anne sağlığı için önem taşıyor.

Kaynak: Hamilelikte Ciltte Oluşan Değişiklikler

12 haftalık bebek hangi meyveye benzer

Çok Sorulan Sorular

12 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğinizde 3. Ayın son haftasındasınız.

12 haftalık bebek hangi meyveye benzer?

Minik bir misket limonu

12 haftalık bebeğin boyu ve kilosu?

6,1 cm/ 14-17 gr

11 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

13 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü