No products in the cart.
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi | 2021 Önerileri
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Neler Yapılmalı
Tüm hamileler, hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için neler yapılmalı diye merak ediyor. Şüphesiz her anne baba çocuğunun zeki olmasını, güzel okullarda okumasını ve büyüdüğünde çok iyi yerlere gelmesini istiyor.
Peki hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için neler yapılmalı? Hamilelikte bebeğin beyin gelişimi ne zaman başlar? Ne zaman tamamlanır? Sporun ya da yediklerimizin katkısı var mıdır? Kafanızı kurcalayan tüm soruları sizin için inceliyor, açıklığa kavuşturuyoruz. Hadi başlayalım!
Öncelikle nedir bu beyin gelişimi ve neden bu kadar önemlidir bunu kavramamız gerekiyor. Beyin gelişimi beynin fiziksel yapısını tamamlama sürecini ifade ediyor ve daha anne karnındayken başlıyor. İlk nöronların (sinir hücreleri) oluşumunun ardından, bağlantıların artması ile gelişmeye devam ediyor. Beyin gelişimi nöronların sayılarının artmasından ziyade nöronlar arası bağlantıların (sinapsların) artması ile gerçekleşiyor. Peki zekâ ve gelişimi neden bu kadar önemli? Çünkü; insan zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme, çözüm yolları bulabilme yeteneklerine zekâ deniyor. Düşünme, akıl yürütme, kavrama, yargılama, nesnel gerçekleri algılama ve sonuç çıkarma gibi hayati becerilerin tümü zekâ ile sağlanıyor. Daha anne karnında oluşmaya ve gelişmeye başlayan zekâ çocuğun tüm hayatını etkiliyor.
Sizin İçin Seçtik
Bebeğinizin yenidoğan tüm ihtiyaçları için tıklayınız.
-
Tiny Love Ana Kucağı | 3’ü 1 Arada (Gri)999,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Dream Ride | 0.3 Tog499,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Midnight89,00 TL
-
Boba Wrap Sling -Turkuaz279,00 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi Hangi Ayda Başlar?
Burada hamilelikte bebeğin beyin gelişimi hangi ayda başlar konusuna da değinmek gerekiyor. Uzmanlar bebeğin beyin gelişiminin 4. Haftadan itibaren başladığını ve gelişerek devam ettiğini belirtiyor. İlk etapta motor fonksiyonların gelişimi tamamlanıyor ve beyin 8. Haftaya gelindiğinde kalp atımları ve akciğer hareketlerini kontrol etmeye başlıyor. Hamilelikte bebeğin beyin gelişimi hangi ayda başlar diye merak eden sevgili anneler, görüyorsunuz ki bebeğin gelişimi ana rahmine düştüğü ilk andan itibaren büyük bir hızla başlıyor ve devam ediyor. Gelişimin başladığı 4. Haftada henüz hamile olduğunuzu fark etmemiş olabilirsiniz. Bu sebeple eğer hamilelik planınız ya da şüpheniz varsa ilk günden itibaren beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor.
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Turkuaz)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Kırmızı Puantiye)629,99 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Ten459,90 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Siyah459,90 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Snowy Leopard)629,99 TL
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?
Doğal olarak annelerin merak ettiği bir başka başlık da hamilelikte bebeğin beyin gelişimi ne zaman tamamlanır sorusu. 4. Haftada gelişmeye başlayan beyin, 9. haftaya ulaşıldığında vücuda hakim olmaya başlıyor. 20. Hafta itibariyle beyin hücreleri arasındaki bağlantılar tamamlanıyor. 20. Haftadan sonra ise duyusal gelişimi devam ediyor. Bir bebek 100 milyar beyin hücresiyle doğuyor. Doğumdan sonra ise bebeğin beyin gelişimi 6 yaşına kadar devam ediyor. Çocuğunuz bu 100 milyar beyin hücresinden ne kadar fazlasını kullanabilirse o kadar zeki oluyor. Bu sebeple daha hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için neler yapılmalı sorusu mutlaka sorulmalı ve gerekli tedbirler alınmalı.
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Ne Yenmeli?
Karnındaki minik yavruya en iyi şekilde bakmaya çalışan her anne hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için ne yenmeli diye merak ediyor. Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi Hangi Ayda Başlar? Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır? Gibi sorularınızın yanıtını verdikten sonra gelelim beslenmeye. Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi için ne yenmeli:
Beyin dolayısıyla da zekâ gelişiminde etkili olan birçok faktör bulunuyor. Bunlardan ilki kalıtsal faktörler. Anne ve babadan gelen genler çocuğun zekasını da etkiliyor. Bir diğer faktör ise çevresel faktörler. Çevresel faktörler çocuğunuz dünyaya geldiği andan itibaren etkili olmaya, bebeği şekillendirmeye başlıyor. Gördüğü her nesne, duyduğu her ses, dokunduğu her doku çocuğunuzun zekâ gelişimine etki ediyor. Ve tabii ki bir diğer etken de beslenme. Hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için neler yapılmalı sorusu sorulduğunda verilecek ilk cevap elbette beslenmeye dikkat etmek oluyor.
Beyin gelişimi için uzun uzun anlatmak istediğimiz ilk etken beslenme. Beslenme bebeğin zekâ gelişimini doğrudan etkiliyor. Üstelik daha anne karnındayken, zekâ gelişimine katkı sağlanabiliyor. Hamilelik dönemini en iyi şekilde değerlendirmek, gerekli vitamin ve mineralleri almak ve dengeli beslenmek gerekiyor. Peki nedir bu vitamin ve mineraller?
Gebelikte Folik Asit Kullanmak Neden Önemlidir?
Öncelikle bebeğinizin beyin gelişimi için en önemli gereksinim folik asit. Uzmanlar hamilelik planlayan tüm kadınların, hamilelikten en az üç ay önce folik asit kullanmaya başlamasını öneriyor. Folik asit; yeni hücre oluşumu, kan yapımı, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynuyor. Dolayısıyla folik asit bebeğin omurgasında ve beyninde oluşabilecek hasarlara karşı koruyucu olarak biliniyor. Sinir yolu kusurları olarak bilinen; beyin ve omurilik merkezli doğum kusurları, açık omurga (spina bifida) gibi porblemlerin oluşmaması için folik asit kullanımı bir hayli önem taşıyor.
Bebeğin beyin gelişiminin başladığı 4. Hafta itibariyle folik asit ihtiyacı da artıyor. Hamileliğin ilk günlerinden itibaren duyulan folik asit ihtiyacı sebebiyle de hamile kalmadan önce folik asit depolarını doldurmak gerekiyor. Bu sebeplerle hamilelikte bebeğin zeka gelişimi için ne yenmeli sorusuna verilecek ilk yanıt tabi ki folik asit içeren yiyecekler oluyor. Peki hangi besinler folik asit içeriyor?
Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar folik asit bakımından zengindir. Bu sebeple hamileliğinizde bol bol mercimek, ıspanak, kuşkonmaz, narenciye, tahin, ceviz, buğday ekmeği, yumurta, fesleğen, kekik, kereviz, bürüksel lahanası, ciğer, fındık, patlıcan, mısır, soya fasulyesi, yer fıstığı, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, çay, bamya ve bal kabağı gibi birçok besini tüketebiliyorsunuz.
Balık Yemeye Özen Gösterin
Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi için ne yenmeli sorusunun bir başka yanıtı da balıktır. Omega 3 ve 6 bakımında oldukça zengin balıklar hem annenin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi hem de bebeğin zekâ gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü beyin gelişimi için önemli bir etkiye sahip DHA (Dokosa Heksaenoik Asit) balıklarda bolca bulunuyor. Bu sebeple de hamilelere haftada en az 2-3 defa balık yemeleri öneriliyor. Ancak burada bir noktaya dikkat çekmek gerekiyor. Ton balığının civa barındırması sebebiyle hamilelikte çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bebekte civa birikimi bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor.
Yeterli protein almak da hamilelikte önem taşıyor. Öğünlerde bolca et, süt, yumurta ve yoğurt yemek bebeğin beyin gelişimini pozitif yönde etkiliyor.
Demir eksikliği de hamilelikte önlem alınması gereken bir durumdur. Vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlayan demir eksikliğinde beyin fonksiyonlarının değişmesi söz konusu oluyor. Demir eksikliğine bağlı zeka seviyesinde düşüklük ve algı bozuklukları oluşabiliyor. Demir et, yumurta, antepfıstığı, pekmez, roka ve fasulye gibi besinlerde bulunuyor.
Beyin gelişimi ve sinir sistemini etkileyen bir başka unsur ise iyot. İyot eksikliği zeka geriliğinde önemli bir etken olarak gösteriliyor. Hatta hareket sistemini de etkileyerek; konuşma, görme ve duymaya etki ediyor. Tuzda ve deniz ürünlerinde bolca iyot bulunuyor. Bu sebeple hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için ne yenmeli? Sorusunun bir başka cevabı da gebelerin iyotlu tuz alması ve haftada 2-3 defa balık tüketmesi oluyor.
Yumurta sarısı, yeşil sebzeler, et, soya fasulyesi gibi besinlerde bulunan kolin de hamilelikte bebeğin zekâ gelişimine etki ediyor.
Hamilelikte Alkol ve Sigara Kullanımı
Hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için ne yenmeli? Sorusunun cevabını irdeledik. Peki ya yenmemesi gereken besinler hangileri? Tabi ki alkol, sigara ya da uyuşturucu madde kullanımının bebeğiniz üstündeki olumsuz etkilerini saymaya gerek yok. Zekâ gelişiminden, organ oluşumuna dek bebeğinizin gelişiminin her anını olumsuz etkileyen hiçbir maddeyi kullanmamanız gerekiyor. Bu maddeler beyin hücrelerinin oluşumunu engellediği gibi var olanlarında ölümüne sebep olarak zeka geriliği, gelişim bozuklukları ve sakatlıklara yol açıyor.
Organik Ürünleri Seçmek Sağlığı Destekliyor
Görüldüğü gibi bebeğiniz daha karnınızdayken beslenmenize dikkat ederek, zekâ gelişimi için yapabileceğiniz şeyler bulunuyor. Yeterli ve dengeli beslenmek, gerekli vitamin ve minarelleri almak bebeğinizin zekâ gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Tabi yeterli ve dengeli beslenirken kullandığınız ürünlere de dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin sağlıklı protein alabilmek için kullandığınız yumurtanın kalitesini mutlaka dikkate almanız gerekiyor. Yemeklerinizde kullanacağınız mercimekten ıspanağa, etten yoğurda, ekmekten una kadar her ürünün mümkün olduğunca organik ve katkısız olması sağlıklı bir gelecek için önem taşıyor.
Buyurken.com adresine girerek, sizler için özenle seçilmiş markaların organik ürünlerine ulaşabilirsiniz. Unlar ve tahıllar için buraya, kuru bakliyat için ise buraya tıklayarak ürünlerimizi inceleyebilir ve kolaylıkla sipariş verebilirsiniz.
Hamilelikte Spor Yapılır Mı?
Hamilelikte spor anne adaylarının yapmaya gayret ettiği ancak aynı zamanda korktuğu bir etkinlik. Ancak hamilelikte spor, bebeğinizin gelişimi açısından en az beslenme kadar önemli. Hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için neler yapılmalı? Listesinde mutlaka spor da olmalı. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için mutlaka spor yapılması gerekiyor. Özellikle sağlıklı ve kolay bir doğum için ilk günden itibaren yürüyüş yapmak gerekiyor. Tabi anne adayının hamileliğinde bir aksilik, spor yapmasını engelleyecek -düşük riski gibi bir sebep olmaması gerekiyor.
Düzenli yürüyüşlerin yanı sıra tek başına spor yapmaya çekinen anneler hamile yogası ya da pilatesi de tercih edebiliyor. Hamilelikte spor deyince yüzme de akla ilk gelen sporlardan biri oluyor. Suyun kaldırma kuvveti vücut ağırlığı artan gebelere rahat bir spor ortamı sunuyor. Ancak uzmanlar sağlık ve hijyen açısından havuz kullanımını pek önermiyor. Eğer sadece kendinize ait bir havuzunuz yoksa, hijyeninden emin değilseniz hamilelik döneminde mümkün olduğunca havuza girmemeniz gerekiyor. Denizde yüzmenin hamilelikte ilk tercih olması gerekiyor.
Hamileliğin ilerleyen aylarında bacaklara aşırı yük binmesi sebebiyle bacak kaslarını da kuvvetlendirmek gerekiyor. Bunun için squat yapılabiliyor. Squat bacakları hafif açarak yere doğru çömelip kalkarak yapılıyor. Hamilelikte spor yapmak, her gün olmasa da haftanın 3-4 günü yarım saatlik egzersizler doğumu kolaylaştırıyor.
Gördüğünüz gibi bebeğinizin beyin gelişimi için yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor. Sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun, spor yapın. Çevresel faktörleri unutmayın müzik dinleyin, dans edin, stresten uzak durun. Unutmayın siz ne kadar sağlıklı ve mutlu olursanız bebeğiniz de o kadar sağlıklı gelişecek, mutlu ve huzurlu bir bebek olacaktır.