15 Haftalık Gebelik Rehberi

15 Haftalık Gebelik Rehberi

15 haftalık gebelik dönemiyle hamileliğin 3’te 1’lik kısmı da bitiyor. Bebeğiniz günden güne büyüyüp, gelişirken, gebeliğin 4. Ayında azalan hamilelik etkileri daha rahat günler geçirmenizi ve hamileliğin tadını çıkarmanızı sağlıyor.

Peki, 15 haftalık gebelikte annedeki bazı değişiklikler nelerdir? Bu hafta cinsiyet belli olur mu? Buyurun bakalım!

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

15 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

15 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 15. Haftasında minik bir armut boyutuna ulaşan bebeklerin boyu ortalama 10-15 cm, kilosu ise yaklaşık 70 grama ulaşıyormuş. Yaklaşık 10 hafta daha kapalı kalacak minik gözlerde, bu hafta ışığa karşı hassasiyet oluşuyormuş.

15 haftalık gebelik döneminde bebeklerin ciltleri Lanugo denilen ince tüylerle kaplanıyor, kaşları ve kafa derisi üzerindeki tüyler çıkmaya başlıyormuş. Bebeklerin yüzünde, sırtında ve kulaklarında bile görülebilen bu tüyler, 20-16. Haftalara kadar bebeğin cildini kaplamaya devam eder. Ancak korkmayın! Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda küçük bir maymun yavrusuyla karşılaşmayacaksınız.

Yaradılışın her anında olduğu gibi bu minik Lanugo tüylerinin de bir amacı varmış. Bebeğin incecik zar gibi olan cildinde, bu haftalarda henüz yağ tabakası oluşmadığı için bu tüyler bebeğin vücudunu sıcak tutmaya yarıyormuş. Gebeliğin sonuna yaklaştıkça bebeğin kilo alması ve vücudunda yağ tabakası oluşması sonrası bu tüyler de yavaş yavaş dökülüyormuş. Bu tüylerin tamamı gebelik döneminde dökülmese de en geç bebek 3-4 aylık olana kadar kendiliğinden dökülmüş oluyormuş.

15 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

15 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

15 haftalık gebelik ultrason görüntüleri açısından da en heyecanlı haftalardandır. Artık bebeğinizi çok daha net görebilir, eğlenceli anlarını ultrasonda izleyebilirsiniz.

15 haftalık gebelik döneminde bebeğin gözleri, kulakları olmaları gereken yere çok daha yakın. İskelet sistemi, kemikleri, kemik ilikleri gelişiyor, kas gelişimi sürüyor.

Doğumdan sonrası için organları son hızla gelişen bebeklerin refleksleri, duyuları ve çeşitli becerileri de gelişimini sürdürüyor. Bebekler, doğumdan sonra ilk tecrübe edeceği nefesleri için gebeliğin 15. Haftasında soluk almayı öğreniyor.

Uzun bir süre beslenme refleksi olarak kullanacakları emme bu hafta gelişiyor ve yine bu hafta bebekler yutmayı biliyor. Yani anne bebek arasında kurulacak o en özel bağ için tüm alt yapı hazır. Bebeğiniz kucağınıza alır almaz emzirmenizi bekliyor.

15 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur Mu?

15 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur Mu?

Şanslıysanız bu hafta bebeğin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak bebeğin pozisyonu uygun değilse cinsiyet öğrenme 20. Haftayı bile bulabilir. Bu haftalarda ultrasona girecekseniz bebeğinizin minik ellerini, ayaklarını ve hareketlerini izleyebilirsiniz. Bebeğinizin anne karnında ne kadar çok eğlendiğini henüz dışarıdan hissedemeseniz de çok yakında tekmeler de başlayacak.

15 haftalık gebelik döneminde bebeklerin tüm organları gelişimini sürdürürken, duyma yetisi de bu haftalarda kazanılmaya başlıyor. Henüz tam anlamıyla duyamasa da artık bebek yanında pozitif şeylerden konuşmaya, ona masal okumaya, şarkılar söylemeye başlayabilirsiniz!

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

15 Haftalık Gebelik Annedeki Bazı Değişiklikler

15 Haftalık Gebelik Annedeki Bazı Değişiklikler

15 haftalık gebelik belirtileri arasında ilk dönemlerde yaşanan bulantı, kusma ve halsizlik gibi şikayetler yok. Gebeliğin bu haftalarında anne adayları genelde enerjilerinin arttığını söylüyor. Ancak bunların dışında ne yazık ki yeni şikayetler başlıyor.  Gebeliğin 15. Haftasında mide yanması, ekşimesi, burunda kuruluk, tıkanıklık, kabızlık, diş etlerinde hassasiyet, hemoroit, varis ve vajinal artış görülebiliyor.

Mide yanması, hemoroit ve kabızlık gibi şikayetlerden bir önceki haftalarda bahsetmiştim. Bu hafta gebelik riniti adı verilen burunda kuruluktan bahsedeceğim.

Gebelikte artan östrojen hormonu, mukozalarda şişme ve ödeme yol açarak salgı üretimini de arttırıyormuş. Yine gebelikte artan kan hacmi de mukozalardaki küçük damarlarda dolgunluğa sebep oluyormuş. Dolayısıyla bu etkiler burnun tıkanmasına ve kurumasına yol açıyor.

Uzmanlar gebelik rinitini hafifletmek için şunları öneriyor;

  • Bol sıvı almalı ve gece yatarken başınızı yüksekte tutmalısınız,
  • Buhar uygulaması en azından yumuşama sağlayarak yardımcı olacaktır,
  • Ilık bir duş alabilir ya da buharlı banyoda bir süre bekleyebilirsiniz,
  • Eczanelerde satılan, tuzlu burun damlalarını ya da okyanus suyunu burnunuzun içine uygulayabilirsiniz. Ama deniz suyunun yerini hiçbiri tutmayacaktır,
  • Oda nemlendiricisi veya buhar cihazlarıyla oda havanızı nemlendirebilirsiniz. Bu cihazların bakımlarını tarif edildiği şekilde yapmanız çok önemlidir. Aksi halde bakteri yuvasına sebep olabilirsiniz,
  • Yüksek yastıkta yatabilirsiniz,
  • Hava kirliliği olan ortamlarda bulunmak şikayetinizi artıracaktır,
  • Sigarayı bırakmak ve sigara içilen ortamlarda bulunmamak için bir sebep daha…

Kaynak: Gebelikte Burun Tıkanıklığı ve Sinüzit

Gebelikte Ödeme Dikkat!

Gebelikte Ödeme Dikkat!

15 haftalık gebelik döneminin bir başka şikayeti de ödemdir. Ayak, ayak bilekleri ve ellerde oluşan şişliğe ödem ismi veriliyor. Hamilelikte gayet normal karşılanan ödem oluşumundan endişe etmemek gerekiyor. Bol sıvı tüketimi ve egzersizle ödem oluşumu minimum seviyede tutulabiliyor. Ödemi kontrol altında tutmanın diğer yoları şöyle;

  • Yeteri kadar tuz tüketin,
  • Ayaklarınızı havaya kaldırın ve dinlendirin,
  • Bol bol dinlenin, uyuyun, uzanın,
  • Rahat ve hafif giysiler tercih edin,
  • Beslenmenize dikkat edin,
  • Kontrollerinizi aksatmayın,

Kaynak: Hamilelikte Ödem ile Baş Etmenin Yolları

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

15 haftalık gebelik kaç aylık oluyor?

Gebeliğinizin 4. Ayındasınız.

15 haftalık gebelikte ne kadar kilo alınır?

15. hafta gebelik kilosu ne kadardır sorusu da anneler tarafından sıkça merak ediliyor. Gebelikte alınan kilolar tamamen annenin vücut yapısına bağlıdır. İlk üç ay 3 kilo, 4-5-6. Aylarda her ay 1 kilo alınması normal görülüyor. Ancka burada en önemli konu vücut kitle indeksi.

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Kilo Alımı: Gebelik öncesi

Normal kilolu gebe( BMI 18,5-24.9 arası): Önerilen kilo alımı 11-14 kg arası
Az kilolu gebe( BMI 18,5 altı): Önerilen kilo alımı 12.5-18 kg arası
Fazla kilolu gebe( BMI 25-29 arası): Önerilen kilo alımı 7-11 kg arası
Obez gebe( BMI 29 üstü): Önerilen kilo alımı 5-9 kg arası

Not: BMI (Vücut Kitle İndeksi)

Kaynak: Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Gebeliğin 15. Haftasında yaşananlar böyle. Sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle, 16. Haftada görüşürüz.

14 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

16 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü