22 Haftalık Gebelik Rehberi

22 Haftalık Gebelik Rehberi

22 haftalık gebelik dönemiyle beraber artık geri sayım da başlıyor. 20. hafta, gebelik döneminde yolun yarısı sayılıyor. 22. haftalık gebelik doğum ne zaman sorularının da kafa kurcalamaya başladığı haftalardan. Bu andan itibaren beklenen doğum tarihi için 18 hafta kalıyor. Ayrıca 22. Hafta ile hamileliğinizin 6. Ayı da başlıyor.

Doktorların son adet tarihine göre hesapladıkları doğum tarihi 40. hatadır. Ancak bebekler genellikle 38-40 haftalar arası doğuyor. 35-37. haftada doğan bebekler ise erken doğum sayılıyor. Yani gebeliğin 22. Haftasından sonra doğum için 16-18 hafta kalıyor.

22 Haftalık Bebek Gelişimi

22 Haftalık Bebek Gelişimi

Bu döneme kadar organ oluşumu tamamlanan bebekler, hamileliğin 22. haftasından sonra hızlıca kilo almaya başlıyor. 22 haftalık gebelik döneminde bebeklerin baş ve popo uzunluğu yaklaşık olarak 26-28 cm, kilosu ise 500 gr civarına ulaşıyor.

Git gide minyatür bir bebek görünümüne kavuşan fetüsün 22 haftalık gebelik döneminde gelişimi şöyle;

  • Göz kapakları henüz açılmadı ancak ışığı algılayabiliyor.
  • Görme, dokunma, duyma ve tat alma duyuları her geçen saniye gelişimini sürdürüyor.
  • Parmak emme, yüzüne, vücuduna ya da kordonuna dokunarak duyularını geliştiriyor.
  • Üreme sistemi gelişimini sürdürüyor: Erkeklerde testisler, testis torbasına doğru inerken, kızlarda rahim ve yumurtalıklar yerine yerleşiyor ve vajina oluşuyor.
  • Tırnak oluşumu tamamlanıyor.
  • Köpek ve azı dişi tomurcukları oluşuyor.
  • Beyin gelişimi son hız devam ediyor.
  • Pankreas gelişimini sürdürüyor.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

22 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Anne karnında bebeklerin gözleri 26. Haftaya kadar kapalı kalıyor. Yani 4 hafta daha bebeğinizin minik gözleri kapalı kalacak. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin uyku rutini de oluşuyor. Ancak günün çoğunu uyuyarak geçiren bebeklerin rutini sizinkiyle birebir aynı olacak diye bir şey yok!

Siz yatağa yatar yatmaz tekmeler başlayabilir ya da gün içinde siz hareket halindeyken bebeğiniz hiç hareket etmeyebilir. Endişelenmeyin! Bilmelisiniz ki minik kuzunuz uyuyor olabilir.

Bazı anneler, ‘22 haftalık gebelikte bebek hareketlerini hissetmiyorum’ diyerek paniğe kapılıyor, kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında yanıt arıyor.

Biliyorum bir kez o minik tekmeyi hissettiniz mi bir daha her saniye karnınızı dinliyor, bebeğinizin hareket etmesini istiyorsunuz. Merak etmeyin bu tarifsiz duyguyu son haftalarda doya doya yaşayacaksınız. 22 haftalık gebelik dönemi bebeğin hareketlerini tam anlamıyla hissetmek için de birazcık erken.

İlk gebeliklerde bebek hareketleri genellikle 24. haftadan itibaren hissetmeye başlayabilir. Bu döneme kadar bağırsak hareketleri bebek hareketi zannedilebilir. Çünkü bebeğiniz çok küçük, amniyon kesesi onu koruyor, kolluyor ve hareketlerini hafifleten bir tampon görevi görüyor.

2. ve daha çok kez hamile kalan kadınlar ise daha erken haftalarda bebek hareketlerini hissedebiliyor. 22 haftalık gebelik dönemine bebek hareketlerini hissedemezseniz endişelenmeyin. Uzmanlar normal olanın 24. Haftadan sonra, 4 saat içerisinde bebeğinizin 10 defa hareket etmesi olduğunu söylüyor.

22 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

22 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Hormon artışınız vücudunuzda pek çok şeyi etkiliyor. Bunlardan bazıları olumlu bazıları ise olumsuz diyebiliriz. Örneğin; hamilelikte görülen parlak saçlar, ışıl ışıl bir cilt hormonların avantajlı yönü iken, duygusal dalgalanmalar, büyüyen ayaklar, vücut tüylerindeki artış için dezavantaj diyebiliriz.

22 haftalık gebelik döneminde geldiğinizde yaşamanız olası bazı durumlar şunlar;

  • Ayaklarınız şişebilir, ayak numaranız büyüyebilir.
  • Mide yanması, sindirim güçlüğü yaşayabilirsiniz.
  • Kabızlık çekebilirsiniz.
  • Nefes almada güçlük çekebilirsiniz.
  • Vücudunuzda çatlaklar ve lekelenmeler oluşabilir.
  • Vajinal akıntınız artabilir.
  • Tırnaklarınız daha hızlı uzar.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

22. Haftada Bunlara Hazırlıklı Olun

22. Haftada Bunlara Hazırlıklı Olun!

Bebek anne karnında büyürken anne de büyüyor! Bu büyüme hem ruhsal hem de fiziksel anlamda yaşanıyor. Pelvis etrafındaki bağ ve eklemlerin gevşemesini sağlayan relaksin hormonu, aynı zamanda ayaklardaki bağların da gevşemesine neden olur. Bu sebeple hamilelikte ayak numarası büyüyebilir. Hamile kıyafeti alışverişine çıkacaksanız listeye ayakkabı da eklemekte yarar var. Topuksuz, ayaklarınızın rahat edeceği ayakkabılar seçmeniz rahat etmenizi sağlar.

22 haftalık gebelik döneminde sindirim güçlüğü ve mide yanması da en sık yaşanan problemlerdendir. Asitli ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Ayrıca bol lifli gıdalar ve bol miktarda sıvı alımı (özellikle su) kabızlık oluşumunu engelleyebilir.

Karnın şişmesi, rahmin büyümesi, akciğerlerin de yerini daraltıyor. Bu dönemde nefes almada güçlük, aldığınız nefesin yetmediği hissine kapılma yaşanabiliyor. Doğumdan sonra bu durum da normale dönüyor.

Gebelikte Çatlak Kremi Kullanımı

Gebelikte Çatlak Kremi Kullanımı

Kilo alımı, karnın büyümesi çatlak oluşumunu da beraberinde getiriyor. Bel, basen, göbek bölgelerinde oluşan çatlaklar kimi zaman kaşıntıya da sebebiyet veriyor. Cildin elastikiyetini artıran nemlendiriciler ve çatlak kremleri, gebeliği en az hasarla atlatmanızı sağlayabilir.

Uygun çatlak kremini seçmek için çatlak kremi ve yağı kategorimize göz atabilir, Hamilelikte Çatlak Önleyici Krem Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Androjen hormonları tüylenmenize sebep olabilir. Özellikle çene, üst dudak, göbek, bacak ve yanaklarda çıkan istenmeyen tüyler çıkabilir. Tüy dökücü kremler kimyasal madde içerebilecekleri için gebelik döneminde kullanmamanızda yarar vardır.

Rahmin artık göbek deliği hizasını geçmesi 22 haftalık gebelik döneminde kasık ağrılarına da sebep olabilir. Rahim bağlarının gerilmesi, bebeğin uyguladığı baskı, kasıklarda geçici ağrılara sebep olabilir.

Bebeğin demir ihtiyacının artması, annenin demir eksikliği yaşamasına sebep olabilir. Doktorunuz uygun görmesi halinde demir ilacına başlayacaktır. Demir ilaçları dışkınızın siyah-yeşil görünmesine sebep olabilir. Dışkınızda oluşan renk değişimi sizi korkutmasın. Bu tamamen ilaçların etkisi. Demir eksikliği; saç dökülmesi, tırnak kırılmaları, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtileri de beraberinde getirir. Bilginize.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

22 haftalık gebelikte kaç kilo alınır?

Bu soru en sık sorulan sorulardan biri. Uzmanlar bu haftaya kadar 5-6,5 kilo alınmasının uygun olduğunu söylüyor. Ancak kaç kilo ile gebe kaldığınız, vücut kitle indeksiniz, sağlık durumunuz gibi pek çok faktör hamilelikte kilo alımına etki ediyor. Bu sebeple kendi kilonuzu asla başka hamilelerle kıyaslamamalı, doğru kilo artışının ne olduğu konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

22 haftalık gebelik kaç aylık?

Gebeliğinizde 6. Aya girdiniz.

21 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

23 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü