11 Aylık Bebek Gelişimi

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizin ilk yaşını almasına çok az kaldı. Geride bıraktığınız 11 aylık dönemde bebeğiniz günden güne büyüdü, ilk dişleri çıktı, emekledi belki de yürüdü… Artık sizi tanıyor, basit komutlara tepki veriyor, anne-baba diyebiliyor.

Büyümesinin her anını izlemek çok keyifli değil mi? Bebeğiniz bu ay da müthiş bir hızla öğrenecek, büyüyecek. Her ne kadar büyüme hızı diğer aylara göre yavaşlamış olsa da bu ay da boyu uzayacak, kilosu artacak ve pek çok şey öğrenecek. Bakalım 11 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor? 11 aylık bebe neler yer, kilo boy oranı nasıldır? Hangi oyunları sever?…

11 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

11 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Anneler bebeklerinin gelişimi ile alakalı her zaman soru işaretlerine sahiptir. Bebek kilosu ne olmalı? Ay ay bebek gelişimi tablosu nasıldır? Gibi. doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşmak üzeredir.

11 Aylık Bebek Boy Kilosu

11 Aylık Bebek Boy Kilosu

11 aylık bebek kilosu ve boyu konusunda bilmeniz gereken ilk şey her çocuğun gelişim özelliklerinin, fiziksel yapısının farklı olduğudur. Ortalama 11 aylık bebek kilosu ve bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere bakacak olursak;

11 Aylık Kız Bebek Kilosu

Kız bebek kilosu alt sınır 7000, üst sınır ise 11700 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 65, üst sınır ise 79,5 cm,

Baş çevresi 44,6 cm’dir.

11 Aylık Erkek Bebek Kilosu

Erkek bebek kilosu alt sınır 7200, üst sınır ise 12,200 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 67,5, üst sınır ise 81,5 cm’dir.

Baş çevresi 45,8 cm’dir.

11 aylık bebek kilosu değerleri ortalama değerlerdir. Ancak bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar var.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

11 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

11 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Duyuları her geçen gün gelişiyor. Bebek gözlerinin tam anlamıyla gelişmesi için birkaç aya daha ihtiyacı var. Ancak yine de oldukça net görebiliyorlar. Bebekler, yaşamlarının 11. ayında hareket eden şeyleri takip edebildiği gibi tanıdığı insanları yaklaşık 5 metreden bile seçebiliyor.

İşitme duyusu da gayet iyi durumda. Bu aylarda bebekler ilgisini çeken sesleri dikkat kesilip dinleyebilir. Sevdiği bir şarkı çıktığında, tanıdığı birinin sesini duyduğunda geldiği yöne bakabilir ve dinleyebilir.

Bebeklerin duyu gelişimi için, ona bir yetişkin gibi davranmanızda yarar var. Bir şey söyleyeceğiniz zaman göz hizasında anlatmanız, uzaktan konuşmak yerine yanına gitmeniz, bebek gibi değil de açık ve net bir şekilde kelimeleri tane tane söylemeniz gelişimine fayda sağlayacaktır.

Bebeğinin ince motor becerileri de gelişmeye devam ediyor. Minik elleri ve parmakları güç kazandıkça çok daha ince bir işçilikle yaramazlıklar yapacak. Bu dönemden sonra özellikle prizlere dikkate etmekte yarar var. Çünkü bebeğiniz her an parmağını sokabilir!

Ayrıca parmaklarını bulduğu her yere sokmanın yanında, yırtabileceği şeyleri yırtacak, ıslak yüzeylere dokunmaktan büyük keyif alacaktır.

11 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

11 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğinizin zihni her geçen saniye gelişiyor. Sürekli yeni bağlantılar kuruyor ve öğreniyor. Artık “evet” ve “hayır” ne demek gayet iyi biliyor. Ancak özellikle hayır denmesinden pek hoşlanmıyor. Hayır komutunuza uzunca bir süre uymayacak ve yapma dediğiniz şeyleri deneyecektir.

Bu dönemde bebeğin zihin gelişimini en güzel gösteren şey taklittir. Bebeğiniz ne görüyorsa onu taklit edecektir. Eline bir tarak geçirdiğinde saçını tarayacak, telefon bulunca da konuşmaya çalışacaktır. Bebeğin dillenmesi için biraz erken. Bebeğiniz henüz konuşamasa da konuşmaları anlayabiliyor.  Ancak 3-5 sözcük edebilir. Bunun yanında sürekli bazı sesler çıkarması gayet normal ve konuşma çalışmalarının bir sonucudur.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

11 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

11 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Ayna ayna, söyle bana! Benden daha minnoşu var mı bu dünyada?

Bebeğinizin bu ay en sevdiği oyuncak aynalar olabilir. Çünkü benlik bilinci gelişiyor. Bebeğiniz bu aya kadar aynaya baktığında muhtemelen gördüğü yansımanın başka bir bebek oluğunu düşünüyordu. Ancak artık görüntünün kendisine ait olduğunu anlayabilecek düzeyde. Beraber aynaya bakabilir, çeşitli yüz ifadeleri yapabilir ve aynada göz, dudak, çene gibi uzuvlarınızı sayarak hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

11 Aylık Bebek Beslenmesi

11 Aylık Bebek Beslenmesi

11 aylık bebek beslenmesi kadınlar kulübü gibi platformlarda en sık aranan, annelerce merak edilen konulardan biridir. 11 aylık bebe ne yer, nasıl kilo alır, kahvaltısı, devam sütü gibi pek çok konu annelerin aklını kurcalar.

11 aylık bebe için ana besin kaynağı hala anne sütüdür. Ek gıda tadımları ise hem damak tadı hem de çene gelişimi için devam etmelidir. Bebeğinizin damak tadı ek gıdalarla tanıştıktan sonra yavaş yavaş gelişmeye başladı.

Sevdiği gıdaları görünce heyecanlanan minikler tadını sevmedikleri şeyler için ise ağzını açmayı reddedecektir. Bebeğin artık mama sandalyesine oturması ve özellikle yemek saatlerinde masada bulunması hem bir düzen oluşmasını hem de aile bağlarını güçlendirecektir. Yemek saatlerinde mutlaka masada olmalı ve kendi kendine bir şeyler yemek için çabalamalıdır.

Artık evde pişen yemeklerin tadına bakabilir. Bebeğinizin beslenmesi için BLW yöntemi seçtiyseniz, yemek saatlerinde önüne mutlaka bir tabak ve kaşık-çatal koymalısınız. Dökecek, saçacak ve çoğu zaman mıncıklayacaktır fakat bu parmak kaslarının, kendine güveninin ve daha pek çok şeyin gelişmesini sağlayacaktır. Eğer bebeğinizi kendiniz besliyorsanız da arada mutlaka özgür bırakın. Kendi kendine beslenmeyi öğrenecek alanı bebeğinize sunmalısınız.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

Tüm Çeşitler Aynı Tabakta

Tüm Çeşitler Aynı Tabakta

Bu dönemde bölmeli tabakları tercih edebilirsiniz. Birden fazla bölmeyi tek bir alanda sunan bölmeli tabaklar sabah, öğle, akşam günün her öğününde kullanılabiliyor. Bir göze çorba, bir göze yemek bir göze de yoğurt, makarna gibi besinleri koyarak 11 aylık bebek için farklı çeşitleri bir arada sunabilirsiniz. Yine aynı şekilde bebek kahvaltısı için salatalık, yumurta, peynir gibi renkli ve bol çeşitli tabaklar hazırlayabilirsiniz.

Bebek ne yer ne sever konusunda uzmanlaşmak elbette zaman istiyor. İlk zamanlar bu konu tamamen deneme yanılma yöntemidir. Bazı gıdaları çok seven bebekler bazıları ağzına sokmak istemez.

Beğenmediği ve yemeyi reddettiği herhangi bir besini birkaç gün arka arkaya tabağına koymanız ilgisini çekebilir. Örneğin bebeğiniz domates yemiyorsa 3-4 gün tabağın bir gözüne küçük bir dilim domates koymayı deneyin. Bir süre sonra ilgisini çekip tadına bakabilir.

Yemek saatlerine renk katacak bölmeli tabaklar için tıklayın!

Bebeklerde İştah Kaybı

Bebeklerde İştah Kaybı

11 aylık bebeğin iştah kaybı yaşaması gayet normaldir. Artık çok daha hareketli olan bebeğiniz sürekli emeklemek, tutunarak yürümek ve etrafı keşfetmek istiyor. Eskisine göre çok daha meraklı! Bu merak emme ve uyuma süresine de yansıyacaktır.

Hazır meyve suları, kafeinli ve gazlı içecekler, paketli gıdalar, salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler, bal ve inek sütü ile baharat, tuz, yağ ve salça hala yasaklı gıdalar. Önümüzdeki aydan itibaren bal, süt gibi gıdaları yavaş yavaş tattırmaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca boğulmaya sebebiyet verecek; fındık, üzüm gibi ufak boyutlardaki yiyecekler de verilirken çok dikkatli olunmalı, mümkünse küçük parçalar haline getirilmelidir.

11 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

11 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Günde 3-5 defa emmek isteyecektir. Ancak bu emme seansları eskiye göre çok daha kısadır. Çünkü etrafta bebeğin ilgisini çeken çok fazla şey vardır ve bebeğiniz bir an önce bunları kurcalamak istiyor.

11 aylık bebe geceleri hala 1-2 defa emmeye ihtiyaç duyar. Gece emzirmeleri kimi zaman anneleri oldukça yoran bir durum olabiliyor. Eğer bebeğinizin gece emmeleri her ikinizin de gündüz aktivitelerini engelliyorsa, gece çok sık uyanıyor ve meme emmeden geri yatmıyorsa bir uzmana danışmakta ve bebeklere verilecek eğitimler listesine uyku eğitimini eklemekte yarar var.

11 Aylık Bebek Uyku Düzeni

11 Aylık Bebek Uyku Düzeni

11 aylık bebek toplamda 14-15 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece kalanı ise gündüz uykusudur. Bebeğin gündüz uyanık kalma süresi maksimum 3-4 saattir. Uyku saatlerini bu aralıklara göre düzenlerseniz bebeğiniz çok yorulmadan yatağa götürebilirsiniz. Yorgunluk bebeklerin uyumakta zorlanmasına sebep olabilir. Uzmanlar gündüz 4 saat uykunun bazı bebeklerin gece uykusunu etkileyebileceğini ve eğer etkiliyorsa gündüz uykusunun 3 saat ile sınırlandırılması gerektiğini söylüyor.

Tüm uyku gurusu modellerini öğrenmek için tıklayınız.

11 Aylık Bebek Neler Yapar?

11 Aylık Bebek Neler Yapar?

11 aylık bebe sizi her gün şaşırtmaya devam eder. Özellikle büyükleri taklit etmesi, oldukça sevimli anlardır. Bakalım 11 aylık bebek neler yapar?

  • O küçücük parmaklarla küçücük bir objeyi bile kaldırabilir.
  • “Hayır” anladığı ancak ısrarla uygulamadığı bir kelimedir.
  • 11 aylık bebek el sallayabilir, alkış yapabilir.
  • Otururken rahatlıkla ayağa kalkabilir.
  • Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
  • Desteksiz bir şekilde kısa süre de olsa ayakta durabilir.
  •  Anne, baba, dede gibi kelimelerin anlamını bilerek söyleyebilir.
  • İstediği şeyi işaret edebilir.
  • Minik eller artık bardak tutabilir.
  • Ne dediği belli olmasa da bütün gün konuşabilir, çeşitli sesler çıkarabilir.
  • 11 aylık bebek yürüyebilir. (Yürüme her bebekte farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Bebeğiniz bu ay yürümüyorsa endişelenmeyin. Çok yakında o da ayaklanacaktır.)
  • Elindeki şeyi yere bırakabilir ya da alabilir.
  • Söylediklerinizin çoğunu anlayabilir.
  • Bazı insanlara ve oyuncaklara daha fazla sevgi duyabilir.
  • Artık seninle top oynayabilir.
  • Kaşık ve çatalı acemice de olsa kullanabilir, ağzına götürebilir.
  • İyi bir taklitçidir.
11 Aylık Bebek Aşıları

11 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

10 aylık bebek için aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor.

11 Aylık Bebek Oyunları

11 Aylık Bebek Oyunları

Geldik 11 aylık bebek oyuncakları ve oyunlarına. Oyun çocuğun işi. İster 3 aylık isterse de 36 aylık olsun her çocuk o ayki becerilerine göre oyun oynamak istiyor.

1 yaşına yaklaşırken bebeğini eğlendirecek ve destekleyecek en güzel oyuncak yürüme yardımcılarıdır. Yürüteç ve ilk adım arabaları 6. Aydan sonra kullanılabilen, bebeklerin enerjilerini atmasını, dilediği yere gitmesini ve annelerin de bu arada günlük işlerini halletmesini sağlayan önemli oyuncaklardandır.

İlk adım arabası ve yürüteç modelleri 11 aylık bebek oyuncakları listesine eklenebilir. Sağlıklı ve doğal malzemeler ile üretilen birbirinden eğlenceli modelleri de inceleyebilirsiniz.

Büyük parçalı yap-bozlar ile sesli yap-bolar, yine büyük parçalı Legolar, bloklar, halkalar bu dönemde bebeğin hem zeka gelişimini hem ince motor becerilerini destekleyen oyuncaklardandır. Kavrayabileceği boyutlardaki toplar ise bolca eğlence sunacaktır.

11 aylık bebek oyuncak seçimi için işte bazı öneriler;

10 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

1 Yaş Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü