35 Haftalık Gebelik Rehberi

35 Haftalık Gebelik Rehberi

35 haftalık gebelik dönemiyle beraber günler hızla ilerliyor. Beklenen doğum tarihine 5 hafta kaldı. Bebeğiniz şu sıralar bir kavun büyüklüğüne ulaşmış olmalı. Eğer henüz hazırlamadıysanız, bu hafta doğum çantanızı hazırlamanızda yarar var. Çünkü bebeklerin birçoğu tam 40. Haftayı beklemiyor ve 38-40 haftalar arasında dünyaya geliyor.

Gebeliğin 35. Haftasında bebeğinizin boyu 46,2 cm, kilosu ise yaklaşık 2,380-2500 gram civarındadır. Böbrek, karaciğer ve akciğer oluşumu neredeyse tamamlanan bebekler artık dışarı çıkmak için hazır sayılabilir. Bakalım 35 haftalık gebelik döneminde başka neler oluyor? Bebekte ve annedeki değişiklikler neler? Bebek hareketleri nasıl olmalı?

35 Haftalık Bebek Gelişimi

35 Haftalık Bebek Gelişimi

35 haftalık gebelik döneminden sonra bedeniniz ve bebeğiniz yavaş yavaş doğuma hazırlanıyor. Bu dönemde bebeğinizin neredeyse tüm organları oluşumunu tamamladı ve gelişmeye devam ediyor. Beyni hala büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Beyin hücrelerindeki artışa bağlı kafasının büyümesi de sürüyor.

Vücudundaki yağ depolama ise sürüyor. İlk zamanlar şeffaf, sarkık ve buruşuk olan teni artık yeni doğmuş bir bebek görüntüsüne çok yakın. Depolanan yağlar vücudunun daha tombik ve pürüzsüz görünmesini sağlıyor. Aynı zamanda doğduğunda vücut ısısını da korumasını sağlayacak.

Karaciğer, akciğer ve böbrekleri ile diğer tüm iç organları neredeyse gelişmiş olan bebekler erken doğum olması halinde hayata tutunabiliyor. 35 haftalık gebelik döneminde doğum yapanlar daha az sorunla karşılaşıyor ve bebekler solunum sıkıntısı genellikle yaşamıyor.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

35 Haftalık Gebelik Bebek Görüntüsü

35 Haftalık Gebelik Bebek Görüntüsü

Hamileliğin bu haftasına bebeğiniz doğum pozisyonu almış olabilir. Bebek baş aşağı ve yüzü annenin sırtına doğru olan pozisyonda ise Bebeğin doğum pozisyonu alması gerçekleşmiştir. Ancak henüz baş aşağı pozisyonda değilse ortada endişelenecek bir şey olmadığını bilmelisiniz. Bebeklerin 36. Hafta sonuna kadar doğum pozisyonu alması beklenir. Eğer 36. Haftada hala istenen pozisyonda değilse doktorunuz bebeğin dönmesi için çeşitli egzersizler önerecektir.

Bebeğin baş aşağı olması aynı zamanda beynine daha fazla kan gitmesini sağlar. Bu da son hızla gelişen beynin tam da ihtiyacı olan şeydir. 35 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin kafatasındaki kemikler henüz birbirine kaynamamış haldedir. Bu doğum anını kolaylaştıra mucizelerden biridir. Eğer kemikler kaynamış olsaydı normal doğum yapmak imkansız hale gelebilirdi. Kafatasındaki kemikler doğumdan sonra zamanla birbirine kaynayacak ve bir bütün haline gelecektir.

35 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

35 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 8. Ayı da bitiyor. Uzun ve yorucu bir maratonun neredeyse sonuna geldin. Gebeliğin 8. Ayında 2 kilo yani her hafta yaklaşık 500 gram alman normal kabul ediliyor. Bu haftaya kadar yaklaşık 10-13 kilo almış olabilirsin.

35 haftalık gebelik görüntüsü kocaman bir göbek, şiş ayaklar ve hatta yüz, paytak bir yürüyüştür. Tabi ki aldığınız kilolarda bebeğinizin etkisi büyük. Bu kilonun büyük çoğunluğunu bebeğiniz, plesenta, amniyon sıvı, göğüsleriniz oluşturuyor. Ve güzel haber şu ki; kiloların hepsi doğumdan sonra gidecek. Hiç canınızı sıkmayın. Şu an oldukça sevimli görünüyorsunuz.

Rahmin ve bebeğin büyümesi organlarda biraz baskı oluşturuyor. Bu baskı da birtakım şikayetlere neden olabiliyor. Bu yüzden hamileliğin ilk dönemlerinde sıklıkla yaşanan mide yanması ve sık idrara çıkma son aylarda da en sık yaşanan problemlerden biri haline geliyor.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

35 Haftalık Gebelik Şikayetleri

35 Haftalık Gebelik Şikayetleri

Bebeğin leğen kemiği içine doğru inmeye başlaması annenin 35 haftalık gebelikte rahimde baskı hissetmesine neden olabiliyor. Mesane üzerindeki bu baskı öksürme, hapşırma gibi ani hareketlerde idrar kaçırmaya dahi sebep olabiliyor. Kabızlık ve buna bağlı hemoroid de son aylarda sık yaşanan problemler arasında yer alıyor.

Baskının yanında sancı, kasılma ve kasık ağrısı da yaşanabiliyor. 35. haftalık gebelik sancıları doğuma hazırlık sancıları olabileceği gibi erken doğum sinyali de olabilir. Bu iki sancının birbirinden ayrılması için bilmeniz gereken şu; hazırlık sancıları düzensiz ve kısa sürelidir. Doğum sancıları ise belirli bir periyoda sahiptir, düzenlidir.

Kasık ağrısı ise rahim ağzında açılma başladığının ilk sinyali olabilir.  Rahim ağzı (serviks) doğum esnasında incelerek açılmaya başlar. İlk olarak 1 cm kadar olan açıklık, 10 santime ulaştığında bebek dışarı çıkmaya hazır demektir. Rahmin çok erken dönmede açılması düşüklere sebep olabileceği gibi tıbbi müdahale gerektirir. Ancak rahim ağzı doğum sancılarından haftalar önce açılmaya başlayabilir.

35. Hafta Hangi Testler Yapılır

35. Hafta Hangi Testler Yapılır?

35 haftalık gebelik döneminde doğuma hazırlık testleri de başlıyor. 35-37 haftaları arasında yapılan B grubu streptokok (GBS) yani bakteri testi yapılıyor. Anne vücudunda bulunan bakteriler doğum anında bebeğe geçebilir ve enfeksiyona sebep olabilir.

Test vajina ya da rektumdan alınan sürüntü örneği ile veya idrar örneği ile yapılıyor. Testin pozitif çıkması halinde genellikle doğum başladığında anneye kolundan antibiyotik veriliyor.

35 Haftalık gebelik NST kontrolleriniz de devam edecek. Bundan böyle doğuma kadar her hafta hatta kimi zaman haftada iki ve daha fazla kez NST’ye bağlanacaksınız. NST (Fetal Non-Stres Testi) 32-34 haftalarda uygulanmaya başlıyor. NST, doğum anına kadar her hafta annedeki sancı durumunu ve bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek amacıyla yapılıyor.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

35 haftalık gebelik bebek kilosu nedir: Yaklaşık 2350-2500 kg’ır. Ancak bu değerler ortalama değerlerdir ve elbette sizin çocuğunuz daha düşük ağırlıkta olabileceği gibi daha kilolu da olabilir. Gelişiminin sağlıklı olup olmadığını ancak doktorunuz söyleyecektir.

Bebek son 1 ayda kaç kilo alır: Zamanında doğan bebeklerin 2500-4000 kg arasında olması normal kabul ediliyor. Ortalama 3 kilo doğan bir bebek bunun 2 kilosunu son aylarda alıyor. Yaklaşık 28. Haftadan sonra bebekler her hafta ortalama 250 gram alıyor.

35 haftalık gebelik kaç aylık olur: Bu hafta gebeliğin 8. Ayının sonudur.

35 haftalık doğum olur mu: Elbette 35 haftalık gebelik doğum yapanlar bulunuyor. Bu hafta erken doğum olursa bebeğinizin yaşama şansı çok yüksek ancak yine de tıbbı bazı müdahaleler ve kuvözde kalması gerekebilir. Bu gerekliliği ancak doktorunuz bilecektir.

35 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl olmalı: Bebeğiniz rahminizde amniyon sıvıdan daha çok yer kaplıyor. Artık iyice büyüdü ve alanı daraldı. Eskisi gibi hareketli ancak alanı olmadığı için size bebek hareketleri yavaşladı gibi geliyor olabilir. Hareketleri çok daha keskin. Karnınızı severken poposunun, ayaklarının nerede olduğunu artık anlayabilirsiniz. Hatta elinize minik bir ayak gelmesi çok muhtemel.

34 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

36 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü