24 Haftalık Gebelik Rehberi

24 Haftalık Gebelik Rehberi

24 haftalık gebelik dönemiyle birlikte yavaş yavaş 6. Ayında sonuna geliyoruz. 6. Ayın bitişi aynı zamanda 2. Trimesterin de sonu anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki doğuma sayılı haftalar kaldı. 24. Hamilelik haftasıyla beraber beklenen doğum tarihine 16 hafta kalıyor.

Hamileliğin 24. Haftasında anne karnındaki miniklerin baş ve popo uzunluğu 30 cm, kilosu ise yaklaşık olarak 600-630 grama ulaşıyor. Bu haftalarda bebeklerin kilosu, boyuna oranla daha hızlı artıyor. 24 haftalık gebelik anne karnı da artık hamileliği iyice belli edecek kadar büyük.

Bu haftaya kadar bebek hareketlerini hissetmediyseniz, bu hafta hissetme ihtimaliniz çok yüksek. Kolları ve bacakları güçlenen minikler artık çok daha sert tekme ve yumruklar atacak.

Eğer ilk gebeliğiniz değilse 16-17. Haftadan itibaren bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. İlk gebeliklerde ise bu süre 24. Haftayı bulabiliyor. 24. haftadan sonra bebeğinizin hareketlerini çok daha sık hissedeceksiniz.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

24 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

24 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

24 haftalık gebelik hareketleri de saymaya başlayacağımız zaman. Uzmanlar normal olanın 24. Haftadan sonra, bebeğinizin, 4 saat içerisinde 10 defa hareket etmesi olduğunu söylüyor. Bebeğinizin bir gün çok hareketli bir gün durgun olması da sizi korkutmasın.

Bebeğinizin bu haftalarda uyuma ve uyanma döngüsü olduğunu da unutmayın. Üstelik bu döngü sizinkiyle örtüşmeyebilir. Yani siz uykuya yattığınızda bebeğiniz uyanıp, harika tekmelerle sizi uyutmayabilir. Ya da siz uyanıkken o uyuyor olabilir.

Yine de bebeğiniz bir süredir hareket etmiyorsa, endişeleniyor ve bebeğinizin hareketlenmesini itiyorsanız;

  • Tempolu kısa bir koşu yapabilirsiniz.
  • Sindirim sistemini canlandıran ve bebekte de canlandırıcı etki yapan süt ya da portakal suyu içebilirsiniz.
  • Karnınıza dokunabilir, bebeği azıcık rahatsız edebilirsiniz.
  • Minikler anne karnında da şeker ve çikolataya hayır demez. Biraz tatlı yiyebilirsiniz.

24 haftalık hamileyim bebeğim hareket etmiyor diyen annelerin yanında bir de bunun tam tersini yaşayanlar var. Kimi anneler ‘bebeğim çok hareketli’, ‘24 haftalık gebelik döneminde bebeğin çok hareket etmesi normal mi’ gibi soru işaretleri taşıyor.

Anne karnında çok hareketli bebeklerin, doğumdan sonra da çok yaramaz olacağına inanılsa da aslında bebeğin karında çok hareket etmesi yeterli miktarda oksijen aldığını, içinde yüzdüğü amniyon sıvısının yerinde olduğunu ve iyi beslendiğinin de gösteriyor.

Gebeliğin 24. Haftası Bebek Gelişimi

Gebeliğin 24. Haftası Bebek Gelişimi

Bu döneme kadar bebeğin kafasını kaplayan lanugo tüyleri artık yerini gerçek saçlara bırakıyor. Ancak henüz renk pigmentleri oluşmadığı için saçları, kaş ve kirpikleri beyaz. Ayrıca vücudunun yağ depolamaya başlamasıyla beraber saydam görüntü de azalıyor ve cildi gerçek bir cilt görünümüne yaklaşıyor.

24 haftalık gebelik döneminde bebeğin pozisyonu nasıldır sorusu da merak edilen bir başka konu. Bebekler 20. Haftadan sonra makatı doğum kanalına bakacak şekilde duruyor. 31. haftadan itibaren ise baş aşağı dönerek doğum pozisyonu alıyor.

24 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin iç kulak gelişimi de tamamlanıyor. Bu da bebeğinizin baş aşağı mı yoksa düz mü durduğunu anlamasını sağlıyor.

Uzmanlar bu haftalarda doğan bebeklerin yaşama şansının %50 olduğunu belirtiyor. Ancak tabi ki bebeğin uzun süre kuvözde kalması gerekiyor ve birtakım komplikasyonlar gelişebiliyor.

Peki erken doğum belirtileri nelerdir?

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

24 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

24 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak kabul ediliyor.

  • Her 10 dakikada bir kez ya da daha sık hissedilen ve giderek şiddetlenen kasılmalar,
  • Sırt ve çoğunlukla bel bölgesinde pozisyon değiştirilse dahi geçmeyen ağrı varlığı,
  • Karnın alt kısmında adet sancısı ya da şiddetli gaz sancısına benzer ağrı ve kramplar,
  • Vajina ya da pelvis bölgesinde basınç hissi,
  • Vajinadan su gelmesi ya da sürekli olarak su damlaması,
  • Sulu, kanlı ya da mukus benzeri vajinal akıntı,
  • Hafif kanamanın ve lekelenmenin de dahil olduğu tüm vajinal kanamalar,
  • Enfeksiyon varlığına benzer, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin varlığı

 Erken doğum belirtileri olarak kabul ediliyor.

Braxton Hicks (yakancı kasılma) kasılmaları da sık sık erken doğum belirtileri ile karıştırılıyor. 24 haftalık gebelik döneminde başlayan bu kasılmalar aslında doğuma hazırlık niteliği taşıyor.

Yalancı kasılmalar rahmi doğuma hazırlıyor, doğum sonrası kasılarak küçülmesini kolaylaştırıyor ve plasentaya giden kan akımını arttırıyor. Braxton Hicks kasılmaları genellikle sancısız, düzensiz, kısa süreli ve genellikle ağrısız oluyor.

Karnın büyümesi, vücudun denge merkezini değiştirdiği için hamileliğin 24. Haftasında ve sonrasında dengesizlik hissi de artabiliyor. Bunun yanında diş eti kanaması, vücutta şişlik, sırt ve bel ağrısı da bu haftalarda görülebiliyor.

24 Haftalık Gebelik Dönemi Testleri

24 Haftalık Gebelik Dönemi Testleri

Hamileliğin 24-28 haftaları arasında 75 gr şeker yükleme testi yapılıyor. Bir diğer test de 50 gram şeker testidir. Bu testte yüksek değer çıkması durumunda tanı için ikinci kez 100 gram şeker yükleme testi yapılıyor. Ayrıca tam kan sayımı, idrar tahlili ve idrar kültürü de tekrarlanıyor.

Peki gebelikte şeker yüklemesi neden yapılır?

Annenin şeker hastası olması ya da şeker hastalığının gebelik döneminde ortaya çıkması, anne ve bebek için bazı riskler doğuruyor.

  • Doğum sonrasında bebekte solunum sıkıntısı yaşanabilir.
  • Bebeğin iri olması ya da olması gerekenden küçük olması görülebilir.
  • Bebekte kan şekerinin düşmesi ve sarılık görülebilir.
  • İleri aşamada kalp hastalıkları ortaya çıkabilir.
  • Böbrek anomalileri olabilir.
  • Sindirim sistemi, kulak, beyin ve santral sinir sistemine bazı anomaliler gelişebilir.

Yapılan testte şeker hastalığının tespiti ve hamilelik sürecinde ve sonrasında kan şekeri seviyelerinin düzenli olması sağlanırsa, diyabet yüzünden oluşacak riskler de azaltılabiliyor.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

24 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: gebeliğinizde 6. Ayın içindesiniz.

Anne karnında 24 haftalık bebek kaç gram olur: bebeğiniz ortalama 600-630 gram ağırlığındadır.

22 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

24 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü