Bebeğe Süt Ne Zaman Verilir? | Süt Alerjisi Nedir?

Bebeğe Süt Ne Zaman Verilir? | Süt Alerjisi Nedir?

Bebeğe süt ne zaman verilir? Sorusu bebeğini çeşitli nedenlerle emziremeyen ya da bebeği 1 yaşına yaklaşan neredeyse tüm annelerin merak konusudur. Bebeğini doyurmak için alternatif yollar arayan emziremeyen anneler bebeklere süt verilir mi sorusunu erkenden araştırmaya başlıyor.

Emzirebilen anneler ise özellikle ek gıdaya geçişle birlikte farklı çeşitler sunabilmek için bebeklere süt ne zaman verilmeli konusunu merak ediyor. Sindirim ve alerji gibi nedenlerle 1 yaşın altındaki bebeklere verilmemesi gereken bazı gıdalar bulunuyor. Bunların başında da süt, bal ve yumurta beyazı geliyor.

Süt konusunda annelerin onlarca sorusu var. Bebeklere süt ne zaman verilmeli? 6 aylık bebeklere süt verilir mi? Bebeklerde süte ne zaman başlanmalı? Gibi pek çok sorusu var. Peki bebeklere inek sütü ne zaman verilir? Keçi sütü için de durum aynı mıdır? Süt konusunda merak ettiğiniz her şey yazımızda. Hadi başlayalım!

Öncelikle tüm uzmanların her zaman yaptığı hatırlatma ile başlamak istiyoruz: Bebek beslenmesinde ilk 6 ay yalnızca anne sütü alımı bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. 6. Aydan sonra anne sütüne ek yavaş yavaş ek gıdaya geçilebilir.

Herhangi bir sebepten dolayı anne sütü alamayan bebekler için ise yine ilk 6 ay anne sütüne yakın üretilen formül mamalar kullanılmalı ve ek gıdaya geçiş 6. Ayla başlamalı.

Bebeklere Neden 1 Yaş Öncesinde İnek Sütü Verilmez

Bebeklere Neden 1 Yaş Öncesinde İnek Sütü Verilmez

Her canlının sütü kendi yavrusunu beslemek için mucizevi şekilde üretilir ve bebeğinin ihtiyacı olan tüm besin ögelerini barındırır. Doğal olarak inek sütü içeriği anne sütünden farklıdır. İnek sütü hızla büyüyen inek yavrusu için gerekli enerji, protein ve vitamin gibi besin ögelerini sağlar. Ancak elbette ki bir bebeğin ihtiyacı bundan farklıdır. Bu nedenle bebeğe süt ne zaman verilir konusu önemlidir.

İnek sütü ve anne sütü arasındaki farklar;

  • İnek sütünde bulunan protein miktarı anne sütünün üç katıdır,
  • Protein yapıları farklıdır,
  • İnek sütünde %80 kazein, whey %20 oranında bulunur,
  • Aminoasitlerin bazıları inek sütünde yoktur,
  • İnek sütü ve anne sütünün yağ içeriği birbirinden farklıdır,
  • İnek sütünde yeterli E vitamini bulunmaz,
  • İnek sütünde demir emilimi sadece %5’tir,
  • İnek sütünün kalsiyum ve fosfor miktarı anne sütünden daha yüksektir,
  • İnek sütündeki tuz miktarı anne sütünden 3 kat daha fazladır.
1 Yaşın Altındaki Bebekler İnek Sütünü Sindiremez

1 Yaşın Altındaki Bebekler İnek Sütünü Sindiremez

Her ne kadar enerji içeriği açısından anne sütü ve inek sütü birbirine yakın olsa da diğer pek çok besin değeri açısından farklılık gösterir. Bebeğe süt ne zaman verilir sorusuna 1 yaş denmesinin en büyük sebebi bebeklerin inek sütünü kolayca sindirememesidir.

Bebeklere inek sütü ne zaman verilir konusunda en önemli noktalardan biri sindirimdir. İnek sütünde %80 oranında bulunan kazein anne sütünde %20’dir. Kazein bir proteindir ve bilinen en önemli özelliği oldukça yavaş (yaklaşık 7 saatte) sindirilmesidir. Kolay sindirilen Whey proteini ise (halk arasında bilinen peynir altı suyu) inek sütünde %20, anne sütünde ise %80 oranında bulunur. Dolayısıyla inek sütü bebeklerin hassas ve oldukça minik midelerinde oldukça zor sindirilir.

Anne sütü ve inek sütü vitamin, mineral ve yağ bakımından da farklılık gösterir. İnek sütü, anne sütü gibi B ve A vitamini açısından yeterlidir. Ancak inek sütündeki E vitamini bebek için yeterli değildir. Anne sütündeki kalorinin yarısı yağdan kazanılır. Bu da bebeğe süt ne zaman verilir konusunda önemli bir etkendir.

İnek sütünün anne sütünden daha tuzlu olması da 1 yaşından önce bebeklere verilmemesinde önemli bir etkendir. Çünkü anne sütünün 3 katı tuz barındıran inek sütü bebeklerin gelişen böbreklerini yorabilir.

Bunların yanında demir emilimi inek sütünde yüzde 5, anne sütünde ise yüzde 50 oranındadır. Bu emilim yetersizliği nedeniyle 1 yaşın altındaki bebeklerde demir eksikliği görülebilir. Bu da bebeklere normal süt ne zaman verilir konusunda önemli bir etkendir.

Bebeklere İnek Sütü Ne Zaman Verilir?

Tüm bu sebeplerden dolayı bebek beslenmesinde bebeğe süt ne zaman verilir sorusunun cevabı 1 yaştır. 12. Aydan sonra bebeklerin sindirim sistemi inek sütünü sindirmeye hazırdır. Ancak yine de ilk kez vereceğiniz her besini 3 gün kuralına uygun vermelisiniz. Bebeğinizin süt alerjisi olup olmadığını böylece anlayabilirsiniz.

Süt Alerjisi Nedir

Süt Alerjisi Nedir?

Süt alerjisi ilk 3 yaşa kadar görülebilen, inek sütünde bulunan proteinlere karşı vücudun verdiği bir alerjik reaksiyondur. İSPA denen inek sütü protein alerjisi, sütün direkt bebeğe verilmesi ile oluşabilir. Ancak bunun yanında emziren annelerin de süt tüketmesi halinde bebeğe emzirme yolu ile geçebilir. Ayrıca bazı hazır mamalarda da inek sütü proteinleri bulunabilir. Bu durumda da mama ile beslenen bebeklerde alerji görülme ihtimali artabilir. Bebeğe süt ne zaman verilir konusuna dikkat edilmezse süt alerjisi oluşabilir.

Süt Alerjisi;

  • Egzama,
  • Kusma,
  • Mukuslu, kanlı kaka,
  • Kabızlık gibi belirtiler gösterir.

Sütün Yararları

Süt fosfor, kalsiyum, protein, magnezyum ve çinko bakımından oldukça zengindir. Bebek beslenmesinde süt bebeklerin diş, kemik sağlığı ve kas gelişimi açısında önemli bir besin kaynağıdır. Düzenli süt tüketimi, şeker hastalığından, kalp sağlığına pek çok hastalığı önler. Cilde canlılık katan süt, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimine destek olur.

Sütün Zararları

İnek sütünün çocuklarda alerjik reaksiyon göstermesi olasıdır. Bunun yanında zor sindirilir, kabızlığa ve demir eksikliğine neden olabilir.

Bebeklere Pastörize Süt Ne Zaman Verilir?

Bebeklere Pastörize Süt Ne Zaman Verilir?

Bebeğe süt ne zaman verilir konusunda hazır, yani pastörize sütler de merak konusudur. Pastörize süt, uzun ömürlü yani UHT yani Ultra High Temperature süt marketlerden aldığınız kutu sütlerdir. Pastörizasyon işlemi gördüğü için bu isimle anılır. Pastörizasyon işlemi, süt içindeki zararlı bakterileri yok etmek amacıyla yapılır. Böylece süt bozulmadan daha uzun süre saklanabilir.

Süt genellikle 12-40 saniye süre ile 72-85°C’lik ısı uygulaması ile pastörize edilir. Böylece sütün doğal nitelikleri ve besin değerleri mümkün olduğunca korunur.

Bebeklere pastörize süt ne zaman verilir ya da bebeklere hazır süt ne zaman verilir sorusunun cevabı da 1 yaşından sonradır.

Bebeğe keçi sütü ne zaman verilir?

Bebeğe keçi sütü ne zaman verilir konusu da tartışmalı bir konudur. Anneler tıpkı bebeklere inek sütü ne zaman verilmeli konusunda olduğu gibi keçi sütü konusunda da tereddütte kalır.

Bebeğe süt ne zaman verilir konusunda keçi sütü de farklılık göstermez. Keçi sütü de inek sütü gibi 1 yaşından sonra verilmeye başlanmalıdır. Çünkü içeriğindeki besin değerleri 0-12 ay arasındaki bebeklerin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde değildir.

Anne sütü ile keçi arasındaki farklar;

  • Keçi sütü demir bakımından zayıftır, 1 yaş altı bebeklerde demir eksikliğine neden olabilir.
  • Keçi sütünün folik asit oranı düşüktür,
  • Keçi sütünün B vitamini seviyesi düşüktür,
  • Bebeklerin sindirim sistemi ancak 1 yaşından sonra keçi sütünü sindirebilir.
Keçi Sütü ile İnek Sütü Arasındaki Farklar

Keçi Sütü ile İnek Sütü Arasındaki Farklar

Bebeğe süt ne zaman verilir konusunda keçi sütü de inek sütü de dikkat gerektirir. İnek sütünün bebeklere verilmesi oldukça tartışmalı bir konudur. Özellikle çiğ sütte oluşan bakteriler, oluşabilecek demir eksikliği, kabızlık gibi problemler nedeniyle bazı uzmanlar keçi sütü kullanılmasını tavsiye ediyor.

Peki inek sütü ile keçi sütü arasındaki farklar nelerdir?

Öncelikle keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, vitamin B6, vitamin A, vitamin D, selenyum içerir.

Keçi sütünün sindirimi inek sütüne kıyasla daha kolaydır ve yine aynı şekilde keçi sütü daha az alerjendir. Keçi sütünün laktoz oranı da inek sütüne göre daha düşüktür. Bu da daha kolay sindirilebilir.

Ancak tüm bu faydalarına rağmen bebeğe keçi sütü ne zaman verilir sorusunun cevabı da 1 yaştır.

Bebeklere Ballı Süt Ne Zaman Verilir?

Bal da tıpkı inek ya da keçi sütü gibi 1 yaşından önce bebeklere verilmez. Bebeklerin sindirim sistemi yeteri kadar gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur. Bir yaş altındaki bebekler balda bulunan bakteriler nedeniyle zehirlenme riski taşır. Bebeğin sinir sistemini etkileyen bu bakteriler nadir de olsa ölüme bile yol açabilir. Bu nedenle bal da bebek beslenmesine 1 yaşından sonra dahil edilmelidir.

Bebeklere inek sütü ne zaman verilir konusunda olduğu gibi 1 yaşından sonra çay kaşığının ucu ile bal verebilirsiniz. Ancak yine de 3 gün kuralına mutlaka uymalısınız. Eğer alerjik bir reaksiyon göstermiyorsa sütün içine az miktar bal katabilirsiniz.

Bir yaşından sonra bebeğinize hazırladığınız gıdalara süt eklemeye başlayabilirsiniz.

1 Yaş Bebek Kahvaltısı Örnek Menü: İrmikli Sütlü Bebek Kahvaltısı Tarifi

İnek sütü 1 yanından önce tavsiye ediliyor. Bunun yerine yapılacak mamalara anne sütü ya da formül mama konulması daha doğru bulunuyor. Ancak bebeğiniz artık 1 yaşında ve inek sütü kullanmaya başlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • Bir bardak süt
  • Bir yemek kaşığı irmik
  • Yarım elma ya da armut
  • Fındık veya ceviz

Yapılışı

  • İrmiği süt ile pişirin,
  • Elma ya da armut ne kullanacaksanız cam rende ile rendeleyin,
  • İrmik piştiğinde rendelediğiniz meyveleri irmiğin içine ekleyin,
  • Birkaç dakika da bu şekilde pişirin,
  • Son olarak ufalanmış ceviz veya fındığı da ekleyin.
Balkabaklı Bebek Muhallebisi

Balkabaklı Bebek Muhallebisi

Bebek için balkabaklı muhallebi hem renkli hem de oldukça lezzetli bir tariftir. Kabak tatlısı kalorisi oldukça düşük ve besleyicidir.

Malzemeler

  • 1-2 dilim bal kabağı
  • 1 yemek kaşığı buğday unu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi (1 yaş ve üstü için bal da kullanabilirsiniz)

Bebek İçin Balkabaklı Muhallebi Hazırlanışı

  • Bal kabağını yeterli miktar suda haşlayın.
  • İyice yumuşayınca blanderdan geçirin ve püre haline getirin.
  • Ayrı bir kapta un ve sütü pişirin.
  • Pişen iki karışımı birbirine ekleyelim.
  • Ilındıktan sonra pekmezi ekleyin, bebekler için kabak tatlısı kalorisi düşük, besleyici harika bir tatlıdır.

Bebeğiniz için birbirinden lezzetli muhallebi tarifleri için: Bebek Muhallebisi Tarifi | 8 Farklı Lezzet yazımıza göz atabilirsiniz.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü