3 Yaş Bebek Gelişimi
3 yaş bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizi kucağınıza aldıktan bu yana koskoca 36 ay geride kaldı. Bu süreçte hem siz hem de bebeğiniz epey yol kat etti. Fiziksel, zihinsel, sosyal her alanda oldukça gelişen bebeğiniz büyük ihtimalle en yakın da arkadaşınız oldu.
Peki 3 yaş size ve bebeğinize neler getirecek? Gelişiminin bundan sonraki aşamasında neler oluyor? Buyurun inceleyelim.
3 Yaş Bebek Boy Kilo Gelişimi
İnsan gelişiminde 0-2 yaş bebeklik, 3-6 yaş ise ilk çocukluk (oyun dönemi) kabul ediliyor. Yani minik kuzunuz artık bebek değil bir çocuk. Yürüyebilir, koşabilir, tırmanabilir, pek çok ihtiyacını kendi başına görebilir. Kazandığı bu beceriler merak duygusunu da tetikler. Bu dönemde keşfetmenin, etrafı anlamanın yolu oyundur. Bu nedenle oyun oynamak yemek ve uyumaktan daha çok ilgisini çeker bu da bir miktar kilo kaybına neden olabilir. Bu durum gayet normaldir. Endişelenmeyin.
Ayrıca çocukluk döneminin bir getirisi olarak bebeğinizin, vücudu da değişecek. Bebekliğin verdiği tombiş göbek, el ayak boğumları gidecek, boyu uzayacak. Bu vücut değişimi gelişimin doğal bir parçasıdır. Bu aylarda kilo almaması ya da çok az kilo alması gayet normal bir durumdur ve bedenindeki bu değişimin beslenmeyle ilgisi yoktur.
3 yaş boy kilo persentil tablosu olması gereken alt ve üst sınırları belirtir. Bebeğinizin alt ve üst değerler aralığında olması boy ve kilosunun normal olduğunu gösterir. 3 yaş boy kilo hesaplaması Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konulardan biri.
Peki 3 yaş bebek gelişimi boy kilo oranları ne olmalı? Kız ve erkek bebeklerin gelişimi boy kilo tablosu şöyle;
3 Yaş Kız Bebek Boy ve Kilo Değerleri
Kilo alt sınır 11, üst sınır ise 17,800 gram,
Kız bebek boyu alt sınır 87,9 üst sınır ise 102,2 cm,
Kız bebek baş çevresi ise ortalama 48,5 cm
36 Aylık Erkek Bebek Boy ve Kilo Değerleri
Erkek bebek kilo alt sınır 11,400, üst sınır ise 18 gram,
Erkek bebek boyu alt sınır 89,1 üst sınır ise 103,1 cm,
Erkek bebek baş çevresi ise ortalama 49,5 cm
Bebeğiniz bu değerlerin altında ya da üstündeyse doktorunuzla görüşmenizde yarar var. 3 yaş boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır. Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Bunun yanında bebekler, bu aylarda ilk aylarda olduğu kadar hızlı bir şekilde kilo almaz ve boyu da uzamaz. Her ay yalnızca 100-200 gram alırken boyları da 1-1,5 cm uzar. Bu nedenle önceki aylarla çok yakın kiloda olabilir. 34-35-36 aylık bebek gelişimi yazımızı okuyarak 3 yaş öncesi 2 ayada göz atabilirsiniz.
3 yaş için tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Melissa & Doug Ahşap Saat329,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Mıknatıslı Rakamlar279,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Mıknatıslı Giydirme- Joey339,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Boncuk Dizme399,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap İp Geçirme (Evcil Hayvanlar)219,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Montaj Seti499,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Takım Çantası399,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Kilitli Kurtarma Araçları Garajı699,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Kilit ve Çilingir Tahtası549,90 TL
3 Yaş Bebek Sosyal Gelişimi
24-36 aylık dönemde 2 yaş sendromundan sıklıkla bahsettik. Peki 2. Yaş bitince sendrom bitti mi? Maalesef hayır. Bu durum yaklaşık 3,5 yaşına kadar sürebiliyor. Ancak 3. yaşa doğru 2 yaş sendromunun belirtileri; bebeğinizin inatçılığı, huysuzluğu azalıyor. Ama yeni yaş beraberinde yeni bir sendrom da getiriyor. O da: 3 yaş sendromu!
Tıpkı 2 yaş sendromu gibi 3 yaş sendromu Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en çok aratılan konuların başında geliyor. Anneler 3 yaş sendromu ile başa çıkma yollarını, sendrom belirtilerini ve çözümü konusunda diğer annelerin tecrübelerinden yararlanmak istiyor.
3 yaş sendromu da tamamen çocuğun kendini kanıtlama çabasından kaynaklanıyor. Aslında 2 yaş sendromu ile oldukça benzerdir. 3 yaş sendromu anneye bağlılık, inatçılık, öfke, her şeyi kendi başına yapmak isteme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ayrıca 3 yaş sendromu vurma da öne çıkan davranışlardan biri. Ancak endişelenmeyin zamanla bu sendrom da sona erecek.
Sosyal, bilişsel, fiziksel ve zihinsel becerileri gittikçe artan bebeğiniz etrafına çok daha ilgili, daha sosyal ve girişken.
Üstelik artan becerileri kendi işini kendisinin görebileceği anlamına da geliyor. Yardımsız dişlerini fırçalayabilir, elini yüzünü yıkayıp kurulayabilir, bazı kıyafetlerini giyip çıkarabilir.
3 yaşındaki bebekler için sosyal becerileri geliştirmenin en etkili yolu hala taklittir. Kendini yetişkin gibi hissettiren her türlü objeye bayılır. Sorumluluk bilinci gelişimi için size yardım etmesine izin verin. Örneğin, kirli çamaşırını sepete atmasına, tabağını mutfağa götürmesine izin verin.
Özgüven gelişimini desteklemek için bebeğinizi cesaretlendirmenizde yarar var. Bu dönemdeki bebekler diş fırçalayacak, el-yüz yıkayacak kadar fiziksel bakımdan gelişmiştir. Ancak bu günlük işleri öğrenmesi için sizin de ona izin vermeniz gerekir. Üstünü ıslatacak, pisletecek diye korkmadan kendi işini kendisinin görmesine izin vermelisiniz.
3 Yaş Bebek Beslenmesi
Bebeğinizin fiziksel aktiviteleri artıkça kilo kaybedebileceğiniz söylemiştik. Bu dönemde bir miktar iştahsız da olabilir. Çünkü etrafında keşfetmesi gereken kocaman bir dünya var. Yemek yemek minik kaşife zaman kaybı gibi gelebilir.
3 yaşından sonra bebeklerin günlük kalori ihtiyacı 1200-1600 kalori civarındandır. 3 ana, 2-3’te ara öğün şeklinde beslenme düzeni yeterli olacaktır. Ayrıca süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve ve tahılları yeterli ve dengeli bir şekilde bebek beslenmesine dahil etmelisiniz.
Bebeğiniz artık kendi işini kendisi görebilecek kadar büyüdü. Dolayısıyla beslenmesini de kendi yapmak istiyor. Ona ihtiyacı olan özgür alanı yaratmalısınız. Etrafı, üstünü elbette kirletecek ancak kendisini besleyebilmesi özgüvenini de geliştirecek.
Ödül, ceza, ısrar bebeği zorlama yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Ona saygı göstermeli, yemediği yemekler için ısrar etmemeli ancak bunun yerine “yeter ki bir şey yesin” düşüncesiyle de abur cubur vermemelisiniz. Tadını beğenmediği şeyleri başka yemeklerin içine katarak yedirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin yemediği sebzeleri tarhana çorbasına katabilirsiniz.
Bebeğin büyümesi demek onu bekleyen tehlikelerin de çeşitlenmesi demek. Söz konusu beslenme olduğunda da bu durum değişmiyor. Siz her ne kadar sağlıklı beslensin diye gözünün içine bakıyor olsanız da etrafında abur cubur, şeker, çikolata görecek ve isteyecektir. Bebeğinize sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak için şimdiden sağlıksız gıdalardan uzak tutmakta yarar var.
Paketli ürünlerden uzak durmanız, bebeğinizin yemeğini hazırlarken mevsimine uygun, katkı maddesi içermeyen doğal ürünler kullanmanız oldukça önemli. Organik doğal gıda seçeneklerimize göz atabilirsiniz.
-
Beyorganik İrmik Ruşeymli 350 gr15,90 TL
-
Beyorganik Organik Keçiboynuzu Unu 250 Gr16,90 TL
-
Beyorganik Organik Çorbalık Tahıl Karışımı Anadolu Diş Buğday 500 Gr26,90 TL
-
Beyorganik Organik Çorbalık Tahıl Karışımı Anadolu Kuru 500 Gr26,90 TL
-
Beyorganik Organik Çorbalık Tahıl Karışımı (Üçlü Mercimek) 1 Kg30,90 TL
-
Beyorganik Organik Kırmızı Mercimek 1 Kg31,90 TL
Asla yapmamanız gerekenlerden biri de TV, tablet karşısında çocuğu beslemek! Ebeveynler iştahsız bebeklerini bazen tablet ya da TV karşısında besleyebiliyor. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.
Bunların dışında bebeğiniz artık her şeyi yiyebilir. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenmesine dikkat etmenizde yarar var.
Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.
-
Ezpz First Foods Set | Siena624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | Mercan624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | Yeşil624,90 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | İş Araçları230,50 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | Panda230,50 TL
-
Tyrrell Katz Bölmeli Yemek Tabak | Filler230,50 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Yeşil359,90 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Gri359,90 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Mavi359,90 TL
3 Yaş Bebek Uyku Düzeni
36 aylık bebekler toplam 11-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. Bu aylarda gündüz uykusu da 1’e düşer. Hatta bazı bebekler öğle uykusunu bırakabilir. Uyanık kalma süreleri ise 6-8 saati bulabilir.
Bu ay aralığındaki bebekler genelde güne çok erken başlar. Sabah 07:00-07:30 sularında kalkan bebekler için de gece uykusuna yatış 20:00 olarak ayarlanabilir.
Tüm uyku tulumu seçeneklerimize buradan göz atabilirsiniz.
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Sheep549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Midnight Stars549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Space814,90 TL
3 Yaş Bebek Neler Yapar?
- Giysilerini kendi başına giyip, çıkarabilir,
- Oyun hamuru ile daha yaratıcı şekiller yapar,
- Öne takla atabilir,
- Makasla gelişigüzel kesikler yapabilir,
- Daire çizebilir,
- Yemeğini kendi başına yiyebilir.
- 5’ten fazla halkayı çubuğa dizilir,
- Hafif, ağır, uzun, kısa gibi terimleri bilir,
- “Bu ne” “o ne” “neden” sorularının sıkça durabilirsiniz,
- Küçük eller ambalaj açabilir,
- 8’den fazla parçalı kuleler yapabilir,
- Fermuar, çıt çıt açıp kapatabilir,
- Basit parçalı kıyafetlerini giyebilir,
- Zıplayabilir,
- Kısa süreli olarak tek ayağının üzerinde durabilir,
- 10’a kadar sayabilir,
- Sayıları parmakları ile göstermeyi deneyebilir. Örneğin kaç yaşındasın sorusuna 2 parmağını göstererek cevap verebilir,
- Vücudunun bazı bölgelerinin isimlerini söyleyebilir,
- Birkaç rengi tanır,
- Cinsiyetini söyleyebilir.
- Geçmiş zaman ekini bebeğinizden duyabilirsiniz. Baba gitti gibi.
- Geri geri yürüyebilir,
- Çift ayakla sıçrayabilir,
- Kapı kollarını ve tokmaklarını çevirebilir, kendi başına açabilir,
- Merdivenleri tek başına inip çıkabilir,
- Kalemleri düzgün bir şekilde tutabilir,
- Taklit oyunları oynayabilir,
- Bakarak dik bir çizgi çizebilir,
- Her şeye itiraz edebilir,
- Anne ve babasından başka kişilerle de iletişim kurabilir,
Motor ve sosyal beceriler gibi 36 aylık bebek zeka gelişimi de her çocukta farklılık gösterebilir. Bebeğiniz yukarıda sıraladığımız her şeyi yapabiliyor olabilir, ancak bazılarını henüz yapamıyor da olabilir. Yine de bebeğiniz de bir tuhaflık olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşmeli ve zeka testi yaptırmanın uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
3 Yaş Bebek Dil Gelişimi Özellikleri
Bebeğiniz günden güne dilleniyor. Artık 2-3 cümle kurabilir. “Bebeğini yerden al, beşiğine koy” gibi 2 katmanlı komutları anlar. İstek ve gelecek zaman kipleri kullanır.
Bebeğinizin kelime haznesi her geçen gün genişliyor. Kaç kelime konuşur? diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: 36 aylık bebek yaklaşık 300 kelime bilir.
Bebeğinizin dil gelişiminde onunla bir yetişkin gibi konuşmanız oldukça önemlidir. Yetişkinlerin yaptığı en büyük hatalardan biri bebek gibi konuşmaktır. Bu çocuğun kelimeleri düzgün öğrenmesini, konuşmasını engeller. Aksine bebeğiniz tıpkı bir yetişkinmiş gibi tane tane ve doğru bir şekilde konuşmalısınız.
Dil gelişimini desteklemek için bebeğinizle sürekli konuşmalısınız. Yaptığınız her işi ona da anlatmanız hem dünyayı anlamasına yardımcı olur hem de kelimeleri öğrenmesine. Öreğin, makinaya çamaşır atacağınız zaman: çamaşırlarımız kirlendi, şimdi çamaşır makinasına atalım da yıkansın, temizlensin. Biraz deterjan koyalım kirler çıksın. Şimdi düğmesine basalım çalışsın… gibi cümlelerle her aşamayı anlatabilirsiniz.
Ağız-dil kasları gelişen bebek zamanla kelimeleri de doğru telaffuz edecektir. Eğer bir kelimeyi yanlış söylüyorsa ona mutlaka doğrusunu söylemelisiniz. Bunun yanı sıra nitelik, nicelik, sıra, renk, yer gibi sıfatları da eklemenizde yarar var. (Kırmızı araba, küçük top gibi)
3 Yaş Masal Kitapları
3 yaş masal kitapları, çocukların hem hayal dünyasını geliştirmek hem de dil gelişimine destek olmak için önemli araçlardır. Yeni bir dünyaya açılan kapıyı keşfeden çocuklar hem resimlere bakarken hem de kitabı okuduğunuz esnada yeni kelimeler öğrenir. Çocuğunuza arada –araba ne renkmiş, ördek nereye gitmiş… gibi sorular yöneltmeniz hem anlatılan hikayenin içine çeker hem de gelişimine fayda sağlar.
3 yaş masal kitaplarını detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Sihirli Prensesler135,00 TL
-
Dinozorlar Dünyası175,00 TL
-
Kırmızı Başlıklı Kız129,00 TL
-
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler129,00 TL
-
Sevimli Köpek Popi Arkadaş Ziyaretinde129,00 TL
-
Küçük Kepçe ve Arkadaşı Traktör129,00 TL
Ancak 3 yaş döneminde bebek hala konuşmuyorsa bir uzmana danışmakta yarar var. Çünkü bu aylardaki bebeklerin konuşmamasının altında yatan pek çok neden olabilir.
Uzmanlar Gecikmiş Konuşmaya Neden Olan Durumları şöyle açıklıyor;
- Ailesel dil gecikmesi,
- Gelişimsel dil gecikmesi,
- Prematüre doğum veya büyüme gelişme geriliği,
- İki dil konuşulması, sağ el- sol el kullanılması gibi çatışma yaratan durumlar,
- İşitme kayıpları, işitmenin algılanması bozuklukları,
- Dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri,
- Otizm, zekâ geriliği yapan hastalıklar,
- Psikososyal uyaran eksikliği,
- “Üzerine titrenen çocuk”; çocuğa konuşma fırsatının verilmemesi
3 Yaş Oyuncak ve Oyunları
Seçilecek 3 yaş oyuncakların, bebek zeka gelişimi yanında; ince ve kalın motor becerileri, el-göz koordinasyonu, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmesi önemlidir. Motor becerileri iyice gelişmiş olan bebeğiniz ile evde de çeşitli aktiviteleri yapabilirsiniz. Ev etkinlikleri hem aranızdaki bağı güçlendirir hem de eğlenceli geçirmenizi sağlar.
Bisiklet, puzzle, oyun hamuru, boya kalemleri, renkli ve geometrik şekilli oyuncaklar 3 yaş oyuncak seçenekleri arasıdna yer alır ve bebeğinizi mutlu edebilir.
İşte birkaç oyuncak önerisi;
-
Melissa & Doug Ahşap Taşınabilir Küçük Mobilyalı Ev1.399,90 TL
-
Mamatoyz Sera Oyuncak Mutfak899,00 TL
-
Mamatoyz Bebek Arabası | Oyuncak299,00 TL
-
Melissa&Doug Ahşap Yapboz | Korsanlar (48 Parça)229,90 TL
-
Melissa&Doug Ahşap Yapboz | Safari (24 Parça)229,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Tombul Yapboz | Dinozorlar249,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Tombul Yapboz | Araçlar179,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Tombul Yapboz | Evcil Hayvanlar249,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Tombul Yapboz | Safari249,90 TL
3 Yaş bisiklet seçenekleri özellikle motor becerilerin gelişimi açısından hem faydalı hem de eğlenceli bir seçenektir. Denge, koordinasyon, ve bacak kaslarını güçlendiren bisiklet çocukların enerjilerini atmaları içinde yararlı bir oyuncaktır. İşte birkaç 3 yaş bisiklet önerisi;
En sevilen 3 yaş bisikletleri için tıklayınız.
-
Mamatoyz Denge Bisikleti589,00 TL
-
Mamatoyz Mini Bike439,00 TL
-
Mamatoyz Sevimli Canavar | Yürüteç419,00 TL
3 yaş ikinci bir dil öğrenimine başlamak içinde oldukça uygundur. 3 Yaş İngilizce kelimeleri öğrenmesi için İngilizce-Türkçe hafıza kartları ile önce Türkçe sonra İngilizcesini söyleyerek çocuğunuzun dil eğitimine destek olabilirsiniz. Bunun yanına renk ve sayıları, günlük kullandığınız kelimeleri de hem İngilizce hem de Türkçe söyleyebilirsiniz. 3 yaş İngilizce kelimeleri böylece kolaylıkla öğrenebilir.
3 Yaş Etkinlikleri
Her ne kadar hazır oyuncaklar çok güzel olsa da bazen yaratıcılığı da konuşturmak gerekiyor. Evde basit malzemelerle hazırlanacak etkinlikler, çocuklara onlarca gelişimsel faya sağlıyor. Bunun yanında 3 4 yaş çocuklarla evde oynanacak oyunlar genelde ebeveynlerin de katılım sağlamasıyla harika bir etkinliğe dönüyor.
3 yaş evde etkinlik örnekleri çocuklara; renk ve sayı kavramını öğretir, dil, bilişsel ve motor gelişimi ile yaratıcılıklarını destekler. Karton bardaklar, renkli pon ponlar, pipet, çubuk, hareketli gözler, simler, pullar, artık kutular aklınıza gelebilecek pek çok malzeme 3 yaş etkinliği için kullanılabiliyor.
Makas, boya kalemleri ya da oyun hamurları parmak kaslarını, el becerisini güçlendirir. Yaşına uygun deneyler bilime ilgi duymasını sağlar, bunların yanında 3 yaş etkinliği için yapılan çalışmalar, çocukların organize ve planlı olmalarına destek olur.
İşte eğitici oyunlar için 3 yaş etkinliği önerileri;
***Detaylı bilgi için görselleri tıklayabilirsiniz.
Bilmece Kartı Örnekleri
Dokunma Panosu Hazırlama Duyu Etkinliği Kalıbı
Renkli Dondurma
Karton tırnakların nasıl ‘boyanacağını’ öğrenin!
Tabi bir de 3 yaş sanat etkinliği örnekleri var ki çocuklar inanılmaz basit malzemelerle harikalar yaratıyor;
Kağıt Tabak Sanat Etkinliği
Kağıt Kesme Ve Yapıştırma
Bu tür etkinlikleri evde hazırlayacak vaktiniz ya da malzemeniz olmayabilir elbet. O zaman da 3 yaş sanat etkinliği ürünleri devreye giriyor. Hazır olarak alabileceğiniz etkinlik kitleri eğlenceli ve eğitici vakit geçirmenizi sağlıyor.
Sanat ve el işi için tüm ürünleri detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Ses Creative Beedz – Ütü Boncuk Seti | 3 Boyutlu Pastalar199,90 TL
-
Ses Creative Beedz – Ütü Boncuk Seti | 3 Boyutlu Araçlar229,90 TL
-
Ses Creative Beedz – Ütü Boncuk Seti | Mini Figürler199,90 TL
-
Ses Creative Kalıba Dök ve Boya – Unicorn – Simli199,90 TL
-
Ses Creative Mozaik Pano199,90 TL
-
Ses Creative Şekilleri Öğreniyorum149,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Boncuk Dizme (Çiçeğin Gücü)259,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Baskı Seti (Mutlu Yüzler)229,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Kalp Kutu (Sen Yap Sen Oyna)189,90 TL
34-35-36 Ay Bebek Gelişimi için tıklayınız.
37-38-39 Ay Bebek Gelişimi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.