16 Aylık Bebek Gelişimi

16 Aylık Bebek Gelişimi

16 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizin hem kaba hem de ince motor becerileri her saniye artıyor. Bu da evde yeni güvenlik önlemleri almanızı gerektirebilir. Çünkü bebeğiniz artık koşabilir, merdivenlere tırmanabilir, prizlere parmağını büyük bir merakla sokabilir.

Zihinsel gelişimin yanında fiziksel gelişimi de sürüyor. Bu aylarda kilo alımının yavaşlaması sizi endişelendirmesin, bu normal bir durum. Çünkü bebeğiniz artık çok daha aktif ve özellikle beslenme esnasında ilgisini dağıtan çok fazla uyarıcı var.

Bakalım 16 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor? Boy kilo bilgileri, beslenme düzeni nasıl olmalı?

16 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

16 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeğin gelişimi kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Anneler her zaman bebeğinin boyu ve kilosuyla ilgili çeşitli endişeler taşıyor.

16 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Ancak bilmelisiniz ki verdiğimiz 16 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır. Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak 16 aylık bebek boy kilo değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

16 Aylık Kız Bebek Kilosu

16 Aylık Kız Bebek Kilosu

Kız bebek kilosu alt sınır 7800, üst sınır ise 12.500 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 73,3, üst sınır ise 83,9 cm,

Kız bebek baş çevresi 43,3– 48, 5 cm’dir.

16 Aylık Erkek Bebek Kilosu

Erkek bebek kilosu alt sınır 8500, üst sınır ise 12,900 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 75,4 üst sınır ise 85,1 cm’dir.

Baş çevresi 44,5 – 49,5 cm’dir.

16 Bebek Zihinsel Gelişimi

16 Bebek Zihinsel Gelişimi

Bebeğinizin algıları oldukça açık. Hayatının pek çok döneminde olacağı gibi bu dönemde bebeğiniz deneme yanılma yöntemi ile öğreniyor. Fiziksel gelişimine paralel olarak pek çok yeni keşifte bulundu. Bu sebeple artık onu yerinde tutmak, bıraktığınız yerde bulmak çok zor. Sürekli koşup oynamak, karıştırmak, keşfetmek isteyecektir. Üstelik bu istekleri günden güne de artacak.

Bu dönemde yapılan en büyük hatalardan biri çocuğu bir süre de olsa yerinde tutabilmek için eline telefon, tablet vermek ya da TV karşısına oturtmaktır. Bu çocuğun keşif duygusunu öldüreceği gibi, ince ve kaba motor becerilerinin gelişimini de olumsuz yönde etkileyecektir.

16 aylık bebekler henüz 5-6 kelime söyleyebilse de kelime bilgisi her geçen gün gelişecek.16 aylık bebek konuşmuyor diye endişelenmenize gerek yok, ilerleyen aylarda çok daha fazla kelime öğrenecek.

Bebeğiniz artık basit emirleri anlar ve uygulayabilir. Ancak henüz diğer çocuklarla oyun kurabilecek düzeyde değildir. Huysuzluk yapmamasını ve her şeyi paylaşmasını beklerseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ancak yine de sosyal zekasını desteklemek amacıyla yaşıtı çocuklarla vakit geçirmesi önemlidir.

16 aylık bebek deneme-yanılma yoluna sıklıkla başvuracak demiştik. Bu dönemde gördüğü her şeye dokunmak, dokusunu hissetmek ve hatta vurarak çıkardığı sesi dinleyecektir. Bunların yanında sürekli etrafı gözlemleyen minik artık sizi taklit etmeye başlayabilir. Yani bebeğiniz artık size yemek yapabilir, yerleri silebilir, toz alabilir…

16 aylık bebek beyin gelişiminin sağlıklı bir şekilde sürmesi için ise ihtiyacı olan koşulsuz sevgi, güven, kabul ve duygusal bağ ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bunlar da ancak onu bol bol sevmeniz, bu sevgiyi göstermenizle mümkün.

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.

16 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

16 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

16 aylık bebek sosyal gelişiminin de büyük çoğunluğu etrafını gözlemleyerek oluşur. Bebeğinizin aynı yaş grubu ile oynaması sosyal zekasını geliştirmeye yardımcıdır. Ancak az evvel de bahsettiğim gibi bebekler bu dönemde oyun kurabilecek ve paylaşabilecek düzeyde değildir. Ancak akranları ile aynı ortamda olmak bile bebeğinize gelişimsel fayda sağlar.

Gözlemlerinin önemli bir sonucu da taklittir. Bebeğiniz gördüğü her şeyi bir süre sonra taklit edebilir. Yemek yeme, giyinme gibi günlük işleri taklit edebileceği gibi, horlama, hapşırma gibi sesleri de taklit edebilir. Bunlar oldukça sevimli taklitlerdir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken asıl konu eğer bebeğiniz ebeveynlerini kavga ederken, birbirlerine bağırırken ya da şiddet uygularken görürse hiç kuşkusuz, bugün olmasa bile yarın bunları da mutlaka taklit edecektir! Bebeğinizin sosyal gelişiminde de önemli bir yere sahip olduğunuzu bilerek davranmanızda yarar var. Yoksa çocuğunuzu bir arkadaşına ya da herhangi birine bağırırken, öfkelenirken hatta vururken görebilirsiniz.

16 aylık bebekler bazı korkularla da tanışabilir. Bebeğiniz bilmediği ya da bir anda gelen yüksek sesten korkabilir. Pek tabi yabancılardan da korkabilir. Bu gayet normaldir.

16 Aylık Bebek Beslenmesi

16 Aylık Bebek Beslenmesi  

16 aylık bebek beslenmesi bir önceki ay gibi 3 ana, 3 de ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir. Bunun yanında bebeğin sağlıklı beslenmesine de dikkat edilmelidir. Bebeğiniz her ne kadar şeker, çikolata için diretse de bu isteğini bir kez daha gözden geçirmenizde yarar var.

Bebek yemeklerine, damak tadının gelişmesi için, 1 yaşından sonra tuz konulabileceği belirtiliyor. Ancak yine de aşırıya kaçmamakta yarar var. Tuz gibi aşırı yağ ve şekerli yiyeceklerinde çocuklardan uzak tutulmasında yarar var. Çocuğunuzun bu tatlarla hiç tanışmaması ileride oluşabilecek obezite problemi için baştan alınan bir önlem niteliğinde.

Bir başka hata ise iştahsız bebeklerin tablet ya da TV karşısında beslenmesi. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

16 aylık bebek menüsünde; süt, yoğurt, yumurta, et, meyve-sebze, tahıl, yağ gibi gıdaların tümüne yeterli ve dengeli bir şekilde yer verilmesi gerekiyor.

Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

16 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

16 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

16. ayda emzirme düzeni ise biraz değişebilir. 1 yaş döneminde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1-1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.

16 Aylık Bebek Uyku Düzeni

16 Aylık Bebek Uyku Düzeni

16 aylık bebek uykusu bir önceki ve bir sonraki aylar neredeyse aynı olacaktır. Bu ay bebekler toplam 13,5-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri de gündüz uykusu sayısına göre değişiklik gösterir. Eğer bebeğiniz gün içinde tek uyku yapıyorsa 4,5-6 saat uyanık kalabilir. Ancak eğer iki gündüz uykusu yapıyorsa uyanık kalma süresi 3-4 saat olmalıdır.

Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.

2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • Yürümesi epey dengelidir,
  • Koşabilir,
  • Merdiven inip-çıkabilir,
  • Ayağıyla topa vurabilir,
  • Karalamaya olan ilgisi her geçen gün artıyor,
  • Topla oynayabilir, atabilir, peşinde koşabilir.
16 Aylık Bebek Aşıları

16 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

16. ay aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor. En yakın aşı tarihiniz 18. Ay.

16 Aylık Bebek Oyunları

16 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğinizin kazandığı beceriler her geçen gün gelişiyor. Hem bu becerileri kazanmasında hem de geliştirmesinde ise oyunun yeri oldukça büyük. Örneğin taklit yoluyla öğrendiği diş fırçalamayı, sizin desteğinizle geliştirebilir. Ancak bunu oyuna çevirmesi günde 3-4 defa diş fırçalamak istemesi gayet normal.

Kendisinin ayrı bir birey olduğunu keşfetmesi, onu yeni keşiflere itecek. Evde tırmanacağı ne varsa; masa, sandalye, koltuk, TV ünitesi… hepsine tırmanması an meselesi. Tırmanma yeteneğinin dışında meraklı parmaklarını da her yere sokabilir. Bu sebeple güvenlik önemlerini artırmanızda yarar var. Ayrıca enerjisini atmasını sağlayacak küçük parkurlar da oluşturabilirsiniz.

Karalamak, boya yapmak 16 aylık bebek için yeni bir macera. Ona rengarenk kalemler verebilirsiniz. Kitap okumanız hala 16 aylık bebek için en yararlı aktivitelerden biri. Kitapları bebeğinizin karıştırmasına da izin verebilirsiniz. Bu eğlenceli vakit sunduğu gibi bebeğinizin görsel zekasını da geliştirir.

Bebeğinizle bol bol dans etmeniz ona sevdiği şarkıları açmanız bedensel ve işitsel zekasını geliştirir. Ayrıca 16 aylık bebek ritmik zekasının gelişimi için sesli oyuncaklar ile oyuncak müzik aletleri de oldukça faydalıdır.

Duyusal gelişimi için adı üstünde duyusal oyunlara da başlayabilirsiniz. İnternette duyusal oyun hazırlama konusunda pek çok örnek var. Evde duyusal oyun etkinlikleri hazırlayabilirsiniz. Bunun yanında hazır oyuncakları da tercih edebilirsiniz. Bebeğin farklı dokulara dokunması, farklı yüzeyler hakkında bilgilenmesini sağlar.

Birkaç dokun hisset kitap örneği;

Bebekleri kitaplar çok erken dönemlerde tanıştırmak oldukça önemlidir. 16 aylık bebekler kitapları tam anlamıyla incelemeyi, sayfalarını düzgün bir şekilde çevirmeyi elbette beceremeyebilir. Ancak zaman tanımanız gerek. Yırtabilir, ağzına sokabilir ancak ilerleyen aylarda amacına uygun şekilde kullanmaya başlayacaktır.

Bebek kitapları için tıklayın.

İnce Motor Becerileri Gelişimi İçin: Yapboz, Bul-Tak ve Çak-Çak

İnce Motor Becerileri Gelişimi İçin: Yapboz, Bul-Tak ve Çak-Çak

Yap-boz oyunları çocukların ince ve kalın motor becerilerinden problem çözme yeteneklerine kadar gelişimlerine pek çok olumlu katkı sağlıyor. Küçük parçalardan oluşan bir fotoğrafı tamamlama oyunu olan puzzle çocukların sağlıklı beyin gelişimini destekliyor, el-göz koordinasyonu, hafıza, şekilleri tanıma ve problem çözme becerilerini geliştiriyor.

Tüm yapbozları incelemek için tıklayınız.

Bul-tak yaparken şekilleri tanıyan çocukların, hangi parçanın nereye konacağı hakkında düşünürken problem çözme yetenekleri de gelişiyor. Oluşturulacak bütünün parçalarını aramak, hangi parçanın nereye konacağı hakkında kafa yormak, göz gezdirmek ve her yanılgıdan sonra parçalara geri dönmek aynı zamanda hafızayı da güçlendiriyor.

Parçaların ayıklanıp sıra ile yerine oturtulması başta parmak kasları olmak üzere ince motor becerilerinin gelişimini ve zeka gelişimini destekliyor. Bunun yanında el-göz koordinasyonunu da gelişiyor.

Birbirinden renkli ve eğlenceli tüm bul-takları  buradan inceleyebilirsiniz.

15 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

17 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü