28 Haftalık Gebelik Rehberi

28 Haftalık Gebelik Rehberi

28 Haftalık Gebelik Rehberi

28 haftalık gebelik dönemi son 3 aylık döneminde başlarıdır. Doğuma yalnızca 3 ay kaldı. Doktorların son adet tarihine göre hesapladığı 40 haftanın dolmasına 12 hafta var. Ancak bebeklerin bazıları sabırsız. 38. Haftadan sonra gelmeye niyetlenenler de var. Bu sebeple 10-12 hafta sonra bebeğini kucağına alabilirsin. Hazırlıklı ol!

Gebeliğin 28. haftasında bebeklerin boyu 37,6 cm, kilosu ise 1.000 ile 1.100 gram civarına ulaşıyor. 3. Trimesterde kilo alım hızı artan minikler son hızla dış dünyaya hazırlanıyor. Bakalım 28 haftalık gebelik döneminde başka ne gibi değişiklikler oluyor.

28 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebekler hamileliğin 28. Haftasına geldiğinde gelişimlerinin büyük çoğunluğunu tamamlamış oluyor. Hala yumuşak olan kemikleri gelişmeye, sertleşmeye devam ediyor. Artık yüzünde olması gereken yere yerleşen minik burunları kokuları alırken, ağızları da boş durmuyor ve tatları alabiliyor. Hatta öyle ki annenin yediği yiyeceklere göre tepki bile verebiliyor.

Yediğiniz her şey amniyotik sıvının tadını etkiliyor. Sürekli bu sıvı içinde olan ve suyu yutan bebekler böylece yediklerinizin tadını da alabiliyor. Çikolata ve tatlıya asla hayır demeyen minikler hareketlenip, karnınızda taklalar atarken, baharatlı yiyecekler karşısında hıçkırmaya başlıyor.

Bu haftaya kadar beyninde milyarlarca sinir hücresi oluştu bile. Ancak beyin gelişimi doğduğu ana kadar hatta sonrasında bile devam edecek.

Bebeğinizin vücudu yağ depolamaya devam ediyor.

28 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz gelişiminin önemli bir evresine daha geliyor. Akciğerlerinin doğduğu andan itibaren nefes alıp verebilmesi için gelişimini tamamlamasına çok az kaldı. Hatta bu haftadan sonra erken doğum gerçekleşirse bebeğinizin minik akciğerleri kendi başına nefes alıp verebilecek kadar gelişmiş sayılabilir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

28 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

28 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

Doğumdan sonra uzun bir süre kullanacakları en etkili silahta bu dönemde gelişiyor: Gözyaşı! Bebeğiniz artık gözyaşı üretebiliyor. Ayrıca kaşları, kirpikleri çıktı ve artık gözleri de açıldı. Gözlerini istediğinde açıp kapatabiliyor. Bu hafta ile ilgili bazı araştırmalar 28 haftalık gebelik döneminde bebeklerin rüya görmesini sağlayan dalgaların saptandığını, yani bebeğinizin anne karnında bu hafta rüya görmeye başladığını söylüyor. Bu durum ne kadar kesindir bilemeyiz ancak bilinen bir gerçek var ki, o da şu: bebeğinizin artık bir uyku düzeni var.

Yaklaşık yarım saat uyuyan bebek, sonrasında karnınızda mini tekme gösterilerine devam edebiliyor. Bu sebeple 28 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması ya da artması gibi durumlar ilk etapta sizi korkutmasın. İlk düşünmeniz gereken bebeğin uyuyor olabileceği. Ancak çok uzun süre hareketsiz kalırsa doktorunuza danışmanızda yarar var. Bebeğin çok hareketli olması da korkulacak bir durum değildir. Henüz yeteri kadar alanı varken eğleniyor. Özellikle 32. Haftadan sonra alanı daha da daralacak ve eskisi gibi taklalar atamayacak.

28 Haftalık Gebelikte Bebeğin Pozisyonu

28 Haftalık Gebelikte Bebeğin Pozisyonu

Doğum yaklaştıkça, 28 haftalık bebek anne karnında nasıl durur? Sorusu da annelerin aklını kurcalayan sorular arasında yerini alıyor. 

Beklenen doğum tarihi yaklaştıkça bebeğiniz de pozisyonunu doğum anı için ayarlamaya başlıyor ve baş aşağı dönüyor. Bebeğin kafasının vajina tarafında, popo kısmının ise yukarıda olması doğum için istenen pozisyon. Uzmanlar bebeklerin yaklaşık %50’sinin 28 haftalık gebelik döneminde gelindiğinde baş aşağı durduğunu belirtiyor. Bu rakam 38. Haftaya doğru %96’yı buluyor. Ancak bebeğin baş aşağı dönmesi, doğumun başladığı anlamı taşımıyor.

28 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

28 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

28 haftalık gebelik bebek kilosu artık bir kiloyu geçti. Bundan sonra da hızla artacak. Dolayısıyla sizin de bedeniniz gün gün ağırlaşacak. Bu dönemde rahminiz göbek deliği hizasının yaklaşık 8 cm üzerinde. Hamileliğiniz iyice belli oluyor ve muhtemelen eski kıyafetleri bir kenara ayırıp, dolabınızı birbirinden sevimli hamile kıyafetleri ile doldurdunuz.

Gebelikte kilo alımı konusunda annelerin her zaman endişeleri vardır. Boy ve kilo ortalamanız normal değerlerde iken hamile kaldıysanız gebeliğiniz boyunca 11-14 kilo almanız uygun görülüyor. Ancak zayıf ya da kilolu iken anne adayı olduysanız bu rakamlar değişiyor. O yüzden ideal gebelik kilonuz için mutlaka gebeliğinizin en başında doktorunuzla görüşmeniz, vücut kite indeksinize göre uygun kiloyu bulmanız yararlı oluyor.

28 haftalık gebelik döneminde ve 7. Ayın diğer haftalarında, haftada 500-700 gram kilo artışı bekleniyor. Eğer beklenenden az ya da fazla kilo alıyorsanız da doktorunuza danışmanızda yarar var.

Kilo alımının beraberinde getirdiği birtakım problemler, bu haftalarda iyice kendini gösteriyor. Bel, sırt ve bacak ağrıları doğuma kadar sürecek. Bunun yanında 28 haftalık gebelik döneminde yaşanması muhtemel diğer şikayetler ise şöyle;

  • Kasık ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Mide bulantısı,
  • Bacaklarda kramplar,
  • Cilt kaşıntıları,
  • Kabızlık,
  • Ödem

Uygun çatlak kremini seçmek için çatlak kremi ve yağı kategorimize göz atabilir, Hamilelikte Çatlak Önleyici Krem Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Tabi ki tüm bu şikayetlerin sebebi yalnızca kilo değil. Rahmin ve karnın büyümesinin mide ve bağırsaklarda oluşturduğu baskı kabızlık ve mide yanması şikayetlerine neden olurken, gerilen derinizde çatlaklar ve kaşıntı baş gösterebiliyor.

Bebeğe daha fazla oksijen sağlamak için kapasite artımına giden akciğerlerin nefes alışlarınızı artırması ve karnınızın büyümesi ise nefes darlığı yaşıyormuş hissine kapılmanıza neden oluyor. Ancak tüm bunlara rağmen içinizde minicik bir can büyüyor. Onu kucağınıza aldığınız an; çekilen her sancıya, uykusuz her geceye ve alınan her bir grama değiyor.

28. Haftalık Gebelikte Rahim Ağrısı/ Kanama

İlk haftalarda yaşanan kanamalar normal kabul edilirken, 28 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında yaşanan kanamalar ile rahim ağrısı plasenta ya da rahim yolu ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.

Plasentanın doğumdan önce rahimde yapıştığı yerden ayrılması sonucunda vajinal kanama olabiliyor. Gebelerin % 1’inde görülen bu durum genellikle son haftalarda görülüyor. Ayrıca plasentanın yerinden ayrılarak, rahim içinde alt kısma ve rahim ağzının çıkışına yerleşmesi durumunda da kanama yaşanabiliyor.

Karın ve kasıkta basınç, belde farklı bir ağrı, düzenli kasılma ile gelen vajinal kanama ise erken doğumun habercisi olabilir. Son aylarda yaşanan kanamalara bir de ağrı eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar var.

28 Haftalık Gebelik Dönemi Testleri

28 Haftalık Gebelik Dönemi Testleri

Anne ile yeni doğacak bebeğin kan gurubunun farklı olması durumunda Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) yapılıyor.

Anne veya babanın kan uyuşmazlığı olması (birinin pozitif, birinin negatif olması) durumunda, gebe olan anneden kan alınarak kan uyumu testi yapılır. Diğer rutin kan testleri gibi annenin kolundan bir miktar kan alınarak ICT testi yapılır. Bu testin amacı çiftler arasındaki kan uyuşmazlığını saptamak değil, hamile anne ile bebek arasında herhangi bir kan etkileşimi durumu olup olmadığını saptamaktır. Testin pozitif olması annenin kanında bebeğin kanına karşı antikor bulunduğu anlamına gelir. Bu da hem anne hem de bebek açısından bazı tehlikeler taşıyor.

Test sonuçlarına göre 28. haftadan itibaren RH immünglobulin, yani kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekiyor.

Günümüzde resmi nikah işlemlerinin yapılabilmesi için birtakım tetkikler yapılması gerekiyor. Sağlık kuruluşlarında yapılan bu testlerde çiftler arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığı tespit edilebiliyor. Eğer eşinizle aranızda kan uyuşmazlığı olduğunu biliyorsanız, gebe kaldığınızda bunu mutlaka doktorunuza söylemelisiniz.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

28 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: Gebeliğinizde 7. aydasınız.

28 haftalık gebelikte neler yenmeli: gebeliğin son dönemlerinde iştahınızın çok açıldığını hissedebilirsiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için, 3 ana, 3 ara öğün yapmanızda yarar var. Ayrıca günde 4’er porsiyon süt ve süt ürünleri ve tahıl, 2’şer porsiyon meyve sebze, kırmızı et veya balık gibi protein kaynakları, bakliyat ve kuruyemişler tüketebilirsiniz.

27 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

29 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü