4 Haftalık Gebelik Rehberi

4 Haftalık Gebelik Rehberi

4 Haftalık Gebelik Rehberi

4 haftalık gebelik anne adayının yaklaşan regl dönemini beklediği günlerdir. Ya da eğer canı gönülden çocuk isteyen bir anne adayıysanız bu hafta regl olmamayı dört gözle bekliyorsunuz demektir.

Peki 4 haftalık hamilelik teste çıkar mı? Gebeliğin 4. haftası belirtileri nelerdir? Ultrasonda belli olur mu? Gebelik kesesi nedir? Hadi birlikte bakalım!

4 Haftalık Gebelik Testte Çıkar Mı?

4 Haftalık Gebelik Testte Çıkar Mı?

Hamileliğin 4. Haftası bebeğin 2. Haftası da denebilir. Regl döneminden yaklaşık 15 gün sonra gerçekleşen yumurtlama ve takibindeki döllenme ile henüz farkında olmasanız da içinizde yaklaşık 10 günlük minik bir can var.

İlk adet gecikmesinin hemen ardından bebek planlayan ya da plana dahil olmasa da gecikmeden şüphelenen anne adayları gebelik testlerine başvurur. (Benimki oldukça planlı bir hamilelikti. 23 haziranda regl olmam gerekiyordu ancak gelmedi. 24 haziranda hemen eczaneye koştum ve beklenen an: sonuç pozitif, hamileyim!) 

Hem evde yapılan idrar testleri hem de sağlık kuruluşlarında yapılan kan testleri gebeliğin pozitif olup olmadığına dair bilgi veriyor. İdrar testlerinde negatif sonuç alsanız bile eğer regliniz gelmiyorsa mutlaka kan testi yaptırın. Çünkü kan testleri daha kesin sonuç veriyormuş. Onun sebebi de tam olarak şöyle imiş;

Gebeliğin belirlenmesinde, beta HCG hormonu baz alınıyor. Testler, hamileliğin 3. Haftasından sonra artmaya başlayan Beta HCG değerini ölçerek pozitif ya da negatif sonuç veriyor.

Sizin İçin Seçtik

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Gebeliğin 4. Haftasında Beta HCG Değeri

Gebeliğin 4. Haftasında Beta HCG Değeri

Normal zamanlarda 5 ile 50 (mIU/L) aralığında olan beta HCG değeri gebeliğin 3. Haftasında da yaklaşık bu değerlerde seyrediyormuş ancak 4 haftalık gebelik dönemi başında artmaya başlayan bu değer 4. haftada 5-426 mlU/mL ve 25-40. Haftalar arasında 3.640- 117.000 mlU/mL aralığına ulaşıyormuş.

Döllenmenin ardından plesenta hücreleri tarafından salgılanmaya başlayan Beta HCG hormonu, döllenmenin ardından 11 gün sonra kanda, birkaç gün sonra da basit idrar testlerinde saptanabiliyormuş.

Yani reglin hemen ardından idrar testinden negatif sonuç alırsanız umutsuzluğa kapılmayın! Birkaç gün daha bekleyip mutlaka bir kan testi yaptırın derim.

Kaynak: Beta HCG Nedir?

4. Hafta Gebelik Belirtileri

4. Hafta Gebelik Belirtileri

Peki, 4 haftalık gebelik ne gibi belirtiler taşıyor? Bebeğin gelişimi nasıl ve anne adayı ne tür değişimlere uğruyor?

Erken dönem belirtileriyle birlikte pek çok soru da baş gösterir. Hamileliğin 4. Haftasında mide bulantısı olur mu? Hamilelikte kusma ne zaman başlar? 

Öncelikle ilk belirti kesinlikle adet gecikmesi. Eğer mensural döngünüz çok düzenliyse örneğin; her 28 günde bir mutlaka regl oluyorsanız, gecikmede hamilelikten şüphelenebilirsiniz. Bunun dışında meme uçlarında hassasiyet, bulantı, kusma, mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik ve duygu durumunda meydana gelen ani değişiklikler erken dönem gebelik belirtileri olarak gösteriliyor. Ama tabi unutmayın her kadın aynı belirtileri yaşayacak diye bir şey yok. Ben sürekli uyku halinin dışında başka hiçbir belirti yaşamadım. Ha bir de bir parfümden tiksindim, (hala tiksiniyorum) onu ilerleyen haftalarda anlatacağım.

Eğer çok yoğun bulantılar ve diğer belirtileri yaşıyorsanız sonsuza kadar böyle gitmeyeceği konusunda emin olabilirsiniz. Yaşanan hamilelik belirtiler 12. Hafta itibariyle azalıp, sona eriyormuş.

Kaynak: Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

4 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler

4 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler

Çiçeği burnunda anne adaylarının 4. Hafta gebelik döneminde kalbi eskisine göre daha hızlı atmaya başlıyormuş. Hissedilen yorgunluğun sebebi de buymuş.

Artan ve değişen hormonlar, kan hacmindeki artış göğüslere de daha fazla kan gitmesini sağlıyormuş, bu da meme uçlarında hassasiyete neden oluyormuş. Uzmanlar belirtileri hafifletmek için dinlenmeyi, beslenme düzenine dikkat etmeyi ve stresten uzak durmayı öneriyor.

4 haftalık gebelik döneminde yaşanan hormon değişiminin dışında, anne adayının dış görünüşünde belirgin bir değişiklik olmuyor. Henüz küçük bir susam tanesinden bile daha küçük olan bebeğin büyümesi, karnın şişmesi ve hamileliğin belli olması için önümüzde uzun bir yol var.

Gebeliğin 4. Haftası Bebekteki Değişiklikler

Gebeliğin 4. Haftası Bebekteki Değişiklikler

Hamileliğin 4. Haftası döllenen yumurtanın 9 ayını geçireceği rahme yerleştiği ve hızla büyümeye başladığı haftadır. İlk anlarda hücre topundan ibaret olan minik yavrumuz, bu hafta katmanlara ayrılıyormuş.

Endoderm, mezoderm ve ektoderm denen 3 ayrı katmana ayrılan hücreler sinir sistemi, organlar, iskelet, cilt yüzeyi gibi bebeğin farklı uzuvlarını oluşturuyor ve beslenmesini sağlıyormuş.

Endoderm katmanı bebeğin sindirim sistemi, karaciğer ve ciğerlerini oluştururken, mezoderm kalbi, cinsel organları, kemikleri, böbrekleri ve kasları haline geliyormuş. Son katman olan Ektoderm ise sinir sistemi, saçları ve gözleri oluşturuyormuş.

Kaynak: Doğum öncesi gelişimin biyolojisi

Minik embriyomuz, rahme ulaştıktan ve yerine yerleştikten sonra bölünerek 2 gruba ayrılıyormuş. İlk grup bebeği oluştururken diğeri de plasentayı oluşturuyormuş.

4 haftalık gebelik döneminde, bebeğin organları yavaş yavaş oluşmaya başlıyormuş. Bu da bebeğin en iyi ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için anne adayının ilk günden dikkat etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ayrıca 4. Haftanın sonuna doğru, bebekle aranızdaki bağı kuracak, beslenmesini sağlayacak ve bebeği koruyacak plesenta ve göbek bağı da oluşmaya başlıyormuş.

Geçtiğimiz hafta bir iğne ucu kadar olan embriyo hamileliğin 4. haftasında 0,1 cm yani minicik bir tohum büyüklüğünde ulaşıyor ve bebeğiniz bu hafta itibariyle embriyo ismini alıyor. 

4 Haftalık Gebelik Beslenme

4 Haftalık Gebelik Beslenme

4. hafta itibariyle bebeğin kemikleri ve organları oluşmaya başladığı için artık beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanlar hamilelerin bol lifli gıdalar ile süt, yoğurt, yumurta gibi protein kaynaklarını sıkça tüketmesini öneriyor.

Demir açısından üzüm ya da üzüm pekmezi, folik asit açısından zengin ıspanak ve karnabahar gibi yiyeceklerin de mutlaka tüketilmesi gerekiyormuş.

Bu dönemde çiğ et, fazla çay, kahve, şekerli gıdalar ve bitki çaylarının kullanımına ise dikkat etmek gerekiyor.

Kaynak: Hamilelikte beslenme

Çok Sorulan Sorular

4 haftalık hamilelik kaç aylık olur?

4-5- haftalık gebelikler 1 aylık gebelik sayılıyor.

4 haftalık hamilelik ultrasonda belli olur mu/görünür mü?

4 haftalık hamilelik ultrason görüntüsü de annelerin en merak ettiği konulardan. Bebeğin içine yerleştiği ve büyümeye başladığı yere gebelik kesesi deniyor ve bu kese ancak 5. gebelik haftası itibariyle ultrasonda görüntülenmeye başlıyor.

Kaynak: Gebelik Kesesi Ultrasonda Kaçıncı Haftadan İtibaren Görülür?

3 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

5 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü