Bebeklerde Tetanos Aşısı

Tetanos Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı?

Tetanoz aşısından sonra banyo yapılır mı? Verem aşısından sonra banyo ya da gebelikte tetanos aşısı neden yapılır? Gibi gebelik dönemi ve yeni doğan aşıları konusunda anneler bir hayli meraklı ve endişeli.

Annelerin tüm merakını ve endişelerini gidermek için hazırladığımız bu yazıda, çeşitli aşılar ve sonrası hakkında bilgiler derledik. Bakalım; gebelere ve bebeklere tetanos aşısı neden yapılır? Sonrasında görülen olası etkiler nelerdir?

Tetanos Nedir?

Tetanos Nedir?

Öncelikle tetanos nedir konusu ile başlayalım. Tetanos aşısı; tetani denen bir bakteriden kaynaklanır. Ölümcül sonuçları olan bu sinir sistemi hastalığı, toprakta ve memeli hayvanların bağırsaklarında yaşayan Clostridium tetani bakterisinden dolayı oluşur.

İnsan vücuduna girişi ise ancak bir yaralanma, sıyrık ya da doğum sırasında uygun olmayan koşullar sonucu oluşabilir. Vücuda girdikten sonra kana karışarak üremeye başlar. Bakteri omurilik ve beyin köküne ulaştığında buradaki sinir hücrelerinin iletimini bozar. Bozulan iletim sonrasında kişide istemsiz kasılmalar gözlenir.

Hem gebelikte hem de bebeklere yapılan bu aşı tetanoz aşısından sonra banyo yapılır mı? ateş olur mu, yan etkileri nelerdir gibi pek çok soru bulunuyor.

Tetanos Aşısı Nedir?

Tetanos Aşısı Nedir?

İnsandan insana bulaşıcılık özelliği taşımayan bu hastalıktan korunmak için aşı önemli bir koruyucudur. Ancak tetanosu atlatan bir kişi bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmaz. Hastalığa yeniden yakalanma riski her zaman vardır. Bu nedenle aşı belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Tetanos aşısı hem gebelik döneminde anneye hem de doğumdan sonra bebeğe uygulanır.

Gebelere Tetanos Neden Yapılır?

Gebelere Tetanos Neden Yapılır?

Hamilelikte tetanos aşısı az evvel bahsettiğimiz ciddi rahatsızlıklara karşı hem anneyi hem de bebeği koruma amacıyla yapılır. Aşı sayesinde anne adayının vücudunda tetanosa karşı oluşan antikor kan yolu ile bebeğe de geçer. Böylece doğum esnasında oluşabilecek olası bir tetanos riskine karşı bebek de korunmuş olur.

Hamile kaldığınız andan itibaren bilgileriniz Sağlık Bakanlığı sistemine düşer. Aile hekimliklerine bulunan hemşireler, ebeler gebelik boyunca takiplerini yapar. Özel bir hastaneye gişeniz dahi testleriniz, tahlilleriniz konusunda sağlık ocağınızı bilgilendirmeniz gerekir. Aile Sağlığı Merkezleri tetanos aşınızı ücretsiz olarak yapar.

Gebelikte Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Gebelikte Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Doktorlar gebeliğinizde 12. Haftayı geride bıraktıktan sonra tetanos aşısının ilk dozunu yaptırmanızı öneriyor. Aşı toplamda 4 doz uygulanıyor. İlk dozun ardından doktorunuz gerekli görüyorsa, 4 hafta sonra ikinci, 6 ay sonra üçüncü doz ve 1 yıl sonra da dördüncü doz uygulanır. 2. hamilelikte tetanos aşısı ise gerekli görülmesi durumunda bir doz şeklinde uygulanır. Son 10 yılda hiç tetanos aşısı olmayan anne adaylarının bu aşıyı olması gerekir.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Neden Yapılır?

Hamilelikte Tetanos Aşısı Neden Yapılır?

Anneye yapılan aşı sayesinde antikorların bebeğe de geçmesi dolayısıyla doğumdan sonraki ilk 6 ay bebeğin dirençli olmasını sağlayan aşının yapılmasındaki diğer sebepler şöyledir;

  • Ölü doğum,
  • Erken doğum,
  • Nörolojik sorunlar,
  • Enfeksiyon
  • Büyüme geriliği,
  • Hastalıkların hızlı bir şekilde ilerlemesini önlemek,
  • Yeni doğan döneminde görülebilecek enfeksiyonları azaltmak,
Tetanos Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı?

Tetanos Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı?

Uzmanlar hamilelikte tetanoz aşısından sonra banyo yapılır mı sorusuna aşıdan 6 saat sonra banyo yapılabileceği cevabını veriyor. Hamilelikte tetanos aşısından sonra kol ağrısı gibi bazı yan etkiler görülebilir. Tetanos aşısından sonra ağrı en sık görülen şikayetler biri olsa da bunun yanın da yer alan diğer şikayetler ise şöyledir;

  • Şişme,
  • Hafif ateş,
  • Eklem ve kaslarda ağrı,
  • Ciltte kızarıklık,
  • Bulantı, yorgunluk,
  • Kolda sertlik görülebilir.
Bebeklerde Tetanos Aşısı

Bebeklerde Tetanos Aşısı

Gebelere tetanos neden yapılır sorusunu cevapladık bir de bebeklere tetanos neden yapılır sorusunun cevabına bakalım.

Bebeklerin özellikle yeni doğan döneminde aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

Bebeklere Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerin tetanos aşılarının ilki 2. Ayda yapılır. Ardından 4. ve 6. aylarda beşli karma aşısı içerisinde rutin olarak yapılır. 18. ayın sonunda ise pekiştirme aşısı vurulur.

Uzmanlar çocuklarda pekiştirme aşısının 4-6 ve 11-12 yaşları arasında yinelenmesini tavsiye ediyor. Her yetişkinin ve çocukların 10 senede bir tetanos aşısı yaptırması önerilir.

Bebeklerde Tetanos Aşısından Sonra Duş Alınır Mı?

Bebeklerde Tetanos Aşısından Sonra Duş Alınır Mı?

Tetanos aşısından sonra duş alınır mı sorusu tıpkı hamilelikte olduğu gibi söz konusu bebekler olduğunda da merak konusu.

Uzmanlar tetanos aşısından sonra duş alınır mı sorusuna cevap olarak, banyo yaptırmanın herhangi bir soruna yol açmayacağı ancak 3-4 saat sonra banyo yaptırılmasının daha uygun olduğunu belirtiyor.

Tetanos Aşısından Sonra Bebek Hareketleri

Gebeler kimi zaman tetanos aşısı olduktan sonra bebek hareketlerinde azalma hissettikleri, ancak bir hafta sonra bebek hareketlerinin normale döndüğünü söylüyor. Ancak aşının anne karnındaki bebeğe etkisini öğrenmek için mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor. içiniz rahat etmiyorsa tetanoz aşısından sonra banyo yapılır mı konusunu da mutlaka doktorunuza sorunuz.

Bebeklerde Tetanos Aşısı Yan Etkileri

Bebeklerde Tetanos Aşısı Yan Etkileri

Aşının yan etkileri tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de;

  • Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı,
  • Şişlik ve kızarıklık,
  • Ateş,
  • Ağrısı,
  • Kas ağrısı,
  • İştahsızlık gibi belirtiler görülebilir.

Çok nadir olarak da tetanos aşısı sonrası bebeklerde uzun süreli ağlama atağı olabilir.

2 Ay Aşısından Sonra Huzursuzluk

2 ay aşısından sonra huzursuzluk oldukça normaldir. Özellikle aşı bölgesindeki ağrı bebeği huzursuz etmek için yeterlidir. Bunun yanında 2 ay aşısından sonra huzursuzluğun yanında aşıdan birkaç saat sonra biraz ateş de görülebilir.

Zatürre Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı?

Zatürre Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı?

Tetanoz aşısından sonra banyo yapılır mı konusunun yanında annelerin aşı konusunda merak ettiği bir başka konu ise zatürre aşısından sonra banyo yapılır mı konusudur. Uzmanlar aşıdan sonra banyo konusunda verem aşısı dışındaki bütün aşılarda, bebeğin banyo yapmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor.

Verem Aşısından Sonra Banyo

Yalnızca verem aşısından sonra, aşı vurulan bölgeye 3 gün süreyle su değmemesi gerekiyor. Aşıyı olduğunuzda sağlık kuruluşunda zatürre aşısından sonra banyo yapılır mı konusunda bilgilendirileceksiniz.

Menenjit Aşısından Sonra Ateş

Menenjit aşısından sonrası da merak edilen bir konu. Menenjit aşısı Neiseria menenjiditis bakterisinin yaptığı menengokoksemi hastalığına karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Menengokok hastalığı belirli dönemlerde salgınlar yapan, 24 saat içerisinde %50 oranında ölümle sonuçlanan ağır bir hastalıktır.

Hastalık beyin zarlarını tutarak menenjit yapmasının yanı sıra vücutta döküntüler, kanamalar ve organ yetmezliği yaparak şok tablosuna yol açmaktadır. Bütün dünyada çocuk ve gençlerde en önemli ölüm ve sakatlık nedenlerinden biridir.

En sık görülen yan etkileri ise;

  • Ateş,
  • Huzursuzluk,
  • Ağlama
  • Aşı yerinde şişlik,
  • Kızarıklıktır.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü