9 Haftalık Gebelik Rehberi

9 Haftalık Gebelik Rehberi

9 haftalık gebelik dönemiyle gebeliğin 3. Ayı da başlamış oluyor. Geçtiğimiz hafta minik bir ahududu tanesi kadar olan bebeğimiz bu hafta yaklaşık 2,5 santim uzunluğa ve 2 gram ağırlığa ulaşıyor. Tüm uzuvlar gelişimini sürdürürken, doğumdan sonra koruyucu olacak antikor üretimi de başlıyor.

Gebeliğin 9. Haftası hamilelik belirtilerinin de devam ettiği haftalardan sayılabilir. Ancak 3. Ayın sonuyla bu belirtilerin de yavaş yavaş azalması ve ortadan kalkması bekleniyor. Peki, hamileliğin 9. Haftasında anne de ve bebekte ne gibi değişiklikler oluyor? 9 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu? 

9 Haftalık Gebelik Görüntüsü

9 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Minik mucizeler 9 haftalık gebelik döneminde gelişimlerini hızla sürdürüyor. Henüz tam anlamıyla bir bebek görünümüne kavuşmamış olsalar da omurga uzantısı kuyruk bu hafta kayboluyor, baş ile bir bütün olan ense bu hafta tamamlanmaya başlıyormuş. Ayaklar ise büyümesini sürdürürken, vücudun ortasına çekiliyor ve cenin pozisyonu denen pozisyonu almaya başlıyormuş.

8. gebelik haftasında baş-popo mesafesi 13-15 mm olan minikler, 9 haftalık gebelikle beraber (baş-popo mesafesi) yaklaşık 2,5 santimetreyi buluyormuş. Geçen hafta yalnızca 1 gram olan ağırlığında olan minik ahududular bu hafta ikiye katlanarak, 2 grama ulaşıyormuş. Yani artık kaşı-gözü henüz bilemesek de boyutları itibariyle bebeklerimizi bu hafta “zeytin” diye sevebiliriz. 

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

9. Gebelik Haftasında Bebekteki Değişimler

9. Gebelik Haftasında Bebekteki Değişimler

Baş, vücut, el, kol, bacak gibi başlıca uzuvlar gelişimlerini hızla sürdürürken, organlar, kaslar, kemikler de gelişiyor. 9 haftalık gebelik döneminde, dilde tat alma tomurcukları beliriyor, bağışıklık sistemi olgunlaşıyor, dirsekler artık bükülmeye başlıyor, parmaklar oluşuyor. Karaciğeri, safrakesesi, dalağı ve böbrek üstü bezleri ise bu hafta ve sonrasında büyümek için büyük çaba göstermeye devam ediyormuş. Burun plakları ise 15. Haftaya kadar kapalı kalmaya devam ediyormuş.

Hamileliğin 9. Haftasında karaciğerde B lenfositler görülmeye başlıyormuş. B lenfositler; bebeği korunaklı anne rahminden çıktığı andan itibaren mikroplarla savaşıyor, antikor üretimi yapıyor ve bebeği bakterilerden koruyormuş.

9 haftalık gebelik döneminin bir diğer önemli olayı ise hıçkırık! Bu haftalarda çok mümkün olmasa da gebeliğin sonuna doğru, bebeğin hıçkırıkları anne adayı tarafından hissedilebiliyormuş. 

Hamileliğin 9. Haftasında bebeğin; kol ve bacak oluşumu gelişimini sürdürüyor. Bacaklar ve kollar uzuyor, ayak parmakları filizlenmeye başlıyor, dirsekler ise bükülmeye başlıyor.

Bebeğin varlığını öğrenmek, önce basit idrar testinde sonra kan testinde pozitif sonuç görmek, ultrasonda ilk kalp atışlarını dinlemek… hepsi birbirinden özel anlar. Ancak bir de bebeğin anne karnında hareketlenmesi var ki bu duyguyu tarif etmeye kelimeler yetmez.

Bebekler bu hafta hareketlenmeye başlıyormuş. Ancak maalesef bu hareketleri hissedebilmek için henüz çok erken. İlk gebeliklerde 20–22. Hafta hissedilebilen hareketler ikinci ve üçüncü gebeliklerde daha erken dönemde, 16 hafta civarında hissedilebiliyormuş.

Kaynak: Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

9 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü

9 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü

9 haftalık gebelik ultrason görüntüsü görülebiliyor. Ancak cinsiyet için birkaç hafta daha beklemek gerekiyor.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

9 haftalık gebelik belirtileri, bundan önceki haftalarla aynı. Meme uçlarında hassasiyet, bulantı, kusma, kabızlık, hazımsızlık, yorgunluk, halsizlik, koku hassasiyeti, sık idrara çıkma ve duygu durumunda meydana gelen ani değişiklikler hamileliğin ilk 3 ayında görülebiliyormuş. Ancak her hafta özellikle belirttiğim bir şey var; her anne adayı aynı belirtileri gösterecek diye bir şey söz konusu değil! Bazı anne adayları 9 haftalık hamileyim mide bulantım geçti ya da hiç belirti yaşamadım diyor, bazı anneler ise pek çok belirtiyi en ağır şekilde yaşıyor. Bu tamamen sizin vücudunuzun hamileliğe nasıl tepki vereceğine bağlı.

Pek çok hamilelik belirtisi zamanla azalıyor ve geçiyor, ancak bazı belirtiler doğuma kadar sürüyor. Sık idrara çıkma da bunlardan biri. Rahmin hızla büyümesi sonucu idrar torbasına (mesane) baskı yapması mesanenin kapasitesini azaltıyor ve dolayısıyla sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğuyor.

9 haftalık gebelik döneminde kasık ağrısı da sıklıkla yaşanabiliyormuş. Bebeğin büyümesine paralel, rahmin genişlemesi ve rahmi karın içinde tutan sinirlerin gerilmesi kasık ağrıları yaşanmasına neden olabiliyormuş. Ancak kanama olması durumunda, bunun düşük belirtisi olabileceğini de göz önünde bulundurmak ve mutlaka bir uzmana görünmek gerekiyor.

9 Haftalık Gebelikte Karın Büyür Mü?

9 Haftalık Gebelikte Karın Büyür Mü?

9 haftalık gebelik dönemine kadar bir miktar kilo almış olabilirsiniz. Ancak henüz dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz pek fazla anlaşılmayabilir.  Hamileliğin dışarıdan anlaşılabilmesi ancak 20. Hafta civarı yani gebeliğin 5. Ayına doğru oluyormuş.

Ancak her zaman belirttiğim gibi her kadın aynı değil. Gebelikte karnın büyümesini kilo, boy, karındaki yağ oranı, karın bölgesinin genişliği gibi pek çok etken etkili oluyormuş.

Kaynak: Gebelikte Karın Ne Zaman Büyür?

Çok Sorulan Sorular

9 haftalık gebelik kaç aylık olur?

gebeliğin 9. Haftasıyla hamileliğin 3. Ayı başlıyor.

9 haftalık gebelik cinsiyet belli olur mu:Bebeğin cinsiyeti en erken 12-13. Haftalarda kendini göstermeye başlıyormuş. Ancak kesin sonuç için 14-15. Haftaları beklemek gerekiyormuş. Anlayacağınız en iyi ihtimalle 16. Haftaya kadar “Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi” atasözü ile devam edeceğiz.

(Kaynak:Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?)

Bebeğinizden Not

Bebeğinizden Not

Doğum öncesi edineceğiniz anı defterleri, ileride bebeğinize bırakacağınız harika bir hatıra! Bebeğiniz daha doğmadan önce doldurmaya başlayabileceğiniz bu deftere gebelik testinizden, ultrason fotoğraflarınıza kadar her anınızı fotoğraflayıp koyabiliyorsunuz.

Ayrıca onu karnınızda taşırken hissettiklerinizi, her ay gelişiminin nasıl seyrettiğini, boyunu, kilosunu, bir minik susam tanesinden karpuza kadar olan yolculuğunu gün gün not edebiliyorsunuz. Bebeğiniz için yaptığınız hazırlıklar, aldığınız ilk oyuncak ilk kıyafet gibi pek çok ilke defterde yer verebiliyorsunuz.

Hormonlarınızın tavan yaptığı bu haftalarda, duygularınızı kağıda dökmek isterseniz; Bebek Anı Defteri | En İyi Öneriler Büyürken’de yazımıza mutlaka bir göz atın.

Hemen Satın Al

Bebek anı defterlerini detaylı incelemek için tıklayınız.

8 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

10 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü