7 Aylık Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

7 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğiniz artık oturuyor, çeşitli gıdaların tadına bakıyor, oyunlara daha aktif olarak eşlik ediyor.  Geride bıraktığınız 6 ayda bebeğiniz zihinsel, fiziksel ve duyusal olarak hızla gelişti.

7. aydan sonra da bu gelişim hızla devam edecek. Evde yükselen bebek kahkahaları, size verdiği tepkiler, oyunları sizi her gün biraz daha mest edecek. Bakalım 7 aylık bebek gelişimi nasıl? Ne yer? Ne yemeli ? Neler yapar? Kaç kilo olmalı?

7 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Desteksiz bir şekilde oturabilir, denge duyusu oldukça gelişmiş durumdadır. Ellerinden tuttuğunuzda ya da kendi başına bir yerlere tutunarak ayakta durabilir. Emekleme için alıştırmalara başlar. Bu ay sürünür mü sorusu merak edilen sorular arasındadır. Emekleme öncesi bebeğin sürünmesi oldukça normaldir. Henüz emeklemeyi bilmediği için kollarından destek alması, bedenini çekmesi ve ilerlemeye çalışması gayet doğal bir süreçtir.

Peki 7 aylık bebek ayakta durabilir mi? Bebekler ne zaman ayaklarına basmalı? Elbette 7 aylık bebek ayakta durabilir. Ancak bu ayakta durma oldukça kısa süreli bir eylemdir. Bebekler yetişkin desteği ile ayakta durabileceği gibi bir yerele tutunarak kendi başına da kısa süreli ayakta durabilirler.

7 aylık bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere de bakmak gerekiyor. Önce kaç kilo olmalı sorunuzun cevabına bakalım.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

7 Aylık Kız Bebek Kaç Kilo Olmalı

7 Aylık Kız Bebek Kaç Kilo Olmalı

Kız bebek kilosu alt sınır 5800, üst sınır ise 9800 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 60,5, üst sınır ise 73 cm,

Baş çevresi 42,8 cm’dir.

7 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı

7 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı

Erkek bebek kilosu alt sınır 6000, üst sınır ise 10,250 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 62, üst sınır ise 75 cm’dir.

Baş çevresi 44 cm’dir.

7 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Miniğiniz artık bir yetişkin gibi görebiliyor, koku ve tat alabiliyor. Bebeğiniz doğduğunda yetişkinlerden daha fazla tat tomurcuğuna sahipti. Ancak 6. Aya kadar yalnızca anne sütü ya da mamanın tadını biliyordu. Artık farklı besinlerin de tadına bakıyor, bazılarını bayıla bayıla yerken bazılarına ise burun kıvırabiliyor.

İlk ay yalnızca 25-50 cm uzaklıktaki nesnelere görebilen bebekler, 7. Aya geldiğinde uzağı net olarak seçebilir. Uzaktaki nesneleri takip edebilir, yakınlarında en küçük nesneler bile ilgisini çeker. Yerde bir karıncayı incelerken bulursanız şaşırmayın.

Bebek Ne Zaman Adını Söyleyince Bakar?

Bebekler yaklaşık 8-9. Ay civarında ismine tepki vermeye başlar. Bebeğinize adı ile seslenmeniz hem ismini öğrenmesini sağlar hem de gelişimini destekler. Tanıdığı kişilerin sesi geldiğinde o yöne bakar, değişik bir ses duyduğunda dikkat kesilir ve dinler.

Hemen Satın Al

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğiniz konuşmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Ba-ba, de-de, ma-ma gibi ardışık sesler en çok duyulan bebek sesleridir. Bu sesleri çıkarabilmek için dilini, dudağını ve damağını kullanan minikler bu eylemler esnasında baloncuklar çıkarabilir, emme ve yalanma gibi hareketler yapabilir.

7 aylık bebek dil gelişimini desteklemek için bu ayda da onunla sık sık konuşmak, kitap okumak, evde günlük rutin işleri anlatmak oldukça faydalıdır. Konuşmalarınızı el hareketleri ve mimiklerle desteklemek de bebeğinizin öğrenme sürecini artırdığı gibi evrensel işaret dilini öğrenmelerini de sağlar. (Kafasını evet ya da hayır anlamında sallamak, eli ile işaret etmek gibi)

Bebeklerle konuşurken yapılan önemli hatalardan biri de yetişkinlerin bebek gibi konuşmasıdır. Bu her ne kadar sevimli gelse de düzgün bir şekilde konuşmayı öğrenmeleri için bebek ve çocuklarla konuşurken bebek gibi değil de açık, net ve tane tane konuşmak gerekiyor.

7 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Minik bebeğiniz henüz konuşamasa da her geçen gün sosyalleşiyor. Bu sosyalleşme daha çok çıkardığı sesler aracılığı ile sağlanıyor. Örneğin heyecanlandığında çığlık atıyor, mutlu olduğunda kahkaha… ağlamak ise hala en iyi bildiği yöntem.

Bebekler sık ağlaması annelere sık sık neden ağlar? sorusu sorduruyor. Bebekler her şeye ağlayabilir. Acıktıklarını, altlarını pislediklerini, huzursuzlandıklarını, sıcakladıklarını… kısacası her şeyi ağlayarak anlatırlar. Bu aylarda bebeğinizi ağlatan başka bir durum da yabancılardır. Tanımadığı birinin sevmek istemesi, kucağına alması bebeği tedirgin hissettirebilir ve ağlayarak tepki gösterebilir.

Bebeklerde Ayrılık Korkusu

Bebeklerde Ayrılık Korkusu

7 aylık bebeklik döneminde baş gösteren bir başka durum da ayrılık korkusudur. Özellikle 6. Aydan sonra görülmeye başlayan bu korku, bebeğin görmediği kişinin ortadan kaybolduğunu sanmasından kaynaklanıyor.

Bebekler özellikle anne yanında kendilerini güvende ve huzurlu hisseder. Anneyi görmediği zaman ortadan kaybolduğunu düşünerek korkar ve Bebeklerde ayrılık korkusu başlar. Uzmanlar ayrılık kaygısının en yoğun 18 ay civarı yaşandığını söylüyor. Ancak bu kaygı 2 yaşından sonra da devam ediyorsa, çocuk aşırı tepki veriyorsa uzmana danışmakta yarar var.

7 aylık bebek ayrılık kaygısı yaşayabilir. Ancak en erken dönemde bu korkunun kolay atlatılabilmesi için, saklambaç ve cee-ee oyunları idealdir. Anne bir yere saklanıp, kısa bir süre sonra çıkarak bebekle oynayabilir. Böylece görmediği zaman annesinin kaybolmadığını kısa bir süre sonra geri geleceğini anlayacaktır.

7 Aylık Bebek Beslenmesi

7 Aylık Bebek Beslenmesi

7 aylık bebek beslenmesinde en önemli besin hala anne sütüdür. Ancak 6. Aydan itibaren ek gıdalara başlamak gerekir. 7. Aydaki bebekler ek gıdada bir ayı geride bırakmış ve damak zevkleri oluşmaya başlamıştır. Peki 7 aylık bebek ne yer?

7 aylık bebek beslenmesinde anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün ek gıdalardan vermek gerekir. Bu dönemde ne yer sorusuna verilecek en güzel cevap: çorbalar, yoğurt, meyve püresi, 1/8 yumurta sarısıdır. Ancak ek gıda döneminde her zaman verilen gıdaya yavaş yavaş başlamak gerekir. Yumurta da küçük porsiyonlarla başlamalı ve miktarı yavaş yavaş artırmalısınız. Örneğin bir hafta sonra porsiyon yumurtanın sarısının ¼’üne çıkarabilirsiniz.

Burada bir uyarı yapmakta fayda var, yumurtanın beyazının alerjen etkisinin olması nedeniyle 1 yaşına kadar önerilmiyor. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeğinize yalnızca yumurta sarısı vermelisiniz. Yumurta sarısını da ilk zamanlar küçük porsiyonlar halinde vererek alerji yapıp yapmayacağını denemenizde fayda var. Yumurta sarısını ezerek, peynir, avokado, muz, bebe bisküvisi, süt gibi ürünlerle karıştırarak özellikle kahvaltılarda verebilirsiniz.

Bu dönemde bebeğe ekmek içi verilebileceği gibi, pirinç ve pirinç unu gibi gıdalara da başlanabilir. Örneğin pirinç unundan muhallebi yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz. Muhallebi yaparken şeker eklememeye özen göstermelisiniz.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

7 Aylık Bebek İçin Örnek Beslenme Tablosu

7 Aylık Bebek İçin Örnek Beslenme Tablosu

7 aylık bebek beslenmesine anne sütü ile başlanan bir güne;

Kahvaltıda tuzu alınmış peynir + haşlanmış yumurta sarısı + ekmek içi

Meyve püresi veya yoğurt

Öğlen sebze çorbası

Akşam üstü muhallebi

Akşam anne sütü ya da formül mama ile devam edebilirsiniz.

Ek gıdada ikinci ayın dolduğu 7. ay, bebek beslenmesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Zira bebeğiniz yavaş yavaş hayatı boyunca yiyeceği gıdalarla tanışmaya başlamıştır.

Bebeklere yasak olan gıdalar!

Bebeklere yasak olan gıdalar!

Bebekler ne yer sorusu kadar ne yememeli sorusu da önem taşır. Minik ve hassas mideleri henüz tam anlamıyla gelişmemiş sindirim sistemleri her gıda için uygun değildir. Bu nedenle 1 yaşından önce yasaklı gıdalara dikkat etmek, 1 yaş sonrasında ise yavaş yavaş vermekte yarar var.

Alerji riski nedeniyle çilek, yumurta beyazı ve inek sütü 1 yaş öncesinde verilmemelidir. Bunun yanında tatlandırıcı içeren gıdalar, hazır meyve suları, kola gibi asitli gıdalar, paketli gıdalar, salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş etler; kahve, çay, çikolata gibi kafein içeren gıdalar verilmemelidir.

Bebekler Ne Zaman Kaşık Kullanabilir?

Bebekler Ne Zaman Kaşık Kullanabilir?

Ek gıda döneminde bebeklerin çatal, kaşık, bardak gibi sofra ürünleri ile de tanıştırılması gerekiyor. Peki çocuğun eline çatal kaşık vermeye ne zaman başlanır? İlk zamanlarda yalnızca bir oyun aracı olan çatal kaşıkların ne işe yaradığı bebeğin algılaması için zaman tanımak gerekiyor. Bebek çatalı ve kaşığı olması gerektiği gibi tutmak ve döküp saçmadan kendi başına yemek yiyebilmek için önce ebeveynleri taklit edecektir. Öğrenmesine zaman tanımak için çocukları en geç 7-9. Aylar itibariyle çatal ve kaşıkla tanıştırmak gerekiyor.

Bebeğin kendini beslemesinde çatal kullanımı her zaman için daha kolay oluyor. Çatalın yiyeceğe saplanması ve düşürme ihtimalinin az olması çatal kullanımını daha kolay kılıyor. Bebek mama kaşığı kullanımı ise uzunca bir pratik gerektiriyor. Ancak pek tabi 6. Ay itibari ile bebeğe özel çatal ve kaşığa ihtiyaç duyuluyor.

Bebeğin çatal kaşık kullanımını öğrenmesi için zaman gerekiyor. Ancak ek gıdaya geçişle birlikte mutlaka çocuğa uygun çatal kaşık edinmek gerekiyor. İster anne beslesin isterse de kuzucuk BLW yöntemi ile bir şeyler yesin, kullanılan yemek gereçlerinin miniklere uygun olması gerekiyor. Bebek yemek kaşığı, bebek çatalı gibi tüm ürünleri minik ağızlara özel olması yararlı oluyor.

Sofra ürünlerinin seçimi ile ilgili daha detaylı bilgi ve çeşitli ürün seçenekleri için tıklayın!

7 Aylık Bebek Uyku Düzeni

7 Aylık Bebek Uyku Düzeni

7 aylık bebek günde kaç saat uyumalı sorusuna gelecek olursak; günde toplam 14-15,5 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun yaklaşık 11-12 saati gece uykusudur. Gündüz 2 ya da 3 kere uyuyan bebeklerin uyanık kalma süresi ise 2 saat 25 dakika ile 3 saat 15 dakika arasında değişebiliyor.

7 Aylık Bebek Neden Uyumaz?

İlk aylarda bebeklerin uykusu düzenli değildir. Hatta uyku düzeninin oturması bazı bebeklerde yaklaşık 2 yaşını bulabilir. Bebeğin sık sık uyanması, yeniden uykuya dalmak için meme istemesi, uyutmanın çok uzun sürmesi anneleri içinden çıkılmaz bir döngüye sokabilir. Bu yorucu dönem annelere sık sık “Bebekler neden uyumaz?” “Uyku eğitimi nasıl verilir?” gibi sorular sordurur.

7 aylık bebek neden uyumaz sorusunun çeşitli cevapları vardır. İlk aylarda yaşanan gaz sancıları, inek sütü alerjisi, reflü ve yaklaşık 3-4. Aylardan sonra diş çıkarma döneminin başlaması bebekleri huzursuz eder ve uyku sürelerini etkiler.

7 aylık bebek için gaz sancısı bitti derken, bu kez de diş çıkarma dönemi gelir. Bebekler yaklaşık 4. Aydan itibaren ilk dişler için hazırlanmaya başlar. Diş çıkarma dönemi iştahsızlık, ateş, artan salya miktarı, ishal, pişik gibi belirtilerin yanında sizi uykularınızdan da edebilir. Diş etlerinin kaşınması, sızlaması uykuların bölünmesine neden olabilir.

Diş kaşıyıcı ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

7 Aylık Bebek Neden Kusar?

7 Aylık Bebek Neden Kusar?

Bebeklerde kusma sıkça görülen bir durum olsa da anneleri endişelendirir. Bebekler neden kusar sorusu Kadınlar Kulübü gibi platformlarda annelerin en sık cevap aradığı sorulardan biridir.

Bebeğinizin kusması size ne anlatıyor? Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor;

Yenidoğan döneminden sonra beslenme esnasında yutulan hava süt ya da mama ile karışıp yukarı çıkabiliyor. 7 aylık bebek kusuyorsa sebebi bu olabilir. Bu durum ayların ilerlemesiyle azalıyor ve 2 yaştan sonra sona eriyor. Ayrıca beslenmenin ardından bebeği hoplatıp, zıplatmak da yediklerini ağzına getirebilir. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Ancak fışkırarak kusma bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka uzmana göstermenizde yarar vardır.

Kusmanın azaltılması için ilk olarak bebekleri tıka basa doyurmamak gerekiyor. Ağlarken beslemeye çalışmak, hava yutmasına sebep olabileceği gibi besledikten sonra hemen yatağa yatırmak da kusmaya neden olabilir. Bu nedenle bir süre dik tutmak ve gazını çıkarmak gerekir.

7 Aylık Bebek Neler Yapar?

7 Aylık Bebek Neler Yapar?

Her geçen gün biraz daha gelişen bebekler 7. Ayda neler yapar?

  • Bebeğiniz artık istediği gibi dönebilir.
  • Gözüne kestirdiği ve erişebileceği her şeye uzanır, eline almaya çalışır.
  • Sağ elinde bulunan şeyi sol eline geçirebilir ya da tam tersini yapabilir.
  • Desteksiz oturabilir.
  • İlk zamanlar sizin oturtmanızı beklerken, ilerleyen günlerde ellerinden destek alarak kendi başına da oturabilir.
  • Yere bir şeyler atmak hala en sevdiği oyundur. Tabi yere düşen şeyleri de arayabilir.
  • Oyuncağını aldığında tepki gösterebilir.
  • Destek verildiğinde ayakta durabilir.
  • 7 aylık bebek el sallama ve alkış yapmaya başlayabilir.
  • El ve ayakları ile oynamak hala çok eğlenceli gelir. Yatarken ayaklarını ağzına sokabilir.
  • Yabancı birini gördüğünde, bir yabancının kucağına gittiğinde ağlayabilir.
  • Kaşık tutabilir.

7 Aylık Bebek Aşıları

Aşı takviminde, 7. ay yapılması gereken herhangi bir aşı bulunmuyor.

7 Aylık Bebek Oyunları /7 Aylık Bebek Hangi Oyunları Sever?

7 Aylık Bebek Oyunları /7 Aylık Bebek Hangi Oyunları Sever?

7 aylık bebek için hafıza ve oyun kartları alabilir, bu kartlarda yer alan meyve, sebze ve hayvanların isimlerini söyleyebilirsin. Hayvanların sesini taklit etmek hem sizin de oyuna katılmanızı hem de bebeğinizin öğrenmesini sağlar.

Bu aylarda oluşabilecek ayrılık kaygısı için ce-e oyunu, bebeklere görmedikleri şeyin ortadan kaybolmadığını anlatmak için güzel bir yoldur. Bunun yanı sıra saklambaç oynayarak aslında ortadan kaybolmadığınızı kısa bir süre sonra geri geleceğinizi anlatabilirsiniz.

Ahşap küpler, halka kuleler, toplar, diş kaşıyıcılar, müzikli oyuncaklar 7 aylık bebek için gelişimine katkı sağlayacak ürünlerdir.

Evdeki Tehlikelere Dikkat!

Evdeki Tehlikelere Dikkat!

7 aylık bebek artık çok daha aktiftir. Emekleme, ayakta durma çalışmalarının yanında her objeyi merak eder, incelemek, kurcalamak ister. Ancak bebeğin hareketlenmesi bazı tehlikeleri de beraberinde getirir. Bu dönem bebeklerin en zor dönemleri arasında yer alır.

Şimdiye kadar hep yerde yuvarlanan bebek için güvenlik önlemlerini artırmakta yarar var. Yerde küçük parçalı herhangi bir şey bırakmamanız gerekiyor. Sehpa, masa üzerindeki örtülere tutunarak ayağa kalkmak istemesi de oldukça normaldir. Ancak tutunacağı yerleri tahmin edip, önlem almakta yarar var. Örtüyle beraber kafasına düşme ihtimali olan bir şey bırakmamanız gerekir.

Emeklemeye başlamasıyla beraber prizleri, çekmeceleri, dolapları karıştırması da beklenen bir durumdur. Çocuk kilitleri bu dönem için ideal ürünlerdir. Evde gerekli önlemleri alarak, bebeğinizi olası kazalardan koruyabilirsiniz.

Olası kazalarda da bebeğe kızmak, bağırmak yalnızca korkmasına neden olacaktır. Aşırı tepki vermek yerine yüz ifadenizle kızdığınızı belli etmeniz, bağırmadan yaptığı davranışın sonucunu anlatmanız, 7 aylık bebeğe nasıl davranmalı sorusuna cevap olabilir. Bebeğiniz henüz çok küçük ancak ilerleyen dönemlerde çok daha iyi bir şekilde neden sonuç ilişkisi kuracaktır.

6 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

8 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü