No products in the cart.
14 Haftalık Gebelik Rehberi
İçerik
gizle
14 haftalık gebelik dönemiyle birlikte hamileliğinizde 4. Ay da başlıyor. Bu aynı zamanda 2. Trimesterin de ilk haftası sayılıyor. 7. Ayın başına kadar devam edecek olan 2. Trimesterde bebeğiniz büyük bir hızla büyümeye devam edecek.
Hamileliğin ilk 3 ayında yaşanan kese görünecek mi? Bebeğin kalp atışları ne zaman duyulacak? Benim ve bebeğimin testleri normal mi gibi sorular bu dönemde yerini yeni telaşlara bırakıyor.
14-26 haftalar arası 2. Trimester ismini alan dönemde hamileliğin bulantı, kusma gibi ilk dönem etkileri hafifliyor, bebek organ oluşumu tamamlanarak kilo alımına başlıyor, cinsiyet belli oluyor. Peki, 2. 3 aylık dönemin ilk haftasında neler oluyor? 14 haftalık gebelikte anne karnı büyür mü? 14 haftalık gebelik görüntüsü nasıldır? 14 haftalık gebelik kaç aylıktır?
14 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü
14 haftalık gebelik cinsiyet öğrenmek için dört gözle bekleyen anne adaylarının en merak ettiği haftalardan biridir.
14 haftalık gebelik cinsiyet belirlemek için de uygun bir dönemdir. Bu haftalarda bebeklerin dış üreme organları cinsiyet ayrımı yapılabilecek kadar gelişiyormuş. Ultrason muayenesinde bebeğin pozisyonu uygunsa, bebeğin cinsiyetini de öğrenebilirsiniz. Eğer bu hafta bebeğin cinsiyetini öğrenemezseniz 16. Haftaya kadar öğrenmiş olacaksınız.
Gebeliğin 14. Haftasında erkek bebeklerin prostat bezi, kız bebeklerin ise yumurtalıkları oluşuyormuş. 16. haftasıyla beraber erkek bebeklerin testislerinin olması gereken torbaların içine inmesi “erkek” cinsiyetinin daha kolay belirlenmesine sebep oluyormuş. Ancak yine de bebeğin anne karnındaki pozisyonu, doktorun kullandığı ultrason cihazının modeli kimi zaman cinsiyet belirlemek için yeterli olmayabilir. Bu sebeple 14. Haftada cinsiyet öğrenemezseniz, hamileliğin 20. Haftasına kadar beklemeniz kesin sonuç verecektir.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Tiny Love Ana Kucağı | 3’ü 1 Arada (Denim)999,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Apricot89,00 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
Hamileliğin 14. Haftasında Bebekte Neler Oluyor
14. haftada bir şeftali boyutuna ulaşan bebeklerin boy uzunluğu yaklaşık 9-11 cm, kilosu ise 40-42 gram ulaşıyormuş.
Gebeliğin 14. Haftasında küçük mimik hareketleri kazanmaya başlayan bebekler bu haftadan sonra kaşlarını çatabiliyor, gözlerini kısabiliyor, ekşi bir surat yapabiliyor ve en güzeli ise gülümseyebiliyor. Boynun uzaması ve kafanın her geçen gün dikleşmesi ile daha düz bir pozisyona kavuşan bebekler bu haftalardan sonra daha da hareketlenmeye başlıyor. 14 haftalık gebelik dönemiyle birlikte anne karnındaki minik afacanlar ellerini ağzına götürüyor ve parmak emebiliyor. Şanslıysanız bir doktor ziyaretinizde minik kuzunuzu parmak emerken yakalayabilirsiniz.
14. haftada bebeğinizdeki diğer değişiklikler şöyle;
- Troid bezinin gelişmesiyle hormonları oluşmaya başlıyor,
- Böbrekleri gelişiyor, idrar üretimine başlıyor,
- Çenesi daha belirgin bir hal alıyor,
- Kulakları olması gereken yere yerleşiyor,
- Parmak izi oluşumu tamamlanıyor,
- Etrafındaki sesleri duymaya başlıyor,
- Vücudunu lanugo ismi verilen yumuşak tüylerle kaplamaya başlıyor.
14 Haftalık Gebelik Annedeki Bazı Değişiklikler
Hamileliğin 1. Trimesteri geride kaldı. Gebeliğin 14. Haftasıyla birlikte 2. 3 aylık dönem başlıyor. Hemen güzel bir haber vereyim; 2. Trimesterde hamileliğin sefasını süreceğiniz aylar sizi bekliyor. İlk dönemlerde yaşanan mide bulantıları, kusma, tiksinme gibi sinir bozucu pek çok etki artık gitgide hafifliyor ve ortadan kalkıyor. Yaşanan halsizlik azalıyor, enerji seviyeniz artıyor, tuvalet nöbetleri ve göğüslerdeki hassasiyet azalıyor.
Hemen Satın Al
Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.
-
Mambino Organics Toparlayıcı Çatlak Karşıtı Balmı (109gr)229,90 TL
-
Mambino Organics Bebek Seti580,00 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Siyah459,90 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
Gebelikte Kabızlık Neden Olur? Nasıl Geçer?
Bu döneme kadar hem vücudunuz gebeliğe alışıyor hem siz anne olma fikrini kabulleniyorsunuz. Bu döneme gelindiğinde hormonlarınız da en üst seviyeye ulaşıyormuş. Gebelikte en sık yaşanan problemlerden biri de kabızlık. Kabızlığın sebebi ise artan hormonlar olarak gösteriliyor. Artan progesteron hormonu kaslarda gevşemeye sebep oluyor, bu gevşeme ise bağırsak hareketlerinin azalmasına ve kabızlığa sebep oluyormuş.
Kabızlığın bir diğer sebebi de günden güne büyüyen rahmin kalın bağırsağa yaptığı baskı olduğu söyleniyor. Hamilelikte sıkça kullanılan demir ilaçları da kabızlığa sebep olabiliyormuş.
Hamilelik döneminde yaşanan kabızlığın azaltılması için;
- Lifli gıdalar tüketmek: Günlük 25-30 gr lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdalar; sebze ve meyveler, kahvaltılık mısır gevreği, tam tahıllı ekmekler, kuru erik ve kayısı, kepekli gıdalardır.
- Bol sıvı tüketimi: Özellikle lifli gıda alımı ile yeterli miktarda sıvı alımı da çok önemlidir. Her gün 10-12 bardak sıvı alımına çalışmalısınız. Yani kabızlıkta yapabileceğiniz en iyi şey, yüksek lifli diyet ve bol sıvı alımıdır. Terleme, sıcak nemli iklim koşulları ve egzersiz de ek sıvı alımını gerektirecek durumlardır.
- Düzenli egzersiz yapın: Eğer hareketsiz bir yapınız varsa bu kabızlık için önemli bir sebeptir. Yürüme, yüzme ve diğer çok ağır olmayan egzersizler bağırsaklarınızı uyararak barsak hareketlerini arttırmaya yardım eder. En az haftada 3 defa 20-30 dk olmak üzere düzenli egzersize zaman ayırmalısınız.
Kaynak: DR. Banu Çiftçi Gebelikte Kabızlık
Rahmin Büyümesi; Kramp, Kasık Ağrısı ve Hemoroide Sebep Olabilir
Rahminiz 12 haftalık gebelik haftasından itibaren pelvis (rahim ve genital organın bulunduğu kemik çatısı) kemiğinden yukarı doğru hareket etmeye başlamıştı. 14 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde leğen kemiğinin içine sığmayarak, büyüyen rahim birtakım ağrılara da sebep olabiliyormuş.
Özellikle rahmin yaptığı baskı, bacaklarınızda özellikle geceleri kramplara ve zaman zaman da kasık ağrılarına sebep olabiliyormuş. Önemli bir yan etki de hemoroit.
Kabızlıkla beraber, büyüyen rahmin makat bölgesine artan basısı toplardamarlardan kan dönüşünü de engelleyerek hemoroitlere neden oluyormuş. Doğumdan sonra geçen hemoroit için gebelikte de önlem alınabiliyor. Gebelikte hemoroid oluşumunu önlemek için;
- Makat bölgesine uygulanan yemek sodası kaşıntıyı giderirken,
- Yemek sodalı suyla ılık oturma banyosu yapabilirsiniz,
Kabızlığı önlemek için;
- Lifli gıdaları tüketin,
- Bol sıvı alın,
- Erik ve kayısı suyu ya da kompostosu için,
- Tuvaletinizi bekletmeyin
- Sebze meyveyi bol tüketin,
- Doktorunuza danışmadan ilaç almayın.
Kaynak: Gebelikte Hemoroid
14 Haftalık Gebelik Tarama Testi
Gebeliğin 11-14 Haftaları üçlü tarama testinin yapıldığı zamandır. Eğer bu haftaya kadar henüz yatırmadıysanız mutlaka yaptırmanız gerekiyor.
Trizomi 21 (Down sendromu) risk belirlemesi testi olarak bilinen bu test; bebeğin direkt olarak Down sendromlu olup olmadığını söylemiyor ancak Down sendromlu olma riskini; düşük-orta- ya da yüksek olarak bildiriyor.
11.-14. gebelik haftaları arasında yapılan testte; anne kanında hormon düzeyleri, anne yaşı ve bebeğin ultrasonografi ile elde dilen ense kalınlığı ve burun kemiği varlığı dahil edilerek kombine risk elde ediliyor.
Bebeğin ense kalınlığının ölçümü, anne adayından alınan kanda beta HCG ve PAPP-A ölçümü değerlerinin bilgisayara girilmesi ve özel bir program ile Down sendromu riski oldukça kolay bir şekilde belirlenebiliyormuş. Üstelik down sendromunu tespit etme başarısı %85 civarında imiş.
Kaynak: Gebelikte down sendromu taraması
Çok Sorulan Sorular
14 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?
Minikler anne karnında daha 8. Haftada ilk hareketlerine başlıyormuş. Ancak anne adayları bunu daha geç hissediyor. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebiliyor.
14 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?
Annelerin en merak ettiği sorulardan biri de 14 haftalık gebelik kaç aylıktır? 14. Hafta 4. Gebelik ayının başlangıcıdır.
14 Haftalık Gebelikte Beslenme
Gebeliğin bu haftasında özellikle yukarıda saydığımız kabızlık ve buna bağlı hemoroit problemi yaşanmaması için günlük beslenmenizde lifli gıdalara ve bol sıvı tüketimine özen göstermenizde yarar var.
13 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
15 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.