10 Aylık Bebek Gelişimi

10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizin büyüme hızı son iki aydır bir miktar yavaşladı, ilk aylarda olduğu gibi hızla kilo almıyor. Ancak bu yavaşlama yalnızca boy ve kilo oranlarında! Zihinsel ve fiziksel olarak bebeğiniz hızla gelişmeye devam ediyor.

Öyle ki artık kazandığı beceriler, yapabildikleri sizi çoğu zaman şaşırtacak düzeye geldi. Bu ay bebeğinizin hayatındaki en büyük değişimlerden birine daha hazır olun. Her an yürüyebilir.

Bakalım 10. Ayda sizi başka neler bekliyor? 10 aylık bebek gelişimi nasıl? Kilosu ne olmalı, neler yer, neler yapar…

10 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

10 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Bebekler ilk aylarda büyük bir hızla büyür. İlk 6 ay 600 gram ile 1 kilo arasında alabilirler, ancak bu hızı kilo artışı ilerleyen aylarda azalır. Bebekler 5. ayda doğum kilosunun 2 katına, 1 yaşında ise neredeyse 3 katına ulaşır. Bu ay yaklaşık yarım kilo alır ve boyu da 1 cm uzar.  Boy uzunluğu ise ilk yıl %50 oranında artış gösterir.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

10 Aylık Bebek Boy Kilosu

10 Aylık Bebek Boy Kilosu

10 aylık bebek kilosu ve boyu konusunda bilmeniz gereken ilk şey her çocuğun gelişim özelliklerinin, fiziksel yapısının farklı olduğudur. Ortalama 10 aylık bebek kilosu ve bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere bakacak olursak;

10 Aylık Kız Bebek Kilosu

Kız bebek kilosu alt sınır 6750, üst sınır ise 11200 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 63,5, üst sınır ise 78,5 cm,

Baş çevresi 44,2 cm’dir.

10 Aylık Erkek Bebek Kilosu

Erkek bebek kilosu alt sınır 6950, üst sınır ise 11,900 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 66, üst sınır ise 80 cm’dir.

Baş çevresi 45,4 cm’dir.

10 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

10 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Bebeklerin duyu gelişimi de diğer tüm konular gibi anneler tarafından merak ediliyor. Görme, duyma, tat ve koku alma ile dokunma duyularının gelişimini merak eden anneler “Bebekler ne zaman adını söyleyince bakar?”, “Bebekler annesini ne zaman tanır” gibi çeşitli sorular soruyor.

Bebeğinizin duyuları doğduğu andan bu yana gelişmeye devam ediyor. Görme duyusu tanıdığı insanları uzaktan bile seçecek düzeye geldi. İşitme duyusu da oldukça iyi. Artık adını biliyor, ismi ile seslendiğinizde bakabilir. Duyduğu sesleri taklit edebiliyor.

Bebeğinizin minik elleri ise git gide ustalaşıyor. İnce motor becerilerinin gelişmesine paralel çok daha iyi kavrayabiliyor, hatta iki-üç parmağı ile küçük nesneleri bile tutabiliyor. Artık her şeye dokunma, inceleme isteği artacak.

El becerilerinin gelişimi, her şeyi kendi başına yapma isteğini de tetikleyecek. Bu dönemde çatala, kaşığa saldırması, kendi başına yemek yemek istemesi gelişiminin yolunda gittiğini gösteriyor. Bebeğinizin hem motor becerilerinin hem de bireysel gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için bu dönemde çatal kaşıkla tanıştırmakta yarar var. Uzmanlar çocukların kendi ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenmeleri ve sorumluluk bilincinin oluşması için ek gıda dönemiyle birlikte mama kaşığı ve bebek çatalı kullanmaya başlamalarında yarar görüyor.

Bebek Mama Kaşığı & Çatalı kategorimizden çatal ve kaşık kullanımı ile ilgili daha detaylı bilgi alabilir, bebeğinizin minik ellerine ve hassas ağzına uygun birbirinden renkli modellerimize göz atabilirsiniz.

10 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

10 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Söylenenleri anlayabilir, basit komutlara tepki verebilir, bilinçli bir şekilde bazı basit kelimeleri söyler ve sizi bol bol taklit eder.

Bu ayda bebeğinizin zihin aktiviteleri ve dolayısıyla tepkileri gözle görülür şekilde artar. Söylenenleri anladığı gibi birkaç kelime de etmeye başlar. Bebeğin dil gelişimi ve erken dönemde konuşmaya başlamasında onunla konuşmanızın büyük bir önemi vardır. Bebeğinizle bol bol konuşmalı, etrafta gördüğünüz her şeyi ona anlatmalısınız.

Bebeğiniz henüz derdini anlatacak kadar konuşamasa da söylediklerinizin bir kısmını anlar ve istediği ya da adını söylediğiniz şeyi eliyle işaret edebilir. Yetişkinleri taklit ederek öğrenen minikler, bu dönemde büyükleri bol bol güldürebilir. Horlamanızı, telefonla konuşmanızı, makyaj yapmanızı taklit edebilir. 10 aylık bebeğin gelişimi için evde rutin işlerinizi ya da saç tarama, diş fırçalama, giyinme gibi aktivitelerinizi ona anlatabilirsiniz. Bu hem kelime dağarcığını güçlendirir hem de taklit yoluyla öğrenmesini sağlar.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

10 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

10 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Artık çok daha aktif. Emekliyor, istediği yere gidebiliyor hatta belki yürüyebiliyor. Kazandığı bu beceriler ona özgürlüğü de beraberinde getiriyor. Ancak bebeğinin hala güven duymaya ihtiyacı var.

Bebeğiniz ne kadar özgürleşirse özgürleşsin ebeveynlerinin yanında olmaya, sarılmaya, sevilmeye ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaçlarının karşılanması güven duygusunun yanında anne ve baba ile bebek arasında sağlam bir bağ kurulmasını da sağlıyor.

10 aylık bebek sosyal becerileri de günden güne gelişiyor. Tanıdığı inanların yanında kendini güvende hisseden minikler çok daha sosyal ve aktifken, yabancı bulunan bir ortamda çekingen ve huzursuz olabilir.

Bebeklerde Ayrılık Korkusu

Bebeklerde Ayrılık Korkusu

Yaklaşık 6. Aydan sonra başlayan ayrılık korkusu bu dönemde zirve yapabilir. Bu korkunun temelinde, bebeğin görmediği kişinin ortadan kaybolduğunu sanması yatıyor.

Bebekler özellikle anne yanında kendilerini güvende ve huzurlu hisseder. Anneyi görmediği zaman ortadan kaybolduğunu düşünerek korkar ve Bebeklerde ayrılık korkusu başlar. Uzmanlar ayrılık kaygısının en yoğun 10-18 ay civarı yaşandığını söylüyor. Ancak bu kaygı 2 yaşından sonra da devam ediyorsa, çocuk aşırı tepki veriyorsa uzmana danışmakta yarar var.

Bu korkunun kolay atlatılabilmesi için, saklambaç ve cee-ee oyunları idealdir. Anne bir yere saklanıp, kısa bir süre sonra çıkarak bebekle oynayabilir. Böylece görmediği zaman annesinin kaybolmadığını kısa bir süre sonra geri geleceğini anlayacaktır.

10 Aylık Bebek Beslenmesi

10 Aylık Bebek Beslenmesi

10 aylık bebek beslenmesi de çeşitleniyor. 10 aylık bebek ne yer? Kaç defa yemek yer? kaç cc mama yer? Kaç saatte bir beslenmeli? Bütün sorularınızın cevapları burada!

Bebeğiniz yaklaşık 4 aydır anne sütü ya da formül mamaya ek farklı gıdaların da tadına bakıyor. İlk zamanlar püre halinde sunulan yiyeceklerin, bu aya gelindiğinde daha pütürlü, taneli şekilde sunulması gerekiyor. Ayrıca artık parmak gıdalar, tencere yemekleri de minik gurmelere sunulmaya başladı.

Bu ay bebeğinizle tanıştırabileceğiniz bir başka besin ise balık. Beyin ve sinir sistemi gelişimi ile retina gelişimi için büyük bir önem taşıyan balık 10. Aydan itibaren küçük porsiyonlar halinde bebeklere sunulabilir. Ancak bazı bebeklerde alerjik reaksiyon gösterebilir.

10 aylık bebek beslenmesi için pütürlü gıdalar tavsiye edilmesinin sebebi, çiğneme becerisinin ve çene yapısının gelişimini sağlamak. Ayrıca bebeğin kendi başına beslenmeyi öğrenmesi için eline kaşığını vermek ve ona özel bir tabak hazırlayarak kendi başına yemesi için bırakmak, bebeği desteklemek için güzel bir yoldur.

Ancak bebeğin eline kaşık verirken hatırlamanız gereken en önemli şey: o bir bebek ve birazdan yemeğin büyük bir bölümünü dökecek. Ağzına küçük bir parça atarken geri kalanını mıncıklayabilir, eline yüzüne sürebilir ve hatta dökebilir.

Bebeğinizi kendi başına yemesi için bırakacaksanız viledayı da hazırlayın! Tabi viledanın yanında işinizi kolaylaştıracak onlarca ürün var. Onlardan da destek alabilirsiniz. Mesela bu yardımcı ürünlerden biri cepli, silikon mama önlükleri.

Önlüğün alt tarafında bulunan cep bebek yemek yerken dökülenleri toplar. Bir süre sonra bebeğin ilgisini çeken bu cep dökülen yemekleri toplayan miniklerin motor becerilerini de geliştirir. Cepli mama önlükleri incelemek isterseniz şöyle buyurun.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

10 Aylık Bebek Kahvaltısı

10 Aylık Bebek Kahvaltısı

Miniğiniz artık mama sandalyesine oturabilir ve kendi başına yemek yeme denemeleri yapabilir. Bu sebeple günün her öğünü çok önemlidir. 10 aylık bebek kahvaltısı için karışım kahvaltılar hazırlanabilir. Karışı kahvaltı bebe bisküvisi, süt, yumurta sarısı gibi ürünlerin bir kasede ezilip karıştırılması ve bebeğe verilmesi anlamına geliyor.

10 aylık bebek ne yer sorusunu artık kahvaltıda, öğlende ya da akşam ne yer diye çeşitlendirmekte yarar var. 10 aylık bebek kahvaltısı için karışım kahvaltılar güzeldir, ancak karışım kahvaltılar bebeğin damak zevkinin gelişmesini engellediği görüşü nedeniyle çok tavsiye dilmiyor. Damak tadının ve çiğneme becerisinin gelişmesi için kahvaltıda yiyecekleri ayrı ayrı sunmanız daha doğru kabul ediliyor.

10 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Günde 4-5 defa emmek isteyecektir. Ancak huzursuz ya da rahatsız olduğu zamanlarda bebekler memeye daha çok bağlanır ve sık sık emmek ister. Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, her istediğinde emzirmenizde yarar var.

Tüm emzirme ürünleri için tıklayınız.

10 Aylık Bebek Uyku Düzeni

10 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Günlük toplam 14-15 saattir. Bunun 11-12 saati gece 2-3 saati ise gündüz uykusudur. Yaklaşık 3-3,5 saat uyanık kalabilen bebekler gün içinde 2 defa gündüz uykusuna ihtiyaç duyar.

10 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz her gün becerilerini geliştiriyor. Her ay olduğu gibi bu ay da 10 aylık bebek neler yapar diye merak ediyorsunuz değil mi? Buyurun bakalım;

  • Yatarken oturabilir.
  • Tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Tutunarak yürüyebilir. (sıralayabilir)
  • İstediği şeyi gösterebilir.
  • El sallayabilir ya da alkış yapabilir.
  • Evet-Hayır gibi kelimeleri anlar
10 Aylık Bebek Aşıları

10 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

10 aylık bebek için aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor.

10 Aylık Bebek Oyuncakları ve Oyunları

10 Aylık Bebek Oyuncakları ve Oyunları

Bebeğinin el becerilerinin geliştiğini söylemiştik. Bu becerilerini şu aralar çekmece açmak, çamaşır, bulaşık makinası kurcalamak gibi faaliyetler için kullanıyor olabilir. Bu sebeple düğmesi olan, basıldığında ses çıkaran oyuncaklardan hoşlanır. 10 aylık bebek oyuncakları için birkaç öneri;

Skip Hop 3 Aşamalı Aktivite Masası

Melissa&Doug Ahşap Sesli Yapboz | Müzik Aletleri

Melissa & Doug Diz Oyna Kule (Harfler)

Küçük kaşifin dilediğinde keşfetmesi ve öğrenmesi için ona uygun alan sunmanız gerekiyor. Sürekli yapma demek, oda dışına emeklemesin diye kapı kapatmak gelişimine elbette olumlu fayda sağlamayacaktır.

Bunun yerine onun bol bol oynamanız, oynaması için çeşitli etkinlikler düzenlemeniz, dokunabileceği, hissedebileceği farklı malzemeler sunmanız yararlı olacaktır. Bebekler için etkinlik hazırlama konusunda soru işaretleriniz varsa montessori etkinliklerine göz atabilirsiniz. 10 aylık bebek oyuncakları için harika fikirler bulabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

11 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü