Çocuklarda Öksürük Ne İyi Gelir

Çocuklarda Öksürük Ne İyi Gelir

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir sorusu özellikle sonbahar ve kış aylarının başlamasıyla anne babaların en çok merak ettiği konuların biri haline gelir. Öyle ki özellikle kışa girerken çocuklarda öksürük nasıl giderilir Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en çok konuşulan konulardan biri haline gelir.

Çocuklar hayattaki en değerli varlıklarımızdır. Dolayısıyla en küçük bir hapşırık ya da öksürük çocuğun üşüttüğü, hastalandığı korkusuyla anne babaları tedirgin eder. Her öksürük hastalık kaynaklı olmasa da yine de dikkatli olmak da fayda var.

Bu yazımızda bebeklerde ve çocuklarda öksürük nedir, neden olur, nasıl giderilir gibi aklınıza takılabilecek tüm sorulara yanıt aradık.

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir konusunu birkaç farklı başlık altında ele almakta yara var. Öncelikle öksürük nedir ile başlayalım.

Öksürük Nedir?

Öksürük Nedir?

Öksürük, aslında vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Akciğerleri olası dış etkenlere karşı koruyan bir refleks olan öksürük, yabancı maddelerin havayollarına girmesini önleyerek havayollarına sızan herhangi bir yabancı cismin (toz, tükürük vs.) dışarı atılmasını sağlar. Yani bebeklerde öksürük bir hastalıktan ziyade hastalık belirtisidir.

Sizin İçin Seçtik

Bebeğiniz için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürüğün nedeni akciğer hastalıklarından olabileceği gibi, burunda oluşan bir sorun, burun içinde yabancı madde, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sinüslerle ilgili problemler, boğazda veya ağızda oluşabilecek tüm problemler; faranjit, grip, bademcik iltihabı, soğuk algınlığı gibi birçok habercisi de olabilir.

Bunun yanında mide problemleri de kimi zaman öksürüğe neden olur. Mide içeriğinin geri kaçması öksürüğe nedenle olan etkenlerden biridir. Yani bebeğiniz fazla yemek yediğinde, geğirdiğinde bile öksürebilir.

  • Solunum yollarının tahriş olması,
  • Soğuk algınlığı,
  • Burun akıntısı,
  • Üst solunum yolu hastalıkları genelde bebeklerde öksürük nedenleridir.

Bu sebeple çocuklarda öksürüğü hemen ne keser diye arayışa girmeden önce kesinlikle öksürüğün kaynağı belirlenmelidir.

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir konusuna geçmeden önce öksürüğün çeşitlerini bilmek gerekir. Öksürüğün akut öksürük, kronik öksürük, balgamlı öksürük, kuru öksürük gibi pek çok çeşidi vardır. Dolayısıyla bebeklerde öksürük nasıl geçer Kadınlar Kulübü gibi platformlarda aratılırken, her tavsiyeyi dinlememek, uzmana başvurmak ve öksürüğün kaynağının tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Akut Öksürük

Akut öksürük dönemseldir. Kısa sürer ve tedavi edildiğinde geçer.

Kronik Öksürük

Kronik öksürük uzun sürelidir. Ancak ciddi bir hastalığa işaret edebilir.

Kuru Öksürük

Kuru öksürük balgamsız öksürüktür. Ancak kuru kuru öksürmek boğazı tahriş edebilir. Kuru öksürükle birlikte;

  • Şiddetli göğüs ağrısı
  • Uykuda terleme
  • Hırıltı
  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Sürekli yüksek ateş varsa mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

Balgamlı Öksürük

Balgam akciğer ve alt solunum yollarını koruyan bir mukus türüdür. Rengi berrak ve açık renk olabileceği gibi sarımsı ya da olabilir. Akciğerler tarafından üretilen balgam öksürükle dışarı atılır. Bebeklerde balgamlı öksürük görülebilir. Bebekte hırıltı ya da öksürürken kusma gibi durumlar görülebilir ve bu durum aileleri doğal olarak epey korkutur. Dolayısıyla hemen çocuklarda öksürük ne iyi gelir konusu araştırılmaya başlar.

Bebeklerde görülen balgamlı öksürüğün nedeni genellikle akciğerleri ve solunum yollarının yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklıdır.

Bebeklerin akciğer ve solunum yolları tam anlamıyla gelişene kadar toz, mikrop ve yabancı maddelere çok kolay ve sıkça maruz kalabilirler. Dolayısıyla boğazları tahriş olabilir. Boğazda mikrop birikmesi, burun tıkanıklığı, genizde mukus birikmesi gibi sebeplerle bebeklerde balgamlı öksürük meydana gelir.

Alerjik Öksürük

Alerjik öksürük genellikle dönemsel olarak görülür. Polen, toz, deterjan vs. gibi pek çok sebep alerjik öksürüğe neden olabilir. Öncelikle sorunun hangi alerjenden kaynaklandığının tespit edilmesi ve buna bağlı bir tedavi uygulanması gerekir.

Tüm biberon ve sulukları incelemek için tıklayınız.

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeğiniz öksürüyorsa mutlaka bir uzmana danışmanızda ve öksürüğün kaynağının belirlenmesinde yarar vardır. Ancak yine de çocuklarda öksürük için ne iyi gelir diyorsanız evde uygulayabileceğiniz bitkisel bazı yollar mevcut. Bebeklerde öksürük nasıl geçer sorusunu da iki şekilde ele almak gerekir. Birincisi bebeklerde balgamlı kuru öksürük nasıl geçer? İkincisi ise bebeklerde kuru öksürük nasıl geçer?

Çocuklarda Öksürük Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Öksürük Ne İyi Gelir?

Kuru öksürükte balgam denen mukus salgılanmaz. Ancak kuru öksürük boğazı tahriş eder ve hatta yanma hissine sebep olur. Sürekli boğazında bir şey varmış hissi yaratan ve gıcığa sebep olan kuru öksürüğü hafifletmek için;

  • Bebeğinizin solunum yollarını nemli tutmalısınız. Bebeğinize ılık bir duş aldırıp bir süre banyoda oyalanmanız buharın etkisiyle solunum yollarını açabilir. Bunun yanında evde ideal nem ortamını ayarlayabilen nem makinalarından da edinebilirsiniz.
  • Odadaki nem oranını artırmak için doğal bir kür de deneyebilirsiniz. Kaynatacağınız nane ve okaliptüs yapraklarını bulunduğunuz odada bir yere koyun ve buharın etrafa yayılmasını sağlayın. Havadaki nem artacaktır.
  • Emzirme dönemindeki bebeğiniz öksürüyorsa sık sık emzirmeniz de faydalı olacaktır.
  •  Bol bol sıvı tüketmesini sağlamalısınız.
  • Bal ya da ılık ballı su içirebilirsiniz. (1 yaşından büyük çocuklarda)
  • Bebeğin, çocuğun yanında asla sigara içilmemelidir.
  • Yastıkların konumunu rahat nefes alacak şekilde düzeltin
  • Burun tıkanıklığı varsa açmalısınız. Bunun için burun aspiratörü kullanabilirsiniz.
  • Yatak, koltuk, halı gibi ev eşyalarındaki toza dikkat etmelisiniz; toz alerjiye ve öksürüğe sebep olabilir. Bebeğinizin nevresim takımlarını, eşyalarını düzenli olarak yıkamalısınız.
  • Büyük çocuklarda tuzlu su ile gargara yaptırılabilir.
  • Öksürüğün sebebine bağlı olarak, ayağa sürülen vicks tarzı kremler kullanılabilir.

Gribal enfeksiyona bağlı öksürükler genelde balgamlı olur. Burun tıkanıklığı ve genze doğru akıntı öksürüğe neden olabilir.

  • Burun açan damlalar (serum fizyolojik) veya spreyler kullanılabilir,
  • Bebeğinizin balgamı varsa, yüzüstü yatırarak sırtına hafifçe vurabilir ve balgamın dışarı çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Balgamlı öksürükte de yastığın konumu önemlidir. Gece bebeğinizin yastığını biraz yükselterek, akıntıların aşağı yönlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde gece öksürük ise hem bebekleri hem de anne babaları oldukça zor durumda bırakan bir durumdur. Çocuğun sürekli öksürmesi gece uykusunu sık sık böler. Tabi anne babaların da! Özellikle kış aylarında peteklerin çalışması, odadaki havayı ve dolayısıyla bebeğin boğazını da kurutabilir. Odayı mutlaka nemli tutmalısınız.

Ayrıca gece uykusuna geçen bebek uzun süre bir şey yemeyeceği için boğazı kuru kalacak bu da gıcığı tetikleyecektir. Eğer bebeğiniz emiyorsa gece de sık sık emzirmeye devam edebilirsiniz. Daha büyük çocuklar için ballı-limonlu ılık su verebilirsiniz.

Tüm uyku gurusu ve tulumları incelemek için tıklayınız.

Yeni Doğan Bebeklerde Hapşırma ve Öksürük

Yeni Doğan Bebeklerde Hapşırma ve Öksürük

Yeni doğan bebeklerde hapşırma ve öksürük tek başına bir hastalık belirtisi değildir. Aksine vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Özellikle hapşırık yeni doğanlarda çok sık görülür. Bunun sebebi etraftan bebeğin burnuna ulaşan yabancı cisimlerdir. Bu koruyucu refleks yeni doğanın burnuna gelen yabancı cisimlerin atılmasına yardımcı olur.

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir? Sorusu yeni doğanlar için soruluyorsa çok daha dikkatli olunması gerekir. Öksürük de önemli bir reflekstir. Yeni doğan dönemini takiben emme ve yutma sırasında sıklıkla görülebilir. Henüz emme acemisi bebeklerin genzine süt kaçması öksürmeye sebep olabilir. Anneler, 2 aylık bebeklerde öksürük, 3 aylık bebeklerde öksürük nasıl geçer gibi soruları Kadınlar Kulübü platformunda diğer annelere sorsa da özellikle yeni doğan döneminde ve emerken ilk aklınıza gelmesi gereken genzine süt kaçmış olabileceğidir. Hafifçe yan çevirerek bebeği rahatlatabilirsiniz.

Ancak yenidoğan sonrası bebeklerde öksürük, hapşırık ve hırıltı gibi belirtilerin iyi takip edilmesi gerekir. Hava kesesi girişinin daralması sonucu kesedeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucunda ıslık gibi duyulan sese hırıltı denir. Yani 4 aylık bebekte öksürük ve hırıltı varsa mutlaka bir uzmana danışmalı ve sebebinin belirlenmesini sağlamalısınız. Hırıltıya eşlik eden;

  • Ateş,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun akıntısı,
  • Emme güçlüğü
  • Nefes almada güçlük ya da farklılık gibi belirtiler bir hastalık habercisi olabilir. Mutlaka çocuk doktorunun görmesi gerekir.

Bebeklerde Öksürük Şurubu

Bebeklerde Öksürük Şurubu

Bebeklerde öksürük şurubu kullanımı genellikle önerilmiyor. Öksürük şurupları içeriğinde birden fazla etken madde bulunması, bu şurupların öksürük üzerindeki etkilerinin kanıtlanamamış olması ve çocuklarda yan etkilerinin fazla olabileceği gibi sebeplerle özellikle 6 yaşın altındaki bebeklerde öksürük şurubu kullanılmaması gerekiyor.

Yalnızca öksürük şurubu değil, içerisinde öksürük kesici olan ateş düşürücülerin de kullanılmaması tavsiye ediliyor. Sıklıkla virüse bağlı ortaya çıkan öksürüğün ve solunum yolu enfeksiyonlarının 2-3 hafta içerisinde geçeceği ancak geçmemesi ve çocuğu rahatsız edecek bir hal alması durumunda ise doktora gitmek için zaman kaybedilmemeli.

Çocuklarda Öksürük İçin Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Öksürük İçin Ne İyi Gelir?

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir konusunda, çocuklarda öksürüğü hemen ne keser? Çocuklarda öksürük nasıl giderilir Kadınlar Kulübü platformunda onlarca soruya, araştırmaya neden olan konulardan başlıcaları.

Çocuklarda öksürük için ne iyi gelir konusunda evdeki malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz bazı tarifler hazırladık. Ancak her zaman olduğu gibi yine de hatırlatmamız gerekiyor: Sağlık, özellikle de çocuk ve bebek sağlığı kulaktan dolma bilgilerle ya da çeşitli bitkisel karışımlarla yalnız başına çözülecek kadar basit bir konu değildir. Hastalığın kaynağı mutlaka tespit edilmeli ve denenecek tariflerin hepsi mutlaka uzmana danışılmalıdır.

Ayrıca hatırlatmamız gereken önemli bir konu daha var. Çocuklarda öksürüğü hemen ne keser diye araştırırken kullanacağınız tarifin bebeğinize uygun olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Örneğin, bal 1 yaşın altındaki çocuklara verilemez. Yani uygulayacağınız tarifte bal var ise 1 yaş altındaki bebekler için kullanmayınız.

Pekmez ve Karabiber Karışımı

Pekmez ve Karabiber Karışımı

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı pekmez,
  • 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı

İki tatlı kaşığı pekmez ve bir çay kaşığı karabiberi bir tabağa koyarak güzelce karıştırın. Bu karışımı 1 yaşından büyük bebeklerinize içirebilirsiniz.

Pekmez ve Tereyağı

Pekmez ve Tereyağı

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı pekmez,
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Biraz içme suyu

Pekmez ve tereyağını bir kaba koyup iyice karıştırın. İçine bir miktar içme suyu ekleyip kaynatın ve ılınmasını bekleyin. Bu karışımı 6 aydan sonraki bebeklerinize içirebilirsiniz. Bu karışım pekmezli şurup olarak da geçer. Öksürük şurubu kullanmak yerine doğal şurubu deneyebilirsiniz. Boğazı yumuşatır ve öksürüğü hafifletir.

Bitkisel Karışımlı Çay

Bitkisel Karışımlı Çay

Malzemeler

  • İki adet karanfil,
  • Küçük dilim limon,
  • 1 adet tarçın kabuğu,
  • Elma kabuğu,
  • 1 adet ıhlamur yaprağı

Hazırlanışı

İlk olarak ayrı bir yerde içme suyunu kaynatın. Malzemeleri bir bardak ya da kabın içine koyun. Hazırladığınız sıcak suyu kabın içine dökerek demleyin ve ılımasını bekleyin. Ilınan karışımı süzün. Bu karışımı 1 yaşından büyük bebekleriniz için deneyebilirsiniz.

Ihlamur ve Ayva Yaprağı

Ihlamur ve Ayva Yaprağı

Malzemeler

  • 1 adet ıhlamur yaprağı,
  • 1 adet ayva yaprağı
  • Su

Ayva ve ıhlamur yaprağını bir bardak suda kaynatın ve ılınmasını bekleyin. Çay ılındıktan sonra bebeğinize içirebilirsiniz.

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir konusunda evde uygulayabileceğiniz tarifleri sıraladık ancak yine de öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü