39 Haftalık Gebelik Rehberi

39 Haftalık Gebelik Rehberi

39 haftalık gebelik döneminde artık her an doğum başlayabilir. Hazırlıklı olmanızda yarar var. Bu haftaya gelinceye dek gelişimini tamamlayan bebekler son haftalarını kilo alarak geçiriyordu. Ancak bu hafta kilo alım hızı bir miktar yavaşlayabilir.

Gebeliğin 39. haftasında bebeklerin boyu yaklaşık 50,7 cm, kilosu ise yaklaşık 3,280-3600 grama ulaşıyor. Gelişiminin çoğu tamamlandı ancak yeni sinirsel bağlantılar eklenmeye devam edecek. Bakalım hamileliğin 39. Haftasında başka neler oluyor?

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

39 Haftalık Bebek Gelişimi

39 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin bağışıklığı büyük oranda oluştu ancak henüz tamam değil. Doğuma kadar plasenta aracılığı ile bağışıklığı desteklenecek. 9 ay boyunca plasentadan bebeğe geçen antikorlar, doğumdan sonraki 6 ay bebeği korumaya devam edecek.

Bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen en önemli silah anne sütü. Bebeğiniz dünyaya gözlerini açtığında ihtiyacı olan antikorları anne sütünden alacak. Uzmanlar ilk 6 ay yalnızca anne sütü, 6. Aydan sonra ise ek gıdalarla beraber en az 2 yaşına kadar anne sütü öneriyor.

Doğuma günler kala emzirme ve bebek bakımı konusunda endişeleriniz varsa, bebek beslenmesinden, emzirme tekniklerine, süt sağımından, yenidoğan uyku düzenine kadar pek çok konuda bilgi edinebileceğiniz Yenidoğan Bebek Bakımı | Yenidoğan Bebek Beslenmesi yazımıza göz atabilirsiniz.

39 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz artık yenidoğan bir bebek görünümüne kavuştu. Uzunca bir süre şeffaf olan teni, vücut ısısını koruyacak kadar yağ depoladı ve pembemsi bir görünüme kavuştu. Lanugo tüyleri döküldü, verniks tabakası da epey azaldı. Saçları ve tırnakları ise uzamaya devam ediyor.

39 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

39 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

Gebeliğin sonuna geldiniz. Bebeğiniz neredeyse bir karpuz büyüklüğüne ulaştı. 39 haftalık gebelik kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık sorulan soru son haftalarda bebek hareketleri azalır mı? ya da bebek hareketleri kaçıncı haftada azalır? gibi sorulardır.

Gebeliğin 39. Haftasında bebek hareketlerinin azalması oldukça normal bir durum. Çünkü artık bebeğinizin rahat hareket edebileceği kadar alan kalmadı ve muhtemelen doğum kanalına girmeye çalışıyor. Ancak hareketleri azalmış olsa bile çok daha keskin hissediliyor. Hatta öyle ki son aylarda karnınızda bir afacanın hareket ettiği karşıdan bile belli olabiliyor.

Eğer hala inmediyse bebeğinizin bu hafta pelvise inip, başının çatıya girmesi beklenen durum. Bu pozisyonu aldığında ise hareketlerinde azalma görülebiliyor. Hareketlerin azalması beklenen bir durum olsa da bebeğin hiç hareket etmemesi bir sorun olduğuna işaret edebilir. Her ihtimale karşı günde iki kez hareketleri saymakta yarar var.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Doğum Korkusu Tokofobi Nasıl Geçer

Doğum Korkusu Tokofobi Nasıl Geçer?

Hamilelik uzun ve meşakkatli bir yol. Kadınlar bu yolun sonuna gelinceye dek hem ruhsal hem de fiziksel olarak onlarca değişim yaşıyor. Hamileliğin ilk günlerinde yaşanan heyecan, 39 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde yerini biraz endişe ve korkuya bırakabiliyor.

Hiç kuşkusuz yaşanan korkuların büyük çoğunluğunu doğum korkusu ve bebeğe iyi bakabilecek miyim düşüncesi oluşturuyor. Kimi anne adayları normal doğum yapmak istiyor ve sezaryenden korkuyor. Bazı anneler ise normal doğumdan korkarak, sezaryen olmak, uyutulmak ve hiçbir sancı ve acı duymamak istiyor. Doğum öncesi bu korkuları taşıyorsanız Doğum korkusu nasıl geçer konusunda uzman görüşleri almanız, bir doğum kursuna yazılmanız da fayda var.

39 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

39 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Denge problemi, sırt, bel, bacak ağrısı, varis, hatta bebeğin pelvise inmesiyle beraber yürümede zorluk 39 haftalık gebelik döneminde de yaşanması muhtemel problemler. Artık daha yavaş hareket etmeniz hem dengenizi sağlamanız hem de olası baş dönmelerini engellemek için faydalı olacaktır.

39. haftalık gebelik jinekoloji kontrolleriniz sıklaşmış olmalı. Doktorunuz 3-4- günde bir sizi görmek isteyecektir. Sık sık NST cihazına bağlanmanız sancı durumunuz açısından gerekirken, bu hafta rahimde açılma olup olmadığını anlayabilmek için vajinal muayene olmanız da gerekebilir.

39 Haftalık Gebelik Doğum Belirtileri

39 Haftalık Gebelik Doğum Belirtileri

Gebeliğin neredeyse sonuna geldiniz. Doğum her an başlayabilir. Şimdiye kadar zaman zaman yalancı sancılar çektiniz. Hatta bazıları sizi korkuttu. Ancak yalancı doğum sancıları ve gerçek doğum sancılarını artık ayırmanız gerekiyor.

Doğum belirtileri genellikle şu şekildedir;

  • Rahim kasılmaları,
  • Düzenli sancıların başlaması,
  • Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ve güçlü tuvalete çıkma isteği,
  • Doğum suyunun gelmesi,
  • Üst karın ve diyafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olması

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

39 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde annelerin de pek çok soru işareti oluyor. İlk zamanlar bebeğe dair olan sorular son haftalarda yerini hem bebeğin sağlığına dem de doğum korkusuna bırakıyor. 39. haftalık gebelikte akıntı, sancı, doğum belirtileri, bebeğin boyu kilosu bu dönemde en merak edilen konular. Bakalım diğer sorular neler.

39 haftalık gebelikte sancı olmaması: Henüz sancınız olmaması gayet normal. Demek ki bebeğiniz henüz gelmek istemiyor. Ancak unutmayın her an başlayabilir. Doğum öncesi yalancı sancılarınız olabilir. Ancak hiç sancı çekmeyebilirsiniz de. Sancı her annenin ağrı eşiğine göre farklı miktarda hissettiği bir olaydır.

39 haftalık gebelik döneminde doğum telaşına kağılan, kendine destek bulmak için diğer anneler ile paylaşımda bulunmak için hangi haftada doğum yaptınız? Sorusunun cevabını merak eden anneler için kendi doğumumdan da bahsetmek istiyorum.

Ben hiç sancı hissetmeden doğuma girdim. 38+3’te sezaryen doğumla kızımı dünyaya getirdim. Son 4 gündür NST cihazında sancım çıkmasına rağmen hiçbirini hissetmiyordum. Üstelik rahim açılmam yalnızca 1 cm ile kalmıştı. Doktorum suni sancıyı 6-7 cm açılmada 10’a tamamlanması için verdiklerini, ancak 1 cm ile benim suni sancı almamın mantıklı olmadığını söyledi. Yani suni sancı alsaydım da açılmam en fazla 4-5 santimi bulurdu ve hastanede geçirdiğim sürenin uzaması hem beni hem de bebeğimi strese sokabilirdi. Doktorum rahmimin yorulmaması ve doğumdan sonra kanamamın fazla olmaması için daha fazla beklemememi uygun gördü.

Üstelik kızım doğum pozisyonu almamıştı. Baş aşağı pozisyonda duruyordu fakat yüzü benim sırtıma değil, göbeğime doğru idi. Ne diyelim kısmet! Her kadın normal doğum yapacak diye bir kural yok. Burada önemli olan annenin ve bebeğin en sağlıklı şekilde kavuşmasıdır. Normal doğuran da sezaryenle doğuran da annedir ve her kadın çocuğu için elinden gelenin en iyisini yapar.

Son haftalarda bebek günde kaç gram alır: Her bebeğe göre değişmekle beraber yaklaşık 200 gram alırlar.

39 haftalık gebelik kaç aylıktır: Gebeliğinizin 9. Ayındasınız.

38 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

40 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü