36 Haftalık Gebelik Rehberi

36 Haftalık Gebelik Rehberi

36 haftalık gebelik dönemiyle uzun gebelik maratonunun sonuna doğru yaklaşıyoruz. Hamileliğin son ayına geldin. 36. Haftadan sonrası artık 9. Ay yani 3. Trimesterin son ayı kabul ediliyor. Beklenen doğum tarihine 4 hafta yani tam 1 ay kaldı. Ancak bebeklerin hepsi 40. Haftayı beklemiyor. 38-40 haftalar arasında doğum gerçekleşebiliyor. Bu sebeple 2-4 hafta arasında bebeğinizi kucağınıza almaya hazır olun.

36 haftalık gebelik ultrason görüntüleri bebeğinizin doğumda karşılaşacağınız haline oldukça yakındır. Kilolanmış, tombullaşmış ve epey büyümüş durumdadır. Bu haftalarda bebeklerin boyu yaklaşık 47,4 cm, kilosu ise 2,600 gram civarına ulaşıyor. Bakalım anne ve bebekte başka ne gibi değişimler oluyor?

36 Haftalık Bebek Gelişimi

36 Haftalık Bebek Gelişimi

36 haftalık gebelik bebek kilosu her hafta neredeyse 250-300 gram kadar artıyor. Uzun bir süredir bedeni yağ depolayan bebekler, bu haftalarda da tombullaşmaya devam edecek.

Bu haftalarda bebeğin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri ile verniks kazeoza tabakası yok olmaya başlıyor.

Bebeklerin cildi yaklaşık 15 haftalıkken Lanugo denilen ince tüylerle kaplanmaya başlıyor. Yüzünde, sırtında ve kulaklarında bile görülebilen bu tüyler, incecik zar gibi olan bebek cildini sıcak tutmaya yarıyor. Bebeğin kilo alması ve vücudunda yağ tabakası oluşması sonrası lanugo tüyleri 36 haftalık gebelik döneminde dökülmeye başlıyor.

Beyaz-sarı kremsi bir dokuya sahip verniks tabakası ise sürekli su içerisinde olan bebek cildini koruyor, sıvı dolu rahim içinde zarar görmesini engelliyor. Verniks tabakası da 36. Hafta itibariyle azalmaya başlıyor.

36 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebeğinizin neredeyse tüm organları gelişimini tamamlamış oluyor. Yalnızca akciğerleri hala gelişimini sürdürüyor ve bu gelişim doğum sonrasında da devam edecek.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

36 Haftalık Gebelikte Doğum Olur Mu?

36 Haftalık Gebelikte Doğum Olur Mu?

Bu soru hamileliğin son haftalarını yaşayan annelerin merak ettiği bir sorudur. Doğum ebette bu hafta başlayabilir. Ancak 37. haftadan önce doğan bebekler prematüre kabul ediliyor. Yani bebeğiniz bu haftayı da karnınızda geçirirse olası bir erken doğumda artık prematüre kabul edilmeyecek. Ancak 36. hafta doğarsa yaşama sansı oldukça yüksek ve tıbbı gereksinim de oldukça az. Çünkü gelişiminin çoğu tamamlandı. Anne karnında son haftalarını kilo almakla geçiriyor.

36 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebeğinizin sindirim sistemi de göreve hazır duruma gelmiştir. Bebeğinizin henüz ihtiyacı olmasa da doğumdan sonra anne memesi ile buluştuğunda sindirim sistemi de çalışmaya başlayacak.

Anne Karnında Bebeğin Kakasını Yapması

Anne Karnında Bebeğin Kakasını Yapması

Ancak kimi zaman sindirimin erkenden, yani daha bebek anne karnındayken çalışmaya başlayabiliyor. Normal şartlarda bebeğin ilk kakasını doğumdan sonraki gün yapması beklenir. Ancak kimi zaman özellikle son haftalarda bebek anne karnında kakasını yapabilir. 36 haftalık gebelik kadınlar kulübü gibi paylaşım platformlarında en sık araştırılan konulardan biri de bu. Halk arasında bebeğin anne karnında kakasını yapması olarak bilinen mekonyum aspirasyonu bebeğin akciğerlerine ve soluk borusuna kaka kaçması nedeniyle bazı sıkıntılara sebep olabilir.

  • Uzun ve zorlu doğumlarda,
  • 40 hafta üzeri gebeliklerde,
  • Annede kronik akciğer, tansiyon, şeker, kalp-damar hastalıkları var ise

Bu gibi durumlarda bebeğin anne karnında kakasını yapması yaşanabiliyor. Bu ve bunun gibi sorunlar yaşanmaması için 36 haftalık gebelik jinekoloji kontrolleri daha sıkı yapılıyor.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

36 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

36 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 36-40 haftaları 9. yani son aydır. Bu haftaya gelinceye dek neler yaşadınız değil mi? İlk tekmesi, kalp atışı, cinsiyeti, hormon değişimi derken günden güne değiştiniz, ağırlaştınız. Bu haftalara geldiğinizde kilo alımına bağlı bazı ağrılar yaşıyor olmanı da olası. Ancak merak etmeyin 36 haftalık gebelik dönemindesiniz ve doğuma çok az kaldı. Çok yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız ve geriye yalnızca hamileliğinizin güzel hatıraları kalacak.

Gebeliğin son haftaları hem bedenin oldukça ağırlaşması hem de yaşanan duygu geçişleriyle biraz zorlu zamanlardır. Büyük gün yaklaştıkça hemen her anneyi doğum korkusu sarar. Acaba normal doğurabilecek miyim? Sezaryen olursa ne olur? Çok acır mı? bebeğe nasıl bakacağım? Emzirebilecek miyim gibi yüzlerce soru annelerin kafasını kurcalar.

Bu soru işaretlerine bir de alınan kilolara ve bebeğin büyümesine paralel yaşanan sırt, bel, bacak ağrısı, ödem, kasıklarda sancı, mide bulantısı, sık idrara çıkma, ayak ve vücudun bazı bölgelerinde şişlik gibi semptomlar eklenince son haftalar hiç geçmiyor gibi gelebilir. Eğer bebek bakımı ile ilgili size yardımcı olacak kimse yoksa ve kendinizi yetersiz hissediyorsanız çeşitli doğum ve bebek bakım kurslarına, eğitimlerine katılmanız oldukça işinize yarayacaktır.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

36 Haftalık Gebelik Şikayetleri

36 Haftalık Gebelik Şikayetleri

Bu hafta rahminiz göbek deliği hizanızdan yaklaşık 14 cm ölçülür. Karnı burnunda sözünü artık çok net yaşıyor olabilirsiniz. Bebeğin iyice büyümesi, organlarınızın sıkışmış hissine kapılmanız, nefes darlığı yaşamanız normal kabul ediliyor. Ancak size güzel bir haberim var. Bebeğinizin kafası pelvise indikçe üst karın bölgeniz rahatlayacak. Daha rahat nefes alacaksınız.

36 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğiniz baş aşağı dönmüş olabilir. Bebek baş aşağı ve yüzü annenin sırtına doğru olan pozisyonda ise Bebeğin doğum pozisyonu alması gerçekleşmiştir. Bebeklerin 36. Hafta sonuna kadar doğum pozisyonu alması beklenir. Eğer 36. Haftada hala istenen pozisyonda değilse doktorunuz bebeğin dönmesi için çeşitli egzersizler önerecektir.

36 haftalık gebelikte bebeğin çok hareketli olması da korkulacak bir şey değildir. Kafası pelvise indiğinde hareketleri eskiye göre azalacaktır. Bebek hareketlerindeki azalma son haftalarda normaldir. Ancak yine de sabah ve akşam günde iki kez sayılmasında yarar var. 2 saatte en az 10 hareket alacak şekilde bebeğinizin tüm hareketlerini saymalısınız.

36 haftalık gebelik sancıları yaşıyor olmanız çok muhtemel. Vajinaya bıçak saplanması, ağrı ve baskı hissi ile gelen bu sancılar büyük ihtimalle açılma sancıları. Bu haftalarda rahimde açılma başlayabilir. Ancak endişelenmeyin bu doğumun başladığı anlamına gelmiyor. Açılma doğum sancılarından haftalar önce de başlayabilir.

36 haftalık gebelik

Çok Sorulan Sorular

36 haftalık gebelik kaç aylık: 36-40 haftaları arası gebeliğin 9. Ayıdır.

36. haftada doğum olur mu: Elbette olabilir. Bebeğiniz bu hafta doğarsa erken doğum kabul edilir ancak gelişimi neredeyse tamamlandığı için genellikle yoğun bakıma vs. gerek kalmadan yaşamlarını sürdürebilirler.

36 haftalık gebelik bebek kilosu: 2600 gram civarındadır.

36 haftalık hamilelikte annenin kilosu: Bu haftaya kadar 11- 13,5 kilo almış olmanız normal kabul ediliyor. Ancak bu rakamlar normal kilolu gebelere göre hesaplanan ideal kilo. Sizin gebe kaldığı nız kilo, sağlık durumunuz ideal kilonuzu değiştirebilir. Hamileliğin ilk günlerinde hamile kalığınız kilo il vücut kitle endeksiniz hesaplanmalı ve gebelik boyunca alacağınız ideal kilo doktorunuz ile birlikte belirlenmeli.

35 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

37 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü