34 Haftalık Gebelik Rehberi

34 Haftalık Gebelik Rehberi

34 Haftalık Gebelik Rehberi

34 haftalık gebelik dönemiyle, beklenen doğum tarihine 6 hafta kalıyor. Ancak bebeklerin bir kısmı 40. haftayı beklemiyor. 38-40. Haftalarda dünyaya gelen bebekler normal zamanda doğmuş kabul ediliyor. Yani demem o ki; 4-6 hafta arasında bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.

Gebeliğin 34. haftasında bebeklerin boyu yaklaşık 45 cm, kilosu ise 2.150 gram civarına ulaşıyor. Artık yeni doğan bir bebeğin yapabildiği her şeyi yapan bebeğiniz; uyanık olduğundan gözlerini açıyor, etrafına bakınıyor, parmak emiyor, uyuduğu zamanlar gözlerini kapatıyor, hıçkırıyor, gülümsüyor, kordonuna uzanıp tutabiliyor…

Bakalım 34 haftalık hamilelik döneminde başka neler oluyor? Bebeğin kilosu, boyu, ultrason görüntüleri ve 34 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıldır?

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

34 Haftalık Bebek Gelişimi

34 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin cilt yapısı gelişmeye devam ediyor. Oluşan yeni yağ hücreleri, miniğin her gün daha tombul görünmesini sağlarken, aynı zamanda doğduğunda vücut ısısını korumasına da yardımcı olacak.

Akciğerleri, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi ise gelişmeye devam ediyor. Bağışıklık sistemi, 34 haftalık gebelik döneminde ancak basit mikroplardan koruyor ama günden güne koruyuculuğu artacak.

Minicik parmaklarında tırnakları uzamaya devam ediyor. Yüzünü gözünü çizmesin diye doğduğunda hemen kesmeniz gerekecek kadar uzamış olabilir. Bebeğinizin saçlı doğma ihtimali de oldukça yüksek. Ancak incecik tüy gibi olan bu saçlar doğumdan birkaç ay sonra dökülmeye başlayacak ve yerine yeni saçlar çıkacak. Çünkü şu an bu tüylerin görevi bebeğin kafasını sıcak tutmak.

Bebeklerin hemen hepsi doğduğunda neredeyse aynı göz rengine sahiptir. Mavi-gri-lacivert tonlarını taşıyan bu renk toplumda bebek mavisi olarak adlandırılıyor. Ancak ne yazık ki henüz renk pigmentleri gelişimini tamamlamadığı için bu renk olan gözler, aylar içinde değişiyor ve asıl rengini alıyor.

34 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıldır

34 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıldır

Anneler bebeğinin hareketlerini hissetmeye başladığı ilk andan itibaren takip etmeye başlar. Bu hareketler aylar ilerledikçe bir düzene oturur ve anne bebeğin uyku-uyanıklık döngüsünü, keyfinin yerinde olup olmadığını anlayabilir.

Son haftalara doğru yaşanan bebek hareketlerinde azalma her anneyi korkutsa da akla gelmesi gereken ilk şey bebeğin büyüdüğü ve rahimdeki alanının daraldığı olmalıdır. Bunun dışında uyku-uyanıklık döngüsü de dikkate alınmalıdır.

Bebekler en fazla kiloyu son haftalarda alıyor ve doğum için uygun baş aşağı pozisyonuna doğru yönelmeye başlıyor. Bebeğin büyümesine paralel rahimdeki alanı da daralıyor. Başı doğum kanalına indiğinde ise hareket edecek çok da bir alanı kalmıyor. Bu sebeple son haftalarda sabah ve akşam günde iki kez bebeğin hareketlerini saymak gerekiyor.

2 saat içerisinde, 10 hareket alamazsanız, şekerli bir şeyler yemek bebeğinizi hareketlendirebilir. İne de uyanmazsa oturma pozisyonunuzu değiştirebilir, elinizle karnınıza dokunarak, bebeğe uyarı verebilirsiniz. Yine hareket etmezse, doktorunuza danışmanız bebeğiniz ve sizin sağlığınız için gerekecektir.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

34 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

34 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin son haftalarında doktorunuzla daha sık görüşmeniz gerekecek. Şimdiye kadar ayda bir olan kontroller son haftalarda iki haftada bire düşüyor. Hatta doktor uygun görürse kontroller her hafta yapılıyor.

Bu haftalarda ultrasonda bebeğinizin sık sık uyurken görmeniz çok normal. Çünkü artık doğuma hazırlanıyor ve bol bol dinleniyor.

Eğer 32. Hafta NST’ye girmediyseniz bu hafta itibariyle artık düzenli olarak NST cihazına girmeniz de gerekiyor. NST (Fetal Non-Stres Testi) 32-34 haftalarda uygulanmaya başlıyor. NST, doğum anına kadar her hafta annedeki sancı durumunu ve bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek amacıyla yapılıyor.

34 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

34 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Gebeliğinizde 8. Ayı bitirmenize çok az bir zaman kaldı. Karnınız iyice şişti, biraz kilo aldınız, belki yüzünüz, ayaklarınız ve ellerinizde de bu şişlikler mevcut. Rahminiz göbek deliği hizanızdan yaklaşık 14 cm ölçülüyor.

Eğer ortalama bir kilo ile hamile kaldıysanız 34 haftalık gebelik dönemine kadar ortalama 11-12 kilo alınması normal kabul ediliyor. Ancak elbette kilonuz hakkında en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir. Çünkü hamile kalınan kilo, vücut kitle indeksi, annenin sağlık durumu, vücut yapısı gibi pek çok etken gebelikte alınan kiloları etkileyecektir.

Gebeliğin 34. Haftası yaşanan şikayetler diğer haftalarda çok benzerdir. Bu dönemde mide yanması vajinal akıntı, karın ağrısı, yalancı sancılar sıklıkla görülür. Bu sebeple doktorunuzdan gerçek doğum belirtileri ile ilgili bilgi istemelisiniz.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

34 Haftalıkken Sancı Olur Mu?

34 Haftalıkken Sancı Olur Mu?

34 haftalık gebelikte sancıların çoğu doğuma hazırlık sancılardır. Düzensiz ve kısa sürelidirler. Gerçek sancılar ise sürekli artar, belirli bir periyoda sahiptir ve giderek şiddetlenir.

34. haftalık gebelikte kasık ağrısı ve rahim kasılmaları da en sık duyulan şikayetler arasındadır. Hamilelik ilerledikçe her sancı doğum başladı paniği yaratsa da durum öyle değildir. Özellikle iyice ağırlaştığınız son haftalarda vajina ağrısı hemen her annenin yaşadığı problemlerden biridir. Yükün artmasıyla yaşanması muhtemel bu ağrı tek başına doğumun başladığı anlamına gelmez.

Karnın günden güne büyümesi, dokuların yumuşaması ve gerilmesine bağlı olarak 34 haftalık gebelikte kasık ağrısı da sık sık görülür.

34 haftalık gebelik kaç aylık oluyor

Çok Sorulan Sorular

34 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: Gebeliğinizde 8. Aydasınız.

34 haftalık gebelik bebek kilosu: Yaklaşık 2150 gram

34 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler: İyice ağırlaştığınız bu haftalarda özellikle ani hareketler yapmamaya dikkat edin. Uzun süre oturduysanız birden kalkmanız baş dönmesine sebep olabilir.

34 haftada doğum olursa ne olur: Bu hafta erken doğum olursa bebeğinizin yaşama şansı çok yüksek ancak yine de tıbbı bazı müdahaleler ve kuvözde kalması gerekebilir. Bu gerekliliği ancak doktorunuz bilecektir.

Bebek son 1 ayda kaç kilo alır: Zamanında doğan bebeklerin 2500-4000 kg arasında olması normal kabul ediliyor. Ortalama 3 kilo doğan bir bebek bunun 2 kilosunu son aylarda alıyor. Yaklaşık 28. Haftadan sonra bebekler her hafta ortalama 250 gram alıyor.

33 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

35 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü