No products in the cart.
5 Aylık Bebek Gelişimi
İçerik
gizle
5 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Yeni doğan bebek gelişimi her gün önemli bir yol kat ediyor. Bebeğinizin hareketleri her geçen gün daha kontrollü hale geliyor. Hareketleri artıyor; vücudunu, ellerini, ayaklarını artık çok daha bilinçli kullanıyor.
Elleri kontrol kazandıkça bulduğu her şeyi ağzına götürecek. Üstelik her şeyin tadına bakma istediği uzunca bir zaman devam edecek. Bakalım 5. Ay bebeklerde ne gibi değişimler oluyor? Bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gelişimi nasıl? 5 aylık bebek neler yapar?
5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Her bebeğin fiziksel özellikleri ve gelişimi birbirinden farklıdır. 5 aylık bebek boy-kilo tablosunda yer alan bilgilere göre;
5 Aylık Kız Bebek Kaç Kilo Olmalı;
Kız bebek kilosu alt sınır 5000, üst sınır ise 8700 gram,
Kız bebek boyu alt sınır 57,5 üst sınır ise 70 cm,
Kız bebek baş çevresi 41,5 cm’dir.
5 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı;
Erkek bebek kilosu alt sınır 5100, üst sınır ise 9000 gram,
Erkek bebek boyu alt sınır 58, üst sınır ise 70 cm’dir.
Erkek bebek baş çevresi 42,6 cm’dir.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.3 Tog549,90 TL
-
Kidful Bitkisel Boyalı Emzik Askısı | Blush79,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Pink99,00 TL
-
Pink Lining Yummy Mummy (Navy and Cream Boat)299,00 TL
-
Jack N’Jill Diş Fırçası | Bunny39,90 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
5 Aylık Bebek Duyusal Gelişimi
Görme: Bebeklerin görme yetisi 4. Ayda yetişkinlerle aynı düzeye gelir. 5. Ayda ise artık bebekler çok küçük nesneleri bile görebilir. O yüzden artık erişebileceği yerlerde (halı, oyun halısı gibi) küçük parçalar olmamasına dikkat edin. Çünkü hem küçük parçalar dikkatini çekiyor hem de buldukları her şeyi ağzına atmak istiyor. Bebeğiniz ne yapar ne eder ona ulaşır! Bunu göz ardı etmemek gerekir. Ayrıca parlak renklerin yanında diğer tüm renkleri de ayırabiliyor.
İşitme: İşitme duyusu yetişkinler kadar keskin. Artık sesin geldiği yöne doğru kafasını ve tüm vücudunu çevirebilir.
Dokunma: Bebeğiniz her iki elini de kullanabilir. Oyuncakları iki eliyle tutabilir, kaldırabilir. Bir elindeki nesneyi diğerine geçirebilir.
5 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Kendini tanımaya başlıyor. Geçtiğimiz ay keşfettiği parmakları bu ay kendine dokunarak kullanacak. Sesleri taklit etmek ise hala en sevdiği aktivite.
Bebeğiniz uzun bir süre bulduğu her şeyi ağzına sokacak. Bu onun etrafı ile ilgilendiği, nesneleri tanımak istediği anlamına gelir. Aslında bu endişe edilecek bir durum değildir. Ancak güvenlik önlemlerini iki katına çıkarmak gerekir. Çünkü 5 aylık bebek uzanabileceği yerlerde bulduğu her şeyi ağzına sokacaktır. Bu da özellikle küpe, yüzük, boncuk vs. gibi küçük şeyleri ondan uzak tutmanız gerekir.
Anne babasının yanında ailenin diğer üyelerini de tanıyor ve hatırlıyor. Dede, babaanne, anneanne gibi aile bireylerini gördüğü zaman tepkiler verebilir. Ayrıca artık neden-sonuç ilişkisi de kurabiliyor çıngırağı salladığında ses çıkacağını, ağladığında ilgi göreceğini artık biliyor.
Bebeğinizin bu dönemden sonra çevresine, seslere, olup bitenlere çok daha ilgili olduğunu görebilirsiniz.
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Sophie Alıştırma Bardağı Mascot409,90 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Mimijumi Biberon Emziği | No:2 (6+ Ay)119,90 TL
-
Momeasy Çift Katlı Müslin Havlu | Pembe Yıldız59,90 TL
-
Jack N’Jill Doğal Banyo Köpüğü simplicity 300 ml Yeni Doğan için89,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
5 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
Ah o mimikler! O sevimli suratında onlarca farklı ifadeyle duygu durumunu belli edebilir. Mutluyken kahkahalar atat, gülücükler saçar, üzgünken de kaşlarını çatar. Yabacılardan hala hoşlanmaz. Tanımadığı insanların onu kucağına alması ağlamasına sebep olur.
5 Aylık Bebek Beslenmesi
Sıra geldi 5 aylık bebek ne yer ne ile beslenir konusuna. 0-6 ay bebek gelişimi açısından en önemli konu anne sütüdür. İlk 6 ay (mümkünse) yalnızca anne sütü verilmelidir.
5. aydaki bir bebek için hala en önemli gıda anne sütüdür. Ancak bazen gerek sağlık sebepleri gerekse de sütün az gelmesi gibi sebeplerle formül mama desteğine ihtiyaç duyuluyor. Eğer bebeğiniz formül mama ile besleniyorsa kaç cc mama yer gibi soruları mutlaka doktoruna sormalısınız. Kilo, gelişim özellikleri gibi kriterlere göre doktorunuz doğru mama miktarını belirleyecektir.
Bunun dışında 5 aylık bebek ek gıdalara başlayabilir miyim, bebeğim ne yer gibi düşünceleriniz varsa mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 6. Aydan önce ek gıdaya başlayıp başlayamayacağınıza, ne yer sorunuza cevap verecek kişi ancak doktorunuzdur.
Bebeğiniz günden güne büyüyor. Çene kasları kuvvetleniyor ve artık bir seferde çok daha fazla süt çekebiliyor. İlk günlerde 40-60 dakikayı bulan emme seansları aylar geçtikçe kısalacak. 5. ayda da muhtemelen emme süresi kısalmıştır. Emme seanslarını etkileyen önemli bir etken de dış uyarıcılar. Bebeğiniz artık tam bir oyun çocuğu. Etrafta duyduğu her ses, gördüğü her nesne ilgisini çekiyor. Emme esnasında da ilgisi hep dış dünyada olacaktır.
Bu dönemde emmeyi etkileyen bir başka unsur da kaşınan damaklardır. Bebekler meme arasında sık sık ellerini ağzına götürmeye çalışabilir. Bu dikkat dağınıklığı ve kaşınan damaklar bebeğin meme reddine bile sebep olabilir. Bu da kaşınan damaklara acil çözüm üretilmesi gerektiği anlamına gelir.
5 aylık bebekler günde 6-8 defa, 5-30 dakika arasında emebilirler.
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
5 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Bebekler yaşamlarının 5. ayında günde toplam 14-16 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusudur. 5. Aydaki bebeklerin gün içinde de 3 defa uyumaları gerekir. Ancak gündüz uyku sürelerinin 2-2,5 saati geçmemesi tavsiye edilir. Gün içinde uyanık kalma süresi ise 1 saat 30 dakika ile 2 saat 25 dakika arasında değişir.
Uyku zamanı için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu | Palm Springs329,90 TL
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu Milk399,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.5 Tog609,90 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Momeasy Müslin Uyku Yeleği | Pembe Yıldız129,90 TL
-
Momeasy Müslin Örtü | Sörf129,90 TL
5 Aylık Bebek Neler Yapar?
Bebeğinizin yaptıkları sizi bazen şaşırtıyor değil mi? Her gün yeni bir şeyler öğrenmesi, öğrendiklerini uygulamaya çalışması onu uzun uzun izlemenize neden oluyor. Bebeğin bir sonraki ay neler yapacağını her anne baba merak ediyor. Bakalım 5 aylık bebek neler yapar?
- Karnından destek alarak göğsünü kaldırabilir.
- Sizin desteğinizle oturtulduğunda başını düz tutabilir.
- Sağa-sola yuvarlanabilir.
- Çok küçük nesnelere odaklanabilir.
- Sevindiğini cıvıldamasıyla belli eder.
- Elinizdeki bir şeyi alabilir.
- Sesin geldiği yöne bakabilir, vücudunu çevire bilir.
- Kısa bir süre kendi başına oturabilir.
- Çeşitli sesler çıkarmak en sevdiği hobidir.
- Anne babasını tanır.
- Adı söylendiğinde, ona seslendiğinizi anlayabilir.
- Sırtüstü yatarken ayakları ile oynamaya bayılır.
5 Aylık Bebek Aşıları
Annelerin en sevdiği aylardan biri 5. Aydır. Çünkü 5 aylık bebek için aşı takviminde herhangi bir aşı yok.
5 Aylık Bebek Neden Uyumaz?
İlk aylarda bebeklerin uykusu düzenli değildir. Hatta uyku düzeninin oturması bazı bebeklerde yaklaşık 2 yaşını bulabilir. Bebeğin sık sık uyanması, yeniden uykuya dalmak için meme istemesi, uyutmanın çok uzun sürmesi anneleri içinden çıkılmaz bir döngüye sokabilir. Bu yorucu dönem annelere sık sık “Bebekler neden uyumaz?” “Uyku eğitimi nasıl verilir?” gibi sorular sordurur.
5 aylık bebek neden uyumaz sorusunun çeşitli cevapları vardır. İlk aylarda yaşanan gaz sancıları, inek sütü alerjisi, reflü ve yaklaşık 3-4. Aylardan sonra diş çıkarma döneminin başlaması bebekleri huzursuz eder ve uyku sürelerini etkiler.
Bebeklerin sindirim sistemi tam anlamıyla çalışmaya başlayana kadar gaz sancıları sık sık yaşanır ve 3. Ay gibi ortadan kaybolur. Bebeğiniz ayaklarını karnına çeke çeke ağlıyorsa büyük ihtimalle gaz sancısı çekiyordur.
5 aylık bebek neden uyumaz sorusunda yapılması gereken en önemlisi her emzirmeden sonra bebeğin gazını mutlaka çıkarmalısınız. Ayrıca karnına ılık havlu koymak, ılık bir duş aldırmak, yağ ile güzel bir gaz masajı yapmak bebeğin sancılarını dindirmede yardımcı olacaktır.
Gaz sancısı bitti derken, bu kez de diş çıkarma dönemi gelir. Bebekler yaklaşık 4. Aydan itibaren ilk dişler için hazırlanmaya başlar. Diş çıkarma dönemi iştahsızlık, ateş, artan salya miktarı, ishal, pişik gibi belirtilerin yanında sizi uykularınızdan da edebilir. Diş etlerinin kaşınması, sızlaması uykuların bölünmesine neden olabilir.
5 Aylık Bebek Neden Kusar?
Bebeklerde kusma sıkça görülen bir durum olsa da anneleri endişelendirir. Bebekler neden kusar sorusu Kadınlar Kulübü gibi platformlarda annelerin en sık cevap aradığı sorulardan biridir.
Peki, 5 aylık bebek neden kusar?Bebeğinizin kusması size ne anlatıyor? Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor; “Özellikle yenidoğan döneminde yemek borusuyla mide arasındaki sfinkter olgunlaşmamıştır, kasılma yetersizliği vardır ve mide içeriği yemek borusuna kaçar sonra ağızdan atılır.” Yenidoğanların az miktarda beyaz, mukuslu, köpüklü kusması oldukça normaldir ve beslendikten hemen ya da 1-2 saat sonra görülebilir.
Yenidoğan döneminden sonra ise beslenme esnasında yutulan hava süt ya da mama ile karışıp yukarı çıkabiliyor. Kusuyorsa sebebi bu olabilir. Bu durum ayların ilerlemesiyle azalıyor ve 2 yaştan sonra sona eriyor. Ayrıca beslenmenin ardından bebeği hoplatıp, zıplatmak da yediklerini ağzına getirebilir. Bunu da unutmamak gerekiyor.
Ancak fışkırarak kusma bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka uzmana göstermenizde yarar vardır.
5 aylık bebek neden kusar sorusunun yanıtını aradık. Bakalım önlemek ya da azaltmak için neler yapılabilir?
Kusmanın azaltılması için ilk olarak bebekleri tıka basa doyurmamak gerekiyor. Ağlarken beslemeye çalışmak, hava yutmasına sebep olabileceği gibi besledikten sonra hemen yatağa yatırmak da kusmaya neden olabilir. Bu nedenle bir süre dik tutmak ve gazını çıkarmak gerekir.
5 Aylık Bebek Oyunları
Bebekleri ile akit geçiren anneler, çocuğun algılarının açılması, etrafına ilgisinin artmasıyla beraber çeşitli oyun ve aktivite arayışına giriyor. Oyun ve oyuncakların çocuk gelişimindeki rolü yadsınamaz. Hele bir de ebeveynlerle oynanınca değmeyin keyiflerine.
5, 5.5 aylık bebek oyunları da bu dönemde annelerin en sık arattığı başlıklardan biri. Bebeğin her ay gelişimi farklı seyrediyor ve yeni şeyler öğreniyor. Oyunla öğrenmesi ve pekiştirmesi için de içinde bulunduğu ay sahip olduğu gelişim düzeyinin bilinmesi faydalı oluyor.
Bakalım 5 aylık bebekler neler yapabiliyor. Hangi oyuncaklarla hangi oyunları oynayabilirler?
- Eğer henüz bebeğinizi aynalarla tanıştırmadıysanız hemen tanıştırın! En sevilen bebek oyuncakları listesinde aynalar mutlaka ilk 3’tedir. Kendisini nasıl incelediğine, ne kadar eğlendiğine inanamayacaksınız.
- Oyun halıları hala favori oyuncaklar arasındadır. Kavrama yeteneği güçlendikçe uzanabileceği oyuncaklarla oynamaya bayılır. Oyun halıları da bu iş için biçilmiş kaftandır. Halıda yuvarlanırken, yukarıda asılı oyuncaklara uzanmaya, yakalamaya çalışacaktır.
- 5 aylık bebekle bol bol konuşmanız, farklı yüz şekilleri yapmanız, etraftaki her şeyi anlatıp, ismini söylemeniz hem duygusal zekasını hem de dil becerisini oldukça geliştirir. Aranızdaki bağın güçlenmesi de cabası!
- Bebeğinizle 7/24 oyun oynayamazsınız bu bir gerçek! Günlük işlerinizi sürdürebilmeniz için kimi zaman bebeğin kendi kendine oyalanması harika bir olaydır. 4 ay ve üzeri kullanıma uygun Skip Hop 3 Aşamalı Aktivite Masası mutlaka göz atmalısınız. Yuvarlak aktivite masası 3 farklı kullanım imkanı ve 25’ten fazla gelişimsel fayda sağlıyor.
4 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
6 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.