32 Haftalık Gebelik Rehberi

32 Haftalık Gebelik Rehberi

32 haftalık gebelik dönemiyle beraber doğuma 8 hafta kalıyor. Ancak bebeğiniz bu haftadan sonra doğarsa hayatta kalma şansı oldukça yüksek. Kirpikleri, kaşları, tırnakları ve saçı doğuma hazır. Ciğerleri ve sindirim sistemi dışında tüm organları gelişimini tamamladı. Ciğerleri ve sindirim sistemi ise doğuma kadar ve hatta doğum sonrasında da gelişimini sürdürecek.

Bakalım bu hafta başka neler oluyor? 32 haftalık gebelik kaç aylık? Bu hafta yaşanan şikayetler nelerdir ve hangi testler yapılır.

32 Haftalık Bebek Gelişimi

32 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebeliğin 32. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 42,4 cm, kilosu ise 1,600 – 1,700 gram civarında. Görme, tat alma, hissetme, koku alma ve duyma organları neredeyse tamamen gelişmiş durumda. Hatta bebeklerin bu dönemde rüya gördüğü yönünde araştırmalar bile var.

32 haftalık gebelik döneminde bebekler, ana rahminde gözlerini açıp kapatabiliyor, ışığı ayırt edebiliyor. Bebeğiniz, retine ve sinir hücrelerinin tam anlamıyla gelişmemiş olması sebebiyle, doğumdan sonra yalnızca siyah, beyaz ve gri renkleri görebilecek. Yenidoğanlar ilk aylarda yaklaşık 100 cm’e kadar net görebilirler, ancak ilerleyen aylarda bu mesafe gitgide artar.

Tat alma duyusu ise henüz sizin yediğiniz besinlere bağlı. Yediğiniz besinlerin tadı amniyon sıvıya geçiyor. Dolayısıyla sürekli bu su içine olan bebeğiniz, sizin aracılığınızla besinlerin tadını alıyor. İşitme duyuları da bu haftalarda sizin ve eşinizin sesini ayırt edebilecek kadar gelişmiş durumda.

Duyu organlarının yanında hareket kabiliyeti de oldukça gelişti. Gülümseme gibi çeşitli mimik hareketleri, hıçkırma, elleriyle kavrama, elini kolunu sağa sola hareket ettirme gibi yeni doğmuş bir bebeğin yapabileceği her şeyi yapabiliyor.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

32 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

32 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

Ancak 32 haftalık gebelikte bebek hareketlerinde azalma hissederseniz endişelenmeyin. Rahimde yeri iyice daraldı. Eskisi gibi taklalar atamıyor, dönemiyor. Artık hissettiğiniz hareketler dirsek, topuk gibi çok daha keskin hareketler. Bu haftalarda baş aşağı doğum pozisyonu almış olma ihtimali de oldukça yüksek.

Ancak yine de bu haftalardan sonra sabah ve akşam günde iki kez bebek hareketlerini saymakta yarar var. 2 saat içerisinde, 10 hareket alamazsanız, şekerli bir şeyler yemek bebeğinizi hareketlendirebilir. İne de uyanmazsa oturma pozisyonunuzu değiştirebilir, elinizle karnınıza dokunarak, bebeğe uyarı verebilirsiniz. Yine hareket etmezse, doktorunuza danışmanız bebeğiniz ve sizin sağlığınız için gerekecektir.

32 Haftalık Gebelikte Hangi Testler Yapılır

32 Haftalık Gebelikte Hangi Testler Yapılır

32 haftalık gebelikte doktor muayenesi sıklığınıza yeni bir düzen geliyor. Şimdiye dek doktorunuz başka türlüsünü uygun görmedikçe, muhtemelen ayda bir kontrole gidiyordunuz. Ancak 32. Haftadan sonra muayene sıklığı 2 haftada bire iniyor. Hatta ilerleyen haftalarda doktorunuz sizi her hafta görmek de isteyebilir.

Bu hafta NST (Fetal Non-Stres Testi) cihazı ile de tanışmanız da oldukça muhtemel. 32-34 haftalarda uygulanmaya başlayan NST, doğum anına kadar her hafta annedeki sancı durumunu ve bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek amacıyla yapılıyor.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

32 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

32 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Rahmin göbek deliği hizasından yaklaşık 12 cm ölçüldüğü bu hafta, kendinizi iyice ağırlaşmış hissetmeniz oldukça normal. Gebeliğin sonlarına doğu çorap ya da ayakkabı giymek, yerden bir şey almak, yataktan kalkmak dünyanın en zor işleri gibi gelse de doğuma çok az bir zaman kaldı. Sabret!

Sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kan hacminiz bu döneme dek yaklaşık %50 oranında arttı. Bebeğinizin büyümesine paralel karnınız da iyice şişti. Rahmin diyaframa yaptığı baskı nefes darlığı yaşamanıza sebep olabiliyor. Mesaneye uyguladığı baskı ise sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmenizin nedeni.

32 Haftalık Gebelik Döneminde Yaşanan Şikayetler

32 Haftalık Gebelik Döneminde Yaşanan Şikayetler

Bebeğin mesaneye yaptığı baskı özellikle öksürme, gülme gibi ani hareketlerde idrar kaçırmanıza sebep olabilir. Ancak doğumdan sonra idrar kaçırma problemi de normale dönecektir. Bunların dışında yaşamanız muhtemel diğer şikayetler ise şöyle;

  • Sırt ağrısı,
  • Bacaklarda varis,
  • Uykusuzluk,
  • Mide yanması,
  • Hazımsızlık,
  • Gaz ve şişkinlik,
  • Bacak krampları,
  • Karın ve bel bölgesinde kaşıntı ve çatlaklar,
  • Göbek deliğinin dışarı doğru çıkması,
  • Artan vajinal akıntı.
Doğum İznine Hangi Hafta Çıkılır

Doğum İznine Hangi Hafta Çıkılır?

32 haftalık gebelik dönemi aynı zamanda doğum izninin başladığı tarihtir. Doğum izni 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta kullanılabiliyor. Tekli gebeliklerde 32’nci haftada başlayan doğum izni doktor raporu ile 37. Haftada da başlatılabiliyor. Doktorunuzun uygun görmesi durumunda vereceği “37’nci gebelik haftasına kadar çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.” Yazısı ile doğum izninizi 32 değil 37. Haftada başlatabilir böylece doğum sonrası 5 haftayı daha bebeğinizle geçirebilirsiniz.

Çok Sorulan Sorular

32 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: gebeliğinizin 8. Ayındasınız. 31-35. Haftalar gebeliğin 8 ayıdır.

32 haftalık gebelikte akıntı normal mi: bu dönemlerde görülen şeffaf ve kokusuz vajinal akıntı normaldir. Ancak kanlı, mukuslu, kokulu akıntılar için her zaman doktorunuzla görüşmenizde yarar var.

31 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

33 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.